Gość: cetka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 22:29 jak wyglada to badanie? boli? drogie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rebcia Re: Histeroskopia 12.09.04, 22:44 Histeroskopia to wzrokowa ocena kanału szyjki, jamy macicy i ujść jajowodów - pozwala rozpoznać i ocenić: polipy , zrosty, miesniaki, endometrium. W moim szpitalu wykonuje sie ja w znieczuleniu dożylnym krótkotrwałym - po możesz mięć niewielką bolesność oraz norma są 2 dniowe krwawienia. Przed musisz miec zrobiony rozmaz cytologiczny, biocenize pochwy i USG. Tak naprawde nie ma sie czego bać! Powodzenia i pozdrawiam Gocha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: Histeroskopia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 19:15 anie mozna polaczyc tego badania z hsg? nie stosuje sie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: Histeroskopia 14.09.04, 19:57 Witaj, u mnie podczas HSC badano tez droznosc jajowodow, podajac wysokie cisnienie do ujscia jajowodow (okazalo sie, ze oba sa niedrozne), ale nie traktuje sie tego jako bardziej wiarygodnego niz HSG, dlatego na drugi dzien wykonano typowe HSG, ktore na szczescie przy okazji udroznilo jajowody W ciagu jednego dnia na pewno nie mozna wykonac HSC i HSG, ale dzien po dniu- jak najbardziej. pozdrawiam Agga + 36tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: Histeroskopia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 20:36 a mozesz mi opisac, jak dokladnie wyglada hsc? rozumiem, ze nie boli, bo w narkozie, tak? ale ile trwa, ile osob z personelu medycznego uczestniczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga1976 Re: Histeroskopia IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 14.09.04, 22:33 Witaj, HSC wykonuje sie w znieczuleniu miejscowym, a nie w narkozie, chyba ze sa szpitale, gdzie stosuje sie znieczulenie ogolne, ale nie sadze, w koncu to stosunkowo krotkie badanie. Czasami podaje sie dozylnie Dolargan, lek o dzialaniu narkotycznym, swietnie znosi bol (mialam go podczas badania HSG). Jesli masz mozliwosc wyboru- znieczulenie miejscowe czy Dolargan podczas HSC, to zdecyduj sie na Dolargan. Kladziesz sie na fotelu przypominajacym ginekologiczny, lekarz zaklada wzierniki (dla mnie wlasnie to zakladanie bylo nieprzyjemne, bo bylo ich sporo- tak przynajmniej ja to odczulam), potem zostaje znieczulona szyjka macicy (zastrzyk odczuwalam tylko jako uklucie), wprowadza sie do wnetrza macicy malutka kamere, lekarz oglada na monitorze wnetrze macicy, widzi tez jak wygla szyjka, czy nie ma polipow, widzi czy sa jakies zmiany w obrebie macicy, standardowo pobiera sie tez wycinek do badania histopatologicznego. Samo badanie nie jest moze bolesne, ale dla mnie bylo nieprzyjemne, czulam sie jak podczas silnego okresu, moze dlatego ze bylam bardzo spieta. Przy okazji zbadano mi tez droznosc jajowodow podajac wysokie cisnienie do ich ujscia, ale nie wiem czy jest to standardowe postepowanie (na drugi dzien i tak wykonano HSG). Po badaniu (trwalo moze 20 min)plamilam przez 2-3 godziny. Jesli chodzi o personel to byl 1 lekarz i 2 pielegniarki, no .. i 3 studentow ..., ale to dlatego, ze lezalam w klinice wiec musialam sie liczyc z takimi "atrakcjami". pozdrawiam Agga + 36tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
agata73 Re: Histeroskopia 06.01.05, 22:34 jeśli chcesz połączyć badanie drożności jajowodów i histeroskopię to powinnaś wykonać hydrolaparoskopię. Zabieg trwa ok40 min. , wychodzisz do domu po 2-3 godzinach. W czasie zabiegu śpisz, dostaje się znieczulenie dożylne, zabieg z anestezjologiem + jedna lub dwie położne no i oczywiście lekarz ginekolog. Napisz skąd jesteś, bo jest to technika która w Polsce jest od niezbyt dawna ok2-3 lata i niewiele ośrodków ją wykonuje Odpowiedz Link Zgłoś
camina Re: Histeroskopia 06.01.05, 09:03 Cześć, jestem tu nowa. Bardzo interesuje mnie ten temat, dlatego go wyciągam. Mam mieć histeroskopię operacyjną - usuenięcie miesniaka podśluzówkowego i pobranie wycinku, a wcześniej HSG.Mam tylko jedno pytanie - kiedy po takim badaniu można się zacząć znowu starać o dziecko, jak wyglada po nim cykl, czy wszystko wraca do normy, jak długo się krwawi jeżli jest wykonywana taka "operacja"? Boję się uszkodzenia macicy, bo ten miesniak jest pod śluzówką i beda ją musieli, no wlasnie co? zeskrobać?naciąć? żeby sie do niego dostać. Pocieszcie trochę Odpowiedz Link Zgłoś