Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację moich wyników badań

10.02.16, 14:31
Witam,
Prosiłbym o interpretacje moich wyników badań. Robiłem dwa razy seminogram w odstępach czasowych 2miesiące.
Dodatkowo zlecono mi wykonanie posiewu z nasienia,testu HBA oraz MAR(wszystko wyszło prawidłowo). Badania z krwi prawidłowe oprócz Proloktyny. Wyszło mi 20,19(prawidłowy zakres 4,04-15,20).

1.Badanie robione w paźdzerniku 2015

wstrzemięźliwość: 7 dni
czas upłynnienia 20 min
objętość 4,6
pH: 8,1
kolor prawidłowy
lepkość: -

ruchliwość plemników:
(a+b) 15.51%
(c) 12,83%
(a+b+c) 28,34%
d) 71,66%

żywotność plemników: 53% żywych

morfologia plemników:
plemniki o prawidłowej budowie: 5%
plemniki o nieprawidłowej budowie:
główki: 95%

uwagi: Asthenozoospermia.

2.Badanie robione w grudniu 2015

wstrzemięźliwość: 2 dni
czas upłynnienia 25 min
objętość 3,9
pH: 7,9
kolor mleczno- opalizujący
lepkość: w normie

ruchliwość plemników:
(a+b) 18%
(c) 16%
(d) 66%

żywotność plemników: 82% żywych

morfologia plemników:
plemniki o prawidłowej budowie: 2%
plemniki o nieprawidłowej budowie:
główki: 98%
wstawki: 10,9%
witki: 0,0
krople cytoplazmyczne: 0,0

nieprawidłowe pojedyńcze:
tylko główki: 98%
tylko wstawki:24%
tylko witki: 9%

nieprawidłowości złożone:
główka+wstawka: 19%
główka+witka:4%
wstawka+witka 0%
główka+wstawka+witka 5%

GŁÓWKI:
rozmiar normalny: 60%
małe 5%
duże 35%
prawidłowy kształt 18%

WSTAWKI i WITKI
prawidłowa wstawka: 76%
prawidłowa witka: 91%

uwagi: AsthenoTeratozoospermia

Jakie są szanse na naturalne zapłodnienie?
Czy można jakoś wpłynąć na poprawę nasienia?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ryczacatrzydziecha81 Re: Proszę o interpretację moich wyników badań 11.02.16, 21:43
      Witaj,
      Nigdzie nie podałes ilosci plemnikow w nasieniu. Doprecyzuj prosze. Jedyne co teraz mozna zauważyć to za wysoka prolaktyne.
      • gratka-gratka38 Re: Proszę o interpretację moich wyników badań 12.02.16, 18:22
        Badanie z października:
        -ilość plemników 37,75 mln/ml (wartość referencyjna >15mln/ml),
        -objętość ejakulatu 4,6 ml (>1,5 ml)
        -całkowita liczba w ejakulacie to 173,66 mln/ejakulat (wartość referencyjna > 39mln/ejakulat),

Natomiast badanie z grudnia:
        -ilość plemników 20,3 mln/ml (wartość referencyjna >15mln/ml),
        -objętość ejakulatu 3,9ml (>1,5 ml),
        -całkowita liczba w ejakulacie 79,2 mln/ejakulat (wartość referencyjna > 39mln/ejakulat),
        • ryczacatrzydziecha81 Re: Proszę o interpretację moich wyników badań 13.02.16, 13:31
          Plemnikow o prawidłowej budowie powinno byc >4% w nasieniu, u Ciebie jest 2% wiec mysle ze tragedii nie ma. Polecam zestaw witamin dla facetów wspomagający nasienie i zdrowy tryb życia. Nie wiem jaki prowadziszwink Jeśli palisz to byc moze wystarczy rzucenie paleniasmile
          Ilośc plemnikow w ejakulacie mieści sie w normie, mysle ze troche wspomagaczy i wszystko wroci do normywink
          Jeśli chodzi o zapłodnienie partnerki to mysle ze szanse masz- potdzebny jest w końcu "ten jeden"smile
          • gratka-gratka38 Re: Proszę o interpretację moich wyników badań 13.02.16, 18:32
            Dziękuje za odpowiedź. Przyznam, że trochę ta odpowiedź mnie uspokoiła, ponieważ w ubiegłym tygodniu byłem u urologa. Lekarz stwierdził, że jestem zdrowy, miałem robione usg, które nie wykazało nic złego, natomiast gdy zobaczył seminogram, stwierdził, że przy moich wynikach mogę zapomnieć o naturalnym poczęciu dziecka, jedyna opcja dla mnie i żony to invitro. Głównie chodziło mu o procent plemników o prawidłowej budowie, stwierdził, że powinienem mieć odwrotnie, czyli koło 96-98% plemników o prawidłowej budowie a a niewłaściwej koło 2-4%. Poczytałem trochę na różnych forach, i wyszło, że lekarz chyba się pomylił, skoro dużo ludzi pisze, że również mają podobne wyniki natomiast dziecko się pojawiło. Drugim problemem jaki stwierdził lekarz u mnie była ruchliwość plemników, natomiast nie jest to aż taki duży problem przy procencie plemników o właściwej budowie. Staramy się o dziecko 1,5 roku z tym, że ja pracuje za granicą, więc większość czasu spędzamy z żona osobno. Mam nadzieję, że w końcu się uda
            • ryczacatrzydziecha81 Re: Proszę o interpretację moich wyników badań 14.02.16, 18:30
              Życzę owocnego płodzenia??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka