Gość: mloda IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 21:38 może ktoś wie gdzie w Toruniu (lub ewentualnie w Łodzi) można zrobić test na chlamydie (interesuje mnie zarówno wymaz jak i badanie z krwi - IgG i IgM)?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: megi74 Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:27 możesz wykonac te badania w Łodzi na Piotrkowskiej 17 wynik masz na drugi dzień wymaz z pochwy na clamydię kosztuje 45 zł to drugie badanie z krwi nie wiem w jakiej jest cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.09.04, 18:24 baardzo dziękuję za informację ) mam tylko jeszcze jedno pytanie..właściwie dwa pytania. Czy to jest jakaś przychodnia? I czy ten wymaz robi ktoś tam na miejscu? Nie mieszkam w Łodzi..możliwe że uda mi się tam wybrać..i chciałabym wiedzieć dokładnie gdzie mam się udać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi74 Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:06 wiesz to jest prywatne laboratorium wchodzi sie w brame i po lewej stronie widzisz duzy napis laboratorium własnie dzis dowiedziałam sie ze badanie chlamydii wymaz z pochwy robi sie na szybko- mozna wiec zrobic najlepiej (tez dzis sie dowiedziałam)Ty i mąż(partner) z krwi i podobno jest ono lepsze dlatego że w tym badaniu masz podane miana- i w momencie leczenia i powtórnego badania sprawdzającego badajacy cie ma porównanie jak z meżem reagujecie na leki- bo istnieje taka możliwośc że np. ty jeżeli jestes chora po kuracji antybiotykami sie wyleczysz a on nie czy odwrotnie po prostu w badaniu z krwi istnieje skala porównawcza a wymaz nic nie mówi prócz tego że jestes zarazona lub nie jestes pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi74 Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:07 a i jeszcze jedno wymaz z pochwy pobiera ci położna szpatułką trwa to wszysko z rozebraniem sie ok 5 min, fotel taki jak u ginekologa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.09.04, 19:37 jeszcze raz bardzo Ci dziękuję megi po takim opisie na pewno bez problemu znajdę opinie na temat czy lepszy wymaz czy badanie z krwi czytałam bardzo różne..ale myślę że masz rację..w czasie kuracji krew "powie" więcej.. ale ja póki co mam nadzieję że żadnego takiego bakcyla nie mam :0 więc w tej chwili wymaz powinien wystarczyć pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdula Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 28.09.04, 21:40 w Łodzi ,zrobisz tez badania na chlamydie i z krwi i z wymazu na Odolanowskiej 40/44 m18 , tel.042 653 09 16 , wynik tego samego dnia , jesli zrobisz badanie rano a nastepnego jak bedziesz robiła około 18.00 , tam jest czynne osd 10.30 do 18.00 , wszystko ci wytłumacza jak zadzwonisz, i mozesz od razu dostać recepte o lekarza jak bedzie potrzebne leczenie , ale mam nadzieje ze nie bedziiesz musiała walczyc z ta paskudą , pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdula Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 28.09.04, 21:42 zapomniał ci napisać ceny , IgG i IgA ( to samo oznacza co IgM ) 40 zł , wymaz 20 zł, jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 12:45 dziękuję magdula zawsze dobrze mieć "w rękawie" drugie miejsce tak na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.4web.pl 29.09.04, 16:33 mloda tego gabinetu na odolanowskiej zdecydowanie nie polecam(i rowniez tego lekarza ktory tam przyjmuje) nie bede pisala ci dlaczego ale lepiej zrob to bad na Piotrkowskiej.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 18:35 ooo...to już na pewno się tam nie wybiorę :0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 00:05 A czy nie lepiej założyć z góry obecność chlamydii i wraz z mężem się przeleczuyć Erytromycyną/ chlamydie są wrażliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 08:48 myślę że jednak nie slawku.. antybiotyki to nie są witaminy.. i biorę je tylko gdy naprawdę muszę.. poza tym jak można poczytać na forum niektórzy próbują aż kilku różnych antybiotyków zanim pozbędą się chlamydii..więc robienie badań jest niezbędne żeby mieć pewność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdula Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 10:17 nie rozumie dlaczego nie polecasz gabinetu na Odolanowskiej , ale masz prawo do wlasnej opini , ja bylam zadowolona obslugi , zrobili mi badanie w sobote w dolwonym czasie. Dziwi mnie jak jedna opinia moze wpływac na decyzje innych , bez wczesniejszego sprawdzenia , to straszne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 20:25 chyba po prostu bezpieczniej pójść w miejsce które ma same pochlebne opinie zwłaszcza jak nie ma zbyt wiele możliwości sprawdzania ale oczywiście odczucia bywają bardzo subiektywne.. no a decyzje impulsywne 0 Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Gratuluje wyboru..., paranoja... 30.09.04, 20:39 Gratuluje tym, ktorzy wybrali ten gabinet na Odolanowskiej , skoro oni hoduja chlamydie z wymazu w jeden dzien albo kilka godzin, bo ktos tutaj napisał, ze wynik do odebrania tego samego dnia...paranoja ludzie, paranoja... Hodowla bakterii trwa troche dłuzej niz kilka godzin... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Gratuluje wyboru..., paranoja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:07 słuchaj Vecka a ile trwa hodowla bakterii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasi. Re: Gratuluje wyboru..., paranoja... IP: 80.51.74.* 30.09.04, 21:11 na Odolanowskiej badanie chlamydii jest z krwi, a nie z wymazu, w zwiazku z czym nie ma mowy o jakiejkolwiek hodowli. Sa dwie mozliwosci badania chlamydii - z krwi (przeciwciala) i z wymazu. Tam akurat przyjeli metode badania krwi. Wymaz mozesz zrobic na Piotrkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasi. Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: 80.51.74.* 30.09.04, 21:16 magdula, jak widze znow sie spotykamy na watku zwiazanym z dr G.....a nie mowilam, ze jest nagonka? )) tak czy inaczej - ja takze z czystym sumieniem polecam gabinet na Odolanowskiej. Wykonuja tam badanie z krwi, ktorego wyniki mozna miec nawet tego samego dnia. Nie wykonuja natomiast wymazow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolka Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 21:33 sasi , ja poprostu nie moge scierpiec tej niekompetencji ludzi tu piszacych , mamy sobie pomagać ale nie mamy osadzać , czy my mamy az taka wiedze aby tak bez ogrudek krytykować innych, no ale coz Polak znana sie najlepiej na medycynie , polityce , ekonomii i wogole to jest znawca wszystkich tematow!!! ale dosc tego kazdy ma wolny wybor . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasi. Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: 80.51.74.* 30.09.04, 21:53 popieram w 100%. powinien tu byc jakis moderator, ktory ocenialby wartosc przekazywanych informacji. Inaczej jedni ludzie pisza bzdury, a co bardziej naiwni natychmiast w nie wierza. dziewczyny, troche wiecej zaufania do wlasnych lekarzy, a mniej do anonimowych, przypadkowych osob. Pomaganie sobie nie polega na pisaniu postow typu "ja nie polecam, to okropny lekarz/gabinet, ale nie bede sie wypowiadac publicznie, bo dziewczyny na forum sa dla mnie niemile". Taka informacja naprawde nic nie wnosi do naszego leczenia. Caly czas probuje z tym walczyc, bo to tylko sprowadza sie do straszenia, budzenia leku i niepewnosci, a ostatnia rzecz, ktorej potrzeba nieplodnym kobietom jest stres i zwatpienie...Prosze, wezcie to pod rozwage i uwazniej formuujcie mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 21:28 dla wyjsnienia , wymaz na obecnosc antygenu Chlamydia trchomatis , to zupelnie co innego niz hodowla bakteriologiczna, i radze troszke poczytac zamiast pisac rzeczy niezgodne z prawdą, radze zajrzec na inne strony internetowe, ocena obenosci antygenu w wymazie oraz obecnosc przeciwcial w surowicy krwi jest wystrczajaca do oceny zakażenia Chlamydią.To tyle !!! I jeszcze jedno troszke rozwagi w tym co piszecie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasi. Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: 80.51.74.* 30.09.04, 21:42 no i dzieki Bogu nareszcie wypowiedzial sie ktos kompetentny, kto poswiecil troche swojego czasu na zdobycie wiedzy, zamiast tracic go na opowiadanie glupot i straszenie ludzi. Bardzo mnie to cieszy, bo jak jeszcze raz przeczytam wymadrzalskie, a w rzeczywistosci nic nie warte posty pisane tonem autorytetu, to naprawde powaznie zastanowie sie nad rozwazaniem porad udzielanych przez niektore forumowiczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka To ja ci radze mc douczyc sie nieco... 30.09.04, 22:09 Wklep w wyszukiwarke dwa slowa: chlamydia + hodowla i zobaczysz co ci wyskoczy...Chlamydie sie hoduje kilka dni, trwa to generalnie dlugo. "....DIAGNOSTYKA Patogen ten jest widoczny pod mikroskopem. Odnajdywany jest wewnątrz komórek organizmu. Barwienie preparatu techniką immunofluorescencyjną potwierdza rozpoznanie. Chlamydia ulega podziałowi komórkowemu tak, jak to jest u bakterii, natomiast, podobnie jak u wirusów proces ten może zachodzić tylko wewnątrz komórki gospodarza. .... "...METODY WYKRYWANIA CHLAMYDIA TRACHOMATIS Infekcje wywołane przez Chlamydia trachomatis nie dają charakterystycznego obrazu klinicznego, często są infekcje bezobjawowe. Zasady diagnostyki infekcji chlamydiowych są podobne jak w innych zakażeniach bakteryjnych i obejmują: 1) uwidocznienie obecności drobnoustroju w materiale klinicznym za pomocą barwienia, 2) hodowlę bezpośrednią, 3) wykrywanie specyficznych antygenów oraz chlamydiowego DNA, 4) testy serologiczne wykazujące zwiększające się miano przeciwciał w surowicy w ostrej fazie w porównaniu z okresem rekonwalescencji. Bezpośrednie uwidocznienie obecności bakterii po zabarwieniu metodą Giemsy było podstawową techniką diagnostyczną, jednak z powodu niewielkiej czułości nie jest już stosowane w ocenie próbek klinicznych. W 1965 roku wprowadzono metodę hodowli na napromieniowanych komórkach McCoya, ulepszoną później poprzez znakowanie komórek cykloheksymidem. Techniki hodowli wymagają dobrej jakości bioptatów błony śluzowej kanału szyjki macicy i cewki moczowej, niskiej temperatury w czasie ich transportu do laboratorium; technika jest pracochłonna i nie daje się zmechanizować. Czułość hodowli określana jest na 55-85% w przypadkach zakażeń szyjki macicy u kobiet, natomiast w zakażeniach cewki moczowej u mężczyzn jest niższa. Różne techniki hodowli są metodą nadal stosowaną w ośrodkach badawczych, mimo to jednak w rutynowych badaniach klinicznych generalnie zastępuje się je podobnie lub nawet bardziej czułymi testami identyfikacji antygenów...." www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/11/07.html Rozumiesz, ze sie chlmaydie hoduje sie na materiale odpowiednim, np. hodowano ja na na napromieniowanych komórkach McCoya,bo chlamydie sie rozwiaja i mnoza w komorkach i to jest w tym wypdaku ich pozywka. Gronkoiwec zlocisty ma np. inna pozywke niz chalamydie, dlatego nie wychodzi chlamydia w posiewie na zwykle bakterie , bo trzeba wyhodowac ja na innym materiale i widac ja pod mikroskopem normalnie jak gronkowca złocistego.Zeskrobuje sie np. metarial do badania albo pobiera sie wymaz i umieszcza sie material na szkielku, a potem sie go barwi na szkielku i szuka pod mikroskopem normlanie .... Milej lektury, pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 21:42 a u mnie zdarzyło sie tak ze zrobiłam badania z krwi na chlamydie i wykazalo ze jej nie mam - powtórzyłam badane - wymaz z szyjki- i okazało sie ze wykryto antygen chlamydii trachomatis wiec co mam o tym myslec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 21:51 antygen obecny w wymazie swiadczy o infekcji toczacej sie w ukladzie rodnym , a wcale to nie oznacza , ze wytworzyła sie odpowiednia ilosc przeciwciał aby mogłbyc wykryta testem na przeciwciałą( testy z krwi maja swoja czułosc i jesli ilosc przeciwciał jest niska to ich nie wykryją) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: chlamydie - do mk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:19 czy antygen wykryt w wymazie z szyjki swiadczy o świeżej infekcji? i jeszcze jedno po niefortunnym badaniu z krwi chlamydii ,zrobiłam jeszcze jedno z krwi w krótkim odstepie czasu i wynik wyszedł slabo dodatni po ok 10 dniach powtórzyłam badanie ale juz wymaz z szyjki i wykryto antygen- czy któres badanie kłamie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: chlamydie - do mc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:20 sorry za zmiane nicku pytanie kierowałam do mc a nie mk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: chlamydie - do mk IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:21 jesli chcesz pogadac to moze pogadamy ma gg? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. 30.09.04, 22:36 Pozycja w spisie nr 150. www.bonifratrzy.pl/warszawa/przychodnia/bf_laboratorium.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:41 szkoda ze myla ci sie pojecia hodolwa , antygen, przeciwciała, cytujesz artykół w ktorym jest wlasnie o tym mowa Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. 30.09.04, 22:46 POsiew i hodowla słońce to jest to samo i nic mi sie nie myli. Jak robia posiew z cewki, to znaczy ze bakterie hoduja, w tym wypadku az 7 dni..., a potem patrza czy cos sie w tych komorkach "podłożonych" namnozyło... www.emedica.pl/szczeg_badania_diag.php3?nr=28&typ=6 Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. 30.09.04, 22:48 Strona, ktora podalam nie tyczy sie chlamydii akurat ani wymazu z szyjki macicy, ale jest wyraznie napisane, ze posiew oznacza hodowle bakterii, a to oznacza automatycznie, ze chlamydie sie hoduje normalnie jak inne bakterie... POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:56 ale ja tego nie neguje , i tak jest chlamydie da sie hodować , tylko doczytaj ten artykól do konca a dowiesz sie co sie zaleca przy wykrywaniu chlamydii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:52 zarzuciłąs ze na odolanowskiej hoduja Chalmydie z wymazu( bo z pytania wynikało ze chodzi o wymaz z szyjki macicy a nie o wymaz z cewki moczowej ,który wykonuje sie u mężczyzn ), podczas gdy mowa była o wykrywaniu antygenu a nie hodowli! czasem takie niejasnosci powoduja spory zamet, jesli juz chcesz radzic to rob po dokladnym dowiedzeniu sie o co chodzi , a nie neguj od razu! Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Posiew na chlamydie z cewki trwa 7 dni. 30.09.04, 23:35 Nie wiem z czego sie hoduje na Odolanowskiej..., bo tam nie hodowalam, ale mialam osobiscie robiony wymaz z szyjki w kierunku chalamydii, gdzie przystawiono napis o nastepujacej tresci: " z posiewu wyhodowano...", wiec jasne jest, ze z posiewu sie hoduje i mozna tez hodowac chlamydie. Nie bylo zaznaczone o co chodzilo dokladnie w tym poscie , bo to nie ja pisalam, tylko jakas dziewczyna wczesniej, czy z tego wymazu byla zalozona hodowla czy wykrywany antygen, wiec mozna to bylo zinterpretowac w dwojaki sposób. Zeby to rozstrzygnac, trzeba by bylo spojrzec na wynik, bo spotkalam sie juz nie raz, ze hodowla trwala dzien, co jest smieszne... POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
stachewicz kilka minut dziewczyny 01.10.04, 08:20 knie ginio mowil ze odchodzi sie od chodowli, co to dlugotrawly i drozszy proces. obecnie dostepne sa juz powoli u nas fajne testery, gdzie nanosisz proble wymazy i po kilku/ kilkunastu minutach pojawia sie wynik czy wykryto antygen czy nie. nie mozna stwierdzic ze jezeli laboratorium oferuje wynik w kilka godzin to jest to niezetelna praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: chlamydie - do mk IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:36 xxx, w jakiej klasie wyszedł wynik słabo dodatni , jesli w klasie IgA i IgM to swiadczy o ostrej infekcji a jesli w klasie IgG to o stanie przewlekłym, a jesli chodzi o wynik wymazu to jesli zastosowałas leczenie antybiotykami to ponowne badanie powinnas wykonac około 14 dniu po skonczonej kuracji , bo moglo byc tak , ze jeszcze nie została do konca wyleczona infekcji i wynik mogłbyc jeszcze dodatni ( a jesli chodzi o wymaz to musi byc on bardzo dobrze pobrany , odpowiednimi pałeczkami i w bardzo fachowy sposób, bo niewlasciwe pobranie moze fałszować wyniki , co nie oznacza ze mialas to zrobione źle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnolka Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 23:12 jestem bardzo ciekawa co na ta ozywiona dyskusje powie Mloda, przeciez to ona wywołała tą burze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 08:41 ja się cieszę że w ogóle jest możliwość zrobienia takiego badania (w moim mieście to niewykonalne) i z uwagą czytam wszystkie wypowiedzi.. dzięki forum dowiedziałam się już duuużo o tej bakterii i jej leczeniu .. i jak tylko bedę miała możliwość wybiorę jedno z powyższych laboratoriów i się przebadam .. naprawdę jestem wdzięczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: chlamydie -do mc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 00:00 jeżeli możesz to Ty podaj mi swój nr gg a ja napewno sie odezwe i wszysko Ci wytłumacze dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: chlamydie -do xxx IP: *.toya.net.pl 01.10.04, 20:38 podam ci emaila , daj znać a wtedy pogadamy, mcmc42@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 Re: chlamydie - Toruń..Łódź.. ktoś wie??? 09.11.04, 08:29 witam ponownie.. skorzystałam już z Waszych wskazówek..zrobiłam badanie na antygen..no i niestety dobrze nie jest według lekarza bardziej wiarygodny po leczeniu jest posiew..dlatego mam pytanie.. czy gdzieś w Łodzi robią badanie na chlamydie "z hodowli"? może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś