Dodaj do ulubionych

Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :(((

25.02.05, 23:04
Dziewczyny pomóżcie, jeśli któraś z Was była w podobnej sytuacji.
Od pół roku walczę z za wysoką PRL. Najpierw brałam bromocorn, teraz jestem
na parlodelu i cały czas nie mogę zbić tego czorta. Dzisiaj znowu odebrałam
wynik i mam 34,7 (norma do 25) po stałym zażywaniu 1 tabl na noc! Czy któraś
z was też tak słabo reagowała na te leki? Prosze napiszcie jak poradziłyście
sobie z tym hormonem. A moze jest jakas osoba z Torunia, która mogłaby mi
polecic dobrego lekarza endokrynologa w naszym mieście lub ewentualnie w
Bydgoszczy.
Ginekolog z Invicty w Gdańsku zaproponował zmianę leku na Dostinex, ale wtedy
byłam krótko po zmianie na parlodel i chciałam poczekac na efekty własnie
tego parlodelu. No ale niestety efekt okazuje sie mizerny. Czy Dostinex jest
rzeczywiscie skuteczniejszym lekiem?
Pozdrawiam! Kasia
Obserwuj wątek
    • j.zab Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 25.02.05, 23:21
      może spróbuj jeszcze zwykłego bromergonu , mi po mies. zbił prl z 509ml/U na
      51.1 ml/U a brałam również jedną tabletkę na noc.
      Najlepiej skonsultuj to jeszcze z lekarzem bo być może wystarczy, że zaleci Ci
      zwiększyć troszkę dzienną dawkę tego leku, ktory obecnie stosujesz a prl
      powinna się wyrównać.
      • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 25.02.05, 23:33
        Dzieki j.zab za odpowiedz; pięknie Ci zbił tą prl! tez bym tak chciala... wink
        Jednak bromergon i bromocorn to te same pod wzgledem skladu chemicznego leki -
        tylko przez jakis czas bromergon zniknął z aptek (zmniejszyla sie tez dotacja
        do tego leku) i lekarze przepisywali bromocorn; takze sa to w zasadzie te same
        leki.
        Lekarz zmienil mi na parlodel, chociaz ten lek tez zawiera w swoim skladzie
        bromokryptyne (czyli to samo co bromergon i bromocorn), ale podobno jest lepiej
        przyswajalny przez organizm. No ale w moim przypadku lek ten tez nie przyniosl
        oczekiwanych rezultatow.
        Zastanawiam się teraz nad zmianą na ten Dostinex, ale wiem, ze jest to bardzo
        drogi lek i dlatego chcialabym, zeby dziewczyny wypowiedzialy sie na temat jego
        skutecznosci.
        • seseczka Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 25.02.05, 23:35
          polecam Dostinex - miałam bardzo wysoki poziom. po bromergonie byłam
          rozkojarzona, miałam mdłości po dostinexie żadnych ubocznych skutków. polecam.
          • alfa1979 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 04:06
            Z wlasnego doświadczenia mogę stwierdzic, ze mi bromergon pomogl. Moj pierwszy
            wynik prolaktyny to 100!!!! ng/ml.........pozniej 70, nastepnie 60 tylko po
            leczeniu ziolowymi lekami, a po bromergonie po miesiacu brania tego leku spadl
            mi wynik do 15 ng/ml........ wiec chyba pomaga....
            • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 10:03
              no własnie wiem, ze wiele osób bardzo dobrze reaguje na bromergon;
              mi na poczatku tez ładnie prl spadala, ale przedwczoraj zrobilam badanie i
              znowu mam 34,7 (norma do 25) - czyli znowu, niewiadomo z jakich powodów mi
              skoczyla.
              A najgorsze jest to, ze jak bylam miesiac temu w Invikcie u dr Ł. to miałam na
              czczo 528 (norma do 530) a po metoklopramidzie za godzine 745 (czyli nie jest
              to hiperprolaktynemia czynnosciowa, bo organizm słabo zareagowal na mtc - to
              moja teoria). I juz wtedy dr powiedzial, ze jak na 1 tabl dziennie parlodelu to
              prl jest dosyc wysoka(chociaz i tak podczas tej wizyty to byla norma). A tu
              okazuje sie, ze w tym miesiacu jest jeszcze gorzej.
              Wykonczy mnie ta prl!!! A przeciez to ja mialam ja wykonczyc wink
              • paula005 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 12:54
                Jeśli chcesz zajść w ciążę, nie polecam DOSTINEXU.
                Oto cytat z ulotki: "Przed rozpoczęciem podawania preparatu Dostinex należy
                wykluczyć ciążę, zaś po zakończeniu leczenia należy stosować skuteczne metody
                zapobiegania ciąży przynajmniej przez jeden miesiąc."
                Mój obecny gin (ze znanej kliniki)absolutnie skrytykował wcześniejszego gina,
                który mnie tym leczył. Decyzję musisz rozważyć sama.Pozdrawiam.
                • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 14:00
                  Dziękuję - bardzo cenna informacja!
                  A w ciążę staram się zajść od prawie 2 lat, w tym od ponad roku pod ścisłą
                  kontrolą lekarza - rok monitoring owu, 3 cykle z indukcją owu, wspomaganie II
                  fazy progesteronem, badania hormonów, badania nasienia, histeroskopia w
                  kwietniu, laparoskopia we wrześniu;
                  mimo, iż mam zrobioną dosyć obszerną diagnostykę to w zasadzie oprócz tej nie
                  dającej się wyregulować prl - wszystko inne jest jak najbardziej w porządku;
                  dlatego też tak uczepiłam sie tego hormonu i na jego karb zrzuciłam całą winę
                  naszych niepowodzeń.
                  Nie wiedziałam, że Dostinexu nie można zażywać w ciąży, bo bromki i parlodel w
                  przypadku stwierdzenia ciąży odstawia się stopniowo.
    • paula005 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 12:56
      Do tego kosztował prawie 120 zł za kilka tabletek!!!
      • seseczka Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 26.02.05, 14:33
        słyszałam to teorię na temat dostonexu nawet pytałam o to lekarza z bociana i
        potiwerdził, że on dostinexu nie poleca. a lekarze w invikcie polecają i
        przepisuja właśnie dostinex. i co mam robić? komu wierzyć?
        • majka67 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 02.03.05, 21:36
          Ja polecam Norprolac jest nie tylko skuteczny ale i szybki -po 2 tyg widac
          skutki leczenia no i do tego mniej skutow ubocznych. W razie zajscia w ciaze
          nie zagraza fasolce. jedyny minus to ok 115zl za 30 dni kuracji. Noi polecam
          opakowanie startowe ok 19 zl 6 tab. stopniowo zwiekszajacych dawki.- pozwala
          uniknac szoku lekowego- mdlosci i innych objaw.
    • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 02.03.05, 22:25
      Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi!
      W poniedziałek byłam u endokrynologa. Pani dr od razu powiedziała, że z taką
      pRL nie mam szans na zajście w ciążę. Stwierdziła, że rzeczywiscie jest to
      dziwne, że tak słabo reaguję na bromkryptynę.
      Od razu dała mi skierowanie na tomografię komputerową głowy w kierunku
      wykluczenia lub ewentualnie potwierdzenia obecności gruczolaka. Byłam się
      zarejestrować na TK i już jutro o 8 rano mam badanie.
      Nie mniej, niezaleznie od tego, czy będę miała tego gruczolaka czy nie,
      najprawdopodobniej zaczniemy manipulować dawkami leku.
      Wkrótce napiszę jak wypadło badanie i na jaki lek postawiła pani endkrynolog.
      Pozdrawiam cieplutko! Kasia
      • welpa2 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:28
        Hej dziewczyny!Ja również mam problem z prolaktyną -92nl i staram się od
        niedawna o dzidzie. Wyczytałam niedawno w jakimś poradniku że prolaktyna jest
        skutkiem,czyli że nie bierze się ot tak z powietrza,tylko jest jakaś konkretna
        przyczyna podwyższonego jej poziomu. Jedną z przyczyn może być np.
        niedoczynność tarczycy( i nie tylko). Może samo zbijanie prolaktyny które nie
        przynosi skutków to walka z wiatrakami??Mi osobiście gin zaproponowała za
        miesiąc jeżeli Bromergon nie przyniesie oczekiwanego skutku(biorę od kilku
        dni), to skieruje mnie na dalsze badania m.in. na hormony tarczycy -właśnie
        żeby znaleźć przyczynę...........
        • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:46
          I słusznie - Twoja pani dr ma rację. Należy zrobić dodatkowe badania, które
          pozwolą na zdiagnozowanie przyczyny wysokiego poziomu PRL.
          A najczęstsze przyczyny hiperprolaktynemii to: gruczolaki przysadki mózgowej,
          choroby podwzgórza, pierwotna niedoczynność tarczycy lub kory nadnercza,
          choroby wątroby i nerek, zażywanie niektórych leków, stres, urazy klatki
          piersiowej, napady padaczkowe, PCOS.
          • welpa2 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:56
            Może właśnie Katrin powinnaś teraz zrobić sobie wyniki właśnie na Tarczycę?? Bo
            to właśnie ona jest jedną NAJCZĘSTRZĄ z przyczyn wysokiej prolaktyny,może
            dlatego nie moesz jej zbić??.....
            • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 10:04
              Welpa2 tarczycę mam w porządku - robiłam już wszystkie badania w tym kierunku:
              hormony tarczycy, badania wątroby, nerek itp., na stałe żadnych leków, które
              mogłyby podwyższać poziom PRL nie przyjmuję.
              Także diagnostykę w tym temacie akurat mam dość wyczerpującą - została tylko ta
              tomografia komp., na którą do tej pory wg opinii lekarza w zasadzie się nie
              kwalifikowałam (jak na gruczolaka miałam za niski poziom PRL - najwyższą
              wartość jaką miałam to 62,9 ng/ml - gin stwierdził, że gruczolaki powodują o
              wiele wyższe wartości) Zobaczymy jutro lub najdalej w poniedziałek.
              • welpa2 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 10:52
                rzeczywiście, prolaktyna jest naprawdę upierdliwa crying ,aż boję się myśleść że ja
                równięż mogę mieć problemy z pozbyciem się gadasmile.
                Może twój organizm Katrin słabo reaguje na te leki ,nie mam pojęcia,ale musisz
                byś dobrej myśli i nie daj się zwariować..........
      • alfa1979 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:40
        na pocieszenie moge powiedziec, ze ja przy wyniku 100 ng/ml mialam robiony
        rezonans magnetyczny przysadki i nie mi nie wykrył. Powodzenia
        • welpa2 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:49
          masz rację alfa, prawdopodobnie do badania na obecność gruczolaka kwalifikują
          się osoby z wynikiem grubo powyżej 100ki.Pozdrawiam....
        • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 09:50
          och alfa1979 dla mnie to jest rzeczywiście pocieszenie, bo właśnie przed chwilą
          miałam robioną tomografie komputerowa głowy i też mam nadzieje, ze jednak nic
          mi tam nie wykryja - ale wynik badania wraz z opisem niestety dopiero jutro lub
          w poniedziałek
          • alfa1979 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 13:49
            Wiesz mi lekarz dal te skierowanie na rezonans przysadki, bo moj maz sie uparl.
            Moj lekarz twierdzil, ze na 90 % nic mi nie wykaze rezonans przy poziomie
            prolaktyny 100 ng/ml i tak tez sie stalo. Wiec mysle, ze u Ciebie tez nic nie
            wykaze. U mnie jedynym pocieszeniem jest to ze dobrze moj organizm zadzialal na
            bromergon, bo poziom prolaktyny spadl mi bardzo szybko i teraz sie utrzymuje na
            odpowiednim poziomie, czego Tobie rowniez zycze.
            • bimka3 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 17:19
              Odpisalam Ci w innym Poscie,ale widze,ze tutaj tez katujesz ten temat.Sluchaj,a
              moze dobrze by bylo,zebys po prostu brala nie raz dziennie,a dwa razy dziennie
              tan lek,ktory teraz bierzesz.Wiem,ze inne dziewczyny tez braly po dwie tabletki
              dziennie,a nawet sie spotkalam z jedna dziewczyna,ktora brala nawet 3 razy
              dziennie!Probuj,ale najpierw porozmawial o tym ze swoim lekarzem.Moim zdaniem
              masz za slaba dawke.

Pozdrawiam
              • katrin32 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 17:56
                Wszędzie gdzie jest słowo prolaktyna - tam jestem i ja wink)))
                Zartuje oczywiście bo do tej pory byłam od prawie 2 lat tylko biernym odbiorcą -
                czytelnikiem tego forum. Ale stwierdziłam, że w końcu się "ujawnię" i poproszę
                Was o pomoc albo też i ja pomogę w kwestiach, w których mam większą wiedzę.

Co do większej dawki- to takie jest również zdanie endokrynologa, u którego
                byłam w poniedziałek na 1-szej wizycie. Ale czekamy na wynik tomografii komput.
                głowy, którą zrobiłam dzisiaj i wtedy lekarka podejmie decyzję.
                Założyłam ten temat na forum, bo myślałam, ze może któraś z dziewcząt miała
                podobny problem ze zbiciem pRL.
                • ap77 Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 19:19
                  Ciekawe o prolaktynie:
                  www.borgis.pl/czytelnia/med_rodz/2003/01/08.php
                • haniunia Re: Nie mogę wyrównać poziomu prolaktyny :((( 03.03.05, 19:24
                  Katrin,
                  Największa zmorą prolaktyny jest stres, bynajmniej u mnie. Mam tak beznadziejną
                  pracę że ze stresem mam non-stop do czynienia. Straciłam już nadzieję na ciążę,
                  bo pracować musze a w mojej pracy stresu nie da się wyeliminować, więc skutki
                  wiadomo jakie będą.
                  Dasz rade, zwiększysz dawke i będzie o.k
    • katrin32 Odebrałam wynik TK głowy - słabe wiadomości :((( 04.03.05, 15:26
      Dzisiaj odebrałam wynik TK głowy i niestety okazało się, że gruczolaków nie ma
      (jest to dobra wiadomość), za to jest coś poważniejszego sad(( (a przynajmniej
      póki co brzmi dosyć groźnie)
      W opisie napisali mi tak: "W odcinku M2 i M3 tętnicy środkowej mózgu lewej trzy
      niewielkie naddatki wymagające wykluczenia drobnych tętniaków"
      Wnioski: "Wskazane badanie angio - MR" - czyli rezonans magnetyczny.

Podsumuję to tak: jak nie urok to .......
      Staram się o dzidzię, a przy okazji wychodzi mi takie badziewie - szkoda
      gadać...
      Teraz już nie będę wiedziała co mam leczyć w pierwszej kolejności.
      Co tu dużo mówić - mam lekkiego doła.
      • docik123 Re: Odebrałam wynik TK głowy - słabe wiadomości : 04.03.05, 18:59
        Dziewczynki, prosze wyjaśnijcie mi o co chodzi z tą prolaktyną. Ja robiłam
        badanie w 3 dc i prolaktyna wyszła mi 237 mlU/I (min 40 - max 530). Lekarz w
        klinice leczenia niepłodnosci zerknął i powiedział OK. Wy piszecie o normie do
        25...Jak to interpretować? Zdenerwowałam się....
        • katrin32 do docik123 04.03.05, 19:16
          nie denerwuj się - wynik masz super, jak najbardziej w normie - tylko w tym
          laboratorium, w którym robiłaś badanie są inne jednostki laboratoryjne

normy to: albo 1,9 - 25 ng/ml
          albo 40 - 530 mlU/l
          • docik123 Re: do docik123 05.03.05, 17:42
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.... i mam nadzieję, ze dzisiaj czujesz sie dużo
            lepiej.

Pozdrawiam
            Miłego weekendu.
            • corsa.c przed badaniem prolaktyny 07.03.05, 12:12
              Hej,

ja troszeczke z innej beczki. Czy przed badaniem prolaktyny trzeba byc na czczo
              czy mozna isc np po pracy, tak z marszu, po sniadaniu, kawie itp?

Nigdy tego badania nie robilam i nie wiem jak sie do niego przygotowac.

I sorki, ze tak wykorzystalam ten watek.
              • laura771 Re: przed badaniem prolaktyny 07.03.05, 12:16
                Na czczo koniecznie i lepiej nie w pośpiechu, tylko normalnie, bo też może
                wpłynąc na wynik.
                • corsa.c Re: przed badaniem prolaktyny 07.03.05, 13:05
                  Koniecznie na czczo? Jesu, to jak ja wytrzymam do 16.30 bez jedzenia i kawy.
                  Niestety nie moge isc rano, bo pracuje i nie wchodzi w gre dzien wolny.

Moja ginekolog nie wspomniala mi o tym. Dala mi skierowanie do laboratorium w
                  szpitalu i mowila, ze moge isc o kazdej porze dnia i nocy, bo tam jest otwarte
                  7dni w tyg przez 24 h.
                  A tu takie numery uncertain

Dzieki za odpowiedz.
                  • kornelka27 Re: przed badaniem prolaktyny 08.03.05, 17:57
                    Ja leczę PRL u drugiego lekarza.Obydwaj - znani profesorowie.Żaden z nich nie
                    zalecał badania na czczo.Podobno pokarm nie ma znaczenia przy badaniach
                    hormonów - to nie morfologia.
                    Ale w tej kwestii - jak widzisz są dwie szkoły.
                  • malwina_m Re: przed badaniem prolaktyny 08.03.05, 19:06
                    Wystarczy 3 godziny PO posilku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka