Dodaj do ulubionych

Co robić?

27.02.05, 15:46
Witam wszystkich jestem tu nowy.Właśnie trafiłem na forum i pomyślałem że
ktoś może mi coś doradzić.A więc od początku : o potomstwo staramy się z żoną
od 5-ciu lat , jakieś 3 lata temu próbowaliśmy chodzić do poradni w wawie ale
nie wyrabialiśmy się finansowo i tam między innymi dowiedzieliśmy się że ja
mam 3mln. plemników a żona jest płodna (jest po poronieniu) i chciałem się
dowiedzieć co możemy dalej robić z małymi środkami finansowymi?Niewiem czy
lekarz który badał żonę zwrócił uwagę na drożność jajowodów i niewiem nic. I
co miesiąc przełykamy gorzką pigułkę że znowu okres... Bardzo proszę o
porady ,myślę o in vitro ale to musi trochę czasu upłynąć żeby zebrać jakieś
pieniądze na to.Dodam że jesteśmy młodymi ludzmi(27-30 lat). I jeżeli ktoś
coś może doradzić to bardzo proszę.THX
Obserwuj wątek
    • iwcia125 Re: Co robić? 27.02.05, 18:36
      Przepraszam za szczerosc,ale jesli zona byla raz w ciazy z Toba (piszesz o
      poronieniu) to nie jest tak zle i mimo 3mln plemnikow macie nadal szanse. Dalej
      skoro zaszla w ciaze to duze prawdopodobienstwo ze jajowody sa drozne. Nim
      zaczniecie wedrowki po lekarzach zona powinna zrobic badania hormonalne.
      Poswiecic caly cykl i w odpowiednim czasie (znajdziecie w archiwum)zbadac
      poziom LH,FSH, Prolaktyna ,Progesteron i inne + testy owul. celem sprawdzenia
      czy owu jest+mierzenie temp. Z wynikami hormonow ,z wykresem temp. i wynikami
      testow owul. nalezy isc do gina.
      W ten sposob oszczedzicie sporo kasy a gin bedzie mial materialy do postawienia
      diagnozy.Jesli u zony wszystko bedzie ok. do badan stajesz TY, ale to juz gin
      zleci. Pozdrawiam i powodzenia.Jak bedziecie sledzic forum to sporo sie
      dowiecie.
    • ewa11a Re: Co robić? 27.02.05, 20:10
      Mysle ze zona powinna zrobic sobie badania hormonalne a ty... Piszesz ze masz
      3mln plemników wiec wnioskuje z tego ze miales robiony spermogram (?) W czasie
      kiedy robiles to badanie, wazne jest zebys nie byl krótko po jakims leczeniu
      antybiotykami bo to moze "zafalszowac" jego wynik. Powinienes tez zostac
      przebadany przez lekarza czy nie masz zylaków w okolicy nasieniowodu. Mozesz
      tez zbadac sobie poziom testosteronu.

Wiecej o plemnikach znajdziesz na forum bociana
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=26
    • tekla12 Re: Co robić? 27.02.05, 20:30
      Jeśli w badaniu wyszło 3 mln plemników, to taki wynik należy bezwzględnie
      powtórzyć. Jeśli się potwierdzi, to myslenie o in vitro jest jak najbardziej
      zasadne. To nie wyklucza naturalnych starań, a inseminacje kosztują i mają w
      takich przypadkach niską skuteczność. Myślę, że powinniście rozejrzeć się za
      bardzo dobrą kliniką, powoli gromadząc pieniądze i wyniki badań ( np. na wyniki
      niezbędnych badań genetycznych trzeba czekać bardzo długo). Zajrzyj do
      wyszukiwarki, znajdziesz adresy miejsc, gdzie przynajmniej częściowo prowadzą
      diagnostykę niepłodności w ramach NFZ. Niestety efektywne leczenie jest
      drogie.
      • bravo494 Re: Co robić? 11.03.05, 20:55
        No dobra ok ale jak napisałem wcześniej jestem na forum nowy i dopiero po
        napisaniu powyższego postu grzebałem na forum trochę i trafiłem na tematy
        MACY . Oczywiście poleciałem do apteki i to kupiłem i od tego dnia ja biorę
        trzy dziennie a żona jedną. Czy tak może być? (oczywiście zdaję sobie sprawę że
        wyniki przyjdą do nas za trzy miesiące)
        ps. Tekla trochę mnie wystraszyłaś(spełniają się moje czarne myśli chociaż nie
        te najczarniejsze)
        • puciuszek Re: Co robić? 11.03.05, 21:03
          Jeśli chcecie wydac jak namniej kasy proponowałabym zrobic niezbędne badanka
          czyli Twoje nasienie /koszt ok 50 zł/ i zona w 3 dniu cyklu robi lh, fsh
          estradiol, testosteron i prolaktyne /wszystko ok 150zł/ potem do
          ginia /chociazby z NFZ/ na monitoring cyklu który da odpowiedz czy sa owu.
          jesli tu bedzie wszystko ok to w dalszej kolejnosci robi sie HSG czyli badanie
          na droznosc jajowodów zony.
        • tekla12 Re: Co robić? 12.03.05, 00:00
          bravo494 napisał:

> ps. Tekla trochę mnie wystraszyłaś(spełniają się moje czarne myśli chociaż
          nie
          > te najczarniejsze)
          Nie jesteś pierwszą wystraszoną przeze mnie osobą. Wolę zaprezentować czarny
          realny scenariusz niż pocieszanie, że "wszystko będzie dobrze" i "wystarczy
          jeden plemnik". Pisząc o koniecznej powtórce spermiogramu myślałam głównie o
          błędzie laboratoryjnym, bo napisałeś, że żona była w ciąży. Jeśli wynik się
          potwierdzi to, jeśli nie ma ewidentnej przyczyny niskiej liczebności, sensowne
          jest raczej spokojne przygotowywanie się do in vitro (w dobrej klinice, bo mają
          wyższą skuteczność) niż wykonywanie kolejnych inseminacji, które w sumie sporo
          kosztują, a dają marne gwarancje. Maca może nieco podrasować żołnierzy, ale
          cudów na dłuższą metę nie zdziała.
          • beti36w Re: Co robić? 12.03.05, 15:05
            na Twoje plemniczki radzę łykać L-KARNITYNĘ I SALFAZIN,czytałam,że bardzo
            poprawiają jakość i ilość "chłopaczków"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka