Dodaj do ulubionych

dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, a

05.04.05, 13:02
dziewczyny zachodzą np za 4,6 razem, a nie za pierwszą owulacja i współżyciem
w tych dniach-co jeszcze na to wpływa?
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 13:25
      psychika,rozluźnienie,dobry nastrój,wypoczety organizm
      ale też w obozach zagłady kobiety zachodziły w ciążę...
      • invicta1 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 13:29
        to jest chyba juz ta tajemnica zycia, konczę dociekania
        • pietrek666 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 15:40
          Nasz lekarz twierdzi, że prawdopodobieństwo zajścia naturalnego to 16%.
    • aurita Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 13:43
      Jakosc plemnikow, jakos sluzu, "wadliwy" zarodek, marna sluzowka.... i pewnie
      1000 innych rzeczy
      • monia515 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 13:56
        Ja tego nie rozumiem...
        U nas:
        nasinka- super ok,
        jajniki- drożne,
        ovu - jak najnardziej,
        wrogi śluz - brak;
        hormony - ok,
        nastawienie - pozytywne,
        ogólny stan zdrowia- ok.
        No i macicę też mam.
        I co? Chyba mam najdłuższy staż w staraniach ze wszystkich dziewczyn na tym
        forum.
        • evita76 Do Moni 515 05.04.05, 15:12
          Wiesz Monia ja też kompletnie nie potrafię tego zrozumieć ani się z tym
          pogodzić - wszystko wydaje się być OK,( nawet niektóre badania powtarzałam
          dwukrotnie aby sie upewnić) tylko dziecka nie ma - już ponad 3 lata.

Ręce mi opadają......
          Ale przecież zdarzją się cuda........
          Pozdrawiam Cię i trzymaj się cieplutko.
    • majka67 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 14:41
      Zrobcie sobie z partnerem urlop -wakacje zaaferujcie sie czyms innym niz chcec
      posiadania dziecka, zwiedzajcie wypoczywajcie i kochajcie sie...80% moich
      znajomych zaciazylo na urlopach lub w momentach kiedy zrezygnowaly psychicznie
      ze staran...
      powodzenia
      • monia515 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 15:03
        Ja juz przeszłam kilkanaście takich urlopów, wypoczywaliśmy, nie myśleliśmy,
        rezygnowaliśmy, zwiedzaliśmy itp... i nic.
        Wiesz.. ja już przeszło 10 lat staram się o dziecko... chyba jestem najstarsza
        na tym forum.
        Ale dzia za odzew. Pozdr.
    • pimpek_sadelko Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 05.04.05, 17:49
      a nap plemniki moga sobie poleciec do drugiego jawodu, a komorka jajowa bedzie
      w tym pierwszymsmile
      • invicta1 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 06.04.05, 10:15
        no co Ty? przecież komórka jajowa wydziela coś tam-substancję, jakiś estr
        bodajze, który przyciąga plemniki, jak wiadomo slepesmile do niej, one nie płyną,
        gdzie im się chce, tylko gdzie im jajeczko "każe"smile
        • pimpek_sadelko Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 06.04.05, 11:07
          invicta1 napisała:

> no co Ty? przecież komórka jajowa wydziela coś tam-substancję, jakiś estr
          > bodajze, który przyciąga plemniki, jak wiadomo slepesmile do niej, one nie płyną,
          > gdzie im się chce, tylko gdzie im jajeczko "każe"smile

nie do koncasmile
          czesc plemnikow i tak leci do drugiego jajowodu. a pech jak poleca tam
          najlepszesmile
    • kazia9 REZYGNACJA PSYCHICZNA 06.04.05, 10:10
      Majka67 trafiła w sedno. Przestancie sie "starać" , cieszcie sie sobą. Miałam
      to po stracie 1-go dziecka. Zaszłam natychmiast, gdy obiecano mi dziecko "na
      wakacje"/ew. rodz.zastepcza/. a potem poszło jak burza, nawet z wpadkami.
      • pimpek_sadelko Re: REZYGNACJA PSYCHICZNA 06.04.05, 11:08
        kazia9 napisała:

> Majka67 trafiła w sedno. Przestancie sie "starać" , cieszcie sie sobą. Miałam
        > to po stracie 1-go dziecka. Zaszłam natychmiast, gdy obiecano mi dziecko "na
        > wakacje"/ew. rodz.zastepcza/. a potem poszło jak burza, nawet z wpadkami.

a ja sie nie zgadzam. zdrowe kobiety i zdrowi mezczyzni moga sobie tak odpuscic
        leczenie, ale jak ktos ma slabe plemniki, ndometrioze lub pco czy brak owulacji
        to bez lekarza moze liczyc tylko na cud. ja bym cuda zostawila na koniec.
      • samanta25 Re: do KAZI 06.04.05, 20:01
        Ja się też nie zgadzam z Waszą opinią podobnie tak jak pimpek_sadełko

Wasza teza "przestańcie się strać" jest dobra dla zdrowych osób a nie tych,
        które mają problemy z owulacją albo hormonami

czekam na cud 39 cykl
        www2.fertilityfriend.com/home/samanta
        • kazia9 Kazia do Was 07.04.05, 08:47
          Dziewczyny, ja tak bardzo chcialabym wam pomóc ! Oczywiście moj post o
          niestaraniu sie był skierowany do tych, ktore maja niby wszystko w porzadku
          i...nic. Naprawdę wierzę, ze napiecie nerwowe moze im przeszkadzać . Powodzenia
          i -nie obraźcie się - cierpliwości.
    • maruda79 Re: dlaczego jest owu, nasienie ok, droznośc ok, 06.04.05, 10:21
      Znow podeprę się wypowiedzia z forum NPR smile Tym razem inny autorytet grrrw:
      Pechezrzyk peka, gdy ma okolo 2 cm srednicy. Peka i jego zawartosc wylewa sie
      na zewnatrz,a on sam zapada i w ten spsob lekarz stwierdza, ze miala miejsce
      owulacji.

Co sie dzieje dalej ?
      W plynie pecherzykowym plywa sobie malenkie jajeczko. Jest bardzo male, na
      diagramach w ksiazkach dla mlodych mezatek rysowane jest o wieke za duze, takie
      male jak ziarenko maku w odniesieniu do pecherzyka, który jest wielkosci sporej
      czeresni.
      To daje wyobrazenie o przygodach, jakie moga przytrafic sie biednemu jajeczku w
      jego drodze po strzepkach jajowadu, do banki jajowadu i dalej jajowodem do
      macicy.
      W tej drodze moze zdarzyc sie, ze jajeczko sie gdzies zawieruszy, przyklei, nie
      wyplynie z pecherzyka razem z plynem tylko zostanie wewnatrz pecherzyka. A wiec
      nawet owulacja stwerdzona na USG nie jest jeszcze owulacja efektywna, a tylko
      pewnym przypuszczeniem, ze wszystko idzie jak najlepeiej.

Komórka jajowa zyje okolo 12 godzin, czasem dłuzej, ale nie jest na pewno
      dłuzej zdolna do zaplodnenia.
      Podobnie w przypadku, gdy pechezyk nie peknie tylko zluteinizuje sie
      niepekniety. po uplywie okolo 12 godzin, komorka jajowa nie jest zdolna do
      zapoczatkowania ciazy.
      Sprawe komplikuje wielokrotne jajeczkowanie, które moze sie zdarzyc w ciagu
      okolo poltorej doby od stwierdzonego piku LH. Nie jedno ale wiecej komórek
      jajowych moze sie wydostaz z kilku pekajacych kolejno pecherzyków. Dlatego w
      NPR zaleca sie odczekanie az do trzeciego (czwartego) wyzszego pomoru
      temperatury, co oznacza ze ustalił sie juz poziom progesteronu i nie bedzie
      juz zadnego dodatkowgo pekniecia pecherzyka.

Poczecie dzieka nastepuje w jajowodzie. I okolo 6 dob po tym fakcie nastepuje
      zagniezdzenie, nie bez przygod, w sluzówce macicy. Jesli udalo sie dokonac
      zaplodnenia wiecej niz jednej komórki jajowej docieraja one do macicy w kilku-
      kilkunastogodzinnych odstepach.

• angieblue26 Maruda :-) 06.04.05, 10:55
        Super to nam wytlumaczylas smile
        Ja mam wlasnie "orzech do zgryzienia", jesli mozesz, sprobuj przyjrzec sie
        naszej sytuacji, ja, szczerze mowiac nie wiem co mam o tym myslec.

Moja ostatnia miesiaczka 28.02. Od 3-go dnia cyklu Menopur,
        13 dc podany Pregnyl ( na 1 pecherzyk 20 mm, na drugim jajniku 17 mm, 10 mm.
        Endo 12 mm)
        15 dc ( 13 marca) IUI. Od 15 dc Utrogestan (progesteron 400 mg dziennie)
        28 dc - HCG 38
        32 dc - HCG 115
        34 dc - HCG 226

Ktorego dnia cyklu nastapilo Twoim zdaniem zaplodnienie ? Czy HCG wydziela sie
        zaraz po implantacji, czy dopiero jakis czas po niej ?
        Zaczynam sie zastanawiac, czy zaplodnienie moglo nastapic pozniej, po IUI, na
        pecherzyku 17 mm ? O ile mi wiadomo progesteron hamuje wzrost pecherzykow, wiec
        chyba raczej nie jest mozliwe, zeby urosl ten 10-cio mm ?
        Z gory dziekuje za odpowiedz smile

Ola
        • maruda79 Re: Maruda :-) 06.04.05, 11:08
          To nie ja wink. Ja tylko wkleilam wypowiedz naszego forumowego eksperta (Forum
          NPR) Wiesz co? Poszukam na NPRze byly wypowiedzi o kilku jajeczkach w jednym
          cyklu - nie mylić z wielokrotnym jajeczkowaniem. Niestety sama osobiście nei
          mam rozległej wiedzy medycznej. Sama stram sie szukac a forum gazetowe to
          kopalnia wiedzy smile Niestety będę mogła Ci pomóc jedynie jakimiś linkami - jeśli
          je znajdę.
        • maruda79 Re: Maruda :-) 06.04.05, 11:12
          Tu macie link do roli hormonów w zapłodnieniu i utrzymaniu ciązy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=22437038&v=2&s=0
          A tu link do forum NPR - bo tak ciagle cytuje nie swoje wypowiedzi az mi głupio
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
          • angieblue26 Re: Maruda :-) 06.04.05, 11:23
            Dziekuje Maruda i za porady i za link do NPR. Nie chce zebys robila sobie
            problem szukaniem info dla mnie. Jesli kiedys trafisz na cos ciekawego, napisz
            prosze, jesli nie - nie szkodzi, wkoncu najwazniejszy jest ++++, a nie
            dociekanie co ? kiedy ? dlaczego ? smile
            Pozdrawiam serdecznie,
            Ola
            • maruda79 Re: Maruda :-) 06.04.05, 11:39
              No wlasnie smile Tylko, ze niestety tak trudno sie czasem wyluzowac... Sama
              ostatnio panikowalam na maxa. Do tej pory nie wiem co mam robic odnosnie
              przyjmowania hormonow. Tak trudno czasem sensowna odp wydusic od lekarza.
              Dobrze ze jest to forum.
              • angieblue26 Re: Maruda :-) 06.04.05, 11:50
                Mam wrazenie, ze niektorzy lekarze wychodza z zalozenia, ze im mniej bedziemy
                wiedzialy, tym mniej bedziemy sie denerwowac sad A jest wrecz odwrotnie...
                Pozdrawiam serdecznie,
                Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka