18.08.05, 09:29
Witam, jestem tutaj pierwszy raz,mój problem polega na tym ze mam bardzo
nieregularne miesiączki.Lekarz poradził mi zbadać poziom PRL, pierwszy wynik
ponad 900. Miałam nawet robiony rezonans zeby wykluczyć gruczolaka
przysadki.Po jakims czasie poziom sam zaczał spadać.Teraz wynosi 590.Problem
w tym ze miesiączke dostaje co 50-60 dni.Lekarz przepisał mi Bromergon. I
własnie chciałam się zapytac jak reagujecie na to lekarstwo, ja dostałam 1
tabl(2,5) na noc.Po pierwszej dawce bardzo zle się czułam,całą noc zapchany
nos,rano wymioty,było mi słabo.Nie wiem czy barc to dalej.Miesiączke powinnam
dostac już 20 dni temu sad a do lekarza ide za dwa tyg. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: bromergon 18.08.05, 09:47
      nie mialam tak wysokiej prl jak Ty, ale mi lekarz zalecil na poczatku mala dawke
      ( 1/4 tabletki), zeby nie miec takich sensacji typu wymioty itd. zatem kilka
      razy bralam mala dawke a potem systematycznie zwiekszalam.
      przez pierwsze dni chodzilam sena, mialam stret do kawy, oczy mialam czerwone
      jak przy zapaleniu spojowek... ale po ok tygodniu wszystko sie unormowalo.
      jak zle reagujesz na lek to dzwon do lekarza.
      • malgosia9912 Re: bromergon 18.08.05, 10:14
        Dzieki bardzo za odp, moze poprostu zmniejsze dawke do 1/2 tabl i po kilku
        dniach zwiększe do całej.Z tego co czytałam na temat Bromergonu tak powinno się
        robic. Nie wiem dlaczego lekarz zalecił branie od razu całej tabl.Co prawda
        wspominał ze lek jest zle tolerowany,ale powiedział ze pomimo wszystko mam brac
        i odezwac się za 30 dni po powtórnym zbadaniu PRL. Jednak nie wiedziałam ze już
        po pierwszej tabletce bede sie tak czuła.
    • klara_76 Re: bromergon 18.08.05, 09:48
      Bromergon jest niestety lekiem, ktory daje nieprzyjemne objawy uboczne
      (omdlenia, nudnosci, uczucie zapchanego nosa etc.). Ja tez przez to
      przechodzilam, nawet przejsciowo zmienilam ten "bromka" na inny preparat. Ale
      zwykle po jakims czasie organizm sie przyzwyczaja do leku, tak wiec objawy
      powinny po jakims czasie ustapic albo zmniejszyc sie. Na pewno nie powinnas
      odstawiac leku. A jesli objawy niepozadane beda zbyt dokuczliwe, to skontaktuj
      sie z lekarzam i zapytaj, czy nie moze Ci przepisac innego leku (ja za
      Bromergon bralam przez kilka miesiecy Parlodel - to tez jest bromokryptyna,
      tylko produkowana przez inna firme, no i koszt niestety duzo wiekszy, bo jedno
      opakowanie kosztuje ponad 60zl). Co do dlugich miesiaczek to mysle, ze powinnas
      jeszcze skontrolowac inne hormony, a nie tylko sama prolaktyne.
      Zbadaj w 3dc FSH, LH, estradiol, testosteron, hormony tarczycy (TSH, T3, T4), a
      w 21-22dc progesteron.
      Moze powinnas zazywac np. Duphaston/Luteine na wywolanie miesiaczki? Cykle 50-
      60-dniowe sa zdecydowanie za dlugie...
    • portalegre Re: bromergon 18.08.05, 10:28
      Najlepiej zacznij od 1/4 (przez 2-3 dni), potem kilka dni 1/2 i potem juz cala.
      Dziwne, ze lekarz Cie nie ostrzegl. Mozna tez zazywac dopchwowo, wtedy ten lek
      lepiej jest tolerowany. I uwazaj na alkohol - bromek wzmacnia jego dzialanie wink
      Ale co najwazniejsze - dziala! Ja zbilam prolaktyne z 33 do 7.
      Co do feralnych skutkow ubocznych, trzeba dodac jeszcze tycie, u mnie bardzo
      wzrol apetyt sad Ale teraz juz biore polowe dawki i zaczynam chudnąć smile

POWODZENIA!
      • milutka31 Re: bromergon 18.08.05, 12:32
        Też sie dziwię że lekarz kazł wziąć Ci odrazu całą tabletke- facet bez uczućsmile.
        Ala tak poważnie, musisz się trochę pomęczyć, niestety. Ale zawiększaj dawke co
        ćwierć. Ja jak pierwszy raz wzięłam pół tabletki to robiło mi sie cimno przed
        oczami.Ale teraz ja i Bromek to nieodłączni kumple. A prl w ciągu trzech
        miesięcy spadła z 90 na 29(norma 25). Bedzie dobrze.
    • wertepka Re: bromergon 18.08.05, 12:40
      a czy to nie jest tak, że są rózne dawki tego leku? On jest produkowany w tabl
      po 2,5 i 10 (nie pamiętam jednostek). I w tym wypadku wydaje mi się, że 10 to
      jest jedna dawka, a 2,5 to jest ćwierć! Dla pewności zawsze zapytajcie
      lekarza, a nie tnijcie tabletek na wlasną rękę!
      • malgosia9912 Re: bromergon 18.08.05, 13:50
        no tak, co do tych dawek to masz racje.Jest produkowany po 2,5mg i 10mg.Tylko
        jeśli ja dostałam 2,5 mg i lekarz nic nie mowił o zwiększaniu dawki to myśle ze
        moge ja dzielic.Poza tym jesli ja mam objawy uboczne po 1 tabletce to co by sie
        działo gdybym brała np 10 mg dziennie.Mimo wszystko spróbuje od 1/4.Potem bede
        zwiększać zeby organizm się przyzwyczaił.Jesli po mimo tego bedzie tak zle to
        nie pozostaje mi nic innego jak poprosić o zmiane lekarstwa.Z tego co tutaj
        przeczytałam moja PRL jest bardzo wysoka.Wiec musze ją zbić, tym bardziej ze
        nie moge zajść w ciąże sad
        • ksara4 Re: bromergon 18.08.05, 17:31
          ja robilam 2 podejscia do bromka, raz wytrzymalam 2 tygodnie, raz miesiac, a
          bralam tylko po 1/2 tabletki, nos zatkany, mdlosci i humory, a potem doszly
          leki nocne, budzilam sie ze strachu i jakiegos dziwnego uczucia a potem to i w
          dzien mialam takie schizy, dlatego teraz biore parlodel i nie mam zadnych
          skutkow ubocznych, nos nie zatkany, dobrze mi, tylko troszke jestem opuchnieta
          jakby.
          Wiem, ze parlodel jest drogi, obecnie zaplacilam 72,30 zl, ale niestety, acha,
          niby sklad ten sam, ale bromergon jest zle oczyszczany i stad takie podtruwanie
          organizmu.
          • cymbeline Re: bromergon 18.08.05, 20:46
            Ksara,
            a możesz mi napisać ile jest pogułek w jednym opakowaniu Parlodelu i taka dawka?
            Chciałam porównać z Bromkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka