Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

21.06.15, 21:42
WItam! W październiku ub roku poroniłam w ok. 4-5 tygodniu. Ginekolog zlecił mi szereg badań krwi i wtedy okazało się, że poziom prolaktyny wynosi 81 ng/mL. Przepisał mi bromergon, lecz wcześniej kazał powtórzyć badanie prolaktyny. Powtórzyłam - wynik 18 ng/mL. Sama z siebie zrobiłam badanie trzeci raz bo pomyślałam, że któryś wynik może jest błędny. Trzecim razem wyszło ok 50. Nie wiedziałam jak to traktować stąd czwrte badanie w innym labolatorium - wynik 29. Ginekolog jednak zalecił branie tabletek ze względu na te wahania. Brałam bromergon 3 miesiące po 1 tabletce na noc. Odczekałam 2 tygodnie - kolejne badanie - wynik 65. Udałam się więc do endokrynologa, ten zbadał tarczycę - wszystko w porządku, wypisał skierowanie na rezonans i 2 opakowania bromergonu po pół tabletki na noc. Aktualnie czekam na rezonans i żyję w niewiedzy. Bardzo chciałabym zajść w ciążę ale nie wiem co z tą prolaktyną. Dodam, że miesiączki mam regularne, nie mam obolałych piersi, nie mam nadmiernego owłosienia, głowa boli mnie czasami (jak chyba każdego), kłopotu ze wzrokiem też nie mam. Proszę o poradę - co robić? co z ciążą? Dodam jeszcze że mam 25 lat i to poronienie było moim pierwszym i jednocześnie pierwszą ciążą. Od tamtej pory nie próbowaliśmy z mężem, cały czas czekamy. Czy ten poziom prolaktyny jest aż taki groźny, że tak długo muszę faszerować się tabletkami? Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: T Re: Prolaktyna IP: *.catv.broadband.hu 09.09.15, 10:27
      Prolaktyny odpowiada u kobiet za utrzymanie ciąży
    • Gość: kokosowa Re: Prolaktyna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.15, 17:58
      Hej! Od jakiegoś czasu wgl nie mam miesiączki. Robili mi szereg różnych badań, ale nikt nie wiedział od czego, dawali leki na wywołanie miesiączki i stwierdzili PCOS. Poszłam więc do ginekologa, którego poleciła mi znajoma. Oczywiście kazał odstawić leki, które biorę i poczekać na miesiączkę. Jednak po upływie terminu cisza. Zrobiłam więc test ciążowy - wynik negatywny, zbadał mnie lekarz - ciąży nie ma. Wypisał mi skierowanie do szpitala, w którym sam pracuje na badania. Okazało się, że mam za dużo prolaktyny, tak więc nie mam miesiączki, nie mam owulacji i w ciążę zajść nie mogę. W szpitalu przepisali mi tabletki Bromergon, mam brać je 2x dziennie po 1 tabletce. Powiedzieli, że one mają za zadanie zmniejszyć poziom prolaktyny. Tak samo jak Ty chciałabym zajść w ciążę i rozmawiałam o tym z moim lekarzem. Powiedział, że najlepiej jest się ciągle starać, te leki mi pomogą, ale u jednej kobiety ciążą może być od razu, natomiast druga może się starać miesiącami. Za 3 msc znowu jadę do szpitala na badania, może się okazać, że prolaktyna jest w normie i wtedy odstawię leki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka