Dodaj do ulubionych

prolaktyna-czy to normalne

21.10.05, 22:43
6 dc zrobiłam badanie prolaktyny. Wynik 17,5, czyli niby w normie, za to
godzinę po podaniu leku wzrosła jedynie do 21,6. Czy to nie za mało.
Czytałam, że norma to wzrost kilkukrotny (wiem, wiem mniej niż 10-krotny).
Zastanawiam się, czy możliwe, żeby badanie było wykonane nieprawidłowo. I
jeszcze jedno pytanie. Testosteron wyszedł mi 0,84, a norma jest do 0,73. Co
to dla mnie oznacza i jak sie ma ten wynik do starań o ciążę. Będę wdzięczna
za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • milutka31 Re: prolaktyna-czy to normalne 22.10.05, 10:24
      Nie spotkałam się jeszcze z takimi wynikami.Wiem napewno że jak wzrośnie więcej
      niz 5-6 razy po tabletce to jest hipreprolaktynemia czynnościowa.Myśle że nie
      masz się czym martwić, chyba wiele dziewczyn chciałoby miec takie wyniki, ale
      lekarzem nie jestem. Co do testosteronu to nie wiem, bo ja np. robiłam oba
      androgeny-hormony męskie +DHEA-SO4, ale u mnie chodziło o to aby ustalić gdzie
      są produkowane -czy w jajnikach czy nadnerczach. Pomimo lekkiego przekroczenia
      testosteronu i sporego przekroczenia androstendionu nie dostałam na to nic, ale
      spotkalam się gdzieś w necie że androstandion w nadmiarze może utrudniać
      zajście w ciąże. Nie wiem czy nie namieszałam zbytnio i mam nadzieje że ktoś to
      jeszcze zweryfikuje.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • bonta Re: prolaktyna-czy to normalne 22.10.05, 20:02
      dzięki milutka1
      mam jeszcze pytanie, w którym dniu cyklu robi się badanie prolaktyny. mi
      lekarka zaleciła 3-5 dc (zrobiłam w 6 dc),ale znajome mówią, że im lekarze
      zalecali badanie w połowie cyklu. jak to jest? kiedy poziom prolaktyny jest
      najwyższy???
      • milutka31 Re: prolaktyna-czy to normalne 23.10.05, 10:27
        Witaj.
        Jest wiele teroii kiedy należy robic prl, praktycznie do wyboru do kolorusmile.
        Ja najpierw robiłam po 20 dc, w sumie nic mi nigdy gin nie mówił o jakims
        konkretnym dniu czy dniach. Tak wogle to zapraszam na forum na portalu o2
        f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1567694 tak dla poczytania.Wracając do
        tematu- na tym właśnie forum toczyły się dyskusje co do dnia właściwego na
        badanie. Otórz jest grupa lekarzy którzy zalecają II faze cyklu, sa tacy co
        zalecają 3-5 dc, a sa też tacy którzy twierdzą że nie ma to najmniejszego
        znaczenia. I bądź tu mądry. Przekonałam się jednak do pierwszych dni cyklu
        ponieważ sa to tzw. dni ciszy hormonalnej.Na naszym forum pojawiła się nawet
        studentka medycyny i wyprowadzała nas z błedu pisząc że po owulacji prl może
        wzrosnąć do 40 ng/ml- tylko trzeba tę owulację miećsmile. Mam nadzieje że nie
        przeszkadza Ci moja zawilość odpowiedzi.
        Pozdrawiam.
        • milutka31 Re: prolaktyna-czy to normalne 23.10.05, 13:00
          I jeszcze przypomniałam sobie że badanie powinno robić się rano, na czczo, dnia
          poprzeniego unikac stresu, ,,brykania" i drażnienia sutków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka