Dodaj do ulubionych

Endometrioza, CLO, monitoring.

08.11.05, 19:53
W przyszłym teygodniu idę do lekarza. Czekam na miesiączkę po laparoskopii i
prawdopodobnie dostanę CLO w kolejnym cyklu. Czy będę mieć też monitoring?
Czy jeżeli lekarz przypisze mi tylko ClO i nie wspomni o monitoringu to sie
domagać? Podczas laparo usunięto mi ognisko endometriozy. Poradźcie bo chcę
się dobrze przygotować do wizyty.
Obserwuj wątek
    • ap77 Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 08.11.05, 21:11
      kkkkk4 napisała:

> W przyszłym teygodniu idę do lekarza. Czekam na miesiączkę po laparoskopii i
      > prawdopodobnie dostanę CLO w kolejnym cyklu. Czy będę mieć też monitoring?
      > Czy jeżeli lekarz przypisze mi tylko ClO i nie wspomni o monitoringu to sie
      > domagać? Podczas laparo usunięto mi ognisko endometriozy. Poradźcie bo chcę
      > się dobrze przygotować do wizyty.

Przylaczam sie z zapytaniem do kolezanki smile
    • agulla Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 08.11.05, 21:50
      Domagaj się monitoringu! Lepiej dmuchać na zimnie. Ja miałam laparo rok temu i
      usunięcie ognisk endo. teraz niestety sie odnowiły. Lekarz do którego poszłam,
      powiedział, że najwieksze szanse przy endo na ciąże sa w pierwszych miesiącach
      po zabiegu. Dziwił sie,że lekarka monitorowała mi tylko 1 cykl/
      • waztre Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 08.11.05, 22:10
        A jak sie nie monitoruje to co będzie??
        • gosia-basia Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 09.11.05, 07:58
          clo bierze się po to żeby obserwować (monitorować)rosnące pęcherzyki, a to z
          kolei potrzebne jest do zajścia, proste!!!!
          • linkakaro Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 26.12.05, 21:00
            Ja jestem 2 miesiące po lapar. żaden lekarz nie mówił mi o monitoringu. co to
            jest i co to jset CLO???!!! sory za banalne pytania ale na prawdę nie wiem co
            to jest.
            • 56at Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 26.12.05, 21:06
              Clo to skrót nazwy leku clostylbegyt.Clo jest na wzrost pecherzyków.
              Cykl stymulowany clo monitoruje sie i wiadomo jak pecherzyki rosna ile ich jest
              potem podaje sie np pregnyl na pekniecie i uwolnienie komórki jajowej i np po
              24-36 godz IUI
              • k111 Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 28.12.05, 09:15
                Ja też miałam usunięte ogniska endometriozy ale przez normalną operacje i też
                mi już wróciła. Też jestem na CLO ale za każdym razem mam monitoring przed
                wzięciem CLO czy nie została torbiel, w trakcie i później po pregnylu też.
                Lekarz stwierdził że przy endometriozie to jeszcze bardziej trzeba monitorować
                bo właśnie odnowione ogniska endometroiozy mogą utrudniać pękanie pęcherzyków i
                szybko może powstać torbiel a po drugie jest ryzyko przestymulowania.
                • melisamel Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 28.12.05, 10:09
                  Jakie są koszty takiego monitoringu?
                  • rafulka Re: Endometrioza, CLO, monitoring. 28.12.05, 10:16
                    To wizyta gin. z USG dopochwowym, ale robi się to 3-4 razy w cyklu: przed
                    podaniem CLO, potem na sprawdzenie jak zareagował Twój organizm na CLO (moga
                    być ze 2 wizyty), bo trzeba wyczuć kiedy dać coć na uwolnienie pęcherzyka np.
                    pregnyl, (ale niekoniecznie) a potem sprawdzić czy pęcherzyk pękł. No i
                    koniecznie przed kolejną dawką CLO (w następnym cyklu), żeby sprawdzic, czy
                    pęcherzyk się nie otorbił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka