Dodaj do ulubionych

Mój nowy program IVF

15.03.06, 15:13
Wczoraj przyjęłam dipherelinę.Dzisiaj wystąpiła @.Coś szybko.Za 14 dni
rozpoczynam stymulację do mojego drugiego programu ivf.Jeśli któraś z was
będzie miała jakieś pytania chętnie służe pomocą i doświadczeniem z
poprzedniego razu.Chciałabym żeby ten wątek był dla nas szcześliwszy...
Obserwuj wątek
    • rafulka Re: Mój nowy program IVF 15.03.06, 15:26
      Asiu - pewnie będę wyczekiwać na stronie informacji co po kolei, bo mnie to
      czeka niebawem. Trzymam kciukasy
      • iwa2000 Re: Mój nowy program IVF 15.03.06, 19:03
        Rozumiem,czytałam co się wam przytrafiło,szkoda wielka,ale teraz będzie
        inaczej,zobaczysz!
        Masz już doświadczenie to powiedz czy decyzję o ewentualnymICSI,podejmują już
        po oddaniu nasienia przy punkcji?U nas problem męski,nasienie nie tragiczne ale
        nie rewelacyjne.
    • iwa2000 Re: Mój nowy program IVF 15.03.06, 15:38
      Witaj!!Ja zaczynam brać analogi na początku kwietnia.Powiedz czy dużo dni
      wcześniej dostałaś mies. po dipherelinie?Tak mnie to ciekawi,bo naturalnie mam
      regularne i mniej więcej wyliczyłam sobie terminy punkcji,żeby zarezerwować
      miejce w hotelu?Teraz nie wiem co mam robić!
      • asiat99 Do iwa2000 15.03.06, 15:56
        Dipherelinę wzięłam wczoraj a miesiączkę dostałam już dzisiaj.Trochę szybko.Po
        14 dniach od wzięcia diphereliny zaczynam stymulację od puregonu.Nie wiem
        jeszcze w jakiej dawce.Po gonalu wylądowałam w szpitalu z
        hiperstymulacją.Dlatego teraz ma być łagodniej.Myślę że ciezko będzie ci
        dokładnie wycyrklować na kiedy rezerwować hotel,chyba że będziesz miała cała
        stymulację robioną tam gdzie in vitro.Ja stymulowana będę u siebie w
        Szczecinie,tylko na samą koncówkę jadę do Białegostoku.Ale jak stymulacja tam
        gdzie program to rozpoczyna się po 14 dniach po podaniu diphereliny.
        • iwa2000 Re: Do iwa2000 15.03.06, 18:37
          Asiat,to ty nie idziesz długim protokołem?Bo ja mam brać dipher. od 21 dnia
          cyklu,to już w 22 dc.może być miesiączka?Powiedz w jakiej cenie jest puregon,a
          w jakiej gonal?
          Trzymam za Ciebie kciuki,my spędzimy pewnie majowy wekend na punkcji i
          transwerze!
          • asiat99 Re: Do iwa2000 15.03.06, 18:51
            Kurcze chodzi o to ze powinno się przyjąc w 21 dniu cyklu,ale...Nie wiem czy
            czytałaś co przytrafiło nam się w ostatnim cyklu.Nie byliśmy przygotowani na to
            że będzie musieli podjąć decyzję o kolejnym programie.W 21 dniu cyklu to ja
            byłam w Białymstoku z nadzieją ze podadzą mi mrozaki.Po otrząśnieciu się z
            szoku że wszystkie 14 mrozaki nie przeżyły odmrażania zdecydowalam ze nie moge
            czekac,nie moge miec przerwy nawet miesiąca.Zadzwoniłam do lekarza i wspólnie
            zdecydowaliśmy że przyjmę tą dipherelinę teraz czyli w 24 dniu cyklu.No i
            dziasiaj przyszła @.Gonal ampułka kosztuje 115 zł a Puregon 179.76.Takie
            przynajmniej ja mam ceny w szczecinskiej aptece.Myślę że już w kwietniu będę w
            Białymstoku-w okolicach świąt.
            • gg24 Re: Do iwa2000 16.03.06, 14:34
              Nie chcę się wtrącać. Jak ja zaczęłam brać Diphereline od 21 dc, a za 2 dni
              dostałam okres i wciąż brałam ten lek (nie wiedziałm co się stanie) - inaczej
              zadziałał niż lekarze przypuszczali. Za wczesnie dostałam okres i on zadziałał
              stymulująco. I męczyłam sie przez 2 miesiące (te pęcherzyki nie chciały się
              wchłonąć), żeby podejść do następnej stymulacji już w krótkim protokole.
              • asiat99 do gg24 16.03.06, 14:51
                Czy napewno brałaś diphereline bo to jest zastrzyk jednorazowy to jak mogłas go
                jeszcze brac później?Ja nie miałam jako takich pecherzykow w poprzednim cyklu
                bo miałam stymulowane tylko endometrium do transferu mrozaków.A że zaden nie
                przeżył odmrażania to zaczynam całą stymulację od początku.I proszę sie
                wtracać...Zawsze można spojrzeć na jedną sprawę z kilku stron jak więcej osób
                coś wie.Pozdrawiam
                • gg24 Re: do gg24 16.03.06, 15:16
                  Ja brałam Diphereline codziennie (1 zastrzyk) przez 14 dni, a potem miał być
                  Gonal, ale nic z tego nie wyszło. Może Ty masz dipherelinę w innej dwce dlatego
                  bierzesz jedną. A u kogo podchodzisz teraz do zabiegu? Pytam, ponieważ robię
                  rozeznanie terenu w Białymstokusmile
                  • rafulka Re: do gg24 16.03.06, 15:17
                    Ten lek jest dostępny w zestawie jednorazowym i wielo...
                  • rafulka Re: do gg24 16.03.06, 15:20
                    Przykład kosztów: Decapeptyl Depot (412 złotych za ampułkę), Decaceptyl
                    (ampułka 38 złotych, a podaje się jedną dziennie przez blisko miesiąc), Gonal
                    (ampułka koszuje 110 złotych, trzeba brać od 2 do 4 dziennie), Menopur (około
                    85 złotych za sztukę, a też potrzeba od 2 do 4 dziennie).
                  • asiat99 Re: do gg24 16.03.06, 15:26
                    Może,nie wiem.Ja wzięłam dipherelinę o przedłużonym działaniu.Mniejsza o to.Mam
                    nadzieję ze nic takiego się nie stanie że wziełam ja 3 później.Konsultowałam to
                    z lekarzem.Tak sama sobie nie wzięłam.Mnie w Białymstoku prowadził Domitrz.Wiem
                    ze piszą o nim raczej dobrze ale... ja zmieniam lekarza prowadzącego na prof
                    Wołczyńskiego.
                    • gg24 Re: do gg24 16.03.06, 16:01
                      Też wybieram się do prof.Wołczyńskiego. Rozumiem, że to początki leczenia u
                      niego. Opisz potem proszę swoje wrażenia. Jestem ciekawa.
                      • asiat99 Re: do gg24 16.03.06, 17:21
                        Teraz jak byliśmy na transferze-który się nie odbył po raz pierwszy mielismy
                        kontakt z prof.Wołczyńskim.I pomimo tego że nie zrobił mi tego transferu wracam
                        właśnie do niego.Jak chcesz wiedzieć dlaczego napiszę ci na priv.Nie chcialabym
                        tu obsmarowywać kogoś...uncertain
                        • gg24 Re: do gg24 17.03.06, 08:33
                          Proszę o Twój komentarz na gazetowego maila!
                          • asiat99 Re: do gg24 17.03.06, 16:08
                            Doszło cosik?
                            • gg24 Re: do gg24 17.03.06, 19:47
                              Doszło, napisz coś więcej proszę.
                              • asiat99 Re: do gg24 24.03.06, 10:25
                                Ale zleciało.Mogę pomału pisać na jakim jestem etapie.Jednocześnie cieszę się ze
                                zaczynamy nowy program a z drugiej strony jestem przerażona...
                                Dzisiaj pierwsza wizyta u gina.Jak wszystko będzie ok to od wtorku rozpoczynam
                                stymulację.
    • maribor2 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 10:37
      ja tez zaczelam niedawno brac diphareline, dzisiaj wzielam 8 zastrzyk. Tez
      dosyc szybko dostalam okres, bo w 24 dc. Moja ginka twierdzi, ze to normalne.
      Pozdrawiam wszystkie przygotowujace sie do IVF.
      • asiat99 maribor2 24.03.06, 11:38
        Cieszę się że nie będę jedyną invitrówką tej wiosny.Bardzo się cieszę.Zawsze
        raźniej we dwie.Kiedy zaczynasz stymulację?
        • rafulka Re: maribor2 24.03.06, 11:41
          Asiu nie jesteś jedna. Jest nas więcej. m.in. ja też...
        • maribor2 Re: maribor2 24.03.06, 17:09
          mysle, ze gdzies na poczatku kwietnia.
      • iwa2000 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 12:39
        Witajcie!Ja też zacznę na początku kwietnia z analogami.Dlatego tak mnie
        ciekawi,jak to z tą miesiączką podczas brania.Widzę że z reguły wystę puje
        wcześniej.Jak długie cykle macie bez tego leku?

A jeśli wystąpi wcześniej to wcześniej rozpoczyna się stymulację?
        • rafulka Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 12:41
          Ja Ci nie odpowiem, bo prawdopodobnie będę na krótkim protokole
          • iwa2000 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 13:40
            Rafulko-już zdecydowane że na krótkim protokole?Na podstawie wyników hormonów?
            • rafulka Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 13:47
              Nie. Ale dr S. raczej z krótkiego goni pacjentki
              • alfa1979 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 14:08
                Hej! Ja też zaczynam in vitro, w sumie to już zaczełam brać menopur, jestem na
                długim protokole u dr Domitrza i jestem bardzo z niego zadowolona.
        • maribor2 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 17:07
          jestem na długim protokole, normalnie cykle mam 28 dni, teraz o 4 dni wczesniej.
    • katrin341 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 19:00
      Ja tez podchodze do programu IVF, z tym że pierwszy raz i wybrałam Invicte w
      Gdansku. Zaczelam brac Regulon (dzisiaj 7tabl.); od 1.04. do 15.04. mam brać
      Decapeptyl co drugi dzień. Asia99 skoro masz juz doswiadczenie w tym temacie to
      powiedz prosze, kiedy Twoim zdaniem (oczywiscie tak orientacyjnie, bo sama
      zupełnie nie potrafie tego ogarnąć) zacznę brac Gonal (Menogon, Menopur)? Czy
      zaczyna się je brać jeszcze podczas brania Decapeptylu? I przez ile dni bierze
      się Menopur? Chciałabym sobie mniej wiecej wyliczyc koszty stymulacji oraz
      mniej wiecej ogarnąć to czasowo.
      Kasia
      • nulki1 Re: Mój nowy program IVF 24.03.06, 20:46
        Witam!
        jestem tutaj pierwszy raz,też zaczęlam przygotowania do pierwszego
        invitro.Obecnie jestem na ntykach trzeci dzien i dr kazał mi przyjechać koło
        21dc na wizytę i pewnie rozpisze cały program,ale tak naprawde jestem przerazona
        i nie wiem co mnie czeka.Pozdrawiam
        • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 27.03.06, 15:22
          KLAPA.Czy będzie mi kiedyś dane podejść do kolejnego programu.Któraś z was mnie
          przed tym ostrzegała.Po diphereliie zamiast wyciszenia nastąpiło odbicie i w 9
          d.c zamiast pustki,czyli zero endo i zero pęcherzyków mam 3 pęcherzyki po 20 mm
          i endometrium.Lekarz powiedział zeby nie robic sobie nadziei ze z tych
          pęcherzyków coś będzie.Teraz 3 tygodnie będę brała gravistat i być może kolejna
          dipherelina.Dlaczegooooooooooooooooooooooooo?
          • gg24 Re: Mój nowy program IVF 27.03.06, 16:21
            Ja Cię ostrzegałam, też przez to przeszłam.
            Za szybko dostałaś okres i dipherelina zadziałała inaczej. Czyli zawsze w
            takich warunkach organizm tak reaguje, nie tylko mój jest taki dziwny.
            Trzymaj się!
            • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 27.03.06, 19:16
              Kurcze,a ile miałaś wtedy pęcherzyków,duże były?Mam nadzieję ze to jedno
              opakowanie gravistatu wystarczy zeby wszystko się wchłonęło.Bo ty chyba 3 msc
              ze swoimi walczyłaś jak dobrze pamietam
              • gg24 Re: Mój nowy program IVF 28.03.06, 09:14
                Ja walczyłam z pęcherzykami długo, ponieważ miałam ich bardzo duzo i mam
                generalnie kłopoty z pękaniem. Ale lepiej je usunąć. Ja zostałam dopuszczona po
                2 miesiącach do stymylacji z niepękniętymi poprzednimi i to utrudniło wzrost
                nowym pęcherzykom. Dobrze reagowałam na Gonal, ale miałam tylko 5 nowych,
                pełnowartościowych pęcherzyków. Nie spiesz się, dojdź do siebie i będzie
                dobrze. W końcu liczy się końcowy efektsmile
                • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 28.03.06, 18:37
                  Niby wiem ze nie powinnam się spieszyć ale ten upływający czas mnie
                  zabija.Kolejne święta bez dziecka,kolejne zyczliwe życzenia
                  świąteczne.Zasnęłabym gdzies i obudziła się juz w ciaży.Słyszę jak tyka mi
                  zegar.Jestem jeszcze młoda ale nie wiem ile czasu będę musiała starac się
                  jeszcze o dziecko.Chcę jak najszybciej a taka bezczynność jest dobijająca.
                  • paula242 Re: Mój nowy program IVF 29.03.06, 20:20
                    Cześć dziewczyny!Dzisiaj sie dowiedziałam ze bede miała długi protokół i nic z
                    tego nie rozumiem.Od 21 dc.mam brac encorton i diphereline.Po dwóch tygodniach
                    (ok 18 kwietnia)mam jechac na wizyte.I nie wiem co potem,przecież to juz bedzie
                    połowa cyklu kiedy będe brac pozostałe zastrzyki?Nic z tego nie rozumiem
                    • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 30.03.06, 09:23
                      Dipherelinę bierzesz na wyciszenie organizmu."Odcina" działanie przysadki
                      mózgowej i nie wydzielasz sama hormonów.Po 14 dniach od przyjęcia diphereliny
                      pojedziesz na usg i zobaczysz czy jest cisza czyli 0 pęcherzyków i 0
                      endometrium, jak tak będzie to w 14 dniu po podaniu diphereliny rozpoczynasz
                      stymulację hormonalną.Po podaniu diphereliny nie liczy się jako takiego cyklu bo
                      on po prostu nie istnieje.
    • paula242 Re: Mój nowy program IVF 30.03.06, 09:25
      No właśnie tak sie zastanawiałam jak to będzie bo transfer wychodziłby na
      początku cyklu.Dzieki za wytłumaczenie teraz wiem już wszystko
      • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 10.04.06, 20:07
        Czas leci jak szalony w piatek będę już po antykach i jadę do giekologa na usg
        czy te ... pęcherzyki łaskawie zniknęły.Boję się że znowu będzie coś nie
        tak.Już ta zła passa mogłaby przeminac i dać nam szansę.
        Pozdrawiam.Asia.
        • zuzia.777 Re: Mój nowy program IVF 11.04.06, 14:24
          Cześć dziewczyny! Od początku śledze wasz wątek, właśnie postanowiłam dołączyć
          do waszego grona. Jutro rozpoczynam stymulacje do mojego pierwszego ivf. Asiat
          99 życze powodzenia na usg, ja też miałam na początku problemy z pęcherzykami,
          po jednym cyklu znikneły. Pozdrawiam. Zuzia.
          • asiat99 Re: Mój nowy program IVF 11.04.06, 15:05
            Gdzie podchodzisz do ivf?Pisz na bieżąco co i jak.W kupie zawsze raźniej smile
            • zuzia.777 Re: Mój nowy program IVF 11.04.06, 15:44
              Ja do ivf podchodze w Klinice ivf w Krakowie. Jeśli chodzi o Kraków to chyba
              najlepszy wybór.
    • mimi282 Re: Mój nowy program IVF 11.04.06, 18:00
      życze powodzenia calym serduchem. ja też jestem poIVF i niestety dzisiaj coś
      zaczelo ze mnie lecieć...
      • iwa2000 Re: Mój nowy program IVF 11.04.06, 21:22
        Witajcie!
        Ja jestem na etapie decapeptylu,biorę 7 dzień.Po świętach wypadnie wizyta,w 2,3
        dniu cyklu usg i jak będzie cisza w jajnikach to stymulacja.Stresujące będą te
        święta!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka