Dodaj do ulubionych

Czy można inaczej

05.04.06, 18:18
zbadać drożność jajowodów czy pozostaje tylko laparoskopia?Jakie są objawy
niedrożności?Jeśli mam regularne miesiączki i zdrowe jajniki to czy jest sens
badać jajowody?Nic nie wiem na ten temat-pomóżcie!Czy poziom hormonów ma coś
do tego?Bo właśnie w tym miesiącu będę sobie robić badania.Dzięki
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: Czy można inaczej 05.04.06, 18:37
      Można zrobić też HSG, to badanie "lżejsze", laparoskopia to już operacja.
      Wykonuje się ją jak są wskazania. Poziom hormonów ogólnie jest bardzo ważny.
      Pytasz tak na zapas coś mi się zdaje? Długo się starasz?
    • tymonka30 Re: Czy można inaczej 05.04.06, 18:44
      Jeśli masz problemy to najważniejsza jest diagnoza. Od tego zależy wybór
      sposobu leczenia: stymulacja hormonalna, udrożnienie jajowodów, inseminacja, in
      vitro.
      • nunucha Re: Czy można inaczej 05.04.06, 19:06
        Dzisiaj byłam u ginekologa.Chcę zrobić sobie podstawowe badania,bo może ze mną
        jest coś nie tak?Mężowi wyszły beznadziejne wyniki nasienia,ale chcę wiedzieć
        czy ja też muszę się leczyć czy jest wszystko ok.Po badaniu lekarka
        powiedziała,że ze mną jest dobrze,ale jak mogła tak stwierdzić bez dodatkowych
        badań!A co to jest HSG?
        • karkarkar Re: Czy można inaczej 05.04.06, 19:17
          Histerosalpingografia - HSG
          U kobiety jako pierwsze wykonuje się badania oceniające budowę narządów
          płciowych wraz z oceną drożności jajowodów. Służy do tego histerosalpingografia
          (HSG).

Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu
          (środka cieniującego) do macicy i jajowodów oraz jednoczesnym wykonywaniu zdjęć
          rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu
          krwawienia miesiączkowego, przed owulacją.

Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy
          (kształt, wielkość) i wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych,
          polipów czy mięśniaków podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów
          oraz istnienia zrostów okołojajowodowych i okołojajnikowych.

źródło: www.resmedica.pl

p.s. badanie trwa około 10 minut. troszkę boli- ale jest to ból, który trwa
          kilkanaście sekund - boli tak jak podczas miesiączki wiec do przeżycia.
          • nunucha Re: Czy można inaczej 05.04.06, 19:53
            dziękuję za informacje,czy ten kontrast jest bezpieczny?
        • tymonka30 Re: Czy można inaczej 06.04.06, 07:52
          Przykro mi ale już samo to, że z mężem nie jest do końca dobrze powoduje, że
          pewnie będziecie musieli być pod kontrolą. Ale nie martw się, odpowiednie
          leczenie daje szanse na dzidzię.
    • jamile Re: Czy można inaczej 05.04.06, 21:09
      drożnosc bada się głównie poprzez HSG, a to, że masz regularne miesiączki,
      zdrowe jajniki, owulację i hormony w normie to niestey nie dowód, że z
      jajowodami jest ok, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
      Badanie HSG jest krótkie i bezpieczne a kontrast nie wyrządza żadnych szkód.
      <><><><><>
      • nunucha Re: Czy można inaczej 09.04.06, 20:04
        a czy nie wystarczy USG narządów rodnych czy coś takiego?Konieczne jest hsg?
        • mila_do_nieba Re: Czy można inaczej 09.04.06, 20:14
          Nie wystarczy. To jest pewne na 100%. Jeżeli sie boisz nie rób HSG z rtg tylko
          zrób HyCoSy - podanie kontrastu jak w HSG ale kontrolowane na USG, wiec mniej
          bolesne i nie tak nieprzyjemne jak tradycyjne badanie drożności. Osobiście
          polecam. Badanie nie należy do przyjemnych ale spokojnei mozna przezyc.
          • brita11 Re: Czy można inaczej 10.04.06, 18:17
            Czy w trakcie badania jajowodow mozna je od razu odroznic, gdyby okazalo sie,
            ze jest taka koniecznosc?
            • paula29 Re: Czy można inaczej 10.04.06, 18:27
              hsg polega na wpuszczeniu kontrastu pod cisnieniem. u mnie kontrast ledwo
              przeszedl i stwierdzono droznosc, ale przeciez plemniki nie ida pod cisnieniem.
              na usg nie widac zrostów, wiec musi byc to badanie.
              w trakcie badania hsg nie da sie od razu udroznic jajowodow bo to jest rtg a
              nie operacja, podczas laparo tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka