Dodaj do ulubionych

Badania genetyczne - Kraków

IP: *.zetosa.com.pl 25.10.01, 12:54
Witam.
Po dwóch nieudanych próbach ICSI zlecono mi wykonanie badań genetycznych.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć na czym polegają te badania?
Wiem, że najbliżej mogę zrobić te badania w Krakowie. Niestety nie znam
dokładnego adresu czy numeru telefonu. Podobno dosyć długo się czeka. Jaki jest
koszt tych badań?
Obserwuj wątek
    • Gość: Klara Re: Badania genetyczne - Kraków IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 19:48
      > Witam.
      > Po dwóch nieudanych próbach ICSI zlecono mi wykonanie badań genetycznych.
      > Czy ktoś mógłby mi powiedzieć na czym polegają te badania?
      > Wiem, że najbliżej mogę zrobić te badania w Krakowie. Niestety nie znam
      > dokładnego adresu czy numeru telefonu. Podobno dosyć długo się czeka. Jaki jest
      >
      > koszt tych badań?

Na wynik czeka sie rzeczywiscie dlugo, bo 6 tygodni. Koszt - bardzo zroznicowany.
      Ja chcialam sobie zrobic w Matce Polce, ale - jak mnie poinformowal lekarz z
      przychodni genetycznej, limity sie skonczyly, prosze przyjsc za rok, albo
      zaplacic (cena od pary: 960 zl). Natychmiast zaproponowal, ze moze mi to zrobic
      prywatnie za 900 zl. Oburzylam sie, bo wiem, ze w Warszawie w Novum badanie od
      pary kosztuje 380 zl. Lekarz powiedzial, ze to klamstwo, on to robi najtaniej w
      Polsce.
      Pojechalam do Warszawy do Novum i zrobilam za 380 zl (od pary). Nie sadze, zebys
      znalazla gdzies taniej. (w jedym labolatorium w Lodzi chcieli za to badanie 880
      zl od OSOBY!!!). Jak widzisz ceny sa straszliwie zroznicowane.
      A co oznacza wynik? Nie wiem. Pytalam znajomego lekarza, czy to ze wynik mam
      pozytywny oznacza, ze nie urodze dziecka z wada, powiedzial, ze nie. Oznacza to,
      ze ja jestem genetycznie 100 proc. kobieta, a maz - 100 proc. mezczyzna, ale nie
      wiadomo, jak polacza sie nasze chromosomy i co z tego wyjdzie. Jak bede w ciazy,
      musze zrobic test potrojny.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia

• Gość: Hathor Re: Badania genetyczne - Kraków IP: *.avamex.krakow.pl 19.11.01, 21:42
        Sowa - napisz co sie dowiedzialas o Krakowie
        tez mnie czekaja te badania ....
    • alina1 Re: Badania genetyczne - Kraków 04.12.01, 21:26
      Ja robiłam badania genetyczne w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Najpierw
      byłam tam na wywiadzie, potem załatwiałam pozwolenie z mojej kasy chorych.
      Badnie polegało na pobraniu krwi. Wynik dobry, otrzymałam pocztą. Ale tak jak
      mówi koleżanka, będąc w ciąży trzeba robić kolejne badnia genetyczne. Mnie
      czeka nakłuwanie (ammniopunkcja) i test potrójny. Oczywiście dopiero gdy stanie
      się cud (będę w ciąży).
    • claud Re: Badania genetyczne - Kraków 05.12.01, 05:53
      Hej dziewczyny!Po dwoch nieudanych probach IVF zaczelismy z mezem zastanawiac
      sie nad badaniami genetycznymi.Wszystkie informacje uzyskalam w Poradni
      Genetycznej Akademii Medcznej we Wroclwiu.Badania te mozna wykonac bezplatnie-
      wystarczy miec skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu(musicie uzyskac dwa
      skierowania-dla siebie i dla meza, na ktorych powinno byc napisane"cel-porada
      wraz z badaniem genetycznym")Do lekarza "rodzinnego" radze zabrac z soba
      dokumentacje dotyczaca leczenia nieplodnosci.Na nasze wyniki czekalismy
      4tyg.Powodzenia!Claud
      • sowa2 Re: Badania genetyczne - Kraków - do Hathor 10.12.01, 19:09
        Badania genetyczne w Krakowie robią w Szpitalu Dziecięcym na ul. Wielickiej.
        Najpierw trzeba się umówić na wizytę w poradni genetycznej tel. 6582011 wew.
        1043. Ja czekałam około 1,5 miesiąca. Aha, potrzebne jest skierowanie od
        lekarza pierwszego kontaktu. Niestety na termin badania czeka się bardzo długo.
        Zaproponowano mi wrzesień 2002. Uwielbiam nasze kasy chorych, które każą nam
        czekać rok na wykonanie bardzo istotnych dla nas badań. Można zrobić te badania
        odpłatnie. Wtedy prawie nie trzeba czekać. Ja zdecydowałam się zapłacić, bo
        zależy mi na czasie. Będę je miała jeszcze w tym miesiącu. Kariotyp kosztuje
        400 zł od pary. Można jeszcze zrobić CFTR i to kosztuje więcej, bo 470 zł
        podstawowe i 490 zł rozszerzone. Na wynik trzeba czekać około miesiąca. A
        później jeszcze z wynikami trzeba iść do poradni genetycznej.
        Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które robiły już to badanie. Dlaczego po
        zrobieniu tych badań konieczne są jeszcze badania w czasie ciąży? Nic już z
        tego nie rozumiem.
        Pozdrawiam
        • Gość: Hathor Re: Badania genetyczne - Kraków - do Sowy IP: *.avamex.krakow.pl 11.12.01, 17:57
          Sowa - dzieki - w miedzyczasie wykonalam bad genetyczne w Novum (380zl od pary)
          i bylam w Lodzi na badaniach. Teraz czekam na wyniki i do dziela... czyli do 4
          ISCI (luty/marzec). Poniewaz jestem tak jak Ty (i Viki) z Krakowa - moze sie
          jakos umowimy aby przy grzancu galicyjskim oplakac swoj los ? Moj email
          invitro@wp.pl.
          • sowa2 Re: Badania genetyczne - Kraków - do Hathor 21.12.01, 22:56
            Odebrałam maila, ale przez nieuwagę go skasowałam i nie zdążyłam nawet
            dokładnie przeczytać. Pisałam do Ciebie na adres, który podajesz. Nie wiem czy
            doszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka