Dodaj do ulubionych

Jak dlugo na CLO??

30.06.06, 21:24
dziewczyny jestem skolowoana, zazywam CLO od 5 cykli (bez efektu) wedlug
informacji na ulotce leku mozna stossowac go do 6 m-cy, tymczasem gdy
zapytalam mojej dr co dalej ona stwierdzila za CLO mozna stosowac do 9 m-cy
bez przerwy!!
czy mialyscie podobny schemat leczenia, tzn bylyscie tak dlugo na CLO?
nie wiem co robic, w poniedzialek ide do niej na USG i zmieniam lekarza....
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: Jak dlugo na CLO?? 30.06.06, 22:10
      Bez efektu w postaci ciąży czy stwierdzonej owulacji? Clo daje duży odsetek ciąż
      ale największą skuteczność ma w trzech pierwszych cyklach. Jeśli nie pomógł w
      czasie 6 miesięcy to zwykle przechodzi się na stymulację gonadotropinami i szuka
      innych niż brak owulacji przyczyn niepłodności. Klomifen źle wpływa na śluz
      owulacyjny i jakość endometrium więc nie powinien być długo stosowany albo
      podawany w połączeniu z estrogenami.
    • tymonka30 Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 08:25
      Kalinka a tu kiedyś jedna dziewczyna pisała, że też brała dłużej clo i akurat w
      9 m-cu jej się udało.
    • ruszka77 Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 09:40
      Ja teraz jestem w czasie 3 cyklu z CLO (jeśli się nie uda to mają być w sumie
      4), moja gin mówiła mi, że u niektórych kobiet Clo daje efekty dopiero po
      odstawieniu, że organizm się taj jakby na nim rozkręca smile
    • kalinka28 Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 12:04
      troche mnie uspokoilyscie, mowiac ze Clo nie daje efektu mialam na mysli ciaze
      ale przeciez zadaniem Clo jest pobudzenie pecherzyków a to sie udawalo, moze
      jestem zbyt niecierpliwa ale z drugiej strony jak czytam w jakim stopniu
      lekarz - partacz jest w stanie zepsuc zdrowie kobiety niewlasciwym leczeniem to
      sie naprawde boje!
      • tymonka30 Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 15:05
        Czyli masz owu a nie wychodzi?
        • kalinka28 Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 18:12
          2 razy mialam potwierdzona owulacje monitoringiem, za 3 razem czulam bol owu
          ale nie bylam na USG wiec nie wiem na pewno. niestety mimo tego nie udalo siesad
          maz ma dobre wyniki wiec to nie jego wina
          • tymonka30 Re: Jak dlugo na CLO?? 02.07.06, 10:30
            Jeśli się nie będzie udawało to kolejnym krokiem są dalsze badania, będziesz
            się pewnie musiała im poddać, żeby wykluczyć niedrożność jajowodów. A hormony
            miałaś robione?
    • pszczel Re: Jak dlugo na CLO?? 01.07.06, 21:56
      A miałas robiony zabieg HSG lub laparo stwierdzający drożność jajowodów.
      Moze jajowody sa powodem niepowodzeń?
      • kalinka28 Re: Jak dlugo na CLO?? 02.07.06, 12:14
        hormony mialam robione, z podwyzszona PRL walcze bromergonem, poza tym
        pozostale parametry w normie
        nastepnym wskazaniem lekarza bylo HSG i mialm robic je w tym cyklu ale okazalo
        sie ze mam stan zapalny w szyjce macicy sad musze sie wiec podleczyc i mozae sie
        uda w kolejnym cyklu
        • tymonka30 Re: Jak dlugo na CLO?? 02.07.06, 14:06
          A to dobrze. To bardzo ważne badanie. Wylecz stan zapalny najpierw, bo on też
          może być powodem niemożności zajścia.
    • jurb11 Re: Jak dlugo na CLO?? 02.07.06, 12:29
      Witaj, ja jestem w 3 cyklu z CLO,i zdecydowałam (oczywiście razem z lekarzem)na
      zwiększenie dawki CLO do 2 tabletek dziennie, Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo
      jak narazie to ten lek wogule na mnie nie działa, pęcherzyki rosna do 9mm i
      wchłaniaja się. A co do zmiany lekarza to zrób jak czujesz, ja zmieniłam po
      roku i teraz jestem bardzo zadowolona, bo u poprzedniego było:"wszystko jest
      dobrze, trzeba próbować może sie uda,niech Pani przyjdzie za miesiąc"ech szkoda
      gadć nawet niechce wspominać. Zycze powodzenia
      • kalinka28 Re: Jak dlugo na CLO?? 03.07.06, 19:53
        cos o tym wiem ja tez mialam takiego lekarzasmile i jak sobie o niem pomysle to...
        nie wiem co robic bo ciagla zmiana lekarza tez nie sluzy, w koncu trzeba komus
        zaufac no i nigdy nie ma do konsce pewnosci co do kompetencji lekarza (na temat
        kazdego sa skrajne opinie)
        dzisiaj bylam na monitoringu i pecherzyk (11 dc - tylko 11 mm) wiec chyba ten
        cykl stracony chociaz mam przyjsc w piatek zeby sprawdzic co znim
        zycze rosnacych pecherzyków,pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka