Dodaj do ulubionych

badanie kariotypu

07.11.06, 10:34
Dziwczyny mam zlecone badanie kariotypu, czy wy robiłeyście to badanie, jeśli
tak to proszę napiszcie jaki jest koszt i gdzie można je wykonać.
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • sun32 Re: badanie kariotypu 07.11.06, 12:40
      Tak ja miałam, czekamy właśnie na wyniki. Ja robiłam na NFZ w Łodzi. Trochę
      długo się czeka bo ok 8 tyg. Czytałam tutaj, że gdzieś w Zabrzu można też
      zrobić ale nie wiem skąd jesteś...
      • malutka1939 Re: badanie kariotypu 07.11.06, 12:46
        o super, ja dzwoniłam przed chwilą do Łodzi :0) mówią mi że musza być szczególne
        wskazania np 2 poronienia itp. Ja nie byłam nigdy w ciązy a głównym wskazaniem
        jest niepłodność. prosze napisz jak to było u ciebie, czy miałaś skierowanie z
        gab. prywatnego czy od lekarza ogólnego itp.
        Dzieki z góry.
        • sun32 Re: badanie kariotypu 07.11.06, 13:52
          U nas wskazaniem są słabe parametry nasienia, głównie zła morfologia.
          Skierowanie dostałam od lekarza który prowadzi nas prywatnie w klinice ale
          pracuje też w szpitalu. Skierowanie może być od gina lub ogólnego ale
          pracującego na posadzie państwowej bo inaczej będziesz płacić a nie są to tanie
          badania. My przygotowujemy się do IMSI.
          Podobno w Zabrzu czeka się krócej.
          Powodzenia smile
          • malutka1939 Re: badanie kariotypu 07.11.06, 14:04
            bardzo ci dziekuję, właśnie tak myślałam że z prywatnego gabinetu to nie ma
            szans, muszę coś wymyśleć. Poszukam jeszcze tego zabrza smileJestem ze
            świetokrzyskiego więc jednakowa droga chyba smile
            • agula737 Re: badanie kariotypu 14.11.06, 20:07
              Hej. Ja z mężem robiłam badanie kariotypu, w Rudzie Śląskiej w fundacji Genom.
              Jak masz skierowanie od lekarza z przychodni to nic nie płacisz, a jak od
              prywatnego to kosztuje 350,00 zł od osoby.
              • malutka1939 Re: badanie kariotypu 23.11.06, 16:55
                hej dziewczyny jestem po wizycie w Zabrzu, badanie kariotypu mamy wyznaczone na
                18.XII trochę późno, no ale cóż tyle się czeka.
                Przyjmowała nas przesympatyczna Pani dr, nie znam nazwiska, mozewiecie jak się
                nazywa, miała na króciutkie, czarne włoski, młoda i PRZESYMPATYCZNA smile
      • elizabeth31 Re: badanie kariotypu 10.11.06, 14:06
        sun32 napisała:
        kto w Łodzi wystawi takie skierowanie na NFZ czy masz moze takie skierowanie od
        dr Sobkiewicza

> Tak ja miałam, czekamy właśnie na wyniki. Ja robiłam na NFZ w Łodzi. Trochę
        > długo się czeka bo ok 8 tyg. Czytałam tutaj, że gdzieś w Zabrzu można też
        > zrobić ale nie wiem skąd jesteś...
        • elizabeth31 Re: badanie kariotypu do Sun32 10.11.06, 14:08
          Sun32 napisz kto w Łodzi moze wydać takie skierowanie na NFZ ja mam zrobić ale
          dr Sobkiewicz poinformowal iż płatne i to ok 800 zł.
    • sun32 Re: badanie kariotypu 07.11.06, 14:56
      Tutaj masz namiary na Zabrze smile 032 37 04 134 lub 032 271 16 51. Zadzwoń i
      wszystkiego się dowiesz smile
      • malutka1939 Re: badanie kariotypu 09.11.06, 14:14
        baaaardzo dziekuję
        dzwoniłam muszę mieć skierowanie, ale mój gin mi go nie wystawi, bo nie ma umowy
        z NFZ, te badania sa cholernie drogie muszę wykombinować to skierowanie..
        • tekla12 Re: badanie kariotypu 09.11.06, 14:18
          Skierowanie może wydać lekarz rodzinny albo gin z publicznej przychodni. Twój
          lekarz powinien ci wyjaśnić przyczyny wystawienia skierowania, tak żeby lekarz z
          nfz nie miał wątpliwości, że to badanie uzasadnione.
    • klusqa Re: badanie kariotypu 07.11.06, 19:22
      Miałam u swojego ginekologa i wiem, że były to drogie badania, ale już nie
      pamiętam ile dokładnie kosztowały sad
      • agnieszka.krak Re: badanie kariotypu 09.11.06, 16:19
        250 pln od osoby w krakowie tyle kosztuje
        • malutka1939 Re: badanie kariotypu 09.11.06, 21:00
          agnieszko powiedz gdzie w Krakowie w tej cenie mogę zrobić, mieszkam od Krakowa
          80 km, w Novum znalaząłm za 270 ale to daleko. Najchętniej chciałabym na nfz
          ale gdyby sie nie udało to musze prywatnie.
          • agnieszka.krak Re: badanie kariotypu 10.11.06, 07:30
            ul Kurczaba 3, Diagnoza. smile))))))))))))))))))))))tel 657-16-89, tzreba sie
            umowic na badanie, na wynik sie czeka 4 tygodnie
            • malutka1939 Re: badanie kariotypu 10.11.06, 08:43
              bardzo Ci dziekuję. Zadzwonie i wszystkiego sie dowiem smile)
              Bo wiesz co na Prokocimiu powiedzieli mi 422/os szok!!
              • edyta805 Re: badanie kariotypu 10.11.06, 13:23
                Malutka ja zapisałam się w tamtym tygodniu do Zabrza i wizyte mam 27.11.2006 to
                4 tygodnie ale za darmo!!! wczesniej któraś z dziewczyn podawała Ci nr tel
                więc zadzwoń sobie - bardzo miła jest dr Tomaszewska tez dostałam do niej
                namiary od jednej z koleżanek forumowiczeksmile Poniżej podam Ci link do tego
                szpitala, wejdź sobie tam w razie czego sa jeszcze inne nr tel - w odpowiednim
                dzialesmileJa na początku nie mogłam sie dodzwonic, ale w końcu sie udałosmile
                www.sk1.zabrze.pl/Pozdrawiam
                • edyta805 Re: badanie kariotypu 10.11.06, 13:24
                  Oj bez tego pozdrawiam ten linksmile))))))
                  www.sk1.zabrze.pl/
    • zemfira.m Re: badanie kariotypu 10.11.06, 13:52
      co może wyjść z takiego badania?
      podajcie przykłady
      • malutka1939 edyta 10.11.06, 14:33
        dziekuję ci bardzo, wiesz dzwonilam do Zabrza i Pani powiedziała ze muszę mieć
        skierowanie, chciałam rozmawiac z doktor Witkowską bo na nia miałam namiary
        powiedziano że jest na zwolniniu lekarskim. Pani z która rozmawialm nie była
        zbyt miła to chyba w rejestracji smile. Pytała mnie czemu chce zrobić takie
        badanie, nie za bardzo chciałm jej mówić bo to nie lekarz, po czym powiedziałm
        że mamy problem z rozrodem (bo ja nie byłam w ciąży, nie poroniłam nigdy itp)a
        ona na to: tylko tyle? W szoku byłam troche bo cholera dla mnie to aż tyle ale
        niech tam..... Zadzwonie w poniedziałek smile
        Bardzo mi ułatwiłyście.
        • sun32 Re: malutka 10.11.06, 14:54
          Ta baba jakaś nawiedzona jest uncertain
          Ja też nigdy nie poroniłam, nigdy nawet w ciąży nie byłam.
          Decyzję o badaniach genetycznych podjął ginekolog a nie jakaś mądra pani w
          rejestracji.
          Skoro lekarz kazał Wam to zrobić to chyba miał jakieś podstawy ku temu...??
          Macie słabe nasienie?
          • elizabeth31 Re: sun32 10.11.06, 15:23
            napisz mi prosze od kogo moge dostać takie skierowanie gdzie to załatwic na NFZ
            bo dr Sobkiewicz powiedział ze ale koszt około 800zł.
            • edyta805 Re: malutka i sun 10.11.06, 15:36
              Skierowanie dostaniecie od lekarza rodzinnego ale nie na badnia tylko do
              PORADNI CYTOGENETYCZNEJ! Bo na badania to wam nie wypiszą i z tym skierowaniem
              do Kliniki i tam Wam wykonaja np. w Zabrzu za darmo. Malutka w rejestracji
              musiała byc faktycznie jakaś niemiła pani, bo jak dzwoniłam to nie było
              problemu, zapytaj o najbliższy termin w którym pobieraja krew do badania i na
              tą date sie umów. W razie problemów piszcie razem zawsze łatwiej rozwiązaćsmile
              Pozdrawiam
              • edyta805 Re: malutka i elizabeth 10.11.06, 15:44
                Przepraszam pomyliłam wcześniej nickismile
                • elizabeth31 Re: malutka i elizabeth 10.11.06, 15:59
                  a w Łodzi gdzie to mozna na NFZ w Salve nie robia wogole
                  • malutka1939 elizabeth 10.11.06, 17:17
                    w Łodzi na NFZ w Centrum Zdrowia Matki Polki
              • malutka1939 edyta 10.11.06, 17:20
                edyto powiedz mi czy jak dzwoniłas tam to od razu pytałas o wolny termin na
                badanie krwi czy prosiłaś o połączenie z dr, czy w ogóle mówiłas ze masz
                skierowanie do poradni i reszte juz oni załatwiają, boję sie ze jak trafię znowu
                na ta Panią to znowu będzie mnie gnębiła.....
                Aha jeszcze nie mam tego skierowania mam nadzieje że lekarz rodzinny wystawi mi
                to skierowanie... Bo moja rodzinna lekarka to jakas dziwna jest smile
            • sun32 Re: Elisabeth 10.11.06, 23:05
              Ja dostałam to skierowanie od lekarza z Provity. Było na nim konkretnie
              napisane co mają zbadać: mukowiscydoza (mąż) i kariotypy (oboje). Klinika
              wysyła krew do Łodzi a ja płaciłam tylko za kuriera. Cieszyłam się bardzo, że
              mamy taką możliwość. Spróbuj może u jakiegoś lekarza rodzinnego...
    • malutka1939 sun 10.11.06, 17:36
      moj M. ma dobre wyniki nasienia, miał bakterie ale myślę że juz ja wyleczył, ale
      to inna sprawa. Złe wyniki mam ja, FSH najnizsze to 45 U/l, niziutki estradiol i
      progesteron, no i moja siostra też nie zaszła w ciążę, a 2 moich wujków (bracia
      taty) nie mają dzieci. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, tak naprawde nie
      dopytałam lekrza.
      • jomale Re: sun 10.11.06, 18:25
        Ja tez dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego smile pojechałam z tym do
        Gorzowa i zorbili mi bez gadania.
        W Novum badanie od pary to około 500 zł
        Ale warto starać sie na NFZ

A czy lekazr sadzi ze duze FSH moze być powiazane z genami? Myslałam ze
        bardziej chodzi o jakieś uszkodzenie mechaniczne.

Do Sun - mam andzieje ze IMSI przynisei upragniony skutek. Pochwał sie potem
        koneicznie co i jak smile Mysle ze to duza szansa przy słabych parametrach,
        • sun32 Re: Jomale 10.11.06, 23:13
          Cześć Jomale! smile)
          Jak tylko się wszystko zacznie to dam znać smile Będę potrzebować wsparcia Twojego
          i wszystkich dziewczyn które są już po. Mam trochę stracha... Już mam rozpisane
          wszystkie leki.
          Jak się czujesz? Który to tydzień? big_grin
          Właśnie ostatnio myślałam o dziewczynach z tamtego wątku... Zastanawiałam się
          czy zaglądacie do nas jeszcze. Super że jesteś... smile)
    • malutka1939 Re: badanie kariotypu 14.11.06, 12:05
      HEJ DZIEWCZYNKI
      dodzwoniłam sie dzis do zabrza i umówiłam sie na wizyte z lekarzem smile 23.XI o 9
      rano ale ciapka ze mnie nie spytałam do jakiego lekarza ale dowiem sie na miejscu smile
      muszę zabrać wszystkie badania jak myślicie?
      • edyta805 Re: badanie kariotypu 14.11.06, 13:29
        Malutka cieszę się bardzo, że Ci sie udało tak szybko zarejestrować!!! Ja muszę
        czekać jeszcze dwa tygodniesad Weź sobie badania na wszelki wypadek, choc
        podobno nie sprawdzają. Ale lepiej wziąść niż później załowacsmilePowodzenia!!!
        • malutka1939 Re: badanie kariotypu 14.11.06, 13:34
          wiesz edytko ja dopiero mam wizyte u genetyka a to jeszcze chyba nie pobieranie
          krwi. Najlepsze jest to ze jeszcze nie mam skierowania od lekarza ogólnego smile)
          Wiesz ja zadzwoniłam pod nr 032 370 41 34. Mam nadziję ze zrobiom nam te badanie.
          • edyta805 Re: badanie kariotypu 14.11.06, 15:35
            malutka, przede wszystkim to załatw sobie skierowanie do poradni
            cytogenetycznej i najlepiej dowiedz się czy w tym dniu pobiorą Ci krew - z tego
            co wiem to chyba tylko raz w tygodniu pobierają- bo najlepiej będzie jak sobie
            załatwisz to za jednym razem, no chyba ze jesteś ze Śląska i masz niedaleko do
            ZabrzasmilePowodzenia!!!
            • gogolina77 do Sun 14.11.06, 18:51
              Witaj! Ja też robię kariotyp prez Provitę i przymierzam sie do IMSI w lutym.Czy
              możesz mi powiedzieć jak długo czekasz na wyniki?Trochę się boję,że nie zdążę
              do lutego.
              Pozdrawiam i powodzenia!
              • amcyk Re: do Sun 14.11.06, 23:08
                a jak jestem z woj. mazowieckiego i dostanę skierowanie od lekarza rodzinnego
                na kariotyp, to w Zabrzu mnie z tym skierowaniem za darmo przyjmą???
                • malutka1939 amcyk 16.11.06, 13:13
                  ja jestem ze świętokrzyskiego, pani powiedziała mi że nie ma problemu, musze
                  mieć tylko skierowanie, dowód osobisty i dokument ubezpieczenia np. legitymacje
                  ubezp.
              • sun32 Re: Gogolina 15.11.06, 09:18
                Witaj smile
                A oddaliście już krew? Jeśli tak to zdążysz spokojnie. Trzeba liczyć 8 tyg. My
                jakoś w połowie września zrobiliśmy to badanie a na 20 listopada mam obiecany
                wynik. Kilka razy tam dzwoniłam i prosiłam panią aby do końca listopada zdążyli
                bo w grudniu mam się stymulować. Jeśli macie je już za sobą to do lutego jest
                10 tyg więc raczej nie masz się co denerwować. CFTR przyszedł wcześniej.
                To już nas są dwie do IMSI smile) Ciekawe czy jest tu ktoś komu już się udało.
                Kto Was leczy? Nas dr Tomanek.
                • malutka1939 dziwczyny! 24.11.06, 08:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka