julia56 18.11.06, 15:18 .... po clo. Wczoraj je namierzył mój gin. Jeszcze kilka dobrych dni i pierwsze IUI. Może z tych ośmiu chociaż jedno się do mnie przywiąże.. )) Ile miałyście zazwyczaj po clo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julia56 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 15:22 Oczywiście przez samo h (wyhodowałam). to przez te nerwy. Sorki, wiem, że w oczy gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia19830 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 15:51 ja po clo zazwyczaj mialsm dwa lub trzy jajeczka. wiec Twoje jajniki niezle zaszalaly. miejmy nadzieje ze cos z tego bedzie. a w jakiej dawce bralas clo? i ktory juz cykl? Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 16:03 Pierwszy stymulowany w tej połowie roku. W czerwcu miałam pozamaciczną. Brałam dwie rano i jedną wieczorem. Mój mąż ma kiepskei wyniki, więc te moje jajeczka to połowa sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 julia56 18.11.06, 16:44 Czy jesteś pewna umiejętności swojego lekarza? Pierwsza stymulacja clo aż 3 tabletkami dziennie i to u pacjentki, która ma 2 ciąże w niedługim przedziale czasowym to bardzo śmiałe posunięcie. Przy 8 pęcherzykach (jeśli są podobnej wielkości) nie powinno się wykonywać iui, bo to grozi ciążą wielopłodową. No i przy clo wzrasta ryzyko pozamacicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Tekla 18.11.06, 16:52 trochę mnie nastraszyłaś. To bardzo dobry lekarz. Stymulowana clo jestem juz trzeci raz. Pierwszy w zeszłym grudniu - poronienie. Drugi w maju (pozamaciczna). Ciąży mnogiej się nie boję, ale drugiej pozamacicznej to już nie chce przechodzić... Co myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Tekla 18.11.06, 16:59 Przepraszam ale sama też się wystraszyłam. Wiem, że przy clo ryzyko pozamacicznej rośnie bo prawdopodobnie obniża się perystaltyka jajowodów. Poza tym ciąża mnoga to nie tylko bliźniaki ale czworaki też a donisić trudno. Sprawdź na forum i bocianie opinie o swoim ginie. Jeśli jest naprawdę godny zaufania to trzeba mu wierzyć. Poza tym można go dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 17:31 Jak miałam więcej niz 3 pęcherzyki (takie wymiarowe) nigdy nie doszło do iui. Leczyłam sie w novum. Pogadaj z lekarzem,wypytaj jak On to widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ivoral Re: 8 jajeczek wychodowałam 20.11.06, 11:46 Z tego, co informowala mnie dr Karwacka - w warszawskim Invimedzie tez maja taka zasade, ze jak jest wiecej niz 3, to nie robi sie iui. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Do 56at 18.11.06, 17:39 Rozumiem, że jak miałaś więcej niż 3 gin sie nie podejmował? (zaczynam się poważnie martwić). Co wtedy mówił? (mój jakiś rozradowany był tą sytuacją). Jestem juz po pozamacicznej i boję się drugiej jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Do 56at 18.11.06, 17:47 Mowił,ze nie robimy iui,nie będziemy ryzykowac. Przychodziłam na usg czy nie robia sie torbiele,potem krótki odpoczynek i stymulacja od nowa. Słuchaj tak naprawde to 8 "wypasioych pęcherzyków" to ma się po stymulacji do inv. Nie syszałam tez zeby któras z dziewzyn brała taka dawke clo. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: Do 56at 18.11.06, 17:52 At, ja się zaczynam zastanawiać, dlaczego on mnie w ogóle stymulował - mam normalna owulację. Czt zawsze stymuluje się przed IUI? I jeszcze jedno pytanie. Zobaczył te jajeczka w 6 dc. Myślisz, że nie wszystkie mogą przetrwać i być gotowe do zapłodnienia? Jasna cholera, ale mnie to wszystko teraz zmartwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
56at Re: Do 56at 18.11.06, 17:56 julia56 napisała: > At, ja się zaczynam zastanawiać, dlaczego on mnie w ogóle stymulował - mam > normalna owulację. Czt zawsze stymuluje się przed IUI? I jeszcze jedno pytanie. IUI mozna robic równiez na cyklu naturalnym. Cykl stymulowany jest o tyle łatwiejszy,że dostajesz pregnyl na peknecie pecherzyków i do ok 36 godz powinien pecherzyk peknac > > Zobaczył te jajeczka w 6 dc. Myślisz, że nie wszystkie mogą przetrwać i być > gotowe do zapłodnienia? Jasna cholera, ale mnie to wszystko teraz zmartwiło. Sama nie wiem cholera jasna,jesli pecherzyki nie pekna mogą sie z nich zrobic torbiele. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Do 56at 18.11.06, 18:04 Przy kiepskich parametrach nasienia robi się stymulację mimo owu żeby zwiększyć szansę - wyhodować więcej niż jeden pęcherzyk i podnieść poziom estradiolu. Ale raczej nie zaczyna się od najwyższej możliwej dawki clo. Istotne jakiej wielkości były pęcherze i jaki będzie poziom estradiolu przy 18-20mm pęcherzykach. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: Do 56at 18.11.06, 18:08 Niefajnie to wszystko wygląda, muszę Wam powiedzieć. Na razie w 6 dc. one miały po niecałe 10mm. Ale Wy sobie wyobraźcie, że on mi nie mierzy żadnego poziomu estradiolu!! Od Was się o tym dowiedziałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
misiama Re: Do 56at 18.11.06, 18:12 kurcze, w 6dc juz widzial pecherzyki? u mnie po stymulacji 1 tab.clo dopiero w 11 bylo ledwo widac pecherzyki. mialam zazwyczaj 2 dominujace i 1 lub dwa niewielkie. zawsze byla iui (juz 4!) potem duphaston. narazie bez pozytywnego efektu Odpowiedz Link Zgłoś
misiama julia, a moze... 18.11.06, 18:15 a moze to nie pecherzyki,tylko jakies naczynia. ponoc wygladaja podobnie i mozna sie pomylic. bo cos troche duzo tych pecherzykow Odpowiedz Link Zgłoś
pusia76 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 18:10 Gratulacje!!! Ja w 11 dpt beta 44,w 14 dpt beta 172. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 18:19 Pusia, chyba nie to, co chciałas wkleiłaś? Misiamama, zdecydowałam, że pójdę na konsultacje do innego gina, zanim coś dam sobie zrobić. Wiesz, martwi mnie to, że nie powiedział, że przy 8 (nawet jeśli to jajeczka) nie robi się IUI, bo ryzyko ciąży pozamacicznej etc (zwłaszcza, że przecież miałam pozamaciczną w czerwcu). Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Misiama 18.11.06, 18:21 przepraszam, źle wpisałam Twój nick przy poprzednim wpisie. To chyba dlatego, że trochę mnie rozpuściła ta swawola mojego gina. Odpowiedz Link Zgłoś
misiama Re: Misiama 18.11.06, 18:35 oby twoje przejezyczenie "misiamama" bylo prorocze)) idz koniecznie na konsultacje. cos mi tu nie gra z tymi pecherzykami. aha. i jeszcze jedno - ja estriadol i lh badalam dopiero w 13dc. w 15 byla iui - najczesciej bez zastrzyku, bo lh bylo juz bardzo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
otylkaa Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 19:34 dziewczyny powoli... to byl dopiero 6 dc - dawka rzeczywiście duża - ale 8 pęcherzyków o tym rozmiarze, w tym dniu swiadczy tylko, że jajniki dobrze zareagowały na clo. Dojrzewanie pęcherzykoów to inna sprawa - ilośc nie zawsze idzie w jakość - niektóre z nich mogą po prostu przestać rosnąć i się wchłonąć przed owu (to się nazywa re...coś tam). powinnaś monitorować dalej cykl - ważne ile pęcherzyków będzie w okolicach owu. Przy większej liczbie pęcherzyków mój lekarz również odmawia IUI (Invimed) - zbyt duże ryzyko powikłań (nie chodzi o noą ciążę). Bez paniki- podczas następnego monitoringu zapytaj lekarza o to. Odpowiedz Link Zgłoś
julia56 Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 19:43 Jutro mam wizytę. 8dc. Zobaczymy, co powie. Martwi mnie, że nie powiedział, że jak osiem wyrośnie, to nie robimy IUI. A moim zdaniem powinien mnie przestrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
mila_do_nieba Re: 8 jajeczek wychodowałam 18.11.06, 19:56 Ja gdy do IUI wyhodowałam za dużo pecherzyków miałam nie tylko zakaz IUI ale i sexu w ogóle!!! Cykl był monitorowany do samego końca, ze względu na ryzyko w co sie te pecherzyki przekształcą. Nie wiem ale dla mnie gin z lekka nieodpowidzialny. Po co taka dawka clo jak masz swoja owulacje? Niewielka dawka clo źle wpływa na endo i śluz, a co dopiero takie końskie dawki!!! Koniecznie sie u kogoś skonsultuj, zwłaszcza że jak piszesz jestes po ciąży pozamacicznej, jak rozumiem po stymulacji clo, czyli jesteś w grupie ryzyka!!! Odpowiedz Link Zgłoś