Gość: aska_40 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 17:23 Czy któraś z Was decydowała sie na IVF z komórka jajową od dawczyni (poddawanej stymulacji zwykle też do IVF). Bardzo proszę o opinie i uwagi na ten temat, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cathrin Re: Cudza komórka jajowa 20.05.03, 01:52 Droga Asiu, z roznych powodow zyciowych dopiero teraz zaczelam myslec o dziecku. Wlasnie koncze 40 lat i nie wszystko z moimi hormonami w porzadku. Myslac o przyszlosci staralam sie znalezc odpowiedzi na pytanie, ktore zadalas. Na razie bez skutku. Wydaje mi sie, ze ta sprawa nie jest prawnie uregulowana w Polsce. W przeciwienstwie do banku nasienia, nie ma chyba jeszcze banku jajeczek. Cz w swoim poscie sugerujesz, ze wykorzystywane sa komorki innych kobiet korzystajacych z in vitro? Rozumiem, ze za ich wiedza i pozwoleniem? Asiu, bardzo prosze, podziel sie ze mna wiadomosciami, jezeli sie czegos dowiesz. Pozdrawiam, cathrin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 08:12 Zgadza się. Myślę o komórkach jajowych innych kobiet przygotowywanych do IVF. Nie ma oczywiscie banku komórek jajowych gdyż nadal fachowcy nie umieją ich mrozić (można mrozić nasienie i zarodki, ale komórek NIE!? ). W ośrodkach IVFowych - za zgodą pacjentek-dawczyń (dostają one za to trochę pieniędzy) - wykonuje się takie zabiegi. Natomiast nic nie wiem o ich powodzeniu, częstości itp. Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.is.pw.edu.pl 20.05.03, 10:02 Czesc dziewczyny! Na forum bociana www.nasz-bocian.pl jest kilka osob z doswiadczeniem w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 19:38 A czy mogłabyś podać jak znaleźć te info na bocianie. Próbowałam (na forum), ale nie bardzo wiem gdzie szukać - pod jakim hasłem Dzięki, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 19:54 Skontaktuj sie z Olivia z tamtego forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 20:09 I moze ten watek pomoze Ci skontaktowac sie z osobami cos na ten temat wiedzacymi. Ja akurat pytalam o odwratna sytuacje www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3576&highlight=dawczyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 09:21 Dzięki !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 23.05.03, 11:04 Czesc, dziewczyny tez mnie bardzo interesuje ten temat, w zasadzie lekarz (Intermedica) nie chce go poruszac poniewaz uwaza, ze to za wczesnie a mne sie wydaje, ze tego, pewnie jeszcze nie robili? Moja sytuacja jest taka, ze w zasadzie jak nic sie nie zmini (tzn moje jajniki nie beda dalej reagowac na Gonal) to zostaje mi tylko skorzystac z komorki dawczyni. Ale kompletnie nie wiem jak do tego podejsc, czy szukac na wlasna reke?Czy np jesli w klinice zdarzy sie pacjentka, ktora zdecyduje sie byc dawczynia, oni sie ze mna skontaktuja? Moze ktoras z was juz poruszala ta kwestie z lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 24.05.03, 11:34 Witam ponownie, no wiec dzisiaj jeszcze raz rozmawialam z lekarzem i w zasadzie wyglada na to, ze powinnam sama znalezc dawczynie? W czerwcowm zdowiu pisza: ze nie jest zakazane skorzystanie z cudzych komorek (jajeczek) i ze jesli kobieta jest bezplodna mozna pobrac komorke jajowa od innej kobiety (oczywiscie za jej zgoda). Dziewczyny jesli ktoras z was korzystala z czegos takiego najlepiej w Intermedice to prosze dajcie znac jak to sie odbywa lub jak to sie robi w innych klinikach. Wyglada niestety na to, ze w Polsce robi sie bardzo malo tego typu zabiegow. PS Jakos nie moge dotrzec do watkow z naszego - bociana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Cudza komórka jajowa IP: *.chello.pl 13.06.03, 15:11 hej, jestem zaskoczona radš lekarza, zebys sama sobie poszukała dawczyni, dawstwo komórek jest w Polsce całkowicie anonimowe, więc tego typu propozycja wydaje sie całkiem niepoważna, dawczyniami zostajš kobiety , które wyprodukuja ponad 15 komórek i oczywiscie wyraża na to zgodę, nie wiem czy dotyczy to wszystkich klinik w Polsce pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 09:05 noo wlasnie ale musze wam powiedziec, ze w Novum jak rozmaiwalam 22.06 na zlocie bociana tez mi to zasugerowali, gdyz biorczyn jest cala kolejka oczekujacych a dawczyn prawie nie maja ...Najlepiej zeby byl to ktos z rodziny ale niestety nie mam nikogo takiego (mala rodzina) i albo sa duzo starsze albo duzo mlodsze .... Odpowiedz Link Zgłoś