Dodaj do ulubionych

Cudza komórka jajowa

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 17:23
Czy któraś z Was decydowała sie na IVF z komórka jajową od dawczyni
(poddawanej stymulacji zwykle też do IVF). Bardzo proszę o opinie i uwagi na
ten temat, Aśka
Obserwuj wątek
    • cathrin Re: Cudza komórka jajowa 20.05.03, 01:52
      Droga Asiu,
      z roznych powodow zyciowych dopiero teraz zaczelam myslec o dziecku. Wlasnie
      koncze 40 lat i nie wszystko z moimi hormonami w porzadku. Myslac o przyszlosci
      staralam sie znalezc odpowiedzi na pytanie, ktore zadalas. Na razie bez skutku.
      Wydaje mi sie, ze ta sprawa nie jest prawnie uregulowana w Polsce.
      W przeciwienstwie do banku nasienia, nie ma chyba jeszcze banku jajeczek.
      Cz w swoim poscie sugerujesz, ze wykorzystywane sa komorki innych kobiet
      korzystajacych z in vitro? Rozumiem, ze za ich wiedza i pozwoleniem?

Asiu, bardzo prosze, podziel sie ze mna wiadomosciami, jezeli sie czegos
      dowiesz.

Pozdrawiam,
      cathrin
      • Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 08:12
        Zgadza się. Myślę o komórkach jajowych innych kobiet przygotowywanych do IVF.
        Nie ma oczywiscie banku komórek jajowych gdyż nadal fachowcy nie umieją ich
        mrozić (można mrozić nasienie i zarodki, ale komórek NIE!? ). W ośrodkach
        IVFowych - za zgodą pacjentek-dawczyń (dostają one za to trochę pieniędzy) -
        wykonuje się takie zabiegi. Natomiast nic nie wiem o ich powodzeniu, częstości
        itp. Aśka
        • Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.is.pw.edu.pl 20.05.03, 10:02
          Czesc dziewczyny!

Na forum bociana www.nasz-bocian.pl jest kilka osob z doswiadczeniem w takiej
          sytuacji.
          • Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 19:38
            A czy mogłabyś podać jak znaleźć te info na bocianie. Próbowałam (na forum),
            ale nie bardzo wiem gdzie szukać - pod jakim hasłem smile Dzięki, Aśka
            • Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 19:54
              Skontaktuj sie z Olivia z tamtego forum smile
              • Gość: agata30 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.03, 20:09
                I moze ten watek pomoze Ci skontaktowac sie z osobami cos na ten temat
                wiedzacymi. Ja akurat pytalam o odwratna sytuacjesmile

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3576&highlight=dawczyni
                • Gość: aśka_40 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 09:21
                  Dzięki !! smile
    • Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 23.05.03, 11:04
      Czesc,
      dziewczyny tez mnie bardzo interesuje ten temat, w zasadzie lekarz
      (Intermedica) nie chce go poruszac poniewaz uwaza, ze to za wczesnie a mne sie
      wydaje, ze tego, pewnie jeszcze nie robili? Moja sytuacja jest taka, ze w
      zasadzie jak nic sie nie zmini (tzn moje jajniki nie beda dalej reagowac na
      Gonal) to zostaje mi tylko skorzystac z komorki dawczyni. Ale kompletnie nie
      wiem jak do tego podejsc, czy szukac na wlasna reke?Czy np jesli w klinice
      zdarzy sie pacjentka, ktora zdecyduje sie byc dawczynia, oni sie ze mna
      skontaktuja? Moze ktoras z was juz poruszala ta kwestie z lekarzem?
    • Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 24.05.03, 11:34
      Witam ponownie,
      no wiec dzisiaj jeszcze raz rozmawialam z lekarzem i w zasadzie wyglada na to,
      ze powinnam sama znalezc dawczynie? W czerwcowm zdowiu pisza: ze nie jest
      zakazane skorzystanie z cudzych komorek (jajeczek) i ze jesli kobieta jest
      bezplodna mozna pobrac komorke jajowa od innej kobiety (oczywiscie za jej
      zgoda). Dziewczyny jesli ktoras z was korzystala z czegos takiego najlepiej w
      Intermedice to prosze dajcie znac jak to sie odbywa lub jak to sie robi w
      innych klinikach. Wyglada niestety na to, ze w Polsce robi sie bardzo malo tego
      typu zabiegow.
      PS Jakos nie moge dotrzec do watkow z naszego - bociana
      • Gość: asja Re: Cudza komórka jajowa IP: *.chello.pl 13.06.03, 15:11
        hej, jestem zaskoczona radš lekarza, zebys sama sobie poszukała dawczyni, dawstwo komórek jest w Polsce całkowicie anonimowe, więc tego typu propozycja wydaje sie całkiem niepoważna,
        dawczyniami zostajš kobiety , które wyprodukuja ponad 15 komórek i oczywiscie wyraża na to zgodę, nie wiem czy dotyczy to wszystkich klinik w Polsce

pozdr.
    • Gość: monik73 Re: Cudza komórka jajowa IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 09:05
      noo wlasnie ale musze wam powiedziec, ze w Novum jak rozmaiwalam 22.06 na
      zlocie bociana tez mi to zasugerowali, gdyz biorczyn jest cala kolejka
      oczekujacych a dawczyn prawie nie maja ...Najlepiej zeby byl to ktos z rodziny
      ale niestety nie mam nikogo takiego (mala rodzina) i albo sa duzo starsze albo
      duzo mlodsze ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka