Dodaj do ulubionych

Szukam porady

17.05.07, 22:50
Witajcie
Staramy się o dziecko ale od około roku brak rezultatów. Zrobiłam badanie
usg, hormony, cytologię, lekarz mnie badał i ostatnio mąż też badał
nasienie. Wszystkie wyniki są super. Na ostatniej wizycie ginekolog
stwierdził, że trzeba dalej próbować i wziąść Folic.
Ale tutaj piszecie o takich różnych badaniach a on tego mi nie zaproponował,
myślicie, że powinnam dalej czekać czy je zrobić te badania?
A jeżeli tak to które, bo się na tym kompletnie nie znam, a może jest jakieś
jedno badanie które wszystko wykryje, znajdzie przyczynę, jak np tomografia
komputerowa?
Aha nie wiem czy to ma jakieś znaczenie lekarz mówi że nie ale mam silne bóle
w dole brzucha nie zdiagnozowane pojawiające się i znikające w różnych
okresach lub trwające stale.
Ja rozumiem że nie jesteście lekarzami, ale może coś poradzicie.
Obserwuj wątek
    • kathrinn82 Re: Szukam porady 17.05.07, 22:57
      w jakim jesteś wieku jeśli można wiedzieć??
      miałaś monitoring cyklu i badanie drożności jajowodów?
      bo jeśli wszystko jest ok, to najlepiej wyluzowaćsmile chociaż wiem, że nie ma
      trudniejszej rzeczy niż nie myślenie o tym i wyluzowanie...
      • yasemin1 Re: Szukam porady 17.05.07, 23:29
        Zrobiłam tylko to co napisałam, co lekarz chciał, a lat mam 32.
        • kathrinn82 Re: Szukam porady 18.05.07, 08:31
          popieram dziewczynysmile
          powodzenia
    • katarzyna.br Re: Szukam porady 18.05.07, 07:14
      JEżeli wszystkie wyniki wysły Wam dobrze w tym nasienie męża, to radziłabym
      sprawdzić drożność jajowodów (badanie hsg).
      • miss30 Re: Szukam porady 18.05.07, 07:30
        Dokładnie tak na początek monitoring i sprawdzenie dorożności jajowodów.
        • mytest Re: Szukam porady 18.05.07, 09:03
          Dopiero po roku starań można zacząć podejrzewać problemy. Jak lekarz Ci nic nie
          zaproponował (tzn nie zrobił monitoringu) to lepiej go zmień i to na takiego co
          się zna na leczeniu niepłodności. Zaoszczędzisz czas i pieniądze, chociaz
          oczywiście na razie nic nie wskazuje że masz taki problem. Więc tak ja bym
          zrobiła monitoring jajeczkowania tzn w danym cyklu sprawdzenie czy jajeczka
          rosną dobrze jakie jest endometruim i czy pęcherzyki pękają. W tym czasie
          oczywiście staranka. Tak ze 2 cykle. Potem clostylbegyt ze 2 cykle (to lek na
          jajeczkowanie zwiększa szanse) potem dopiero hsg (badanie drożności), jest to
          badanie inwazyjne i nie robi sie go ot tak. Pozatym niestety ze wzgledu na wiek
          nie możesz marnować czasu.
          Pozdrawiam
          • wiktoria33 Re: Szukam porady 18.05.07, 12:37
            to prawda ze nie jestemy lekarzami ale z racji doswiadczenia wiemy czasami
            wiecej niz niejeden ginekolog smile

najpierw napisz jakie hormony badalas ,wyniki tych hormonów i w jakim dniu
            cyklu byly robione ??

mowisz ze masz bole w dole brzucha, jakie to bóle, w jakim momencie cyklu?
            wiesz co to jest endometrioza? poczytaj o tym, bole czasami sa objawem
            endometriozy,
            badalas chlamydie?

czy masz owulacje?? kiedykolwiek robilas badania w tym kierunku, jesli nie to
            koniecznie zrob monitorowanie cyklu

badania hormonow tarczycy robilas?

pozdrawiam
            • yasemin1 Re: Szukam porady 18.05.07, 14:04
              Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi, zasugeruje to lekarzowi a jak nie będzie
              chciał to go zmienię.

Wiktoria
              Jeżeli chodzi o hormony to tak:
              Estradiol - 170 pg/mL
              Progesteron - 16,84 ng/mL
              Prolaktyna (PRL) - 11,38 ng/nL
              Testosteron - 0,44 ng/mL
              w 21 dniu cyklu

Jeżeli chodzi o te bóle to są rwące jak przy okresie, stałe, trwają pare dni
              potem przerwa i znowu, bez związku z okresem, w okresie to już umieram.
              Czasami mam też takie ostre bóle jakby ktoś mi nóż wsadził w brzuch, aż mnie
              zgina.
              O endometriozie czytałam i prawie wszystkie objawy mi sie zgadzają.

nie badałam chyba Chlamydie, nie wiem co to jest, chociaż cytologię mam ok.
              Kiedyś robiłam badanie na TSH i było w porządu ale to było za 3 lata temu.
              Mam nadzieję że cię nie zanudziłam
              Pozdrawiam
              • wiktoria33 yasemin 18.05.07, 15:30
                nie zanudzilas mnie bynajmniej smile
                mysle ze juz mozesz dzialac diagnostycznie - zanim dotrzesz do specjalisty

po pierwsze badanie hormonów - bo to co masz to nie wystarczy
                polecam ci poczytac ta strone znajdziesz tu wszystkie potrzebne informacje

www.dzieckoinfo.com/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=DLA&Number=1075176&page=0&view=collapsed&sb=5

zbadaj jeszcze w 1-3 dc FSH, LH
                masz juz zbadany w 21 dc progesteron ( mogloby byc wiecej, ten wynik nie
                stwierdzi ze byla owu, podobno jesli jest powyzej 20 mozna przypuszczac ze byla
                owulacja) i E2 ok
                prl super

chlamydia nie ma nic wspolnego z cytologia, to drobnoustroj ktory zarasta
                jajowody i przebiega bezobjawowo ale czasami objawem sa bole - zapalenie
                przydatkow
                u ciebie raczej skoro bole sa ostre powinnas sie szczegolowo zdiagnozowac w
                kierunku endometriozy - tu ci niestety nie poradze bo nie znam kompletnie
                tematu ale poszukaj a znajdziesz na pewno jakies fora na ktorych dziewczyny ci
                doradza

nie sugeruj nic lekarzowi bo skoro on sam do tego wszystkiego nie doszedl to
                nie ma sensu i nie tobie go przeciez uczyc co ma robic

nie wiem skad jestes ale jedz do jakiejs kliniki albo lekarza, ktory sie
                specjalizuje w nieplodnosci bo szkoda twojego czasu i nerwow

pozdrawiam
                • yasemin1 Re: Wiktoria 18.05.07, 17:49
                  Bardzo mi pomogłaś
                  Też mi się zdaje że ten lekarz jest do d...
                  musiałam wymusić na nim nawet usg.
                  Jestem z Warszawy, ale nie wiem czy masz na myśli prywatne kliniki, bo nie wiem
                  czy będzie mnie stać na robienie szeregu badań prywatnie.
                  Ale jak możesz polecić to bardzo proszę.
                  Pozdrawiam
                • wiktoria33 Re: yasemin 20.05.07, 11:43
                  witaj yaseminsmile

bardzo dobrze ze jestes z warszawy bo mysle ze tutaj dziewczyny ci podpowiedza
                  gdzie najtaniej zrobic badania (gorzej jakbys byla z malej miejscowosci gdzie
                  nie ma specjalnego wyboru)
                  moze sprobuj najpierw zorientowac sie gdzie w warszawie przyjmuje jakis dobry
                  gin na kase chorych zebys przynajmniej te podstawowe rzeczy porobila
                  bezplatnie - reszta hormonow, monitorowanie owulacji, potem hsg,
                  badanie nasienia macie zrobione oczywiscie?
                  i z tym wszystkim co uda ci sie zrobic bezplatnie idz do lekarza (z kliniki )
                  ktory cie potem poprowadzi, lepiej tak niz tracic czas, dla nas czas jest na
                  wage zlota przeciez, szkoda tracic zdrowie i nerwy u takiego, ktory sie na tym
                  nie zna, przerobilam to i wiem ze zmarnowalam pare lat
                  pozdrawiam smile
                  • yasemin1 Re: yasemin 26.06.07, 21:58
                    Dzięki Wiktoria
                    Właśnie znalazłam chyba dobrego ginekologa na kasę chorych.
                    Podejrzewa endometriozę i zrosty, po badaniach krwi na inne chormony niż mam i
                    usg w dni płodne chce mnie wysłać na laparoskopię i drożność jajowodów odrazu.
                    Powiedział, że nie ma co czekać w moim wieku (hi hi hi)a poza tym wszystko w
                    znieczuleniu ogólnym więc chyba pójdę.
                    Pozdrawiam
                    • miss30 Re: yasemin 27.06.07, 07:54
                      Dobra decyzja, zrób te badania. Powodzenia.
                    • tymonka30 Re: yasemin 27.06.07, 08:13
                      No i to się nazywają starania na poważnie w tym wieku jeśli po roku starań się
                      nie udało. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • mbw78 Re: Szukam porady 27.06.07, 08:43
      Nie pocieszę Cie niestety. Większość badań i tak będziecie musieli wykonać
      płatnie a jeśłi okaże się, że coś jest nie tak, to niestety szkoda czasu i
      pieniędzy na zwykłego ginekologa, uwierz, że oni g... się znają na niepłodności.
    • mbw78 Re: Szukam porady 27.06.07, 08:44
      Jakie badanie nasienia robił mąż? Zwykły spermiogram czy z morfologią?
      • yasemin1 Re: Szukam porady 27.06.07, 12:58
        Mąż zrobił zwkłe badanie nasienia, które wyszlo bardzo dobrze, bez badania
        krwi. Lekarz chciał aby mąż też przyszedł ale obecnie nie może jest za granicą.
        Po badaniu jednak wyszło, że u mnie jest problem i na razie męża zostawia w
        spokoju. Swoją drogą to dziwne tylu ginekologów mnie badało i żaden
        nie "widział", ze mam nieruchomą macicę - prawdopodobnie zrost i jest
        przekrzywiona w jedna stronę, to stąd te bóle, ale udało mi się całkiem
        przypadkiem trafić na dokładnego lekarza.
        Powiedział też że budowę mam w porządku i in vitro nie będzie potrzebne.
        Co do badań płatnych to myślę że na razie nie będą potrzebne. W szpitalu robią
        chyba laparoskopię na fundusz.
        Pozdrawiam
        • yasemin1 Re: Szukam porady 29.06.07, 22:52
          Dziewczyny
          Wiele z Was pyta mnie o namiary na tego lekarza, więc napisze je tutaj, z tym,
          że według mojej oceny jest on dobry, mam nadzieję, że Wam też pomoże.

dr Piotr Świrski
          przyjmuje w przychodni w Warszawie
          ul. Fieldorfa 40
          tel do przychodni: 022 610 25 51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka