13.06.07, 00:01
Chyba już się pogubiłam.
Dzwoniłam dzisiaj do mojej pani doktor aby wstępnie umówić się przed
całym "procesem" in vitro. I tak:
1dc biorę tabletki anty
17-21dc zgłaszam sie do kliniki i tam dostaje pierwszy zastrzyk
ok 2 tyg. robię zastrzyki w domu (nie musze jeździć do kliniki)
po tych dwóch tygodniach udaje się do kliniki i dopiero tam wszystko się
zaczyna, czyli usg, sprawdzanie jajeczek itd.

A ja myślałam, że w ciągu tych dwóch tygodni kiedy biorę zastrzyki, to już po
kilku dniach mam robine usg i wtedy sprawdza sie wielkość jajeczek. A teraz
zgłupiałam. Chyba inaczej sobie to wyobrażałam.
Jeśli wiecie, napiszcie mi proszę, że moja pani doktor ma rację i wie co
robi. Dla mnie to trochę długo brać te zastrzyki "w ciemno" i dopiero po
dwóch tygodniach sprawdzać co się "tam" w środku dzieje.
Obserwuj wątek
    • gosia1705 Re: in vitro 13.06.07, 08:55
      Czesc Ja jestem na krótkim protokole. Pierwsze USG miałam po pięciu dniach
      brania zastrzyków. Potem dostałam kolejna dawkę i znów USG za 3 dni i teraz
      znów kolejna dawka i po trzech dniach USG. Ale na pewno jest to indywidualnie
      ustalane.Nalezy wierzyc że pani doktor wie co robi. Pozdrawiam
      • szklanapulapka2 Re: in vitro 13.06.07, 09:14
        Witaj! Ja jestem na długim protokole. Moja stymulacja wygląda tak: od 2 do 21
        dc. brałam yasmin (tab. antyk.). W 21 dc byłam w klinice,i dostałam zastrzyki
        decapeptyl (0,1 mg). Brałąm je od 22 dc. Po 2 tygodniach znów wizyta w klinice,
        najpierw badanie krwi na poziom estradiolu i jeśli estradiol wynosiłby mniej
        niż 50, to miałam mieć włączony gonal - zastrzyki. Poziom estradiolu wyniósł
        22,5 , na usg żadnych zmian, wszystko ok,. drobne pęcherzyki do 8 mm w obu
        jajnikach i endo 4,5. Przy takich wynikach rozpoczęłam branie zasstrzyków z
        gonalu F. Mam je brać przez 5 dni, potem w 6 dniu brania zastrzyków znów wizyta
        w klinice, usg, badanie estradiolu i decyzja co dalej - albo pozostawiamy taka
        dawkę leku, jak biorę, albo zmniejszamy, albo zwiększamy. Potem będzie jeszcze
        przynajmniej 1 raz wizyta z tymi wszystkimi badaniami i dopiero punkcja. W
        sumie gonal mam brać ok. 10 dni i w tym czasie będa 2-3 wizyty . Czyli chyba
        to, co zaproponowała Twoja p. dr jest takie samo jak u mnie. Pierwsze zastrzyki
        też brałam 2 tygodnie bez kontroli usg, bo one są na wyciszenie przysadki
        mózgowej. Ja leczę sięvw Łodzi w Gamecie. Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka.
        • bulinkaj Re: in vitro 13.06.07, 19:21
          Dzięki. Agnieszko, no to mnie uspokoiłaś. Czyli wszystko w porządku.
          Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka