Dodaj do ulubionych

Clo - monitoring

02.07.07, 07:24
Wiatm
dziewczyny w jakich dniach macie usg ile razy w czasie cyklu.
mi gin kazał przyjsc 2,3 d.c na usg sprawdzic czy nie ma torbieli z
poprzedniego cyklu niby mam jechac ale sama juz nie wiem .
Byłam w 18 d.c na usg i pęcherzyk pekł nie było torbieli ,niby może się
jeszcze zrobic z ciałka żółtego ale ja nie mam tendencji do torbieli .
to moj 2 cykl z clo.
Powiedcie jak u Was wygląda monitoring w jakich dniach .
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 09:23
      Zawsze lepiej sprawdzić jajniki zanim się zacznie brać clo. Mój gin akurat nie
      praktykuje wizyty na początku cyklu jeśli w poprzednim cyklu pęcherzyk pękł,
      idę najpierw pom. 11 a 13 dc a potem w zależności od rozwoju sytuacji,
      przeważnie 3 razy w cyklu.
      • finka77 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 09:29
        tymonka30
        dzięki no niby warto sprawdzic na początku cyklu czy wszystko o.k kurcze ale nie
        zawsze to możliwe ,musze dojechac 100 km .
        zobacze ale chyba nie pojadę .
        w sumie pęcherzyk pękl myslę że wszystko mam tam o.k
        Pozdrawiam
        • ririki Re: Clo - monitoring 02.07.07, 11:11
          Witam, ja mam w każdym cyklu monitoring w 10-12 dnia cyklu. Gin określa
          wielkość pęcherzyka, sprawdza śluz i endo. Potem w zależności od wielkości
          pęcherzyka, pojawiam się 4-5 dni później. Tylko raz zdarzyło mi się, że
          musiałam przyjść trzeci raz w cyklu na USG bo podczas I wizyty pęcherzyk miał
          1,4cm, 4dni potem 1,7cm i nie było wiadomo czy jeszcze rośnie czy w tym cyklu
          nie było owulacji a pęcherzyk się wchłania.
          • finka77 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 11:24
            a sprawdzasz potem czy pęcherzyk pękł czy nie robią sie torbiele .
            czyli nie robisz usg w czasie @ .
            Pozdrawiam
            • tymonka30 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 11:27
              Ja zawsze sprawdzam czy pękł ale myślę bardziej o sytuacji, że np. dostałabyś
              krwawienia na początku ciąży a myślałabyś, że to @ no i wtedy clo nie można.
              • finka77 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 12:12
                ja tez myslę tak że może byc ciąża mimo @ i jak się weżnie clo to może zaszkodzic.
                Może warto było by robic betę dla upewnienia
                Ale z rego co wyczytałam większosc dziewczyn robi tylko monitring przed i po owu
                żeby sprawdzic czy pęcherzyk pękł .a potem zaczyna cykl bez usg.chociaż napewno
                rozsądne tak ale jak bym miała usg pod nosem to bym tak latała .
                ale jeszcze zobacze moze poajde
            • ririki Re: Clo - monitoring 02.07.07, 11:32
              nie, nie robię USG na początku cyklu. mój gin-specjalista od niepłodności i
              endokrynolog nic takiego mi nie zalecił, więc chyba nie jest to konieczne
              (bardzo mu ufam). O ile się nie mylę, torbiele powstają najczęściej po dużej
              dawce Clo (2 tabletki dziennie lub więcej) a ja biorę tylko 1. No i chyba
              torbiele powstają jak nie doszło do owulacji (nie pękł pęcherzyk) a ja zawsze
              przy drugim USG mam to szczęście, że widzę pękający pęcherzyk. Ale nie jestem
              specjalistką od torbieli, bo ich nie miałam (odpukać w niemalowane!) smile
              • finka77 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 12:23
                ja mam 1 tabl clo (3-7 d.c) w pierwszym cyklu miałam usg w 12 d.c i pęcherzyki
                były 19 mm i 17,5 potem w 18 d.c był ślad że owu była z pr ale w sumie nie wiem
                co stało sie z lewym bo nie spytałam moze się wchłonął ale torbieli nie było.
                gdyby nie to że musze dojechac 100 km na to usg to napewno bym dla świętego
                spokoju pojechała ale chyba jednak nie wybire się .widze że większosc dziewczyn
                spradzwa przed i po owu robiąc usg .
                Pozdrawiam a ile masz juz cykl z clo
                • ririki Re: Clo - monitoring 02.07.07, 12:40
                  Ja jestem 3 cykl na Clo. Też 1 tabletka clo (3-7dc). Dziś jest 22dc, 4 dzień po
                  owu.
                  Owulacja potwierdzona na USG (17dc-pęcherzk 2,3cm i zaczynał pękać).
                  Temperaturka potwierdziła owulację na 18dc. Czuję się wyśmienicie- zarówno
                  psychicznie jak i fizycznie i... no cóż... czekam.
                  • finka77 Re: Clo - monitoring 03.07.07, 08:20
                    to trzymam kciuki żeby sie udało .Pozdrawiam
                • tymonka30 Re: Clo - monitoring 02.07.07, 12:57
                  Wiesz Finka ja też tego USG na początku nie robię ale wiem, że w niektórych
                  klinikach jest ono obowiązkowe. I parę razy jak była taka dziwna @ to się
                  wahałam brać czy nie ale w końcu oczywiście brałam, bo cykl stracony byłby
                  inaczej. A te 100 km to już coś wink
                  • finka77 Re: Clo - monitoring 03.07.07, 08:25
                    Nie pojechałam jednak na to usg mam nadzieję że jest tam o.k
                    ja @ mam normalną w 2 dzień leci na maxa .
                    w pieerwszym cyklu z clo miałam @ tylko 5 dni a zawsze mam 7 dni .Ciekawe jak
                    będzie teraz jak narazie jest normalna.
                    W sumie dobrze że tak monitorują bo czasem torbiel może się zrobic z ciałka
                    żółtego a to mozna zobaczyc tylko na koniec cyklu lub w czasie.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka