aaa2006 11.09.07, 11:57 Brałam clo 5-9 dc. USG 10 dc nie wykazało pęcherzyka dominującego. Dziś 15dc - od ok 3-4 dni kłuje mnie jajnik lewy i pobolewają. Cykl ostatnio 28-30 dni . Co moze znaczyć ten ból ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinka28 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 12:06 ból najrawdopdoniej oznacza że jajniki wzięły sie do pracy - koniecznie zrób USg by zobaczyć jak duzy jest/są pęcherzyk/i. Pęcharzyki rosna w tempie ok 2 mm na dobe tak więc jest prawdopodobne że owulacja się zbliża albo juz jest (ból może także oznaczac pękanie pęcherzyka) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 12:12 chciałabym zeby tak było. Dziś ide na usg. 10 dc miałam endometrium 7 mm . Czy to też ma wpływ na zagnieżdzenie? A czy po 1 cyklu z clo podaje sie zastrzyk na pęknięcie? Ile wtedy musza miec pecherzyki ? Ile taki zastrzyk kosztuje . Prosze powiedzcie. Mam chyba obsesje na punkcie dzidzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 12:21 Spokojnie przede wszystkim musisz się uzbroić w cierpliwość. Nie zawsze podaje sie pregnyl czyli lek na pęknięcie pęcherzyka (koszt zastrzyku zalezy od dawki jaką zaleci lekarz, jest to lek refundowany za całośc opakowania ok 20 zł, ale nie zawsze całe jest potrzebne). Dobrze by było gdybyś sprawdziła co się "tam" dzieje bo to odpowie Ci na wiele pytań i ułatwi stymulacje w przyszłym cyklu jeśli w tym sie nie uda (czego Ci nie życze). Jeśli USG wykaże że jest dojrzały pęcherzyk tzn ma ok 20 - 23 mm lekarz może zalecić pregnyl lub nie - wtedy będziesz miała zalcone staranka i wtedy koniecznie musisz zrobić kolejne USG za ok 3/4 dni by sprawdzić czy pecherzyk pękł (jeśli tak to widocznie pregnyl nie jest konieczny jeśli nie to oznacza że w kolejnym cyklu dostaniesz zastrzyk.) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 12:24 dodam jeszcze ze u mnie kłócie zawsze oznaczało prace jajników i rosnące pęcherzyki z tym że u mnie bez pregnylu ani rusz Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 20:53 Dziś 15 dc. Byłam na usg pęcherzyk dominujący 14,5 mm. Endometrium linijne równe 12,7 mm jednorodne echogeniczne. Zaznacze ze mam stwierdzone PCO. Powiedzcie prosze czy na 15 dc to prawidłowo ? Czy duphaston od jutra 16 dc nie zachamuje owulacji ? Kiedy teraz usg? Hm..tak bardzo chce dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka45 Re: kłucie, ból jajników 11.09.07, 21:55 Pęcherzyk ładny i niech dalej rosnie bo trochę za mały. Można aby zwiększyć szanse podać zastrzyk na pękniecie i tutaj lekarze różnie praktykują - jedni podają zastrzyk przy 17 - 18mm niektórzy jak osiągnie 20 mm!Tylko zawsze trzeba pamiętać ze to sprawa indywidualna i owulacja może nawet być z pęcherzyka który ma 13 mm. Endometrium masz ładne! Przy PCO - na 15dc twoj pęcherzyk jest okey i pewnie jeszcze urośnie więc się nie martw!!A duphaston dopiero weź po owulacji a nie od 16dc.Idz za 2 dni na USG to zobaczysz co dzieje. No i staraj się się teraz intensywnie Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 11:24 gin powiedziała, ze w Damianie (bo tam chodze) nie podaja zastrzyków- nie wiem czemu- i ze jest on niebezpieczny dla całego organizmu. Kazała brac duphaston od 16 dc - to dzis nie wziełam jeszcze bo czytałam, ze blokuje owulacje- zaprzeczyła gin temu...i nie wiem co mam robić...Kiedy powinnam teraz isc na usg- jak myslicie? Hm..a moze zmienić gin ? Proszeeeee podpowiedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:17 gin-mówi ze nie praktykuje zastrzyków... Jest to mój pierwszy cykl z clo, czy powinnam sie upierc przy tym zastrzyku? Czy 14,5 mm w 15 dc to malutki pęcherzyk? Jakie mam szanse? JAk myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:26 zalezy jakie masz cykle, ja mam dzis 11dc i pecherzyk ma 18mm, cykle 26dc. I tez sie wahala zeby dac mi zastrzyk, jednak dala recepte ale nie skorzystam, mam nadzieje, ze peknie w sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:30 cykle miałam nie regularne- mam zstwierdzone pco. 2 ostatnie po dphastonie co 29-30 dni Czemu nie skozystałas z recepty? Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:34 postanowilismy z mezem , ze tym razem naturalnie, zwlaszcza, ze nie mialam wczesniej problemow z owu. Jest to moj 2 cykl po poronieniu, jesli sie nie uda to w przyszlym cyklu bedziemy dzialac z zastrzykiem jesli bedzie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:43 a może brałaś duphaston...bo ja nie wiem jak sie do tego ustosunkować... Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:44 nie, nie bralam ale na Twoim miejscu wzielabym zastrzyk bez wahania. Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:49 u mnie z tym zastrzykiem to bylo tak, ze przy badaniu wrogosci sluzu musielismy wspolzyc ale maz mial w tym czasie delegacje, wiec podano mi zastrzyk zeby przyspieszyc owulke, zeby sie zgrac z mezem... tak bylo 3 miesiace temu zaszlam w ciaze wtedy ale niestety byl to pusty pecherzyk i mialam lyzeczkowanie. Teraz chcialam szybciej owu bo mamy gosci w weekend wiec moja ginka zaproponowala zastrzyk na ale to i tak niewiele zmienia bo to tylko jeden dzien roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:50 moja gin nie chce mi go dać, mówi to 1 cykl z clo zeby próbować, może sam pęknie...i mówi ze zastrzyk jest szkodliwy dla organizmu. Zastaznawiam sie czy powinnam moze zmienic gin ? Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 12.09.07, 18:51 ja chodze do Invimedu i jestem bardzo zadowolona i wiele moich znajomych. Polecam dr. Karwacka i Dworniaka Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 14.09.07, 19:32 dziś 18 dc usg wykazało pęcherzyk dominujący 24 mm , endometrium 14 mm. Śluz rozciągliwy tj jajko kurze(przepraszam za określenie). Czy nie za póno na pęknięcie pęcherzyka? Boje sie ze sie zrobi z niego torbiel, a nie ciąża. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 15.09.07, 13:24 moze zaraz peknie, masz bole jajnika?. Ja mialam dzisiaj i bylam na USG juz po owu, zwiastunem byl bol jajnika. Odpowiedz Link Zgłoś
sotie Re: kłucie, ból jajników 15.09.07, 15:26 n miejscu Twojej ginki właśnie teraz podałabym Ci pregnyl. pęcherzyk i endo sa piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 15.09.07, 17:50 nie chca podac pregnyl. Po za tym nie wiem czy pęcherzyk mi sam pęka czy nie. Generalnie to pęcherzyk dominujący mam na prawym jajniku a bardziej kuł lewy. A dzis to moze malenko kuje. Boją się by z tego pęcherzyka 24 mm nie zrobiła sie torbiel, mam negaywne myśli. Poza tym złapałam jakies przeziebienie ( Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 15.09.07, 21:13 Kochane powiedzcie czy jezeli czuję "mokro" śluz ciągnie się jak "jajko" to mogę pomyśleć ze pęcherzyk pękł i jest owulacja? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 16.09.07, 09:10 dziś test owulacyjny pokazał mi dwie kreski.Prosze powiedzcie jak to ma sie do pęknięcia pęcherzyka domin ? Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 Re: kłucie, ból jajników 16.09.07, 10:06 tzn, ze bedzie owu do 24-36 godz. Trzeba dzialac!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: kłucie, ból jajników 16.09.07, 19:52 w pt mój pęcherzyk dominujacy miał 24 mm... śluz ładny "płodny". Nie wiem kiedy na następne usg? Czy czuje sie coś jak pęcherzyk pęka ? Odpowiedz Link Zgłoś