Dodaj do ulubionych

Sanktuarium w Licheniu

22.09.12, 23:18
Zapraszam na wycieczkę do Lichenia Starego na zwiedzanie Sanktuarium Maryjnego. Licheń to nie tylko miejsce do zwiedzania ale i przemyśleń , zadumy nad przemijającym czasem.
zajrzyjcie na mojego bloga Zwiedzanie Polski tam znajdziecie pełny opis wraz ze zdjęciami mojej wycieczki do tego miasta i wiele innych.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Sanktuarium w Licheniu 23.09.12, 09:32
      Licheń to również miejsce do przemyśleń nad potrzebą przepychu ponad miarę, uświęcenia złoceń i kopuł. Sanktuarium robi wrażenie, golgota również, ale ten przepych, to złotko spływające, a w tle malusieńki obrazek, który nic by nie stracił, gdyby w skromnej kaplicy wisiał...
      • deoand Re: Sanktuarium w Licheniu 23.09.12, 10:03
        Oczywiście zgoda z uwagami poprzednika o przepychu itd ale .... zobaczyć trzeba !!!
        Ładne czy brzydkie to sanktuarium -pytanie jak o wieżę Eiffela -ładna czy brzydka ?
        Akurat na Licheń to płaciło tysiace Polaków na obczyźnie i słało co roku fumty ksiedzu kustoszowi Mikulskiemu -chyba tak sie nazywał aby dostac na Sylwestra obrazek świety . W każdym razie jest to jest -zobaczyc trzeba tym bardziej że droga na Konin prosta bo autostrada przynajmniej z Łodzi .
        Inna sprawa to taka na całym swiecie jest tak , że tam gdzie przepych i blichtr to taki obiekt sie oglada przykładem piramidy ,Wersal , Luwr,choćby centrum Pompidou -dla mnie szkaradne ale trzeba zobaczyć czy wiele innych pałaców i kościołow .Rozwalajace sie domy tkaczy w Łodzi to sobie mozna zobaczyc w skansenie czy muzeum ale nie w oryginale . pzdr
    • ania-bell Re: Sanktuarium w Licheniu 26.09.12, 13:29
      Oj, muszę chyba wejść na tego bloga bo sama uwielbiam wycieczki po Polsce. A co do Lichenia to oczywiście byłam, zgadzam się z opinią, że jest to wspaniałe miejsce na zadumę i chwile oddechu od pędzącego świata. Na pewno robi wrażenia ogromem i wspaniałością budowli, pięknie zbudowana jest droga krzyżowa i nie mniej wspaniały jest cudowny obraz w starym kościele.
      Licheń ma jedną przewagę np. nad Częstochową. Tu można się skupić na modlitwie, w Częstochowie jest to trudne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka