Dodaj do ulubionych

Polska dla obcokrajowca - co polecić

IP: *.205.74.139.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.02.14, 22:27
Niedługo przyjeżdża mój znajomy z USA - globtroter, który ma kilkadziesiąt km doświadczenia :). Człowiek otwarty i lubiący poznawać nowe. Obiecałam, że pomogę mu poruszać się po Polsce i polecę mu coś. Wiem, ze planuje Kraków, Wrocław, Trójmiasto, Malbork, Warszawę no i Przemyśl bo zastanawia się nad wypadem na Ukrainę :).
Do tej pory poleciłam mu kompleks Riese, Książ, Wrocław, wspomniany Malbork. Myślałam co by go wysłać jeszcze w Biesy jak będzie w Przemyślu, choć on bardziej miastowy. Może coś fajnego w Krakowie, co by go zaskoczył :) (był już raz i zobaczył już standardy- szczerze stwierdził, że ładny, ale przereklamowany i bardziej odpowiada mu Wawa ;P -ale nie istotne).
Zakopane? Ale będzie w maju, więc tam będą dzikie tłumy. A może coś nietypowego w Wawie? czego nie ma w przewodnikach?
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam.
A.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Polska dla obcokrajowca - co polecić 20.02.14, 08:07
      Był w Wieliczce? To też standard podkrakowski. Warto też zobaczyć zamki w Niepołomicach, Wiśniczu i Dębnie. Jadąc stamtąd na wschód można najpierw pojechać na północ, do Zalipia słynnego z domów malowanych w stylizowane kwiaty przez ludowe artystki. Dalej za Rzeszowem masz Łańcut, Przeworsk i bardziej na północ Leżajsk, potem jeszcze Jarosław.

Z Warszawy można zrobić wypad na wschód do Janowa Podlaskiego i zwiedzić stadninę; nie tylko konie są piękne, ale i zabytkowe stajnie. Jeżeli interesują go sanktuaria, to niedaleko jest Kodeń ze słynnym cudownym obrazem, który Mikołaj Sapieha ukradł ówczesnemu papieżowi, co jest ciekawostką samą w sobie. Stamtąd już blisko do pięknego prawosławnego sanktuarium w Jabłecznej, a dalej do Włodawy. Taka trasa może zresztą być powrotną z Przemyśla do Warszawy, żeby objechać wszystko w kółko.

Między Przemyślem i Włodawą masz jeszcze Zamość (koniecznie) i Chełm.

Wymieniłam tu sporo miejscowości bez podania, co jest w nich ciekawego, ale mogłabym opisywać przez kilka godzin. Wyguglaj je sobie wszystkie i poszukaj, co tam warto zobaczyć. W razie czego pytaj, to jeszcze coś dopiszę.

W Warszawie to polecam spacer po dachu Biblioteki Uniwersyteckiej.
      • horpyna4 Re: Polska dla obcokrajowca - co polecić 21.02.14, 10:14
        Aha, w drodze z Warszawy do Malborka warto wstąpić do Płocka. Jeżeli nie znasz płockich ciekawostek, to poszukaj sobie informacji choćby o Wzgórzu Tumskim. A eksponaty tamtejszego Muzeum Diecezjalnego są takie, że normalnie szczęka opada. W płockiej katedrze są m.in. grobowce Władysława Hermana i Bolesława Krzywoustego, a także wielu książąt mazowieckich. Można sobie zrobić wycieczkę do średniowiecza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka