e-bieszczady 18.07.05, 15:55 Waszym zdaniem najpiękniejsze miejsca w bieszczadzie?? Ja mam ich wiele, na tym polega magia bieszczadu ale np. Zatoka Telesnicka, Płw. Brossa, Tworylne, Wołosate, Łopienka i wiele wiele innych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_tusia Re: najlepsze miejsca 20.07.05, 19:50 Bukowe Berdo... jest cudowne. Szlak graniczny- od Rawek przez Kremenaros ku Rabiej Skale,a nawet dalej w strone Jasła- marzenie :) i zywego ducha po drodze, nawet w srodku sezonu:) Pozdrowionka dla bieszczadnikow- nielicznych na razie jak widze ;) Odpowiedz Link
e-bieszczady Re: najlepsze miejsca 20.07.05, 22:10 może się forum rozkeci dopiero zaczynamy:) Odpowiedz Link
dr_tusia Re: najlepsze miejsca 21.07.05, 10:19 Byloby swietnie- o Bieszczadach to moglabym bez konca ;)) To moja wielka gorska milosc, choc bylam tam juz wiele razy o roznych porach roku i tak wiele jeszcze zostalo mi do obejrzenia. Odpowiedz Link
zielony_motylek Re: najlepsze miejsca 21.07.05, 20:26 Witam wszystkich serdecznie i bardzo sie cieszę ze powstalo to forum..Ja tak jak Tusia zakochałam sie w Bieszczadach,notabene własnie wczoraj wrócilam z pobytu w nich urlop marzenie spokój cisza niewielu turystow i przychylam sie do zdania co do trasy Rawki Rabia skała na szlaku 2 slowackich żołnierzy cisza aż w uszach gra :o))) i wracam tam jak buki sie zaczerwienią to dopiero bedzie widok....a może tak ktoś sie także wybiera w tym terminie??? Odpowiedz Link
dr_tusia Re: najlepsze miejsca 22.07.05, 10:54 Och, jak Ci dobrze... Bieszczady jesienia... Gdybyz tak pracodawcy chcieli sypac urlopem... Odpowiedz Link
zielony_motylek Re: najlepsze miejsca 22.07.05, 21:13 hiihihi Tusiu nie bardzo chcą ,ale drogą próśb i perrswazji go dostanę będzie to ostatnie 5 dni i nie wyobrazam ich spedzic gzdie indziej Odpowiedz Link
e-bieszczady Re: najlepsze miejsca 23.07.05, 14:56 ja też będe:) ale dokłądnie nie wiem kiedy, napewno w sierpniu na Aniołach!!, a potem jesienią Odpowiedz Link
zielony_motylek Re: najlepsze miejsca 23.07.05, 18:24 anioly to fajoska impreza ,ale ja wole jednak bardziej ciszę no i jak napisala Tusia trzeba cos wybrać.....stawiam na buki czerowne i piekna jesien:)) Odpowiedz Link
e-bieszczady Re: najlepsze miejsca 25.07.05, 10:33 jak się forum rozkręci, będzie więcej użytkowników może jakiś zjazd zrobimy, np. po kielonku ruskiej wódki u Pińczuka:) Odpowiedz Link
wojtekbieszczad Re: najlepsze miejsca 25.07.05, 18:21 zielony_motylek napisała: > anioly to fajoska impreza ,ale ja wole jednak bardziej ciszę no i jak napisala > Tusia trzeba cos wybrać.....stawiam na buki czerowne i piekna jesien:)) Ja również stawiam na ciszę i buki na zboczach.., Odpowiedz Link
iskierka64 Re: najlepsze miejsca 25.07.05, 22:16 No to sie może Wojtku w koncu spotkamy:o)))))))))))bo wojtek to super kolega <cmok> Odpowiedz Link
wojtekbieszczad Re: najlepsze miejsca 29.07.05, 12:26 ach, te bieszczadzkie dziewczyny) Odpowiedz Link
mariusz.tomiak Re: najlepsze miejsca 02.01.06, 14:19 witam, ja wybieram się w Bieszczady w terminie 5-20 sierpnia. Może ktoś doradzi mi dobre lokum dla 2 osób, skąd można wybrać sie i w góry i nad Solinę. Szukamy czegoś przytulnego, w miarę taniego. Z góry dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
mariusz.tomiak Re: najlepsze miejsca 02.01.06, 14:21 sorki pomyliłem termin - będziemy tam w maju, a dokładniej 29 kwietnia - 07 maja. Czekam na sprawdzone propozycje. Pozdro! Odpowiedz Link
lacitadelle Re: najlepsze miejsca 06.01.06, 10:25 aha, długi weekend majowy - jak chcesz mieć jakiś wybór noclegu, to polecam zarezerwować do końca stycznie. ja w zeszłym roku dzwoniłam w marcu i dostałam miejsce po dwudziestym którymś telefonie... Odpowiedz Link
rudzik80 Re: najlepsze miejsca 16.01.06, 18:23 Halicz i rozsypaniec - najpiękniejszymi miejscami . Chociaż całe bieszczady sa cudowne. Tam sie raz jest. Potem tylko wraca Odpowiedz Link
mallina Re: najlepsze miejsca 27.08.05, 00:36 Dwerniczek Wolosate - szczegolnie gdy jest poza sezonem turystycznym droga na Tarnice trasa na Lopiennik:-) pusto.. jak tak mysle, to chyba wszystkie miejsca w Biezczadach w ktorych bylam mi sie podobaja i trudno wybrac to najlepsze Odpowiedz Link
paulina46 Re: najlepsze miejsca 27.09.05, 11:42 Dwerniczek.Wołosate,Wetlina,Przysłup widok spod Kromenarosa /schroniska/na połoniny.Wszystko co bieszczadzkie.uwielbiam.Ale ze mnie bieszczadnik,hi,hi. Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: najlepsze miejsca 31.12.05, 13:59 Bieszczady - cudowne i wciąż tajemnicze! Wetlińska, Caryńska, Bukowe Berdo, Halicz - w ogóle połoniny to osobliwość na skalę światową. Dolina górnego Sanu od Tarnawy do przełęczy Użockiej jest niesamowita. Aha, pochwalę się, że byłem po drugiej stronie granicy , m.in. na Pikuju. Pzdr. Józio Odpowiedz Link
je.oleg Re: najlepsze miejsca 31.12.05, 21:34 Może uda Ci się być nanajwyższym szczycie Bieszczad Stohu po polsku chyba Stogu 1679 m.n.p.m.. Kulminacja Połoniny Borżawa - nad Wołowcem. Polecam. Odpowiedz Link
ederdowska Re: najlepsze miejsca 01.01.06, 10:36 nie byłam nigdy w bieszczadach urlop mam napoczątku marca, wiem że to nie jest optymalny termin ale jedyny możliwy. czy ktoś z was był tam o tej poże roku? Odpowiedz Link
zillo Re: najlepsze miejsca 05.01.06, 21:11 Byłem w Bieszczadach kiedyś 30.03. Snieg leżał zwłaszcza na północnych zboczach. Podejście na Jasło z Cisnej było ciężkie, ale później po połoninach szło się łatwo, śniegu mało, twardy. Trochę ponuro: gołe buki i krótkie jeszcze dni, nieźle wiało i pod namiotem w nocy było zimno. Mi to nie przeszkadzało. Na szlakach ( nawet głównym pustki).Na trasie Wetlina przez połoniny do Ustrzyk i potem pętla Tarnica - Halicz - Rozsypaniec - Wołosate w sumie sześć osób. Moim zdaniem przeżyjesz niezłą przygodę Odpowiedz Link
barekbarek Re: najlepsze miejsca 09.01.06, 20:27 Połonina Borżawa nie zalicza sie do Bieszczadów. Pikuj jest najwyższym szczytem. Odpowiedz Link
myszmagda Re: najlepsze miejsca 02.01.06, 19:05 Połonina Caryńska - aż się nie chce wierzyć, że to miejsce jest prawdziwe... Wygląda jak z innego świata... Odpowiedz Link
wobo1704 Re: najlepsze miejsca 05.01.06, 12:08 Bieszczadzkie szutrówki! Rower, saki, w sakach pałatka do spania i nieograniczona wolność. A najpiękniejsze miejsca ? Dolina Sanu. Wzdłuż Balniczki, Solinki. Jasło. (Pchanie roweru.)I dalej grzbietem do Cisnej. Albo z Jasła na wschód do szutrówki (trzeba mieć dobrze wyregulowane hamulce) i na północ do Cisnej. Wrócę jeszcze do szutrówek. Wbrew pozorom właśnie z tych szutrówek są najpiękniejsze widoki. Szlaki biegnące grzbietami są zarośnięte. Pierwszy raz w Bieszczadach byłem w 1956 r.Teraz mogę łazikować i wspominać tylko po mapie. Zazdroszczę Wam bardzo. Pozdrawiam serdecznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mirka264 Re: najlepsze miejsca 05.01.06, 13:49 Tak czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się skąd jesteście...ja jestem z Krosna...do Bieszczad niedaleko... ech...teraz żeby trochę pochodzić to trzeba urop brać i pogodę zamawiać, i 500 km pokonać żeby w te Bieszczady pojechać... Gdzie ja w ogóle jestem?i czemu wyjechałam z Krosna? pozdrawiam:-)) Odpowiedz Link
wmro Re: najlepsze miejsca 06.01.06, 18:07 Ojej, a ja mam 750 km i znajdę sposób, aby dostać się tam jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz... Miłość na całe życie. Od drugiego spojrzenia. Odpowiedz Link
strazyc Re: najlepsze miejsca 10.01.06, 14:37 Tarnica widziana w połowie września z przełączki pod nią. Trawy są płowe i rude, długaśne, przypominają mi śpiącego lwa. Jagodzianki nabierają kolorów. Niebo jak kryształ ("był to właśnie koniec latka, niebo - błękit, piękny czas, poszła z Jasiem Małgorzatka na jagody w ciemny las"). Wiatr na zboczu wygląda, jakby biegł pod górę, albo jakby czesał czyjeś rude loki. Widok jedyny w sobie, zdjęcia można robić, owszem, żeby przypominały, ale najlepsze jest to, co się zapamięta. I jeszcze jedno wrażenie z takiego czarownego miejsca: połowa tegorocznego października, słonecznego października, nabrzmiałego brązami, czerwienią, pomarańczem i ochrą jak trawa rosą o poranku; długiej, cudownej, suchej i ciepłej jesieni, kiedy po 2 miesiącach brzęczenia uprosiłem sobie urlop, otrząsnąłem pył z sandałów, zostawiłem wszystko za sobą i ruszyłem na kilka chwil na wędrówkę. I kiedy przejdzie się już przez las, najpierw zielony i pachnący jałowcem, potem złoty i pomarańczowy od południowego słońca, woniejący butwiejącymi liśćmi, wyłazi się na górę, na połoniny. Wietrzne, rozdeptane, zatłoczone w tym czasie, więc niezbyt dobre dla kogoś szukającego spokoju i samotności miejsce. Idzie się nimi, pełno ludzi, jakby właśnie przyjechał autobus i wszyscy wpadli na pomysł przyleźć tu właśnie wtedy, kiedy ja jestem. I po tym wszystkim, kiedy dojdzie się już do Chatki "Puchatka", siądzie pod ścianą i popatrzy na jeszcze większą ilość ludzi, dopada refleksja, gdzie ta dzikość i odludność. A potem jest ten moment, kiedy przechodząc dosłownie jeszcze kilka kroków dalej, w kierunku zejścia do Berehów, wychodzi się na spotkanie esencji tego wyjazdu, noszonej później długo pod powiekami i obracanej w myślach. Idzie się i dosłownie wpada na widok połoniny nad Berehami, oświetlonej niskim, popołudniowym słońcem: rudej, zielonej, brązowej, pomidorowej i jakiej tylko jeszcze chcesz. Jest cisza i radość, i można tak trwać długo, bardzo długo, zachwycając się urodą tak zwykłych i pospolitych rzeczy, jak las i górka. Stoisz i cieszysz się , że tam jesteś, a niżej jest tylko dolina w długich cieniach. Udało mi się zrobić jedno zdjęcie, oddające wygląd tego miejsca. Rzadko zdarza się widzieć coś tak pięknego. Odpowiedz Link
wobo1704 Re: najlepsze miejsca 11.01.06, 18:35 Tradycyjnie na Tarnicę idzie się od wschodu (z Bukowego Bera , z Halicza). Proponuję coś zupełnie innego. Przekimać na połud-zach podnórzu Tarnicy (np. strumyk Zworec); ptaszyska robią w nocy niesamowity harmider, klekoczą, kłócą się, spać tam się nie da nawet z onucami w uszach. Niesamowite przeżycie. W nagrode rano niebieskim szlakiem, pod słońce! Cisza. Na polankach całe stada saren i zajęcy. Zupełnie inne wrażenia niż na tradycyjnym kierunku. Pierwszych turystów spotkasz dopiero na Bukowym Berdo. Polecam. Odpowiedz Link
strazyc Re: najlepsze miejsca 17.01.06, 14:55 A właśnie: jak wygląda sytuacja z noclegiem na dziko? Czy tylko ja mam takie doświadczenia, że kimałem razu pewnego w Smerku (Smereku?)w lesie i potem w ciągu 3 dni WOP haltował mnie 2 razy. Od tej pory sypiam w dozwolonych miejscach, ale jakie są inne możliwości ;)))) Odpowiedz Link
andzia-1979 Re: najlepsze miejsca 12.01.06, 08:02 Witajcie Bieszczadnicy;)) Moim skromnym zdaniem najjjlepsze są Ustrzyki Górne... zdecydowanie! Jest tu najlepsza komunikacja (jeżeli nie masz samochodu), najlepsza baza wypadowa w góry... A jeżeli Ustrzyki G, to oczywiście kepming. Domek nr X - był rewelacyjny;) - dwa kroki od Wołosatki, dosłownie na czerwonym szlaku wiodącym na Połoninę Caryńską (dzięki temu można poznać wielu ciekawych ludzi:) Co prawda raczej spartańskie warunki, ale gdy codziennie rano budzi cię szum górskiego potoku, to nawet sporadyczny, ale jednak, brak ciepłej wody i niedomukające się drzwi i okno w domku nie są już tak istotne;) Gorąco pozdrawiam wszystkich miłośników górskich wędrówek! Odpowiedz Link
zillo Re: najlepsze miejsca 14.01.06, 12:10 Caryńskie: panorama z przełęczy 706 i wspaniała atmosfera w "Kolibie" na Przysłupie Caryńskim Odpowiedz Link
yanuszka najlepsze są chwile, nie miejsca... 15.01.06, 22:00 bo wyobraźcie sobie namiot przy bacówce pod Rawką.. jest zimno, jka to zwykle pod koniec lipca w Bieszczadkach.. ale my, niestrudzeni, wstajemy o 4.00 rano.. nie, nie idziemy jeszcze w góry.. zachciało nam się wschód słońca obejrzeć.. może wina za dużo było wieczorem, a może w kompas trzeba by czasem zajrzeć.. w każdym bądź razie - wstajemy raniutko, ubieramy na siebie co tylko mamy, birzemy termos herbaty, która już powoli stygnie i co.. wychodzimy, a tu zaskoczenie! Caryńska! jak mogliśmy jej nie zauważyć?! zasłoniłą cały wschód.. ale co tam.. i tak staliśmy z 1,5 godziny patrząc na to cudo, co nam słonko zasłania.. gdyby jeszcze tak troszeńkę cieplej było.. ;) Odpowiedz Link
aquarius72 Re: najlepsze miejsca 16.01.06, 10:14 Dla tych, którzy naprawdę chcą znaleźć się w bajkowym miejscu polecam Caryńskie - nie połoninę, tylko dolinę - tam prawie w ogóle nie ma turystów i wiosną można się poczuć jak w raju... można tam dojść bardzo malowniczym szlakiem, który odbija od obwodnicy bieszczadzkiej w prawo przed Ustrzykami Górnymi (niestety nie jestem pewna co do nazwy miejscowości - chyba Bereżki, ale mogę się mylić - koło takiego pola namiotowego). Ja właśnie najbardziej lubię takie miejsca na uboczu, chociaż połoniny, czy Tarnica też są super, ale nie umiem tam złapać tego klimatu, który urzeka mnie w Bieszczadach - tylko przyroda i ja :-) Pozdrawiam wszystkich zakochanych w górach Odpowiedz Link
zillo Re: najlepsze miejsca 16.01.06, 19:41 cześć aquarius72, zobacz co napisałem trochę wyżej 14.01., zgadzam się z Tobą całkowicie, pozdrawiam Odpowiedz Link
wobo1704 Re: najlepsze są chwile, nie miejsca... 16.01.06, 13:06 yanuszka napisała: >.. ale my, niestrudzeni, wstajemy o 4.00 rano.. > nie, nie idziemy jeszcze w góry.. zachciało nam się wschód słońca obejrzeć.. Yanuszko Wspaniała! Przyznaj, że to ziąb okrutny wygonił Cię z namiotu, a nie zachcianka. Kombinuję nad mapą, jak Ty ustawiłaś ten namiot, że Caryński słońce przysłonił. P.S. Gdy mnie ziąb z pod koca i pałatki wyganiał, to zwijałem śmieci i ruszałem w trasę. (To było w czasach, gdy śpiworów nie było lub nie było mnie na nań stać.) Pozdrawiam serdecznie. wobo Odpowiedz Link
yanuszka Re: najlepsze są chwile, nie miejsca... 16.01.06, 14:46 eee "ziąbu" nie było, bośmy do późna grzli sie w izbie bacówki:) a Caryńska zasłaniala, zasłaniała... no chyba żeśmy nie w te strone patrzyli, ale wydaje mi się, że za nią było najjaśniej.. a wracając do "ziąbu", to faktycznie, nie było na tyle ciepło, by spać pod gołym niebem, ale jak sie jest w cztery osoby w "trójce" to w namicie nawet, nawet tego ciepełka.. ej! to gdzie niby to słonko mialo być?... Odpowiedz Link
wobo1704 Re: najlepsze miejsca 16.01.06, 13:11 gps.anv.pl/TURYSTYKA.htm Zaglądnijcie tam. Tam jest wiele interesujących tras. Odpowiedz Link
domino77 Re: najlepsze miejsca 17.01.06, 16:31 i tak lepsze jest morze:) wiecej sie tam dzieje imprezy itp :) www.weekendnadmorzem.pl Odpowiedz Link
wobo1704 Re: najlepsze miejsca 18.01.06, 15:57 strazyc 17.01.06, 14:55: >A właśnie: jak wygląda sytuacja z noclegiem na dziko? Czy tylko ja mam takie >doświadczenia, że kimałem razu pewnego w Smerku (Smereku?)w lesie i potem w >ciągu 3 dni WOP haltował mnie 2 razy. Od tej pory sypiam w dozwolonych >miejscach, ale jakie są inne możliwości ;)))) 'WOP' (juz nie istnieje) nie zajmuje się takimi sprawami. Przez 45 lat nocowałem w górach tylko na dziko. Moje zasady: Unikać noclegów blisko granicy. Biwakować zdala od uczęszczanych ścieżek. Nie rozbijać namiociku przed zmierzchem. Ognisko rozpalać po zmierzchu i zawsze w bezpiecznym dla lasu miejscu. (Np. na łachach kamiennych w potokach.) Uważam, że jeżeli wilkom, lisom tudzież innym zającom wolno spać w lasach, to i ja też mogę, tym bardziej,że nie ogryzam drzewek. (No może czasem krzaki z malin.) Uwaga ! Powyższych zasad nie uzgodniałem z Władcami Rzeczpospolitej i ich zbrojnym ramieniem. Odpowiedz Link
asianaforum chata socjologa na otrycie 24.01.06, 09:37 niezapomniana! www.otryt.bieszczady.pl Odpowiedz Link