Dodaj do ulubionych

Dawne pałace we wschodniejPolsce

06.03.15, 07:31
Witam
Może ktoś z Was ma podobne doświadczenie. Czytałam ze wiele odzyskanych we wschodniej Polsce pałaców głownie na Lubelszczyźnie funkcjonuje ja hotele. Sprawdzałam w necie, owszem , jest tego sporo ale głownie sa to hotele które nastawiają sie w tygodniu na wyjazdy służbowe ( integracyjne ) a w weekendy na wesela i chrzciny.
Może ktos z Was już był w hotelu - pałacu i podzieli sie ze mną doświadczeniami ?
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Dawne pałace we wschodniejPolsce 06.03.15, 13:10
      ja chetnie obejrzę - podlinkujesz?
    • dunia6 Re: Dawne pałace we wschodniejPolsce 13.03.15, 16:39
      Witaj, niedaleko mojego ośrodka Nadbużańska Cisza w Matczu, w Strzelcach jest myśliwski pałacyk Zamojskiego. Dużo mu brakuje do świetności ale kilka sal jest odnowionych i można tam przenocować. Obiekt jest we władaniu Dyrekcji Lasów Państwowych.
      W regionie też jest co nieco ale danych nie znam szczegółowo, trzeba przyjachac i rozejrzeć się po okolicy samemu. Magda
      • anel_ma Dunia6 14.03.15, 18:52
        do waszej Nadbużańskiej ciszy to właśnie planujemy się wybrać :)
        • rekrut1 Re: Dunia6 15.03.15, 20:58
          "Przerabianie" pięknych pałacowych czy dworskich zabytków na hotele dotyczy całej Polski.
          Wiele obiektów zostało oddane byłym właścicielom lub uzyskało nowych.
          Nie widział bym w tym nic złego gdyby owe obiekty nie były "wyposażone" w armię ochroniarzy:)
          Zdaję sobie sprawę że nie każdy właściciel ma ochotę by mu po domu włóczyli się turyści ale z zewnątrz(często z bardzo ciekawym ogrodem) powinien być zapewniony dostęp, choćby w niedzielę. Wszak to nasz Polaków historia którą często nowobogaccy zawłaszczają tylko dla siebie.
          • rekrut1 Re: Dunia6 15.03.15, 21:02
            Jakiś czas temu przez kilka lat z żoną buszowałem po kraju w poszukiwaniu takich perełek. Wtedy jeszcze były w większości dostępne, teraz wiele z nich można oglądać tylko przez płot :) Szkoda.
          • horpyna4 Re: Dunia6 16.03.15, 09:55
            Zazwyczaj w takim pałacu przerobionym na hotel znajduje się ogólnodostępna restauracja, często jadałam w takich obiady podczas wędrówek po Polsce. Wtedy można zwiedzać ogród lub park przypałacowy, o ile taki istnieje, oraz niewielki kawałek wnętrza zawierający restaurację z pewnymi przyległościami. Do części hotelowej nie wpuszcza się tłumów z zewnątrz ze względu na spokój i bezpieczeństwo gości, ale czasem kilka osób może być oprowadzone przez kogoś z personelu, o ile własciciel dopuszcza taką możliwość.
        • dunia6 Re: Dunia6 15.03.15, 21:47
          O jak miło! Zapraszam ! Z przyjemnością pokażę Wam pałacyk Zamojskiego. i koniecznie trzeba zobaczyć cerkiew w Hrubieszowie. Pozdrawiam. Magda
          • anel_ma Re: Dunia6 16.03.15, 11:40
            cerkiew na pewno mamy w planach i wiele innych miejsc w okolicy,
            będziemy sie kontaktować :)
            • solaris_1971 Re: Dunia6 26.04.15, 18:08
              Czy ktos mógłby mi polecić jakiś hotel - pałac ? Chodzi mi o hotel dla indywidualnych gości a nie o imprezę integracyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka