Dodaj do ulubionych

Gospodarstwa agroturystyczne

15.09.04, 16:42
W wielu postów, a także moich doświadczeń, wynika, że znaczna część noclegów w gospodarstwach agroturystycznych to porażka: brudno, chamscy właściciele, dolicznie opłat za nie-wiadomo-co, mimo wcześniejszej umowy co do ceny. Swego czasu wiązałem z tą formą noclegów wiele nadziei, ale wyszło tak, jak widać. Czy ktokolwiek kontroluje standard tych gospodarstw, czy jest jakaś instytucja zrzeszająca? I czy właściciele placą podatki? No bo teoretycznie powinni mieć kasę fiskalną i wydawać paragon. To akurat o tyle ważne jest, że kasa fiskalna znacznie ogranicza możliwości nadużyć przez podawanie cen "z sufitu", np. w taksówce, czy w knajpie we Włoszech. Kiedy porosić kelnera o paragon, nagle okazuje się, że płacimy kilka ładnych euro mniej...
Oczywiście, nie twierdzę, że wszystkie gospodarstwa agroturystyczne to syf i szustwo, ale przynajmniej dużo z nich. Z moich doświadczeń noclegowych w tym roku: 6 noclegów: 2: fajne, 2: do wytrzymania, 2: beznadzieja.
Obserwuj wątek
    • Gość: MISIA Re: Gospodarstwa agroturystyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 19:19
      50% ludzi prowadzących agroturystykę traktuje to jako dodatkowe pieniążki na
      przeżycie, połowa z nich przykłada się solidnie do zapewnienia gościom
      godziwych warunków i troszczy się potem o nich jak o własnych domowników, a
      druga połowa - niestety sie do tego nie przykłada.
      Z tego co wiem to do 5 pokoi w gospodarstwie można funkcjonować bez płacenia
      podatków, część gospodarstw jest zrzeszonych w Polskiej Federacji Turystyki
      Wiejskiej i ci są kontrolowani i podlegają kategoryzacji .

Do tej pory trafiałam i do bardzo " wypasionych " gospodarstw i do tych bardzo
      skromnych też , ale wszystkie miały niewygórowane ceny ( 15-20-25 zł za
      nocleg), często standart pokoi i łazienki w niepozornym z zewnątrz domu miło
      zaskakiwał.
      Wszędzie miałam szczęście trafiać na ludzi ciekawych, kulturalnych,
      doświadczonych niejednokrotnie przykro przez życie, ale otwartych , ciepłych i
      szczerych wobec swoich gości.
      Pozdrawiam i życzę tylko miłych wrażeń.
      misia@street.pl
    • jrepin Re: Gospodarstwa agroturystyczne 15.09.04, 21:59
      Gospodartstwo posiadajace do 5 pokoi nie musi w zaden sposob sie rejestrowac i
      placic podatkow z tym zwiazanych.Rejestracja w jakims zrzeszeniu jest jak
      najbardziej porzadana gdyz takie zrzeszenie kontroluje poziom jaki prezentuja
      jego czlonkowie.
    • Gość: kaska Re: Gospodarstwa agroturystyczne IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.09.04, 12:36
      Zgaadzam się z Wami sama prowadzę gospodarstwo agroturystyczne pod krakowem i
      moi goscie nigdy nie narzekali bo zanim przyjada podaje str. internetowa gdzie
      moga wszystko obejrzec. i nikt w ten sposób nie przyjezdza w "ciemno".
      ale jest wiele gospodartsw gdzie poprostu jest syf!! ja tego osobicie nie
      rozumiem czy tym ludziom co to prowadzom nie zalezy zeby polecic nznajomy itd.??
      moje dzieici tez czesto wybieraja ta forme wypoczynku i są poprostu załamane!!
      nie ma ciepłej wody, pokój to ruina itp. ale jednak czasami zdarzaja sie dobre
      warumki
      pozdrawiam i zycze powdzenia
      • dagbe Do Kaska. 17.09.04, 14:59
        Przyslij mi, proszę, adres Twojej strony WWW: dagbe@op.pl

Dzieki,
        Dagmara
    • Gość: gosc Re: Gospodarstwa agroturystyczne IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 22:27
      to jaies subiektywne odczucia. ja od tego roku zajmuje sie agroturystyka i nie
      jezt to moje glowne zajecie, ale chce zeby inni cieszyli sie wspaniala okolica
      w jakiej zamieszkalem. narazie goscie , ktorzy u mie goscili byli zadowoleni i
      raczej zrobie wszystko zeby umilic im czas www.goszen.vip.interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka