Dodaj do ulubionych

a co myslicie o odbudowie zamkow??

19.09.04, 20:40
bylem w ten weekend w podrozy po podlasiu i w miejscowosci Tykocin zamist
fundamentow dawnego zamku krolewskiego zobaczylem spora budowle ..
Obserwuj wątek
    • slonkoq Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 20.09.04, 11:23
      Kupowanie ruin i odbudowywanie ich jest jedynym ratunkiem przed niszczeniem i
      rozkradaniem!
      Niestety w naszym kraju zabytki tego typu w praktyce są bardzo mało chronione,
      właściwie wcale.
      Podczas moich tegorocznych wędrówek po zamkach trafiłam do ruin zamku w Świeciu
      (dolnośląskie). Zamek wraz z kawałkiem ziemi odkupiło od gminy dwoje młodych
      ludzi (ona archeolog, on bodajże historyk sztuki). Rozpoczęli odbudowę.
      Uprzątneli tony śmieci (bo oczywiście przez lata nikt o to nie dbał)i zaczęli
      odbudowę w planie mają- Zajazd i Muzeum.
      Zaimponowali mi. I chociaż interesują mnie bardziej ruiny zamków, to wiem ż
      pozostawione "samym sobie" za kilka lub kilkanaście lat nie byłoby już pewnie
      co oglądać.
      Podsumowując: uważam, że lepiej odbudowywać, niż pozwolić aby zabytki niszczały.
      Pozdrawiam
      • pkownacki Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 20.09.04, 14:21
        a zajrzyj na nasza strone www.emka.vis.pl i powiedz czy ten palac ktory
        uprzatnelismy mialby szanse na jakas restauracje..
        • slonkoq Superowe ruiny! 21.09.04, 12:08
          Naprawdę podobały mi się! Co prawda wolę zamki od pałaców, ale te maja swój
          urok. Czy można prosić o dokłądne namiary, gdzie się znajdują?

A jeżeli chodzi o odbudowę. Jeżeli są fundusze to można zrobić naprawde
          wiele....
          Pozdrawiam
          • pkownacki Re: Superowe ruiny! 21.09.04, 13:13
            zajrzyj na ta sama strone i znajdziesz tam mape turystyczna
            ewentualnie mniej dokladna mape znajdziesz na www.wieliszew.pl
            • karzel_wasyl Re: Superowe ruiny! 22.10.04, 09:19
              No gratuluję!!!
              Widzę, że sporo pracy w to włożyliście, ale teraz to nie dżungla tylko zabytek.
              Jeszcze tylko ogrodzić, postawić psa wartownika (żeby cegieł nie rozkradli),
              poszukać wiarygodnych źródeł nt owego pałacyku, folder i udostępniać.
              Wiem, może za bardzo mnie poniosło, ale bardzo spodobała mi się Wasza akcja. Po
              prostu REWELKA.
              Chyba trzeba będzie podjechać tam niedługo, bo z Białołęki to jak widzę
              tylko 'rzut beretem', a myślę, że warto.
              Jak będę jechał to dam znać i może się tam spotkamy (ale to chyba dopiero na
              wiosnę).
    • mike_23 Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 21.09.04, 08:27
      Odbudowa Zamków ma tylko wtedy sens, jeżeli później jest dany obiekt
      udostępniany do zwiedzania lub też do celów turystycznych...w tym roku zrobiłem
      wiele kilometrów i napotkałem się z kilkoma takimi przypadkami...ruiny Zamku w
      Bobolicach...na dzień dzisiejszy jest to własność prywatna, a właściciel na
      tychże ruinach stawia sobie swój "Zamek", z jednej strony to dobrze, bo będzie
      to zadbane (miejmy chociaż taką nadzieję), z drugiej strony może się okazać, że
      kiedyś w ogóle nie będzie można do tego zabytku nawet dojechać...przyglądając
      się pracom remontowym wygląda to bardzo profesjonalnie ( co mi sie bardzo
      spodobało) wszystkie kamienie są wzorowane na stare bloki kamienne o
      kolorystyce popielatej...
      ...trzymam kciuki na wykonawców, żeby im się udało :)
      • slonkoq Odbudowują Bobolice?!? 21.09.04, 12:12
        Niesamowite! A więc Bobolice też są własnością prywatną!! Nie wiem jak to
        dokładnie jest, ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś kupuje zabytek takiej klasy,
        to zgodnie z przepisami powinien go później udostępnić zwiedzającym
        (przynajmniej w jakiejś części). Ale tak zupełnie pewna nie jestem.
        Niewykluczone, że będzie zwiedzanie odpłatne.....
        • pkownacki Re: Odbudowują Bobolice?!? 21.09.04, 13:15
          a znajdz w necie informacje o palacyku w Starej Wsi kolo Węgrowa...
          nasz wspolny Narodowy Bank Polski kupil ten palac i nikogo do srodka nei
          wpuszczaja-bo to wlasnosc prywatna!!! a nie narodowa??
          • slonkoq Re: Odbudowują Bobolice?!? 21.09.04, 14:58
            Widocznie naiwna jestem :) A może zależy jakiej klasy jest to zabytek. Może
            te "mniej zabytkowe" można kupić i zaanektoweać tylko i wyłącznie dla
            siebie.....
            • pkownacki Re: Odbudowują Bobolice?!? 21.09.04, 16:36
              ale bez przesady...zeby taki narodowy Bank Polski zamykal sie przed
              wlasnymi "wlascicielami"??
              • slonkoq Re: Odbudowują Bobolice?!? 23.09.04, 14:56
                pkownacki napisał:

> ale bez przesady...zeby taki narodowy Bank Polski zamykal sie przed
                > wlasnymi "wlascicielami"??

zgadzam się w stu procentach!
                no cóż gdybyśmy zyli w państwie prawa.............
    • tosaga Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 24.09.04, 15:04
      zdecydowanie popieram... ale tak jak słusznie zauważył Michał (mike_23) dla nas
      turystów, maniaków zamków:)) ważne jest, by taki odbudowany, czy odrestaurowany
      zamek można było zobaczyć i wczuc sie w jego atmosferę, by nie stał się on
      prywatna twierdzą własciciela,który kupił do niego prawa. Mozna by rzec, skoro
      jest właścicielem, moze robić ze swoją własnoscią co chce. Ale przecież nie
      tędy droga. Kazdy zabytek jest przecież częscią naszej historii i choćby
      właśnie z tego powodu powinniśmy móc mieć mozliwosc choćby zobaczenia efektów
      prac renowacyjnych czy konserwatorskich. Dlatego cieszę sie, że są jeszcze
      tacy, którzy rekonstruując zamek, tak starają się go zagospodarować, by w
      przyszłosci móc go udostępnić turystom. W okolicy Krakowa od ponad 7 lat
      włascicel zamku w Korzkwi próbuje przywrócić jego dawny wygląd. W planach jest
      rónież odbudowa innych obiektów zwiazanych z zamkiem: budynku browaru i
      austerii oraz rekonstrukcja dawnego dworu i parku. Już dziś właściciel
      udostępnia turystom zrekonstruowany dziedziniec zamku, proponuje spacer po
      murach, czy zorgaznoiowanie imperzy biesiadnej. Dla zaintersowanych planami
      rekonstrukcji proponuję stronkę: www.korzkiew.pl
    • hiuppo Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 22.10.04, 08:37
      Tykocin jest dosc ciekawym przykladem.

Polecam artykul: jenki_tz.webpark.pl/unia_tyk.html

W kazdym razie obecna forma zamku ponoc odbiega od tego, co mozna zobaczyc na
      rekonstrukcji w Bialymstoku. Wobec praktycznie braku ikonografii z faktycznym
      wygladem zamku mozliwosci interpretacji zapisow jest wiele.

Niemniej odbudowe uwazam za chwalebna, bo zdecydowanie rejon POdlasia jest nie
      tylko nieznany wiekszosci Polakow, ale i los obszedl sie z nim tak, ze nie
      bardzo jest czym sciagac turystow poza cisza i spokojem.

Kilka zdjec obiektu jest u mnie stronie.
      • karzel_wasyl Tykocin 22.10.04, 09:08
        Tak ten artykuł o Tykocinie to już dawno temu czytałem i na jakimś forum
        wypowiadałem się, nie do końca pochlebnie, o panu Nazarko. No cóż ten pan chce
        po prostu rozgłosu, ale z drugiej strony należy uszanować to, że swoje
        pieniądze nie wywala na nowe luksusowe samochody ani jakąś dziwną fanaberię. Ot
        po prostu chce postawić sobie pomnik, ale i ludziom dać atrakcyjny 'gadżet'.

Ten fragment jest warty prześledzenia:
        >'Pomysł z odbudową tykocińskiejskiej warowni napotykał przez lata na rozmaite
        >przeszkody: państwo nie miało pieniędzy, a konserwatorzy zabytków słusznie
        >zwracali uwagę, że nie zachowały się wiarygodne szkice, projekty, rysunki i
        >jak zamek w Tykocinie wyglądał - właściwie nikt nie wie.
        >Najłatwiej byłoby rozrysować detalicznie popularny rysunek - wizję zamku w
        >Tykocinie autorstwa Henryka Wilka. Ale to czysta fantazja artysty.
        >Poprzedni konserwator zabytków, Antoni Oleksicki, z rezerwą odnosił się do
        >pomysłu: - Nieposiadamy żadnych przekazów ikonograficznych. Słusznie też
        >akcentował - o co wlókł się latami spór, że trudno nazwać to odbudową.
        >Jacek Nazarko już się nie sprzecza. - Tak, to jest budowa zamku, powstanie tu
        >nowy obiekt, który w niewielkich fragmentach będzie miał styczność z tym co
        >zabytkowe, sam zaś obiekt jest właściwie wymyślony.'

I teraz tak sobie myślę o tym, czym rózni się odbudowa zamków i pałacyków na
        podstawie starych rycin, zdjęć, obrazów od tego co dzieje się w Tykocinie.
        Otóż w Tykocinie mamy do czynienia z czymś innym. Nie jest to odtwarzanie, ale
        tworzenie. I tu cofamy się o 200-300 lat, gdzie takie działania były na
        porządku dziennym. Ileż to obiektów było przebudowywanych, rozbudowywanych,
        upiększanych, niszczonych i na nowo odbudowywanych.
        Czy zatem potępiać czy szanować pana Nazarko?
        Czy ów pan nie stał się właśnie współczesnym możnowaładcą ziemi tykocińskiej i
        nie buduje swojej siedziby?
        Cóż stało się przez te kilkaset lat, że teraz takie działanie nas razi?
        • hiuppo Re: Tykocin 22.10.04, 09:17
          No coz - znam wiele obiektow w Polsce, ktore wzbudzaja podziw turystow, a z
          rzeczywistym wygladem nie maja wiele wspolnego. Pomijam juz tu przebudowy z
          okresy baroku, ale chyba najwieksze spustoszenie wywolal neogotyk (Czocha,
          Opoczno, Moszna k/Opola, Ryn itp itd).

W jakim teraz stylu odbudowywuje sie zamki? Post-modernizm, neo-romantyzm, styl
          mauretansko-szlachecki czy jak to zwac (Dzialdowo, Tykocin)?

Nie wiem, ja szanuje pana Nazarko. Jakos blizsza memu sercu jest jego wizja
          zamku niz Muzeum Sztuki Wspolczesnej na Zamku Ujazdowskim (a mialo tam byc
          muzeum WP), czy to co sie dzieje w Broku n. Bugiem.
          • lmalczewski Re: Tykocin 25.10.04, 15:27
            Gryf i Grodziec też mają niewiele wsólnego z kształtem pierwotnym. A
            sztandarowy przykład polskiego renesansu czyli Pieskowa Skała to fantazja
            architektów ! W Pieskowej Skale nigdy nie było wieży nad loggią a teraz jest !
            Wawel też nie jest idealny, nie mówiąc już o Zamku w Warszawie, który został
            odbudowany ze sporymi różnicami w stosunku do stanu pierwotnego (nie tylko nowy
            kształt wieży i wieżyczki ale i zupełnie inne podziały wewnętrzne w pierwotnie
            historycznych komnatach). Podobnie Pułtusk - fantazja. A Nowy Sącz? - też
            fantazja, Tropsztyn - fantazja itd.

Popieram działania P. Nazarki ponieważ na całe szczęście projekt jest
            konsultowany z historykami sztuki i nawiazuje do pierwotnego kształtu a P.
            Nazarko prawdopodobnie leży na sercu zbudowanie tego zamku z jak
            najwierniejszym nawiazaniem do pierwotnego założenia. Z przyjemnoscią zobaczę
            ten zamek. Należy też przypomnieć ze cały obiekt otaczają oryginalne ziemne
            bastiony z pierwotnej twierdzy.
            Rekonstrukcji na swiecie jest wiele i mało kto na to zwraca uwagę poza
            specjalistami. Znacie słynny zamek Karlstejn koło Pragi? Ten zamek jest
            zbudowany z betonu. Trenczyn na Słowacji to samo. Większośc pięknych zamków w
            Alzacji podobnie itd.
            • hiuppo Re: Tykocin 25.11.04, 09:30
              www.polska.pl/gal/164/186/15/med.jpg
              Rekonstrukcja zamku w Tykocinie autostwa pana Szczepanka.

Pochodzi ona z ksiazki:
              www.towerpress.com.pl/?page=ksiazki/ksiazka.php3&ksiazka=52&idsesji=1101370800NIOmS0IPItxdkJrX
              Cena jak dla mnie makabryczna.

A tu jest wiecej rekonstrukcji - zamki krzyzackie glownie:
              www.polska.pl/galeria/gallery.htm?gal_id=135574&what=new
              • mike_23 Re: Tykocin 25.11.04, 11:22
                hiuppo napisał:

> A tu jest wiecej rekonstrukcji - zamki krzyzackie glownie:
                > www.polska.pl/galeria/gallery.htm?gal_id=135574&what=new

Bylem na tej stronie i zaciekawilo mnie jedno zdjecie, a mianowicie zamek w
                Pędzinie - szczerze nie znam ale wydaje mi się (aczkolwiek moge się :)mylic) ze
                jest zamek w Pęzinie ... czy ktos moze wyjasnic mi jak jest faktycznie :0
                Pzdr
                mike
                • hiuppo Re: Tykocin 25.11.04, 12:53
                  Ja tez znam tylko Pęzino, woj. zachodniopomorskie, pow. stargardzki, gm. Stargard

Sądząc po rekonstrukcji, to ten zamek miał autor na myśli. Podejrzewam, że na
                  www.polska.pl ktos zrobil literowke.
                  • mike_23 Re: Tykocin 25.11.04, 13:04
                    ... też tak mi się wydawało ...
                    :)
          • gnago Re: Tykocin 10.01.06, 21:31
            A jak mają budować w stylu właściwym dla wojny atomowej? Ponure Bloki żelbetu ukształtowane zgodnie z miejscem eksplozji ew. ładunku brrrrr
    • hiuppo Ciechanów 02.11.04, 13:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=557&w=16955391&a=16955391
      Jak donosi "Życie Ciechanowa":
      "Ciechanowski zamek - najlepiej zachowana gotycka warownia na nizinach Polski
      dostanie od mazowieckiego Sejmiku 15,5 mln zł!(...)
      12 mln ma zostać przekazane na rozbudowę Muzeum Romantyzmu w Opinogórze."
      Pieniądzie otrzyma także ciechanowski szpital.
    • yoric Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 02.11.04, 13:20
      Ja jestem ZA

ale tylko za taką staranną, dopracowaną odbudową dbajcą o klimat zamku. A to
      jest koszmarnie drogie. Tak więc bardzo często 'odbudowa' jest po kosztach i
      np. wsadza się jakieś takie pomarańczowe pustaki zamiast cegieł (jeszcze tylko
      wielkiej płyty brakuje). Ja rozumiem, że nie ma kasy, ale chyba lepiej zostawić
      zamek, jak jest, niż tak go okaleczać. IMO powino się - w tej kolejności:

1. zapewnić bezpieczeństwo zwiedzających
      2. zabezpieczyć przed rozkradaniem (jak widze te chałupy ze staryh cegieł w
      poblizu ruin, to nic tylko właścicieli rozstrzelać i chaty do rozbiórki!!!)
      3. w miarę możliwości zabezpieczyć przed dalszym niszczeniem - np. wycinać
      roślinność! Przy okazji będzie lepszy widok :).

No i jesli są dodatkowe fundusze, to:
      4. zadbać o estetykę zamku

IMO te 3 pierwsze punkty to obowiązek państwa, osiągalny niewielkimi kosztami
      (w porównaniu do jakiejkolwik próby odbudowy).
      pzdrv
    • 2miechu Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 23.11.04, 18:12
      Odbudowa nie jest czymś nowym. Konflikty toczyły się zawsze, zniszczenia były
      zawsze, i zawsze też była później odbudowa. Natomiast rekonstrukcja - to już
      jest nowość. Kiedyś budowano nowe, wspanialsze. To, co się buduje teraz jest
      koszmarne w porównaniu z tym, co budowano kiedyś. Ratunek - rekonstruować. Jest
      to bowiem jedyna możliwość, aby wznieść coś ładnego. Spójrzmy bowiem na
      współczesną architekturę. Jaki to styl? Wyobraźcie sobie architekta, który
      wznosi neogotycki wieżowiec lub secesyjny supermarket. Jest to do zrobienia,
      ale czy ktoś dzisiaj tak buduje? Po pierwsze - koszta, po drugie - oskarżenia
      o manierę, która nie pasuje do otoczenia. Gdybyśmy współcześnie stworzyli styl
      w architekturze, który byłby wart tego, aby nim zastąpić wzorce ubiegłych epok,
      być może wcale nie zastanawialibyśmy się nad rekonstrukcjami. Pod tym względem
      większość minionych epok stała od nas o wiele wyżej.
    • smokmigus Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 17.01.05, 12:02
      Tu sa poruszone dwa problemy:
      1. Zgodnosc historyczna odbudowy, nad czym powinien czuwac konerwator zabytkow.
      2. Dostepnosc prywatnego zamku po jego odbudowie czy restauracji.

Jak widac w przypadku np. Dzialdowa czy Tropsztyna, konserwator czesto ma
      gdzies jak zamek bedzie wygladal, byleby kasa splywala. I tak powstaja takie
      potworki, choc musze przyznac, ze malownicze :D Inna sprawa, to Chudow,
      odbbudowany dobrze, ale za dziwne pieniadze, jak sie okazalo.
      A co do drugiego punktu, to walczy mnie komunista i kapitalista. Z jednej
      strony bym chcial moc wejsc i zwiedzic kazdy zabytek, a z drugiej strony mysle,
      a dlaczego mialbym wpuszczac kogos do swojego domu?
      Nie wiem, jak Wam, ale mi np. nie udalo sie wejsc do Pezina, bo teren prywatny,
      w Niemodlinie poszczuli mnie psami, a w Swobnicy uciekalem przed ochroniarzami.
      Czy tak powinno byc? Przeciez i krolowa Anglii udostepnia swoj palac turystom,
      wiec mozna polaczyc jednak te dwie rzeczy i jeszcze na tym zarobic na
      ogrzewanie :D
      Najbardziej dla mnie razacym przykladem takiej prywatyzacji, jest zawlaszczenie
      dworku Norwida w Laskowo-Gluchych przez Karoline Wajde. Spoza ogrodzenia z
      drutem kolczastym widoczny jest jedynie zima.
      • longmannn Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 21.01.05, 21:41
        Co do dostępności to chyba masz pecha ;)
        W Swobnicy byłem 2 razy, kilka zł na poranne piwo dla wciętego po nocy stróża
        za każdym razem załatwiało sprawę, łaziłem więc również i po wnętrzach. W
        Pęzine również uzyskałem zgodę na wejście na teren i obfotografowanie z zewnątrz
        - wnętrza są niedostępne dla obcych.

Co do odbudowanych obiektów, to mimo wszystko chyba lepiej gdy wyglądają jak
        Tropsztyn i pełnią taką funkcję jak Tropsztyn (mimo tej bajki o Inkach) a nie
        jak Działdowo mimo, że obie budowle budzą mieszane uczucia.
        Pzdr
        W.
        • smokmigus Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 22.01.05, 10:33
          Swobnica to osobna historia, ja bylem tam dwa razy. Raz nie bylo problemu i za
          10 zl stoz mnie wpuscil i zrobilem fotki. Natomiast drugi raz akurat
          przyjechalem tam po serii krytycznych artykulow w miejscowej prasie na temat
          wlasciciela. I ochroniarze dostali zakaz wpuszczania kogolwiek. Nie wiem jak
          jest teraz, ale wtedy dzierzawca, bodajze Holender, zamiast zgodnie z umowa
          odbudowywac zamek, to postawil na dziedzincu kontener i zajmowal sie
          przetworstem dziczyzny. A zamek sobie niszczal. Co do Dzialdowa, to dzis
          naprawde wyglad niezle, ja robilem o nim material, gdy do skrzydla zamkowego
          dobudwany byl obrzydliwy bunkier. Niestety wyburzonych stropow i portali juz
          sie nie da uratowac.
          • longmannn Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 22.01.05, 12:00
            Faktycznie w Swobnicy za drugim razem stróż trochę się "krygował" i miał opory
            mówiąc, że właściciel nie pozwala wpuszczać zwiedzających z uwagi na
            bezpieczeństwo - co jest rozsądnym argumentem. Ale wizja paru złotych na piwo
            dla ugaszenia porannego pragnienia, rozwiała jego wątpliwości i obawy. Nie
            wiedziałem, że niechęć właściciela (dzierżawcy) jest również następstwem krytyki
            w prasie. Niestety do Swobnicy mam fotograficznego pecha - albo deszcz, albo
            słońce prosto w obiektyw, albo jedno i drugie na raz ;) Nie chce mi się już
            trzeci raz tak daleko jechać ;) Firma przetwórcza (wydawało mi się, że
            mleczarska) wyglądała na podupadajacą w porównaniu do pierwszej wizyty. Na temat
            dobudówki w Działdowie chyba wręcz nie wypada powidzieć dobrego słowa ;), choć
            oczywiście masz rację, że w porównaniu do tej niedokończonej rudery jaka
            straszyła tam przez wiele lat obecnie nie jest tak źle. Ale... Krytykowałeś
            wcześniej Łańcut za godziny otwarcia - urzędy w Działdowie są czynne do 15:30 i
            w sezonie wakacyjnym po 16-tej w poniedziałek nie mogłem wejść na dziedziniec.
            Pzdr.
            W.
    • karzel_wasyl znów Tykocin 30.05.05, 12:47
      Byłem w Boże Ciało w Tykocinie i widziałem to "dzieło" pt. Zamek Tykocki.
      Cóż, zatkało mnie, ale niestety oczucia mam raczej negatywne. Może po
      ukończeniu odbudowy i zrobieniu jakiegoś pseudoparku od strony ulicy to będzie
      jakoś fajnie wyglądało. Moze potrzeba kilku, kilkunastu lat, aby cegła nieco
      się pobrudziła. Na razie wygląda to tak jakby ktoś zbudował coś z dużych
      klocków LEGO. Wg mnie budowla wogóle nie pasuje do sennego Tykocina, ale to
      oczywiście subiektywna opinia.

Ponieważ było to święto to fotki mam jedynie zza ogrodzenia, bo na teren nie
      dało się wejść, ale i one dobrze pokazują to o czym mówię (po zmniejszeniu mogę
      podesłac na maile, alibo wrzucic na forum ze zdjęciami).
      • hiuppo Re: znów Tykocin 17.06.05, 07:29
        Bede na polnocnym Podlasiu w wakacje - postaram sie u siebie na stronie
        porownac po wakacjach rekonstrukcje zamku z muzeum w Bialymstoku ze stanem
        faktycznym.

Mi sie osobiscie podoba ten kolor cegly na tle jadowicie niebieskiego nieba ;)
    • baga Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 10.06.05, 21:58
      Moim zdaniem jeśli to sa zabytki sprzed 100 lat to spokojnie niech kupują je
      prywatni właściciele i nawet niech sobie w nich mieszkają, byleby odbudowali z
      pietyzmem i zgodnie z pierwotnymi założeniami. Ale o to to już chyba powinni
      dbać konserwatorzy zabytków, którzy mają takie prawa i mam nadzieję że nie dają
      się korumpować. Ale zabytki wysokiej klasy powinny być albo fachowo
      zabezpieczane, albo równie fachowo odbudowywane i udostępniane w jakikolwiek
      sposób wszystkim, bo to przecież dziecictwo narodowe. Nie bardzo wyobrażam
      sobie odbudowę typowych starych ruin w Ogrodzieńcu czy Smoleniu, bo właśnie ich
      ruina jest szczególnie urokliwa.
      • skun2 Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 22.10.05, 23:46
        nie ma takiej możliwości, bo często nie wiadomo jak te zamki wyglądały -
        dlatego te odbudowy to często wytwory fantazji współczesnych.
        • gnago Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 10.01.06, 21:40
          I dobrze , gdyby z podobnym pietyzmem traktowano budowle te marne 1000 lat wczesniej, dyskusja skupiałaby się na problemie wymiany spróchniałych bali i problemach z materiałem gdzie znaleźć 200 letni dąb do wycinki.
          • skun2 Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 11.01.06, 09:48
            no nie wiem, bo n.p. na Górnym Śląsku odbudowali bramę w Chudowie przy użyciu
            zdaje się nawet cegieł i takiej dachówki "taśmowej", która leży na co drugim
            domu i wygląda to nieciekawie. Żeby ktoś o jakieś detale chociaż zadbał, ale
            pewnie na to kasy nie ma.
            • lmalczewski Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 20.01.06, 16:31
              Niemcy będą odbudowywać "zamek cesarski" w Berlinie. Wczoraj zapadła decyzja.
              • lmalczewski Berlin 20.01.06, 16:36
                Tu jest więcej na ten temat:

www.berliner-schloss.de/start.php?navID=60
                • lmalczewski Wilno - Zamek Dolny 20.01.06, 16:45
                  Litwini budują błyskawicznie Zamek Dolny w Wilnie:
                  www.lietuvospilys.lt/index-en.htm
                  Wejdźcie w "Royal Palace" i w "Atsatymo maketai"

• prznocun Re: a co myslicie o odbudowie zamkow?? 01.02.06, 18:36
              Chudów jest odbudowywany według mnie bardzo dobrze. Wszystko opiera się na
              szczegółowych badaniach archeologicznych i architektonicznych. W wiezy sa
              jedynie te detale, po których zachowały sie ślady (portal wejściowy - oryginalny
              jeden fragment - reszta rekonstrukcja oraz ościeża okienne - według jednego
              znalezionego w czasie badań wzoru).

Zamek budowany był z wykorzystaniem zarówno kamienia jak i cegły (wszystkie nowe
              cegły zostały umieszczone w miejscu oryginalnych, które uległy skruszeniu i nie
              mogły byc zachowane). Cegłę wykonywano na zamówienie według wymiarów oryginalnej
              cegły XVI-wiecznej.

Schodki do drzwi są drewniane (nigdy nie były metalowe) i sa tymczasowe - do
              momentu przeprowadzenia badań w fosie i rekonstrukcji na ich podstawie mostu.
              Schody od strony dziedzińca są również drewniane i są częścią dawnego systemu
              ganków (bardzo szczegółowy opis z XVIII wieku). Dźwigary umieszczono w
              większości przypadków w oryginalnych gniazdach.

I wreszcie dachówka - typowa dla późnego średniowiecza mnich-mniszka
              (potwierdzona badaniami archeologicznymi - znaleziono fragmenty tych dachówek).
              WJedyne z czym się zgadzam, to fakt, że nie jest to produkcja
              ręczna, ale kto dzis produkuje dachówki ręcznie. Dachówke sprowadzono z Estonii
              z firmy, która odtwarza dawne formy dachówek.

I jeszcze wiele mógłbym napisać o drobiazgowości odtwarzania zamku w Chudowie i
              opierania sie jedynie na potwierdzonych śladach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka