Dodaj do ulubionych

zamki na Ukrainie

20.10.04, 18:26
Zainteresowanych odsyłam na stronę gdzie zamieściłem zdjęcia z zeszłorocznej
wyprawy szlakiem warowni podolskich:
www.odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=kresy
Jeśli kogoś to zainteresuje to bardzo chętnie podzielę się swoimi wrażeniami
i uwagami.
Obserwuj wątek
    • benia30 Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 00:06
      macek76 napisał:

> > Jeśli kogoś to zainteresuje to bardzo chętnie podzielę się swoimi
      wrażeniami
      > i uwagami.

Pewno, że zainteresuje!!! Czy można prosić Cię, tutaj, na forum o jakiś
      komentarz i krótki opis tych pięknych zdjęć??? (nazwy zamków, miejscowości,
      itp???)
      pozdrawiam
      b...
      • slonkoq Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 08:30
        podłączam się do Beni!
        prosimy o jakiś mini-reportaż, jeśli oczywiście chciałbyś sie z nami
        podzielić :))
    • macek76 Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 14:00
      Przepraszam, że zdjęcia (zaznaczam ze tylko częś udało mi się zamieścić w necie)
      nie są podpisane, ale postaram się jakoś temu zaradzić.
      Zeszłoroczna podróż samochodem po zamkach na Ukrainie była chyba jedną z
      najciekawszych i najfajniejszych wypraw jakie kiedykolwiek odbyłem. Ilość
      obiektów zabytkowych położonych w granicach dzisiejszej Ukrainy jest naprawdę
      porażająca, choć wyznaczyliśmy sobie za cel właściwie tylko Podole to i tak
      zobaczyliśmy tylko cząstkę architektonicznego dziedzictwa tej krainy. Wiele
      obiektów jest w stanie opłakanym (np. Pomorzany), ale niektóre są zadbane i
      odrestaurowywane (np.Zbaraż, Kamieniec Podolski). Muzea pozostawiają zaś wiele
      do życzenia (szczególnie Zbaraż).
      Ale do rzeczy:
      Pierwsze dziesięć zdjęć (i ostatnie) to widoki Kamieńca Podolskiego (nie będę
      się rozwodził na tematy historyczne bo jestem pewien, że twierdza ta jest dość
      dobrze znana choćby z sienkiewiczowskiej Trylogii), który robi wrazenie wręcz
      niesamowite. Twierdza zamyka jedyny możliwy dostęp do miasta bronionego przez
      nurty Smotrycza i praktycznie pionowe kilkudziesięciometrowe skały otaczające
      Kamieniec ze wszystkich stron. Wierzyć się nie chce, że jest to dzieło
      wyłącznie natury. TO wyjątkowe położenie sprawia że samo miasto nie
      potrzebowało rozbudowanych fortyfikacji (walory obronne doskonale widac na
      zdjęciu 7)i poza wspaniałym kompleksem Bramy Polskiej ( zdjęcie ostatnie - 45)
      posiada zaledwie kilka baszt i obronne koszary. Acha jest też fantastyczna
      obronna katedra ormiańska (a raczej to co z niej zostało - wieża).
      Wracając do zamku to jak wiadomo składa sie on z górnego (XVII-wiecznego) i
      dolnego, średniowiecznego. Obecnie na dolnym zamku prowadzone są intensywne
      prace renowacyjne. W zamku mieści się dość ciekawe muzeum, gdzie prezentowane
      są miedzy innymi rzeczy pochodzące z wykopalisk prowadzonych w twierdzy i jej
      okolicach (m.in. militaria). W zasadzie zwiedzać można wszystko, wieże, mury,
      lochy. W wieży zwanej Czarną (widoczna na zdjęciu nr 8) znajduje się imponująca
      studnia, z której po wojnie wydobyto ciekawe rzeczy, m.in. dwa działa :-)

c.d.n.

• lmalczewski Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 16:45
        pisz dalej :)
        • lmalczewski Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 16:48
          Co to za zamek na zdjęciu nr 55 ?
    • macek76 Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 17:29
      c.d.

Samo miasto Kamieniec również jest ciekawe i posiada wiele zabytkowych budowli.
      Najważniejszą jest niewątpliwie katedra, lącząca w sobie kilka sltylów
      architektonicznych, ale jej osobliwością jest to, że jest to chyba jedyna na
      świecie chrześcijańska świątynia z...... MINARETEM! Po zajęciu Kamieńca przez
      Turków katedra służyła wyznawcom mahometa, a jej nowy charakter podkreślono
      własnie poprzez wzniesienie tej charakterystycznej wieży (podobnie rzecz miała
      się z Hagia Sophia w Konstantynopolu). Po odzyskaniu przez Rzeczpospolitą
      miasta-twierdzy (ugoda Karłowicka) zdecydowano się nie burzyć minaretu (prawdę
      powiedziawszy nie bardzo pamiętam czym zawdzięczać nalezy tą decyzję - wnoszę
      jednak iż miała jakieś znaczenie symboliczne). Na rynku stoi zaś ratusz, który
      w swej bryle kryje elementy architektoniczne od gotyku po barok.
      Na dokładne zwiedzenie architektury całego Kamieńca nie wystarczy z pewnością
      jeden dzień, ale polecałbym także wycieczkę wokół starego miasta, idzie się
      wówczas wzdłuż rzeki i skał, posród zieleni - to własnie wówczas uświadamiamy
      sobie jak znakomite miejsce wybrano na założenie tu miasta.

Zdjęcie nr 12 przedstawia zamek w miejscowości Krzywcze, gdzie elementem
      wyróżniającym są dwie pięcioboczne baszty przystosowane do prowadzenia walki
      artyleryjskiej. Te baszty są jaby "prototypami" właściwych półokrągłych bastei.
      Zamek znajduje się w ruinie i zwiedzać można go bez ograniczeń (choć to
      zwiedzanie nie zajmuje więcej jak 20 minut)

Na kolejnym zdjęciu widać jedną z dwóch (zachowane są obie) bram twierdzy
      znanej pod nazwą Okopy św. Trójcy. Wzniesiono ją w celu blokady zajętego przez
      Turków Kamieńca Podolskiego. Była to fortyfikacja bastionowa a budulec
      stanowiła ziemia i drewno (szkoła holenderska). Zarys bastionów i kurtyn jest
      do dzisiaj doskonale widoczny, a z ich szczytów roztacza się przecudowny widok
      na Dniestr z jednej strony i Zbrucz z drugiej. Widok jest naprawdę bajkowy.
      • macek76 Re: zamki na Ukrainie 21.10.04, 18:01
        c.d.

Na trzech następnych zdjeciach (14,15,16)widać urokliwy zamek w Olesku,
        należący w swej długiej historii m.in. do Sobieskich.

Chciałbym w tym miejscu zaznaczyć, że zdjęcia są nie są odpowiednio poukładane
        (moja wina) i chcąc zachować kolejność numerów muszę skakać trochę po
        regionach, przez co nie odpowiadają one rzeczywistej trasie wycieczki.
        Pierwszymi zwidzanymi zamkami były obiekty znajdujące się nieopodal Lwowa (w
        tzw. Złotej Podkowie), a więc Podhorce, Pomorzany, Swirż i własnie Olesko.

Wracając do tematu:
        Zamek w Olesku jest zadbany, posiada bardzo wiele oryginalnych, ciekawych
        detali architektonicznych (m.in. rzeżbioną głowę diabła w cembrowinie kamiennej
        studni znajdującej się w podziemiach forteczki), a ze wzgórza na którym został
        posadowiony roztacza się kapitalny widok na bliższą i dalszą okolicę. W zamku
        mieści się oddział Lwowskiej Galerii Obtazów, ale poza wspaniałymi plótnami
        zobaczyć też można oryginalną husarską kopię (o ile się nie mylę oryginalne
        egzemplarze kopii w Polsce zachowały się tylo w muzeum w Kórniku).
        Z Oleska blisko jest do Podhorców (które przedstawiają trzy kolejne zdjęcia), a
        po drodze zobaczyć można (w zasadzie nie można go nie zauważyć)monumentalny
        pomik konarmii Budionnego. Do dzisiaj nie mogę darować sobie tego, że nie
        zrobiłem wówczas zdjęcia, pomnik naprawdę jest niesamowity, pędzący
        kawalerzyści dosłownie fruną nad drogą...
        Podhorce to typowe palazzo in fortezza wzniesione przez hetmana wielkiego
        koronnego Stanisława Koniecpolskiego. Sprawia niesamowite wtażenie swym
        przepychem i jednocześnie walorami obronnymi podkreślonymi bastionami
        zbudowanymi w typie szkoły starowłoskiej. Niestety prace renowacyjne (w czasach
        radzieckich dokonano w Podhorcach straszliwej dewastacji wnętrz) spowodowały że
        pomimo wielu starań nie udało nam się wejść do środka obiektu. Zwiedziliśmy
        jedynie kazamaty we wnętrzach bastionów i kurtyn.
        Niektórzy na pewno kojażą Podhorce z Potopu Hoffmana (najwspanialszy jak dla
        mnie film wszechczasów), gdzie "zagrały" rolę radziwiłłowskich Kiejdan, a pod
        bastionami piechota Oskierki biła się ze Szkotami.

c.d.n.
        • morsko-niebieska Re: zamki na Ukrainie 22.10.04, 09:42
          Byłam w tych miejscach równo 10 lat temu. Największe wrażenie zrobił na mnie
          Chocim i oczywiście ze względu na Trylogię Kamieniec Podolski.
          Wierzę, że warunki turystyczne zmieniły się na lepsze? Wtedy poza Lwowem było
          mało przyjemnie.
          • lmalczewski Re: zamki na Ukrainie 22.10.04, 16:45
            zamek nr 55 - co to jest ?
            • macek76 Re: zamki na Ukrainie 23.10.04, 11:35
              Odpowiedzi udzielić niestety nie mogę, ponieważ zdjęć jest zaledwie 45....
        • macek76 Re: zamki na Ukrainie 23.10.04, 12:15
          Na zdjęciach 19 i 20 widać ruiny zamku w Pomorzanach. Zachowały się dwa
          skrzydła i dwie obronne baszty. Zbudowany został o ile się nie mylę, przez Jana
          Siennickiego w XVI wieku. Z zewnątrz ruiny prezentują się całkiem nieżle, ale
          wnętrze jest potwornie zdewastowane, łączie z pozrywanymi w wielu miejscach
          stropami. DO obiektu tego jedzie się kilkadziesiąt kilometrów po słabo
          zamieszkanych terenach (czywiście o asfaltowej drodze nie ma co marzyć) i
          naprawdę ma się wrażenie jakby odkrywało się coś na nowo.
          Kolejne zdjęcie (21) przedstawia Skałę Podolską (znowu trochę nie po kolei), do
          której trafimy jadąc z Czortkowa do Kamieńca Podolskiego. To jeden z
          najpiękniej położonych zamków (a właściwie romantycznych ruin), z murów którego
          roztacza się wspaniały widok na rzekę Zbrucz (dawna graniczna rzeka między
          Polską a ZSRR). Jak pisałem wcześniej, na stronie internetowej zamieściłem
          tylko cząstkę wszystkich zdjęć i akurat to nie oddaje w pełni malowniczości
          ruin na tle wspaniałego krajobrazu.

Kolejne dwa zdjęcia (22 i 23) to widoki zamku w Swirżu. Ogólnie bryła obiektu
          przedstawia sobą wspaniały widok i odnosi się wrażenie że zabytek jest
          znakomicie zachowany, mimo tego, że w trakcie licznych wojen niejednokrotnie
          był niszczony. Wnętrza jednak zostały całkowicie przebudowane, zapewne w
          czasach radzieckich zamek pełnił rolę ośrodka wypoczynkowego (z uwagi na
          rozplanowanie wnętrz - małe pokoiki, a także pordzewiałe elementy turystycznego
          sprzętu walające się wszędzie dookoła). Wokół zamkowego wzgórza rozciąga się
          niewielkie jezioro.

Fotografie 24, 25 to Trembowla. Najbardziej charakterystycznym elementem
          warowni jest olbrzymia basteja, z korony jej murów można zobaczyć całe miasto
          połozone u stóp forteczki. Mimo zaawansowanej ruiny do dzisiaj doskonale
          widoczne są walory obronne tego zabytku architektury militarnej, wrażenie robią
          np. bardzo grube, potężne mury. Na dziedzińcu znajduje się wykuta w skale
          głęboka studnia. Jest również pomnik z XIX wieku poświęcony słynnym obrońcom
          Trembowli z okresu najazdów tatarskich.

c.d.n.

• pampa3 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 28.10.04, 11:17
      Witaj Macku,

Czy mialbys chwilke by podzielic sie Twoja wiedza na temat takiej wyprawy.
      Sama mysle o wyjezdzie na kilka dni. Czy warto i bezpiecznie jest pojechac
      wlasnym samochodem ? Gdzie najlepiej nocowac, czy czegos sie bac, czy mozna
      placic karta i jest to powszechne ? Nie wiem zupelnie czego moge sie spodziewac
      i jak sie przygotowac. Z gory dziekuje, jesli wolisz - pisz na priv. Czy ktos
      jeszcze z forum wybiera sie na Ukraine ?? :))
      • mike_23 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 28.10.04, 11:33
        ... kiedyś na pewno ... po tak "GENIALNYM" opisie już mnie nabiera ochota ...
        ale za rok chyba odwiedzę Czechy :) ...
        Pzdr
        mike
        • macek76 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 28.10.04, 18:55
          mike_23 napisał:

> ... kiedyś na pewno ... po tak "GENIALNYM" opisie już mnie nabiera ochota ...
          > ale za rok chyba odwiedzę Czechy :) ...
          > Pzdr
          > mike

Rozumiem, że ironia przez Ciebie przemawia, śpieszę wiec wyjaśnić...
          Cóż, opis (jeszcze niepełny, czasu ostatnio troszkę brakuje) nie miał być
          genialny boć ja i nie erudyta i też prozy tutaj nie piszę. Forumowicze
          poprosili o krótki komentarz, więc spełniłem ich prośbę pisząc (jak umiem) o
          etapach wyprawy.
          Jesli Cię zniechęciłem do wyjazdu to przepraszam, ale może rzucisz okiem na
          zdjęcia (liczę, że może fotografikiem jestem trochę lepszym) i po powrocie z
          Czech zastanowisz się jesze nad odwiedzeniem Ukrainy....

pozdrawiam
          • karzel_wasyl Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 28.10.04, 23:30
            Nie denerwuj się macek76.
            Jestem przekonany, że mike_23 nie ironizował, że rzeczywiście napisał o swoich
            chęciach wyjazdu. A że genialnym napisał w USZACH to można to różnorodnie
            odebrać.
            Cóż, czemu do Czech, a nie na Ukrainę?
            Nie wiem, ale ja też nie zamierzam jechać na Ukrainę w przyszłym roku. I nie
            musisz czuć się tym urażony. Każdy wybiera swoje ścieżki.

A zdjęciówka i streszczenie jest OK.
          • mike_23 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 29.10.04, 08:28
            ... maćku76 ...
            ... nie wiem dlaczego to tak odebrałeś :( ... napisane przez mnie
            słowo "GENIALNLE" nie było w żaden sposób ironiczne (podziękowania dla
            karzel_wasyl za zrozumienie) ... bardzo się cieszę, że tak obszernie
            podzieliłeś się swoją przygodą po Ukrainie ... i napiszę ponownie, że
            NAPRAWDĘ :) naszła mnie ochota żeby tam pojechać ...
            ... więc podziękowania dla Ciebie za obszerny opis :) ...
            ... a w przyszłym roku chcę jechać do Czech z kilku powodów ...
            1. Mam tam znajomych, którzy mogą mi udzielić cennych wskazówek (jeden to
            rodowity :) Czech)
            2. Forumowicz "tedpodm" zachęcił mnie podanym link'iem do wyprawy, gdyż
            zobaczywszy ZAMKI, RUINY, etc., etc., poprostu mówiąc potocznie "załapałem
            fazę" :) i chcę tam pojechać ...
            ... a po 3 chcę tam być i już ;) ...
            ... więc mam nadzieję, że ta krótka "notka" przekonała Ciebie, że nie miałem w
            stosunku do Ciebie żadnej ironii ...
            ... pozdrawiam Ciebie maćku76 i all ...
            ... mike ...
      • macek76 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 28.10.04, 18:45
        Jeśli chodzi o zorganizowanie wyjazdu na Ukrainę to własciwie nie wiążą się z
        tym jakieś szczególne przygotowania czy formalności. Ja przynajmniej takowych
        nie robiłem (poza wykupieniem zielonej karty, której nota bene i tak nikt nie
        sprawdza).
        Nie spotkała nas na Ukrainie żadna przykrość i poza wybitnie uciążliwym
        przekraczaniem granicy w drodze powrotnej nie mieliśmy problemów. Jeśli
        samochód zatrzymuje milicja to wiadomo ze nalezy zapłacić łapówkę. Jej kwota
        nie powinna jednak przekroczyć 10-15 hrywien, jesli funkcjonariusz będzie
        marudził, że to stanowczo za mało, należy kazać mu "pisać kwity" wówczas
        mięknie i bierze pieniądze.
        Drogi są miejscami tragiczne (właściwie to miejscami są dobre), ale to dodaje
        wyprawie cech egzotyczności :-) Hotele mają raczej kiepski standard (trzeba
        pamiętać że nie o każdej porze jest dostępna woda), ale są tanie - sypialiśmy w
        najlepszych "gastinicach" (np. we Lwowie w "George'u" a w Tarnopolu w pięknie
        połozonym hotelu "Tarnopol")i płaciliśmy od głowy po około 20 zł za noc.
        Jedzenie w restauracjach znakomite (polecam zupę "soliankę" i placki
        ziemniaczane lub pierogi - koniecznie z "ichnią" śmietaną). Sklepy bardzo
        dobrze zaopatrzone, a produkty tanie. Ludzie generalnie bardzo serdeczni (może
        poza niektórymi mundurowymi), ale jeśli chodzi o stosunek do pracy (np.
        kelnerzy, recepcjonistki) to panują tam jeszcze czasy radzieckie.
        I o dziwo Ukraina w porównaniu do Polski wydaje się być dosyć czysta
        (przynajmniej jeśli chodzi o Podole - o Krymie podobnież powiedzieć tego nie
        można).
        I to byłoby na tyle jeśli chodzi o moje wskazówki.
        Pozdrawiam
        • mike_23 Re: jak zorganizowac wzprawe na Ukraine ? 29.10.04, 08:39
          ... i strona, którą podałeś jest super ... i chyba również zamieszczę w niej
          kilka (moim zdaniem) dobrych fotek z tegorocznych wojaży ...
          ... pzdr mike ...
      • marek.1435 samochodem na Ukraine 29.10.04, 08:40
        Kilka wrażeń ma tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=3728365&a=14607707
        pozdrawiam
    • yoric A Krym? 02.11.04, 12:56
      Krym to w sumie prawie nie Ukraina :).

No i daleko, ale gdyby kogoś tam rzuciło, to warto zwócić uwagę na Sudak.
      Świetne miejsce, z niewykorzystanym potencjałem. Zapierające dech w piersiach
      widoki - z ruin twierdzy ponad 100m w dół do Morza CZarnego.
      Reszta obiektów na Krymie to raczej pałace, ale Sudak to prawdziwa perełka!
      pzdrv
    • pampa3 Re: zamki na Ukrainie 10.11.04, 12:55
      Dziekuje wszystkim za rady, jesli pojade zdam relacje po powrocie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka