Dodaj do ulubionych

Informacja Turystyczna

27.09.02, 14:04
Witam wszystkich,
Piszę artykuł na temat funkcjonowania Informacji Turystycznych w małych (i
dużych) miejscowościach w Polsce. Proszę Was - napiszcie jak oceniacie te
ośrodki, jakie były wasze doświadczenia w kontakcie z nimi, czy wg Was są
potrzebne i dobrze spełniają swoje zadania, czego brakuje.

Pozdrawiam wszystkich i liczę na odzew.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosh2 Re: Informacja Turystyczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 14:24
      Robisz jeszcze ten materiał?
      Temat jest ciekawy i wart poruszenia, choć smutne to, bo z moich doświadczeń
      wynika, że wciąż jeszcze te sprawy leżą.
      Oto prosty przykład. Zadzwoniłam w lecie w poszukiwaniu noclegu do reklamowanej
      IT gdzies na Helu. Kontakt znalazlam na jakies stronie www dotyczacje Helu(na
      Twoje życzenie odtworzę, teraz w głowie nie mam) Po wykręceniu numeru okazalo
      sie, ze to nie zadna infromacja turystyczna, tylko biuro podrozy. Jakie!-
      beznadziejne! Pan na moje podstawowe pytania (o nocleg dla rodziny z 2 malych
      dzieci na Helu) nie potrafił sensownie odpowiedzieć, odsyłał mnie na stronę
      internetową (z której właśnie do niego trafiłam...)a w "sprawach ważnych"
      chciał mi zaoferować numer komórkowy swojej żony, sam właśnie wrócił po bardzo
      długim pobycie w Niemczech i nic nie wie.....
      No coz, moze wyjatkowo feralnie trafilam i czepiam sie, ale to granda, ze numer
      reklamowany jest w sieci jako Informacja Turystyczna. Obdzwonilam tez kilka
      innych rzekomych informacji (czytaj biur podr., ktore dogadaly sie chyba z
      gmiana?) i pelno tam niekompetencji, nieznajomosci wlasnej oferty, braku
      profesjonalizmu. Na Hel juz nie pojade, bo maja muchy w nosie, zostawilam wiec
      swoje pieniadze na Mierzei Wislanej (a oni potrzebuja wiekszego
      doplywu gotowki)i spedzilam fajne wakacje w Jantarze.
      Pozdrawiam
    • Gość: agulha Re: Informacja Turystyczna IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 05.10.02, 00:10
      Przypomina mi się miły kontakt telefoniczny z informacją turystyczną we
      Wrocławiu. Szukałam akurat informacji o nie za drogim, a komfortowym hotelu na
      pobyt służbowy. Podali mi kilka adresów, dużo wiedzieli na temat tych hoteli.
      Wskazali mi m.in. hotel Europeum, któremu pozostaję wierna :-)), a którego
      adresu nie było (przynajmniej wówczas) np. w biurze numerów. Na internetowe
      informacje o hotelach w dużych miastach to spuśćmy zasłonę miłosierdzia, kicha
      totalna.
      Jeśli Internet też Cię interesuje, muszę pochwalić powiat żniński. Wybierałyśmy
      się ostatnio z koleżanką na festyn do Biskupina. Rzut oka na mapę, jakie tam w
      pobliżu większe miasto - Żnin - stukamy na oślep www.znin.pl - i jest. Były
      namiary na gospodarstwa agroturystyczne, dzięki czemu popyt spotkał się z
      podażą ku obopólnemu zadowoleniu.
      Mam na koncie dwa urlopy spędzone na włóczeniu się samochodem - raz po
      Kaszubach, raz po Pojezierzu Drawskim, z przewodnikiem Pascala i "końcem języka
      za przewodnika", nie pamiętam jednak, czy korzystałyśmy z IT. Ogólnie
      informacja szwankuje, zwłaszcza na temat kwater prywatnych, jest ich sporo i
      wiele ma już naprawdę dobry standard - szczególnie...z dala od takich ogranych
      okolic, jak Wybrzeże czy Mazury. Można spędzić czas u miłych ludzi za nieduże
      pieniądze, korzystać z atrakcji okolicy, jak piękne krajobrazy, czyste jeziora,
      zwiedzanie interesujących zabytków, dać zarobić ludziom, którzy często nie za
      bardzo mają inne źródła dochodu, a w sumie reklamy - w tym dobrym tego słowa
      znaczeniu - tej całej bazy prawie nie ma. Ludzie sobie te informacje z ust do
      ust przekazują. Koleżanka na przykład już drugi urlop z rodziną spędziła w
      Gibach przy litewskiej granicy. Wrócili bardzo zadowoleni. Obserwacja
      nieznanych mieszczuchowi ptaków - krasek (podobno wyjątkowo piękne), innych
      zwierząt i roślin, jedzenie świeżutkiego sękacza, zwiedzanie litewskiego Puńska
      i kosztowanie innych tamtejszych specjałów, kąpiele w jeziorze itd., a przy tym
      gościnność i serdeczność gospodarzy. Moje wrażenia z wspomnianych dwóch
      urlopów, tudzież kilku tego typu krótkich wypadów też są bardzo pozytywne.
      Ludzie z wielkich miast nawet sobie nie zdają sprawy, ile jest atrakcyjnych
      miejsc w Polsce, i wydają swoje pieniądze za granicą. Nie mam nic przeciwko
      zagranicznym urlopom, pewnych rzeczy u nas nie ma (np. ciepłego morza czy
      zabytków rzymskich), ale szczególnie wobec panującego u nas bezrobocia powinno
      się propagować turystykę krajową.
      Przepraszam za przydługą wypowiedź, tylko częściowo na temat.
    • trotta Re: Informacja Turystyczna 09.10.02, 19:15
      Witam, to ja - autorka wątku, na początku przepraszam za długą nieobecność na
      forum.
      Wielkie dzięki za odzew i opisy Waszych doświadczeń, naprawdę mi się przydadzą.
      Gosh2 - na razie nie potrzebuję takich szczegółowych informacji jak
      proponujesz, ale Twoje doświadczenie jest w pełni warte opisania - dzięki.
      Agulha - Tobie także dziękuję. W 100 proc. zgadzam się, że Polska to naprawdę
      piękny kraj.
      Pomysł na artykuł o IT przyszedł mi do głowy po moich wakacjach: 2 tygodnie
      samochodem po Polsce. Było super. A IT w wielu miejscach np Kłodzku
      funkcjonowała rewelacyjnie. Gorzej np. w Poznaniu - tam nie dowiedziałam się o
      możliwość noclegu w hotelu studenckim (twierdzili, że takich nie ma). Okazało
      się, że są i nawet nie będąc studentem można tam pomieszkać.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka