Dodaj do ulubionych

Ranking - najładniejsze rynki w polskich miastach

• Gość: pruszczaningdanski Re: Sandomierz wg mnie Rynek w pierwszej 10 ma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 23:38
      • Gość: Ania Najladniejszy rynek ma.... IP: *.magma-net.pl 07.01.06, 00:51
        Wroclaw oczywiscie:)
      • Gość: sollers Re: Sandomierz wg mnie Rynek w pierwszej 10 ma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 16:28
        Popieram rynek jest cool, o niebo ładniejszy od Kazimierskiego. A do tego i inne
        miejsca - palce lizać. W Sandomierzu wszędzie widać historię!!!!!
        • Gość: H Re: Sandomierz wg mnie Rynek w pierwszej 10 ma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:26
          Przykro mi, ze muszę Cię rozczarować, ale większosć kamienic przy sandomierskim
          rynku to konserwatorska fantazja z lat 60tych, fakt, ze udana:-) Wcześniej nawet
          nie cały rynek był otoczony kamienicami - np. niemal cała pierzeja pzachodnia,
          ta od strony Wisły, była zabudowana drewnianymi domami podcieniowymi...
          Naprawdę oryginalny jest za to ratusz i wszystkie koscioły - no i brama opatowska.
          Pozdr.
        • Gość: ktos Re: Sandomierz wg mnie Rynek w pierwszej 10 ma! IP: *.telia.com 08.01.06, 22:33
          Sandomierz to prawdziwa polska perla, tylko ze niedoceniana. Powinno sie
          rozbudowac baze turystyczna i zrobic tej czesci Polski weksza reklame. przeciez
          z Sandomierza nie jest daleko, zeby zrobic wyprawe w Gory Swietokrzyskie.
          Niestety baza hotelowa, jest zbyt mala.
          • Gość: H Re: Sandomierz wg mnie Rynek w pierwszej 10 ma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:52
            Moim zdaniem przede wszystkim okoliczne gminy powinny zająć się promocją całego
            terenu wzdłuż Wisły: od Sandomierza do Puław - bo jest to jeden z
            najpiękniejszych rejonów Polski, z pięknymi przełomami Wisły, ślicznymi wąwozami
            lessowymi na wyżynie lubelskiej i sandomierskiej, śliczny o każdej porze roku:
            na wiosnę kwitnące sady pod Sandomierzem i na lubelskim powiślu, latem masa
            zieleni i owoców, jesienią wspaniałe kolory, a zimą można nawet pojeździć w
            okolicach Kazimierza i Nałęczowa na nartach - sa niewielkie wyciągi, jak np. w
            Rąblowie. Do tego masa wspaniałych zabytków i pod Sandomierzem i na
            Lubelszczyźnie, urokliwe miasteczka , wspaniałe koscioły, piękne pałace -
            ciekawa przyroda (np. 66 % powiatu Opole Lubelskie jest objęte ochroną!). Jest
            co oglądać!
            Pozdrawiam!
    • tradycja1 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 04:57
      Wroclaw,Kazimierz, Tarnow, Krakow.
    • Gość: Frankie 1. Wrocław, 2. Kraków, 3. Grudziądz IP: *.smgr.pl 07.01.06, 08:06
      Wrocław - potęga i piękno, Kraków - atmosfera, Grudziądz - 'urokliwość'
    • Gość: gostka Nowy Sącz IP: 195.205.97.* 07.01.06, 09:37
      www.nowysacz.pl/images/banner/ban_09.jpg
      • Gość: P. Re: Nowy Sącz IP: *.autocom.pl 08.01.06, 21:26
        tak szkoda tylko ża wrypali tam pomnik paskudny i wielki ostatnio...
        • angelo73 Zdecydowanie STARY SĄCZ 09.01.06, 10:05
          Zdecydowanie Stary Sącz! chociaż w Nowym Również było pięknie...jeszcze w
          zeszłym roku. Orginalne "kocie łby" oraz orginalna średniowieczna architektura.
          Trzy razy większy niż rynek w Kazimierzu a wokół dosłownie panorama Beskidów i
          dwie doliny Dunajca i Popradu. Zawsze zatrzymujemy się tam gdzie Tuwim pijał
          herbatkę...:)))
    • karolinki Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 09:54
      Ja bym stawial na Zamosc. Problem w tym, ze naprawde trudno jest tam trafic
      (mam na mysli malo sprzyjajace geograficznie polozenie miasta). Co w nim mi sie
      podoba? Duzy, piekne kamieniczki wokol, cudowny ratusz. Lubie rynek krakowski,
      ale dla mnie stanowia problem sukiennice, ktore zaklocaja panorame. Rynek
      zamojski jest pozbawiony tego mankamentu, a poza tym nie ma tam tlumow turystow
      i halasu. Kiedy w jednym rogu gra grupa jazzowa (jazz przyzwoitej jakosci), to
      slychac ja w przeciwleglym koncu rynku. Pozdrawiam
      • Gość: part 1 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 193.59.95.* 09.01.06, 11:45
        Zgadzam się z przedmówcami..a ja ze swojej strony dorzuce jeszcze ...PŁOCK.
        Szczególnie teraz zima, przepieknie oświetlony ze sztucznym lodowiskiem, jak z
        bajki.
    • karolinki Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 10:01
      poza Zamosciem polecalbym jeszcze rynek kazimierski i sandomierski. Tak wiec w
      kolejnosci:

Zamosc
      Kazimierz
      Sandomierz
      Gdansk
      Krakow
      Lublin (moj rodzinny, troche zaniedbany, ale z patriotyzmem lokalnym umieszczam
      go w moim rankingu)
      • Gość: Dżery Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.enterpol.pl 07.01.06, 11:22
        Jakim sposobem nie pojawił się jeszcze najpiękniejszy Rynek w Polsce i na
        świecie, czyli Rynek w Starym Sączu
        • gaudencja Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 10.01.06, 19:53
          Zadziwiająco mało razy się pojawił :((
      • Gość: Wrocławianin Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.oborniki.net / *.oborniki.net 09.01.06, 10:31
        Mieszkam we Wrocławiu i twierdzę, że Wrocław ma najpiękniejszy Rynek w Polsce.
        I nie jest to tylko mój patriotyzm lokalny ale w miarę obiektywna ocena. należy
        rozdzielić przynajmniej dwie kategorie miast. Miasta duże i mniejsze. Nie da
        się bowiem w prosty sposób porównać Rynku w dużym mieście do Rynku w małym (czy
        mniejszym) mieście. Znam praktycznie wszystkie Rynki dużych miast w kraju. I na
        prawdę Wrocław robi największe wrażenie. Zgadzam się, że samo wrażenie to nie
        wszystko. Dochodzi do tego atmosfera i to co dzieje się na "tych rynkach".
        Niestety nie wiem co dzieje się na Rynku w Krakowie, Poznaniu itp. Natomiast
        wiem, że Wrocław przez cały czas tętni życiem. Wiosną, latem, jesienią i zimą.
        Tam stale coś jest. I żeby nie było, że jestem zapatrzony tylko w swoje miasto
        to absolutnie zgadzam się z głosami mówiącymi, że wrocław ma fatalny układ
        komunikacyjny, straszne nawierzchnie ulic, zaniedbane duże części miasta,
        walące się i "zatęczłe" stare rudery, obszary brudu i ciemności. Ale Rynek z
        pewnością jest wspaniały. A Plac solny obok Rynku z kwiatami i swoimi pubami, a
        odnawiana Oławska itd. a Ostrów Tumski. A ... itd. Zapraszam (na dłużej) do
        Wrocławia i na wrocławski Rynek. O każdej porze roku ! POZDRAWIAM.
    • Gość: alka6781 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.ar.wroc.pl 07.01.06, 11:40
      Toruń:))))prześliczna starówka na pewno jedna z najpiękniejszych w Polsce, i
      Wrocław:)
      • Gość: docent Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.06, 12:15
        1. Wrocław
        2. Kraków
        3. Gdańsk
        .
        .
        .
        n. Żary
    • Gość: tomcioo Spacer po Opolu IP: *.c205.msk.pl 07.01.06, 12:17
      OPOLE, przyjezdym proponuje spacer od nowego budynku uniwersytetu przez koscól
      na górce, do rynku, uliczkami do katedry a potem wzdłuż kanału młynówka prze
      pasieke do stawku barlickiego, a na koniec wejsc na wieze piastowska! Jak ktos
      bedzie chcial gdzies usiąsc to najlepsze sa naleśniki na Garbówku, kawa mrożona
      w Toropolu lub Tiramisu w Doce Vita na Krakowskiej.
      Milego dnia w Opolu!!!
    • Gość: :-) Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.06, 13:57
      Nie trudno zgadnąć, że mieszkasz we Wrocławiu
    • Gość: Agnieszka Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 14:58
      Lądek Zdrój i Kraków
    • bellacapri Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 15:25
      Gdańsk i Wrocław.
      • Gość: Rotua Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.dolsat.pl 07.01.06, 16:09
        Piotrków Tryb.Trochę zaniedbany,ale o niepowtarzalnym klimacie.Szczególnie w nocy.
      • Gość: ktos Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.telia.com 08.01.06, 22:37
        Co takiego nadzwyczajnego jest na rynku w Gdansku?
    • Gość: Mariusz.Kielczanin Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:16
      Pamiętajcie o Sandomierzu i Tarnowie, a także o malutkich miasteczkach polskich.
      A ten wroclawski rynek niezly ale jakiś krzyżacki taki.
      Piękny też toruński jak piernik.
      • Gość: gość Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:24
        Napisałabym , że Gdańsk ale w Gdańsku nie ma rynku i dlatego Starówka jest taka
        wyjatkowa.Zauroczył mnie ryneczek w Starym Sączu, Kraków-wiadomo klasa sama w
        sobie
        • Gość: jur1 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.06, 16:40
          Tak jest. Stary Sącz i jego uroczy rynek.
        • Gość: z warszawy 1.DługiTargGdańsk 2.Kraków 3.Wrocław IP: *.chello.pl 07.01.06, 16:43
          1.Gdańsk - za przepych i oryginalość,
          2.Kraków - za potęgę i wartość stylu
          3.Wrocław - za fantazję i harmonię
          4.Poznań - za elegancję w umiarkowaniu

pozostałe znane rynki
          Toruń7 Elbląg5 Kazimierz7 Lublin5 ZielonaGóra2 Jelenia Góra4 Warszawa7 Gliwice4
          Olsztyn5 LidzbarkWarmiński5 Pułtusk1
        • Gość: am Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.06, 22:06
          Z większych polskich miast w grę wchodzą właściwie tylko dwa: Wrocław i Kraków.
          Drugi, oczywiście, daleko za piewszym, a to z powodu smrodu ptasich odchodów i
          wielce prawdopodobnej możliwości poślizgu na sraptakowych pozostałościach.
      • Gość: Hem82 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:52
        Stary rynek w Bielsku-Białej. Aktualnie w remoncie, ale na wiosne będzie super.
        Histora tego miajsca sięga XIV wieku, wokół są zabytkowe kamienice, a obok
        podcienie z XV w.
    • krem23 Wr,Kr,Gd,Św,Za,Po,Wa,Ka,Ch,Gr 07.01.06, 17:05
      To najpiękniejsze Rynki miast w Polsce:
      1. Wrocław
      2. Kraków
      3. Gdańsk
      3. Świdnica
      3. Zamość
      3. Poznań
      3. Warszawa
      3. Kazimierz
      3. Chojnice
      3. Grudziądz
      Wrocław po restauracji ma najpiękniejszy Rynek i przyznaje to większa część
      krakowian niż odpowiednio Wrocławian i niech to będzie najlepszy komentarz do
      miejsc tych miast!
      Pozostałe mają swój urok i są najbardziej zadbane i nie mają czego się wstydzić
      względem innych europejskich miast. To najlepsze przykłady dla reszty miast
      Polski!
      • Gość: miko Re: Wr,Kr,Gd,Św,Za,Po,Wa,Ka,Ch,Gr IP: 86.42.24.* 07.01.06, 19:35
        Tarnow jeszcze, koles. Na pewno top 5 w Pl, bardzo zmyslny i ze swietnym
        klimatem
        • Gość: gryz Kazimierz Dolny PO tej w-wskiej makiecie? IP: *.halleracaffe.broadband.pl 08.01.06, 16:10
          ...nie no, facet, dałeś po garach.
    • nabram Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 17:06
      najładniejszy wGdańsku,najsympatyczniej w Poznaniu.pzdr.
    • Gość: iwona Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.netkomp.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 17:22
      1. Kraków
      2. Wrocław
      ale moze nie wiecie ze bardzo piękny rynek ma miasto Żory
      www.zory.dlawas.pl/
      Wart w każdym razie sprawdzić
      • Gość: artur Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 07.01.06, 18:16
        Wszyscy jak zwykle zapominają o Tarnowskim rynku- to najpiękniejszy rynek po
        Krakowie. TARNÓW, TARNÓW !!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: sususu Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.pronet.lublin.pl 07.01.06, 18:16
        SANDOMIERZ!!!

ps. i tarnobrzeg jest taki śliczniutki. ;p hehe
        • Gość: Mycha Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 87.207.74.* 07.01.06, 19:19
          I popieram całym sercem - SANDOMIERZ!!! Tęsknię!!!
          • Gość: bboogie Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 15:04
            wrocław,kraków...a potem długo,długo nic.piekny jest również gdańsk,ale w
            kategorii "rynek" nieklasyfikowany.natomiast rynek warszawski wyglada przy
            wrocławskim czy krakowskim jak mlodszy,biedniejszy brat.
      • Gość: Baśka W. Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 17:55
        Tak, WIĄZÓW z jego rynkiem jest piękny. wejdź na stronę www.wiazow.pl. Tam są
        zdjęcia z wieży ratuszowej warto je zobaczyć, a nawet trzeba! "WARTO KOCHAĆ"
        tak, ten film jest nagrywany w WIĄZOWIE!!
    • Gość: zuzia KIELCE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 18:36
      nt
    • Gość: leXXX Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 07.01.06, 18:46
      Oczywiscie tylko Krakow ale polecam Wschowe cos fantastycznego.
    • dr-divlo Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias 07.01.06, 20:22
      mnie zauroczył Poznań
    • Gość: tryton CHEŁMNO! IP: *.aster.pl 07.01.06, 21:48
      Jednym z najpiekniejszych jest rynek w Chelmnie - i w odroznieniu od tych
      najbardziej znanych w Polsce (Warszawa, Wrocław, Poznań) - nie zniszczony przez
      wojnę!
      • Gość: PK Re: CHEŁMNO! IP: 81.210.32.* 07.01.06, 21:54
        Potwierdzam.

www.chelmno.glt.pl/
        www.chelmno.pl/
      • Gość: OLO Re: CHEŁMNO! IP: *.chello.pl 08.01.06, 10:56
        Zgadzam się! Zrobił na mnie największe wrażenie. A byłem we wszystkich miastach
        o któych mowa w tych postach (i to w przeciągu ostatnich 2 lat!)
    • Gość: bea Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 21:49
      Poznań - miasto mych przodków;
      Wrocław, Szczecin
      Warszawa - zdecydowanie najsłabiej
    • Gość: zebur Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 21:51
      a Kazimierz Dolny?
      • Gość: xxx Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:14
        Kraków - Wrocław(zalezy co kto lubi)
        Gdańsk
        Toruń
        Poznań
        mnie podoba się również na Piotrkowskim rynku(niestety nieco zaniedbanym i sennym)
        ale tak naprawde to wiele miast w Polsce ma wspaniałe rynki, tylko często nie
        pozbyły się one śladów wojny i prlu(np. Częstochowa)
    • Gość: gość portalu Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:58
      A LESZNO? Pełna elegancja, klimat i piękny ratusz. Gorąco polecam.
      • Gość: x-type Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 08.01.06, 00:21
        leszno jest ok,ale nie przesadzaj z najladniejszym rynkiem w polsce,rowniez
        nieporozumieniem sa w tej liscie chojnice !
        • Gość: PESSIMIST81 Re: Ranking - najładniejsze rynki w polskich mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:52
          Nie zgadzam się, że Chojnice nie powinny być na tej liście. Powinny być!!!
    • Gość: pinto Gliwice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.06, 00:28
      też mają niezły.
    • Gość: Hem82 Stary rynek w Bielsku-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 00:54
      Stary rynek w Bielsku-Białej. Aktualnie w remoncie, ale na wiosne będzie super.
      Histora tego miajsca sięga XIV wieku, wokół są zabytkowe kamienice, a obok
      podcienie z XV w.
      • drpawelek Zgadzam sie w pelni. 08.01.06, 23:37
        Stary rynek w BB zawsze mi sie podobal - chociaz bylem tam ostatnio piec lat
        temu. Rynek (czy tez rynki) w Bialej rowniez maja sporo uroku.

Dorzucilbym jeszcze kilka swoich typow - np. Lanckorone z drewniana zabudowa.
        Bardzo imponujacy jest rynek w Pultusku. A jako byly warszawiak nie moge pominac
        tak znienawidzonej przez wiekszosc Warszawy - po pieciu latach nieobecnosci w
        Polsce spedzilem tam kilka bardzo milych czerwcowych wieczorow.
    • Gość: kalafior LUBLIN IP: *.it-net.pl 08.01.06, 01:37
      Lubelski Rynek jest oryginalny, wyróżnia się niewielką przestrzenią na tle
      innych dużych miast, no i na samym środku stoi Trybunał Koronny, jeden z dwóch
      istniejących w Polsce. I generalnie jest pikny!
      • hubertkm Re: LUBLIN 08.01.06, 11:23
        JEDYNY w Polsce - bo w Piotrkowie budynek Trybunału niestety nie istnieje.
        Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka