beres.m Re: ja z bieszczad ale 24.12.05, 02:36 wow... chyba za szybko wcisnelam wyslij:) ale mieszkam w Londynie i tak mi sie bardzo teskni oj bardzo... Odpowiedz Link
na_und z Bieszczadow, jesli juz;-) 30.12.05, 20:41 Prawie wszyscy uzywaja zlej formy. Powinno byc "Bieszczadow", tak jak byloby "czadow" a nie "czad". Pozdrawiam Odpowiedz Link
framberg Re: z Bieszczadow, jesli juz;-) 30.12.05, 22:08 Jest tak jak się mówi, a mówi się różnie. Koło Kielc jest miejscowość Włoszczowa - część mówi "we Włoszczowie" ale większość "we Włoszczowej". Bieszczady są różnie odmieniane. Odpowiedz Link
beres.m Re: z Bieszczadow, jesli juz;-) 30.12.05, 23:33 z bieszczad... z bieszczadow... i tak dobrze i tak poprawnie :) mieszkam tam?:)to wiem... Odpowiedz Link
januker Re: ja z bieszczad ale 31.12.05, 05:06 A propos form mówienia: okropne czasy nastały! Ludzie piszą, że "mówi się róznie", albo "mieszkam tam, to wiem, jak sie mówi". Otóż NIE! Nie jest tak nigdy! Forma poprawna, to forma poprawna! Jeszcze - na szczęscie! - nie nastały takie czasy, że lepiej wie ten, kto "tak" mówi! Mówi się "w Częstochowie" i "we Włoszczowie" bez względu na to, jak mówią autochtoni!!! Mówi się "lubiłem", mówi się "wziąć", choć większość mówi inaczej. Bo normy językowe są ustalane inaczej niż na podstawie gwarowego mówienia pospólstwa! A Bieszczady? Tu jest mały problem, ale jeśli uznamy że pradawne słowo "ten bieszczad" jest rodzaju męskiego, to absolutnie powinno się mówić o całym paśmie gór, że jesteśmy "w Bieszczadach". I już. Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: ja z bieszczad ale 31.12.05, 13:44 Bieszczad - Bieszczadów (dopełniacz), obie formy dopuszczalne, druga lepsza. Skąd wiem? - Slownik POprawnej Polszczyzny. Pzdr. Józio Ilnicki Odpowiedz Link
ryszardtom Re: ja z bieszczad ale 02.01.06, 22:20 ...ciągle irytuje mnie gdy przesuwa sie Bieszczady az za Soline...więc dla przypomnienia podaję...północna granica Bieszczad lub jak kto woli Bieszczadów :)jest na linii Sanu od granicy po jego ujście do Jesiora Solińskiego....wszystko co na północ od tej linni to są Góry Sanocko-Turczańskie, w granicach Polski znajdują się tylko Bieszczady zachodnie....tak gwoli przypomnienia:) Odpowiedz Link
wobo1704 Re: 03.02.06, 18:00 Wg Enc. Powsz. PWN Bieszczady są od przełęczy Łupkowskiej do rzeki Swica. B. Zachodnie i B. Wschodnie oddziela przełęcz Użocka. Północnej granicy B. Enc. nie określa. Pewnie masz rację, jednaj ja się wewnętrznie burzę, że Otryt nie jest w B. Przecież to te same klimaty. Odpowiedz Link