Gość: Piotr IP: *.acn.waw.pl 31.10.03, 10:26 W porządku, ale nie ma mapki cmentarza! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janko Re: Cmentarz Bródnowski IP: *.chello.pl 01.11.04, 11:33 Popieram P.Piotra. Uwaga z przed roku nie została wzięta pod rozpatrzenie, a jest słuszna. Wiadomo że wymaga to dużego nakładu pracy, ale plan przydał by się napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer do Janko Re: Cmentarz Bródnowski IP: 195.116.92.* 03.11.04, 11:38 W tak krótkiej wypowiedzi, żeby były aż DWA BŁĘDY ORTOGRAFICZNE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belfer do Janko Re: Cmentarz Bródnowski IP: 195.116.92.* 03.11.04, 11:39 Przydałby się Na pewno Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bigmrandy Re: Cmentarz Bródnowski 31.10.05, 15:50 szkoda, ze Belfer niedouczony - sprzed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Cmentarz Bródnowski IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.10.05, 21:24 A ja sie z Toba nie zgadzam. Jak mozna krytykować kogos za ...dwa błędy ortograficzne.. To takie drobiazgowe, czy nie sadzisz, że lepiej zwrócic uwage na sens wypowiedzi , na to co autor tych słów chaciał powiedziec? Wybacz ale smieszy mnie to,że my polacy tak "wielka wagę" pzywiązujemy do pisowni a nie do sensu wypowiedzi. Spójrz ilu ludzi wykształconych, prawdziwych oratorów popełnia karygodne błędy za które później wszyscy płacimy. A może Ty cos powiesz ciekawego w sprawie poruszanej na tym forum, nie ograniczaj sie tylko do belferskiej krytyki.Pewnie i mnie teraz sie dostanie, ale nie przejmuje sie tym wcale, pisz dużo i oby na temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Kedzierski Re: gdzie sa bramy poboczne i kiedy otwarte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:31 Eee tam, planu cmentarza to nie pokaza. Wola go sprzedawac jako folder, o ile taki jest. Ale na takiej stronie www powinno byc podane ile jest bram na cmentarz i w jakim miejscu sa konkretnie poboczne bramy - od Budowlanej, druga od sw. Wincentego (a moze i jest trzecia), i dalsze bramy od Odrowaza. Wystarczy podac ich lokalizacje w metrach od naroznika lub glownej bramy. Albo ile metrow od jakiejs ulicy. Tak by sobie zaplanowac wizyte wczesniej by jak najlatwiej dojechac. To taka latwizna, ze wstyd ze zadna strona internetowa polska nie podaje. Mapka z ich lokalizacja to chyba szczyt marzen, poza mozliwosciami witryny www. Ale info tzw. turystyczne by sie przydalo. Jakies tam historyczne nowinki potrzebne, ale sposob zwiedzania tez wazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: gdzie sa bramy poboczne i kiedy otwarte IP: *.mapster / *.mapster-net.com.pl 01.11.05, 23:12 Od Odrowąża są dwie bramy. Pierwsza na początku cmentarz jadąc od Ronda Żaba, a druga przy skręcie linii tramwajowej. Ok. 30 lat temu była jeszcze środkowa, ale ją zamurowano - został ślad po furtce ( zaokrąglona góra - łuk) też zamurowana. Ta 1. od Śródmieścia otwierana jest raczej tylko w większe święta, podobnie jak 3. od str. linii tramwajowej na wysok. połowy długości muru z tej płn. strony ( ok. al.40. ). Jest jeszcze druga brama główna od str. ul. Św. Wincentego. Dwie bramy zawsze otwarte łączy aleja asfaltowa biegnąca w kier. W - Z. Idąc od ul. Odrowąża po lewej stronie są numery alej parzyste, a po prawej nieparzyste. Każda al. ma numer oznacz. na betonowym słupku i kolejną literę alfabetu idąc w głąb. To są tzw. kwatery np. 75 F. każda z nich obejmuje 4 rzędy po ok. 20 grobów w każdym. Groby wzgl. siebie w poszczeg. rzędach usytuowane sątak:głowa-głowanogi-nogigłowa-głowa. Każda kwat. to w zarysie prostokąt. Pozdrawiam. Ta podana kwatera to niestety moich Rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: gdzie sa bramy poboczne i kiedy otwarte 07.03.06, 12:01 Cmentarz Bródnowski to kawał historii. Jest na nim grób Żyda, który podczas okupacji ukrywał się pod zmienionym nazwiskiem, zmarł, no i został pod tym nazwiskiem pochowany na cmentarzu katolickim. Po wojnie na nagrobku pojawiło się właściwe nazwisko, oczywiście B.P. w miejsce Ś.P. oraz opis tej historii. Jest też trochę nagrobków cygańskich. Dawno nie wchodziłam od strony ulicy Św. Wincentego (w tamtej części są te groby), więc nie wiem, jak jest teraz, ale dawniej na Wszystkich Świętych rodziny odwiedzające te groby przynosiły z sobą jedzenie. Częstowano wszystkich dookoła, swoich i obcych. Ciekawy obyczaj, prawda? To jedzenie + cmentarz to takie trochę "Dziady". No i jak byłam dzieckiem, zawsze fascynowały mnie nagrobki chińskie. A plan cmentarza jest w sprzedaży w księgarniach z mapami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryms@sympatico.ca Re: gdzie sa bramy poboczne i kiedy otwarte IP: *.qc.sympatico.ca 07.03.06, 06:02 Do p. Piotra Kedzierskiego... Jesli zna Grazyne z domu Kedzierska, ur. w 1952 r., która chodzila do szkoly podstawowej nr. 67, bardzo prosze o kontakt z nia. Moj adres e-mailowy: kryms@sympatico.ca. Krystyna,(byla dobra) kolezanka z klasy. Pozdrawiam, km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adams Re: gdzie sa bramy poboczne i kiedy otwarte IP: *.chello.pl 27.04.06, 19:27 jak by ktoś miał jakieś uwagi do samego cmentarza - ciekawostki - fajne zdjęcia to proponuje wymianę zostawiam maila ad.tom@gazeta.pl mam mapki i pareset zdjęć co ciekawszych wg pomników. TA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Świstak Re: Cmentarz Bródnowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:44 Przydałaby się mapka, oraz możliwość wyszukania osoby zmarłej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTB Re: Cmentarz Bródnowski IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 02.06.06, 01:00 nie ma linku do kancelarii cmentarza.Wiele osob ,zwlaszcza z zagranicy,mogloby w ten sposob zalatwiac formalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Cmentarz Bródnowski 04.07.06, 23:37 to jest link do mapki upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/d/dd/Mapa_cmentarz.gif Odpowiedz Link Zgłoś
agusia913 Re: Cmentarz Bródnowski 21.08.06, 16:39 Przymierzam się do spaceru z aparatem po cmentarzu. Czy ktoś ma może namiary gdzie szukać ciekawszych, lub bardziej znanych osób jak Mieczysław Fogg. Chodzi mi o numer kwatery. Na razie znalazłam Dmowskiego, Kakowskiego, króla cyganów i kilka wyższej klasy nagrobków . Pozdrawiam Agusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Stolarska Cmentarz Bródnowski IP: *.ip-point.pl 14.10.06, 23:53 Dzisiaj tzn.14. 10. 2006 roku byłam z rodziną aby sprzatnąc groby blizkich . Ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu cmentarz był brudny a kontenery na śmiecie zostały ustawione w głównej alei. Czy osoby wiekowe mają siłę biec 600 czy więcej metrów z odpadami aby złożyc nieczystości we własciwym miejscu?? Podobno to wymysł księdza dyrektora!!!! Bródno to najbardziej zaniedbany cmentarz w Warszawie , a gdzie są krociowe zyski za pochówki które płacą wierni!! Czy nie mozna ustawic kontenerów mniejszych na całym obszarze cmentarza ???? Myslę że Szanowna Dyrekcja powinna wziąść sobie do serca te uwagi . Bo nie my jesteśmy dla Koscioła ale Kosciół jest dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Cmentarz Bródnowski 17.10.06, 10:44 Gdzie lezy cmentarz brodnowski? Wiem tylko - - z opisu gdzie lezy duzy park brodnowski (niedaleko IKEA, hostelu i multikina). Odpowiedz Link Zgłoś