Dodaj do ulubionych

Malta w czerwcu

IP: 213.25.149.* 17.01.04, 10:42
czy ktos był na Malcie w czerwcu? Triada ma bardzo tania Maltę, ale wylot
09.06. Czy nie będzie przerażliwych upałów? Chciałabym troche pozwiedzać a
nie umierać w pokoju zresztą nie klimatyzowanym.
pozdrawiam Jola
Obserwuj wątek
    • Gość: greg Re: Malta w czerwcu IP: *.chello.pl 19.01.04, 22:49
      Byłem w zeszłym roku na Malcie z Triadą. Mogę ci powiedzieć,że napewno będzie
      baradzo, bardzo gorąco, tego możesz być pewna. Jeśli trafisz taki pokój jak ja
      miałem to będziesz umierała z gorąca. Co do zwiedzania to pamietaj, że Malta
      jest wielkości Warszawy, liczy ok. 300 tys mieszkańców i całe zwiedzanie możesz
      sobie zorganizować we własnym zakresie, jeśli zainwestujesz 12 zł w przewodnik
      Pascala. Bardzo dobrze rozwinięta jest sieć autobusowa ( chociaż autobusy to
      przeważnie stare poangielskie Leylandy), wszystkie polączenia znajdziesz w
      przewodniku, bilety kupuje się u kierowcy, kosztują od 2 do 12 zł. Polecam ci
      wycieczkę do Valetty, możesz sobie przepłynąć promem do Sliemy. Ciekawa jest
      też wycieczka do Mdiny.Nie wiem w jakim hotelu masz pokój,ale ponieważ jedziesz
      z Triadą to współczuję ci. Ludzie z naszej grupy byli mocno rozczarowani tym
      pobytem, rezydenci już nz miejscu pozmieniali im hotele, a i sami rezydenci to
      osobny temat ( może w tym roku będzie inaczej). Wbrew pozorom najlepiej trafili
      ci co mieli najtańsze apartamenty w Mellieha Bay, gdyż tam przynajmniej jest
      niezła plaża, a na całej Malcie są tylko dwie plaże. W innych miejscach do wody
      wchodzisz po drabinach ze skały i musisz uważać na jeżowce. No i oczywiście weź
      pod uwage ceny, które mogą zwalić z nóg, będziesz naprawdę mocno zdziwiona (
      np. 1 kg ziemniaków ok. 10 zł). Ciekawie działają banki, gdyż są zamykane już o
      godz 12, kantorów jak na lekarstwo.Radzę ci wymienić sobie część pieniędzy już
      na lotnisku, bo potem może byc problem. Bardzo mnie ciekawią twoje wrażenia z
      wyjazdu na Maltę z Triadą, gdyż dla mnie to był najgorszy mój urlop spędzony za
      granicą, a objechałem już kawałek świata. Życzę ci żebyś ty miała lepsze.
      Powodzenia z Triadą (jeśli to możliwe) :))
      • Gość: jola Re: Malta w czerwcu IP: 213.25.149.* 20.01.04, 09:32
        dzięki za informacje, nie zniechęciły mnie tak do końca Myślałam o
        apartamentach Dorirase w Qawrze, gdyż w tym roku nie ma niestety Mellieha
        Bay. Czy w Qawrze jest jakas starówka i lokalne życie, czy tylko tłum turystów
        oblegajacych promenadę?
        Wiem że północ to kamienie ale jak jest z przemieszczaniem się autobusem na
        południowe plaże? Nie napisałes w jakim byłes terminie. Może ty umierałeś w
        sierpniu a ja w czerwcu będę miała zwyczajne lato
        pozdrawiam Jola
        • Gość: czabi Re: Malta w czerwcu IP: *.kpwig.gov.pl 20.01.04, 11:23
          byłem w zeszłym roku z triadą właśnie w apartamentach Dorrirose w Qawrze i
          powiem że było super. Nie mogę narzekać nawet w najmniejszym stopniu. Polecam
          szczerze
          Czy w Qawrze jest jakas starówka i lokalne życie, czy tylko tłum turystów
          > oblegajacych promenadę?
          Tłum turystów - jeśli chodzi o jakieś ciekawe zabytki, budynki, widoki itp -
          BRAK
          Ja byłem w sierpniu i rzeczywiście przyznam że nie najlepszy to okres. Czerwiec
          natomiast wydaje mi się ok.
          • Gość: jola Re: Malta w czerwcu IP: 213.25.149.* 20.01.04, 11:57
            dzięki, a jak było z plażą? Ryzykowałeś jeżowca w nodze, czy dojeżdżałeś na
            piaszczyste plaże na południu (tam podobno takie są)?
            pozdrawiam Jola
            • Gość: czabi Re: Malta w czerwcu IP: *.kpwig.gov.pl 20.01.04, 13:38
              hmm trudne pytanie. Po prostu podczas wyjazdów plaże stanowią dla mnie tylko
              jakis dodatek do zwiedzania kraju. W Qawrze podobnie jak na całej Malcie brak
              jest jakichkolwiek plaż. Wybrzeże tam jest skaliste i trudno nazwać
              przyjemnością leżenie na ostrych i nierównych kamieniach. Oczywiście i w takim
              miejscu można sobie swobodnie po drabince zejsc do morza i wykapac sie w
              calkowicie przezroczystej, cieplej i czysciutkiej wodzie. Jezowce i inne
              kolczaste stworzenia tam się wprawdzie spotyka ale po pierwsze jesli plywasz -
              to nie chodzisz po dnie (wiec na nic nie nadepniesz) a po drugie zawsze możesz
              mieć na nogach zapinane klapki czy sandały.
              Jesli chodzi o piaszczyste plaze to jest to pewien problem. Największa jest to
              bodaj Meliecha Bay. Bez problemów dojedziesz tam lokalnym autobusem (w stronę
              przystani promowej na Gozo) za 0,40 lira (funta). Pytanie tylko czy warto?
              Największa na Malcie oznacza bowiem malutką na tle plaż hiszpańskich, greckich,
              egipskich, tureckich itp... Dodatkowo woda nie jest tam już taka czysta jak w
              innych miejscach wyspy, a i piasek pozostawia wiele do zyczenia (dosc gruby). Z
              punktu widzenia plażowicza uważam, że najlepszy (choc kosztowny) byłby
              codzienny wypad na Blue Lagoon na Comino. Z Qawry codziennie co godzinę-dwie
              pływa tam stateczek (no może trochę większa łódka)- koszt ok 4 funty w dwie
              strony, a i z przystani promowej w Cirkewie (ok 3 funty) można się tam bardzo
              szybko dostać. Za tego typu rozwiązaniem przemawia fakt iż na blue lagoon jest:
              1) rzeczywiście pięknie
              2) bardzo bezpiecznie (całe dno pokryte jest czyściutkim piaseczkiem)

Myślę jednak, że jesli Jolu chciałabyś więcej czasu spędzać nad wodą (zamiast
              zwiedzać wyspy maltańskie) to warto byłoby chyba jeszcze raz przemyśleć czy
              Malta to dobry wybór na twoje wakacje.

Pozdrawiam

• Gość: V Re: Malta w czerwcu IP: *.teleartom.com.pl 27.01.04, 19:57
              Mellieha Bay zatłoczona, uważaj, żeby nie wyjeżdżać z plaży za późno, możesz
              mieć problem z powrotem, autobusy będą pełne
              Golden Bay: duzo ciekawsza: jedziesz 652 z Qawry/Bugibby do końca: ludzi w
              sezonie też dużo
              Paradise Bay: 48 prawie do konca, pozniej trzeba dojsc ok.400 m, mala ale
              ccalkiem fajna

Super plaze sa na Gozo, ale ta juz trzeba caly dzien poswiecic, uwazaj bo
              komunikacja na wyspie jest slaba. plaza doskonala.
    • Gość: alutka Re: Malta w czerwcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 12:18
      Malta z NESTOREM. Masz jeszce biuro które zajmuje sie oferta malty na serio
      mają więcej hoteli niż triada i inni razem wzięci ale nie sprzedają
      strasznego chłamu (dlatego nie są tani).raczej mają lepsza ofertę ja byłam z
      nimi w hotelu Topaz dobre 4* za normalną cene polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka