Dodaj do ulubionych

Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 22:43
Witam, słuchajcie 26 maja za rok biorę ślub, zaczęliśmy myśleć z narzeczonym o podróży poślubnej. Kompletnie nie możemy się zdecydować na żadna destynację, albo może mamy zbyt wygórowane wymagania do, niestety, małego funduszu ;)
Może Wy nam coś podpowiecie, ja opowiem co nam się marzy...

Począwszy od faktów - wyjazd koniec maja/początek czerwca, do 2 tygodni, ale conajmniej 10 dni. Budżet maksymalny na wszystko to 10 tys zł (noclegi, atrakcje, żywność, transport...).
Zależy nam żeby było dość wygodnie, w końcu to podróż poślubna, dlatego nie pogardzilibyśmy hotelem 4,5 gwiazdkowym - ładnym, najlepiej z basenem ;) Co do jedzenia - możemy coś sobie sami przygotowywać, ale żeby przynajmniej można było raz dziennie zjeść coś w restauracji.

Odnośnie destynacji - może być to klimatyczne miasto typu Rzym, Paryż, Barcelona, Praga, ale dobrze by było też w jakiejś bardziej dziekiej scenerii... Chodzi nam o urozmacienie, bo z jednej strony nie chcemy leżeć na plaży/przy basenie i nic nie robić (ale czasem dobrze by było), ale nie chcemy też w dzikim pędzie podążać za tłumami turystów :)

Jakieś propozycje? :)
Pozdrawiam Was serdecznie!
Obserwuj wątek
    • otumani Narzeczenskie niezdecydowanie 05.04.11, 23:04
      Gość portalu: Tuśka napisał(a):

"Kompletnie nie możemy się zdecydować na żadna destynację..."

Tuska,

Moja serdeczna rada: zajmij sie na razie przygotowaniem do slubu i wesela.
      W miedzyczasie poczytaj odrobine to i owo. Moze sie Tobie/Wam rozjasni.
      Posty zaczynajace sie od "Poradzcie cos poniewaz my KOMPLETNIE nie mozemy
      sobie poradzic" nie zachecaja do rad. Nie jestem pewna czy potraficie wykorzystac
      moje rady w ktore moge wlozyc troche serca. Traci to lenistwem i brakiem
      zaradnosci a bedziecie wkrotce na wymagajacej organizacji nowej drodze zycia.
      Absolutnie nie wiecie gdzie chcecie pojechac? Come on, Tuska!

Nie pisz o Waszej wybrednosci i wiekszych wymaganiach. Tacy turysci wiedza czego
      chca. Znajdzie sie podroz poslubna na kazda kieszen. Ruszcie troche wyobraznia.
      Okreslcie przynajmniej kierunek:) Powtorz swoja prosbe o pomoc za rok. A do tego
      czasu odrob swoje zadanie domowe. W wolnej chwili mysl Portugalia lub Santorini.

Pozdrowienia serdeczne
      • Gość: Tuśka Re: Narzeczenskie niezdecydowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 23:16
        Dzięki Otumani za wypowiedź :)
        A może troszkę Cię zdziwię, ale to nie jest tak, że w ogóle nie zastanowiliśmy się wcześniej i czekamy aż ktoś za nas to wymyśli, raczej chodzi nam o podpowiedzi. Natomiast co do nas to myśleliśmy intensywnie (włącznie ze sprawdzaniem cen hoteli, lotów itp.) o Paryżu, Rzymie, Barcelonie, także o Krecie, Teneryfie, nawet o Bali i Kubie (ale to nie ta pora).

Absolutnym marzeniem byłoby jakieś spa, ewentualnie dobry hotel w pierwszym z trzech miast, ale tu już niestety bez meeega promocji ciężko byoby się zmieścić w naszym budżecie (który w zasadzie taki mały aż nie jest). Ja właśnie coś takiego widzę - romantyczny klimat, wspaniałe zabytki, smaczna kuchnia, wieczorem relaks w spa, a potem jakiś drink :) Ciekawa jestem czy w ogóle da się w naszym budżecie wszytskie te 'współczynniki' zawrzeć. Bo wiem, że można albo takie miasto, ale w niższych warunkach (ale tu jest myśl, że to można zawsze przyjechać, a to ma być podróż poślubna...), albo jakiś ekstra hotel z lasta - Grecja, Hiszpania itp. (ale tu raczej klimat słaby i raczej więcej leżenia i nic nie robienia...).

wiem, że marudzę, a teraz i Mój zaczął... :)
        • voyager747 Re: Narzeczenskie niezdecydowanie 05.04.11, 23:49
          teraz przeczytałem :) to może na Rodos ze spa:

www.itaka.pl/wczasy/grecja/rodos/hotel_elysium_resort_spa_894.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=H&SEARCH_HOTEL[month]=6&SEARCH_HOTEL[date]=2011-06-02&
    • voyager747 Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... 05.04.11, 23:15
      sami chcecie jechać, z biurem, do miasta, na wyspę, do kraju jakiegoś, zwiedzać , nic nie robić ?
      • Gość: Tuśka Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 23:20
        @ voyager747, trochę opisałam w poście zamieszczonym przed Twoim.
        Otóż zależałby nam żeby to był "złoty środek", ale bardziej w stronę zwiedzania niż "nic nierobienia". Wyspa, miasto - bez różnicy, byleby można byłoby rozmaicie spędzić czas. Co dot ego czy z biura czy na własną ręke to też wolelibyśmy skłonić się ku drugiej opcji, ale w przypadku jakichś dalszych/bardziej skomplikowanych wyjazdów pewniej czulibyśmy się w grupie.

Pozdrawiam!
        • voyager747 Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... 05.04.11, 23:29
          maj, czerwiec to super czas na bliskie wyjazdy: Grecja, Hiszpania, Sycylia, Turcja wszędzie jest fajnie, można coś pozwiedzać, poleżeć na plaży, co kto lubi.
          przykład, 5 * hotel w czerwcu:

www.itaka.pl/wczasy/grecja/kreta/hotel_terra_maris_775.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=BU2&SEARCH_HOTEL[wyzywienie]=A&SEARCH_HOTEL[month]=6&SEARCH_HOTEL[date]=2011-06-01&
          • voyager747 Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... 05.04.11, 23:30
            podobnych ofert jest mnóstwo
            • karnacja Moja sugestia 06.04.11, 02:08
              Witaj,

Sadze, ze nie zmiescicie sie ze wszystkimi Waszymi wymaganiami w podanym budzecie
              w trzech pierwszych wymienionych miastach podczas 10 - 14 dni. Dla ciekawosci wyszukaj
              sobie wypasiony hotel ze SPA w tych miastach i przeczytaj cennik zabiegow. Wczesniej
              usiadz:) Dla calkowitej jasnosci i porownania zajrzyj na strone hotelu Bryza w Juracie
              i zobacz co za jaka cene mozna miec w hotelowym SPA.

Jezeli lubisz byc masowana, smarowana blotem:), okladana kamykami i posypywana
              platkami kwiatow to powinnas leciec na Bali. Tam jest to tanie. Zla informacja bedzie
              dla Was to, ze ceny biletow sa drogie i beda sie jeszcze wznosily.

Proponuje dac sobie spokoj ze SPA w duzym miescie. Masaze (w tym stop) zrobi Tobie
              maz a piaskiem oblozy Ciebie czule na plazy. Leccie na tydzien do Rzymu lub Wenecji.
              W obu miejscach moge polecic hotele ze wspanialym polozeniem. W Rzymie hotel
              www.hotelcampodefiori.com/inglese/hotel.htm Fantastyczne, romantyczne
              polozenie. Lazienka odlot - nie bedziesz chciala z niej wyjsc:) W Wenecji polecam,
              mieszkalam, hotel Mercurio. Oba hotele maja sniadanie w cenie. Tydzien w kazdym
              z tych miast wystarczy. Oba miasta maja w zasiegu plaze. W Rzymie pojedziecie do
              Ostii. Oba miasta maja klimat do zagladania sobie w oczy i trzymania sie ciagle za rece.
              Nie wspomne o cudownej kuchni wloskiej i butelce towarzyszacego chianti.
              Obu miast nie trzeba romantycznie reklamowac. Wrzucicie trzy grosze do fontanny
              Trevi i przy odrobine szczescia Wasze zyczenia spelnia sie w ciagu pobytu w miescie.
              Na spelnienie sie zyczen mozecie czekac na Hiszpanskich Schodach. Czy mam pisac
              dalej...:)

Pozdrowienia - k.
    • pis_da_deby Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... 06.04.11, 09:19
      Gość portalu: Tuśka napisał(a):

> Witam, słuchajcie 26 maja za rok biorę ślub, zaczęliśmy myśleć z narzeczonym o
      > podróży poślubnej. Kompletnie nie możemy się zdecydować na żadna destynację, al
      > bo może mamy zbyt wygórowane wymagania do, niestety, małego funduszu ;)
      > Może Wy nam coś podpowiecie, ja opowiem co nam się marzy...
      >
      Serdecznie polecam Sri Lanke

Hotel 4 gwiazdkowy o dobrym standarcie z all inclusive juz od okolo 1100€ ( miescisz sie wiec w wyznaczonym sobie limicie)
      Najlepiej rezerwowac przez niemieckie biuro podrozy.

To bardzo ciekawe i przyjazne miejsce.
      Bylismy bardzo zadowoleni.
      Pewnie i wy bedziecie.
      • pis_da_deby Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... 06.04.11, 09:45
        pis_da_deby napisał:

> Najlepiej rezerwowac przez niemieckie biuro podrozy.
        >
        >
        oferty

http://www.ab-in-den-urlaub.de/ibe/hotels/params/tt/port/654/route/flattrip_ibe/depAirport/-1/dest/7/depDate/01.06.2011/retDate/31.08.2011/duration/7/adult/2/optCategory/2/optMeal/4/roomtype/6/optSportOffer/-1/agent/ab-in-den-urlaub.de/ibecat/holidays/formSelected/flattrip/area/361
    • Gość: kasiak Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 09:34
      A ja Wam proponuję Rodos. Maj/czerwiec to świetny okres do odwiedzenia tej wyspy. W tej kwocie ( na dzień dzisiejszy, bo nie wiadomo co będzie za rok) z biurem podróży znajdziecie fajny hotel z all na 7 dni. Więc będziecie mogli wszystko połączyć, zwiedzanie, plażowanie i wszystko to robić we własnym tempie bez gonitwy.
      • Gość: Tuśka Re: Dość nietypowy temat - pomóżcie wybrać ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 15:08
        Dziękuję Wam z całego serca za odpowiedzi! Już przeglądam oferty, powiem szczerze, że chyba najbardziej przekonuje mnie pomysł Karnacji, ale zaraz spojrzę na Rodos i Sri Lankę. Co do Bali to bilety - to raz, a dwa, że czytałam, że nasze miesiące nie należą do najlepszego czasu tam.

Pozdrawiam serdecznie!
    • jetlag1 Re:- pomóżcie wybrać ... 06.04.11, 23:34

pomysl o rejsie statkiem.
      spelnia wszystkie Twoje wymagania.
      zachodnia lub wschonia strona morza srodziemnego
      w tym budgecie sie zmiescicie
      • voyager747 Re:- pomóżcie wybrać ... 07.04.11, 00:12
        rejs to dobry pomysł, nigdy nie byłem, ale zawsze oglądam te statki wycieczkowe w różnych portach. Jest i luksusowo i można coś zwiedzić, na podróż poślubną to może być to.
        • Gość: Tuśka Re:- pomóżcie wybrać ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 18:57
          Oj, rejs odpada... nie przepadamy za pływaniem ;)

A teraz mi wpadła do głowy jeszcze Lizbona - wydaje się być piękna, czytałam, że niektórzy się nią zachwycają, a i ceny hoteli niższe niż w Rzymie czy Paryżu..?
          Macie jakieś doświadczenie z Lizboną?
          • voyager747 Re:- pomóżcie wybrać ... 07.04.11, 19:00
            14 dni w jednym mieście to długo jak dla mnie, nie wiem jak dla Was. Może Madera ? Jest piękna, to już tylko godzinę lotu z Lizbony :)
            • Gość: Tuśka Re:- pomóżcie wybrać ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 22:59
              O, dzięki wielkie voyager747! To już się robi sensowny plan i najbliższy naszym ideałom, zaraz pogooglujemy w temacie :)

Pozdrawiam!
              • voyager747 Re:- pomóżcie wybrać ... 07.04.11, 23:06
                :)
                • karnacja Portugalia? 08.04.11, 05:20
                  Witaj,

Moge pomoc Wam z zaplanowaniem Portugalii. Lizbona jest interesujaca i bedzie
                  sie Wam podobala. Spacery arabskimi uliczkami Alfamy w kierunku Tagu maja swoj
                  urok. Podzielam opinie Voyagera, ze 10-14 dni to duzo za duzo na jedno miasto.
                  Na Lizbone wystarcza trzy/cztery dni max. Jezeli zdecydujecie sie na dotyk luksusu
                  to dam Wam namiary na super hotel w Praia del Rey (okolo 100 km od Lizbony)
                  i tam mozecie zakotwiczyc. Hotel ma absolutnie wszystko. Jest dwupietrowy.
                  Jezeli zarezerwujecie pokoj na parterze to po otwarciu francuskich drzwi Wasze
                  stopy zanurza sie grubym dywanie z trawy. I po krotkich 100 metrach schodzac
                  z klifu wejdziecie do oceanu. Plaze bedziecie mieli prawie dla siebie. Hotel ma
                  basen zewnetrzy i wewnetrzny. Jezeli lubisz moczyc sie w babelkach - ma tez
                  jacuzzi. Z hotelu bedziecie mieli okolo 25 km do historycznego Obidos. I jezeli
                  macie zamiar modlic sie o cos zarliwie to mozecie to zrobic w ciagu jednego dnia
                  w Fatimie:) Tydzien w Praia del Rey + trzy dni w Lizbonie i jeden dzien w drodze
                  powrotnej to akurat ilosc dni (pi razy drzwi) ktora macie w planach.

Statki wycieczkowe niosa za soba niebezpieczenstwo przytycia. Karmia co kilka godzin
                  i prawie niemozliwoscia jest spalanie tych kalorii na biezaco. Nawet w podrozy
                  poslubnej:) Poza tym niektorzy, lacznie ze mna, odczuwaja lekka klaustrofobie.
                  Statki to nie moja specjalnosc:)

O Portugalii pisalam krotko tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,193,123980820,123984797,Czas_na_Portugalie_.html

Pozdrowienia - k.
                  • davidoff_pce Re: Portugalia? 12.04.11, 18:21
                    Kilka miesięcy temu spędziłem ze znajomymi 10 dni w Hiszpanii (okolice Walencji i Alicante). Razem z przelotami wydaliśmy trochę ponad 2 tysiące na głowę, nie odmawiając sobie atrakcji, ale oszczędzając na noclegach, których standard, akurat dla nas, nie miał żadnego znaczenia. Stąd wnioskuję, że przy budżecie ok. 5 tysięcy złotych na głowę i odrobinie dobrego planowania w południowej Europie lub szerzej w basenie Morza Śródziemnego można sobie zorganizować naprawdę wypasione wakacje. Główne zasady to
                    a)przygotowanie gruntu pod podróż (lektura przewodników pomagająca zaplanować z grubsza, co chce się przeżyć i zobaczyć),
                    b)kreatywność pozwalająca zaplanować własną, niekoniecznie pokrywającą się ze standardową, trasę wyprawy,
                    c)elastyczność, przydająca się w momentach, kiedy na miejscu coś nas mile lub niemile zaskoczy,
                    d)unikanie zbędnych pośredników typu biura podróży.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka