Gość: Kaz IP: *.rev.snt.net.pl 27.07.12, 10:19 Jaką walutę zabrać na MAuritius- dolary,euro? czy ktoś się wybiera w pażdzierniku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: frequentflyer Re: Mauritius IP: *.public.twinsnet.pl 27.07.12, 13:48 ja biorę złotówki. tzn kartę do rachunku prowadzonego w złotych. nigdy nie zawiodło. i jakieś 5 USD w kieszeń na kawę na lotnisku przesiadkowym, choć w zasadzie za kawę też wszędzie można płacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: Mauritius IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.12, 13:45 Z ciekawych walutowych info - banki nie przyjmują monet euro, tylko banknoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia2 Re: Mauritius IP: *.up.wroc.pl 31.07.12, 10:08 Obojętne czy weźmiesz dolary czy euro. Miłego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 04.08.12, 10:11 ja wylatuję 11 listopada. I planuję połączyć z Reunionem. Jest nawet obecnie całkiem ciekawa oferta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 06.08.12, 09:52 Jaką ofertę masz na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 06.08.12, 14:02 Indywidualnie wylatuje 15.10 powrót po 2 tygodniach Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 06.08.12, 21:28 samolotową z Mauritius na Reunion bo mam wielka ochotę polecieć z Mauritius na Reunion na 2 dni żeby wejść na wulkan Odpowiedz Link Zgłoś
troms Re: Mauritius 08.08.12, 17:46 Warto też przejść się doliną GRAND BASSIN z NEZ de BOEUF. Zazdroszczę Wam chłopaki tego wypadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 09.08.12, 11:40 Dzięki ja się zdecydowałem bo była promocja na bilety lotnicze. Słyszałem że ponoć trzeba wypełnić na lotnisku jakąś ankietę medyczną. Ktoś coś wie na ten temat lub ma wzór bo w internecie nie mogę znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska73 Re: Mauritius IP: *.91.28.70.static.cdpnetia.pl 13.08.12, 12:06 Witam, dostaniesz ją w samolocie i generalnie nie przejmuj się nią; z tego co pamiętam jedyne potencjalne pytania/problemy mogą się pojawić gdybyś w ostatnich m-cach przebywał w kontynentalnej Afryce, wizyta na Reunion to świetny pomysł, pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 14.08.12, 08:50 Dzieki Eska - na szczescie nie byłem w tym rejonie Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 12.09.12, 17:52 O co chodzi z tym pobytem na kontynencie Afryki i problemem na wjeździe na Mauritius??? Ja niedawno wróciłam z RPA Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 12.09.12, 17:53 Bilety na Reunion już kupione, samochód zarezerwowany, nocleg też już dogrywam z coucha. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Mauritius 11.09.12, 10:08 Kaz, mozesz powiedziec cos wiecej o tej promocji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Mauritius IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.12, 21:39 witam, lecę na Mauritius 14.10.2012 na 2 tygodnie i zastanawiam się co do płatności i wynajęcia samochodu. Czy brać ze sobą euro, czy dolary? Lepiej mieć gotówkę, czy kartę? Teoretycznie mam konto w AliorBanku i podobno wypłaty z bankomatów na całym świecie są bezpłatne, ciekaw jestem tylko czy nie za bardzo mnie skasują za przewalutowanie? Jeżeli chodzi o samochód to znalazłem klasę mini z OC/AC za jakieś 150zł/dzień + ok. 20zł ubezpieczenia wkładu własnego. Wiadomo, że trzeba do tego doliczyć koszt paliwa. Być może lepiej byłoby znaleźć jakiegoś prywatnego kierowcę, bo myślę, że w podobnej cenie, albo i taniej by woził cały dzień i nie trzeba by było oddawać samochodu na lotnisko. Może ktoś powiedzieć coś więcej na ten temat? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info. Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 08.10.12, 19:00 Bruno: to już za moment lecisz, fajnie masz. Ponoć na wyspie kiepsko jest z kantorami, na bank 1 jest na lotnisku a więcej nie wiem. Obstawiam że w stolicy też się znajdzie. Z całą pewnością wymieniają też w hotelach. Ja nie będę mieszkać w hotelach więc liczę na bankomaty. Ja samochody zawsze biorę przez www.carhire3000.com/ I nigdy nie miałam z nimi problemów i cenowo też są świetni. Ja biorę car na kilka dni a w pozostałe planuję lokalnymi busami się przemieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Mauritius 08.10.12, 20:34 Bruno, faktycznie to juz tuz tuz..... Mam nadzieje ze tu zajzysz i nam opowiesz co i jak. My wylatujemy 1/11, i kwestia wymiany tez mnie interesuje. Ponoc kantory sa we wszystkich wiekszych miasteczkach... wiec chyba nie bedzie to wiekszym problemem. Zobaczymy .... Narazie mysle o tych 10 godz w samolocie , :( jak ja dam rade ??? Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 08.10.12, 20:40 mrsjo2000 - do kiedy tam będziesz? ja wylatuję 11/11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 Re: Mauritius IP: 195.187.99.* 09.10.12, 14:28 wszedzie sa bankomaty, kantory - w kazdej miescinie sa super i hipermarkety i fajne jedzenie na ulicach z garkuchni jak chcesz to Ci podam adresy Polakow tam mieszkajacych podrozowanie jest tanie bo do kazdego miasta i miasteczka jezdza autobusy a bilet na trasie ok 50 km kosztuje 5 zlmiejsca warte obejrzenia Port Louis, Pampelouse [ogrod botaniczny], Casela [rezererwat dzikich zwierzat i mozesz poglaskac prawdziwego lwa] rezerwat zolwi, rezerwal 7 kolorow ziemi, miejsce kultu Hindusow, fajne plaze - puste, cieple i piszczyste moj adres jak chcesz cos wiedziec bo rzadko tu bywam j.plonski@itb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 12.09.12, 09:14 Tak czesto zaglądam na strony fly4free i tam ludzie wygrzebują promocje lini lotniczych i dzielą się z innymi użytkownikami. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Mauritius 12.09.12, 13:30 Zerkne tam i dziekuje. Wybieramy sie tam na poczatku listopada. Czy Polacy musza miec jakies wizy czy temu podobne ? Paszport bedzie wystarczajacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 12.09.12, 17:55 a kiedy dokładnie w listopadzie? ja lecę 11-tego. A promocja była genialna Odpowiedz Link Zgłoś
mrsjo2000 Re: Mauritius 13.09.12, 13:15 Planujemy wylot 1 i powrot 13. Niestety, promocji juz nie znalazlam..... Teraz dowiedzialam sie o tym swiecie 13 listopada, grrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 13.09.12, 14:33 To będę wcześniej bo od 15.10 do 29.10 tylko z plecakiem i jeszcze nic nie zorganizowałem. Jak bedę miał czas to zamieszczę jakieś spostrzeżenie bo z tej wyspy nie jest dużo relacji. Najbardziej mnie martwi jakaś medyczna ankieta którą trzeba wypełnić. Niestety z angielskim u mnie nie jest zbyt dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 13.09.12, 16:44 Kaz - napisz koniecznie co, gdzie i jak - jak już wrócisz podaj do siebie jakiś privat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 Re: Mauritius IP: 195.187.99.* 09.10.12, 14:30 nic nie wypelniasz to takie ble ble Odpowiedz Link Zgłoś
planpodrozy Re: Mauritius 13.09.12, 16:41 o, to trochę szkoda a wybierasz się na Reunion? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: *.rev.snt.net.pl 14.09.12, 10:21 proszę 12edi@gazeta.pl Jeszcze nie wiem czy się wybiorę na Run..... wszystko zależy jak będzie na Mauri..... Mam dużo pracy i poprostu nie mam czasu zająć się szukaniem hoteli. Zresztą dostałem na prywatną skrzynkę ofertę all od jakiego hotelu za bagatela 1000 E za noc i mam wszystko nawet chlopaka do noszenia kiji golfowych. Nie jestem bogaczem żeby tak się bawić nawet szukałem coś w neckermanie same hotele ale to co przysłali to i tak 11000 pln za pobyt. Myślę że na miejscy znajde taniej dobry resort. Ankietę dają w samolocie dotyczy twojego zdrowia. Nie mogę jej znależć w internecie dlatego " trochę" się martwię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowiec Re: Mauritius IP: *.lazany.fiberway.pl 10.09.13, 19:25 cześć... czy możecie mi napisać jak wyglada transport autobusowy po Mauritius? Dokładnie chodzi mi o zwiedzenie Ziem Chamarel - Park Narodowy z okolic Port Louis ??? Proszę o jakieś info + ceny + czas zwiedzania + czas transportu itp. To moja pierwsza podróż i chciałbym zobaczyć coś wiece niz tylko basen hotelowy i plaża:) dzieki :) mail swiatowiec87@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 Re: Mauritius IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.13, 20:00 Z port Louis masz bezposredni autobus - bilet to jakies 5 zloty po przeliczeniu. Podam Ci na priv adresy Polki co tam mieszka stale. szczegoly jutro wieczorem bo wyjezdzam zaraz na dzien jeden. W kazdym razie fajna podroz. Jest ciekawy ogrod botaniczny w Pampelouse i polski ksiadz na parafii. Autobusy jezdza wszedzie i sa tanie nieslychanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowiec Re: Mauritius IP: *.lazany.fiberway.pl 15.09.13, 00:34 ok. czekam na info swiatowiec87@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: Mauritius IP: *.dab.02.net 16.09.13, 10:01 Kiedy lecisz światowcu? Ja 10-24.XI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowiec Re: Mauritius IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.13, 20:36 23.09 Co opłaca się kupić na Mauritiusie? Słyszałem ze tanie są jakieś markowe ciuchy ?? prawda to ? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 Re: Mauritius 19.09.13, 08:48 na priv puszczam Ci link do Ewy Mahadea - mieszka tam 30 lat - skontaktuj sie z nia. W parafii katolickiej w Pampelouse jest polski ksiadz - Tadeusz - warto sie zapoznac. W Grand Baye jest Polak co ma firme nurkową - Wojtek Diving Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizard985 Re: Mauritius IP: *.biazet.pl 17.10.12, 13:09 hej ja tez lece z dziewczyna 11.11, poki co zarezerowalem jakis tani hostel ale chce zrezygnowac z niego i szukam kogos na couchsurfing kto przygarnie. Moze jakies wspolne zwiedzanie? Zawsze to taniej byloby wynajac samochod :) Jakby co zostawiam moj priv tomasz.jaki@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieda z nedza Re: Mauritius IP: *.hfc.comcastbusiness.net 30.10.12, 16:36 Lecisz z dziewczyna i bedziesz spal z nia u kogos na kanapie? Zalosny jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
kreola Re: Mauritius 30.10.12, 17:33 Gość portalu: bieda z nedza napisał(a): > > Lecisz z dziewczyna i bedziesz spal z nia u kogos na kanapie? > Zalosny jestes! Ty chyba nie do końca wiesz na czym polega couchsurfing, co? Skąd taka ostra opinia o człowieku, którego nie znasz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Re: Mauritius IP: 94.42.81.* 30.10.12, 13:32 Witam Już po pobycie 2 tygodniowym i ogólne wrażenie NIE WARTO. Za takie pieniądze i takie widoki lepiej lecieć gdzaie indziej. Pierwszy raz muszę schylić czoła przed facetem ze strony "tropikey" czy jakoś tak - poprostu opisał tą wyspę dokładnie tak jak ja ją widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Mauritius IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 12:43 Witam, w lutym wybieram sie na Mauritius z przesiadka kilku godzinna w dubaju, prosze o informacje gdzie njalepiej wymienic walute złotowki na dolary badz euro czy funty? i wymienic walute w dubaju na rupee czy dopiero na mauritiusie? w Dubaju nie ma podatkow moze to mi sie bedzie bardziej oplacalo ? moze ktos ma doswiadczenie w tym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Mauritius IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 15:43 jeżeli kilkugodzinną, to raczej lotniska nie opuszczasz. o tym że kantory lotniskowe to ostatnie miejsce gdzie korzystnie wymienisz walutę wiedzą już trzylatki. nie możesz po prostu płacić na mauritiusie kartą i olać drobne różnice kursowe? czy bierzesz gotówkę czy kartę, dwóch przewalutowań i tak nie unikniesz. Tamże - może nie uwierzysz - ale są i bankomaty. byłem w 70 chyba krajach i od dobrych 15 lat nie wożę więcej gotówki jak 10$ na jakąś kawę na przesiadce, ale i to nie ma specjalnie sensu bo za kawę też zapłacisz kartą i nie wydadzą ci reszty w jakims miejscowym bilonie, z którym potem nie ma co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 frequentflyer - pewno masz zaliczone IP: 195.187.99.* 23.01.13, 14:45 Wietnam, Laos Kambodza - pare slow pytan mozna Ci zadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: frequentflyer - pewno masz zaliczone IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 22:57 akurat żadnego z tych trzech. Ale w listopadzie było Fidżi, a rok wcześniej Palau + Tajwan i Jeju. Francuskie Indochiny i Japonia wciąż przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy30 polecam ew Mauritius i Kostaryka IP: 195.187.99.* 24.01.13, 08:26 mam tam dobre punkty na lokalizacje i wypadowa baze - obydwa u Polek co maja tam swoje domy - 70 krajow - no imponujaca liczba - zycze wytrwalosci, zdrowia, czasu i kasy [to chyba najmniej wazne] by zwiedzic wszystkie kraje - circa 230 chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Mauritius IP: 197.226.45.* 29.01.13, 03:53 Witam to wlasciwie obojetne, euro czy dolar. trzeba i tak wymienic na maurtyjskie rupie. troche juz na lotnisku a reszte w kantorze. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś