brasilka2 11.09.04, 15:33 Że jest karnawał, zaj...ści piłkarze, tańczy się sambę i... mówi się po hiszpańsku... Oj jak ja za to tłukę ziomali po łbach :-)) No i jeszcze, że jest dżungla amazońska. Jak macie jakieś pomysły, to zapodawajcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kraksa2 Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 11.09.04, 15:38 I ze stolica Brazylii jest Rio de Janeiro, oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 11.09.04, 15:40 A kto odkrył Brazylię? Kolumb, oczywiście, ja całą Amerykę zresztą. Rzecz jasna Brazylia, jak reszta Ameryki, była hiszpańską kolonią i dlatego mówi się w niej po hiszpańsku po dziś dzień ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
menina Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 12.09.04, 21:52 no i oczywiscie "brazylijski serial" (juz nie cieszy jak kiedys). jak to slysze, to mna trzesie! trzeba przyznac, ze globo produkuje najlepsze telenovelas, a to, co dociera do nas, do pl to jakies za przeproszeniem gowniane podroby z peru, meksyku itd. prawdziwy brazylijski serial to rarytas w polskiej tv! Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 08.05.05, 12:57 Z tym sie akurat nie zgodze... Ojczyzna telenovelas i najlepszym ich producentem jest bez watpienia Wenezuela. Choc w Brazylii tez zdarzaja sie niezle. I chyba wciaz jeszcze sporo Polakow kojarzy Brazylie wlasnie z Isaura. Mnie osobiscie - zanim poznalem Brazylie - kraj ten kojarzyl sie z pilka nozna (choc jej nie lubie), caipirinha, muzyka, Rio, embraerami (bo lotnictwo to mija pasja) i transwestytami... Czyli niezbyt daleko do stereotypu "samba, sex i plaza"... :) Gdy opowiadam o tym mojej brazylijskiej narzeczonej chce mnie zabic... :) nl Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 13.09.05, 18:52 oooo! wypraszam sobie! ja tam lubie wrzucic sobie odrobine meksykanskiego dramatyzmu:))))a i nie wszystkie globo takie super...np teraz o 8 america...szkoda slow Odpowiedz Link Zgłoś
agagaby TY TO CHYBA MNIEJ NIZ PRZECIETNA... 08.08.05, 22:19 TY TAK SERIO CZY LUDZI PROWOKUJESZ???? ZA TAKIE GLUPOTY POWINNI CIE Z FORUM USUNAC Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: TY TO CHYBA MNIEJ NIZ PRZECIETNA... 21.08.05, 16:01 Ona tak na serio. Juz ja usunieto. Dozywotni zakaz pokazywania sie na wlasnym forum Brasilka! Buahahhaha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: TY TO CHYBA MNIEJ NIZ PRZECIETNA... 22.08.05, 12:35 kraksa2 napisała: > Ona tak na serio. Juz ja usunieto. Dozywotni zakaz pokazywania sie na wlasnym > forum Brasilka! Nie no serio? Nie mogę już tu przychodzić? To gdzie ja się teraz podzieję? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 13.09.05, 18:50 albo buenos aires! Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 13.09.05, 18:57 No z taka ignorancja sie jeszcze nie spotkalem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
userid Kilka pytań i rada :) 09.05.05, 15:30 Kim do diabła jest ten "przeciętny" Polak? Jak go rozpoznać? Czy osoby wypowiadające się w tym wątku to ci właśnie "przeciętni" Polacy? Jeżeli tak to rozumiem skąd tyle wiedzą o "przeciętnych", ale jeżeli nie, to skąd czerpią wiedzę o "przeciętnych" Polakach? Przeprowadzali jakieś badania, sondaże? Czy "nieprzeciętni" to ci co lepiej niż inni znają Brazylię? Pozdrawiam. Aha, jeszcze obiecana rada - zamiast uogólniać i oceniać Polaków, piszmy lepiej o caipirinhi, muzyce, plażach, stringach... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Kilka pytań i rada :) 09.05.05, 21:27 jednak zauwaz ze to z hiszpanskim i Rio de Janeiro w roli stolicy bylo histerycznie smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
coatlicue Re: Kilka pytań i rada :) 09.05.05, 23:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23288&w=19091912 Odpowiedz Link Zgłoś
merci_beaucoup Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 02.08.05, 02:45 Rio,karnawał,samba,stadion Maracana,Ronaldo,charakterystyczne brazylijskie barwy (żółto-zielone),Amazonia...:0) Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Ale z ciebie nieuk!!! 09.08.05, 03:56 Jak juz kogos poprawiasz, to rob to dokladnie. Brazylia to polskie nazwa panstwa, stolica sie nazywa Brasilia. Nawet w portugalskim jest roznica miedzy Brasil i Brasilia... nl Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: ale z ciebie madrala! 11.08.05, 22:17 Lepiej chyba jest jak ktos mysli, ze w Brazylii mowi sie po brazylijsku, niz gdyby mial myslec, ze mowi sie tam po hiszpansku. W koncu nawet wielu Brazylijczykow twierdzi, ze mowi po brazylijsku, a nie po portugalsku... :) nl Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: ale z ciebie madrala! 13.08.05, 00:43 To wlasnie ze szkol takie wiadomosci. W czasach dyktatury wojskowej w Brazylii w szkolach podstawowych uczono wlasnie dzieci tego, ze mowia po brazylijsku, nie po portugalsku. nl Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: ale z ciebie madrala! 13.08.05, 16:08 Wyluzuj sie troche... :) Na tym forum chyba nie musisz nikogo przekonywac, ze w Brazylii mowi sie po portugalsku... nl Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: ale z ciebie madrala! 09.09.05, 11:22 Ja pracuje z Brazylijczykami i zdarza im sie powiedziec, ze ta piosenka jest spiewana po brazylijsku. Co do wyobrazen to wczoraj jeden z tychze Brazylijczykow przekonywal mnie, ze w Brazylii na jednego faceta przypada 7,5 kobiety i ze dlatego sa one takie niezaspokojone ;)) Oczywiscie sprawdzilem i wiem, ze to nieprawda (tzn. ten wskaznik demograficzny bo stopnia niezaspokojenia Brazylijek jeszcze nie mialem przyjemnosci;)). Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ale z ciebie nieuk!!! 11.08.05, 03:42 Oj, dawno się tak nie ubawiłam... Wątek o skojarzeniach i "wiedzy" większości Polaków na temat Brazylii, a tu ktoś się rzuca na innych z określeniami typu "nieuk"... Brazylia się jeszcze z dużymi rzekami kojarzy :). Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Ale z ciebie nieuk!!! 13.08.05, 16:11 Troche luzu! Nie bierz zycia az tak na serio! I nie zapominaj przy tym, ze w Brazylii mowi sie tez po japonsku... ;-) nl Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ale z ciebie nieuk!!! 13.08.05, 21:18 Trochę dystansu ;). Wczuj się w położenie Polaka, który mieszka sobie w Europie, nigdy nie wyściubił nosa poza kontynent, nie ma pojęcia o hiszpańskim ani portugalskim, kojarzy Brazylię głównie z karnawałem... dla niego nie robi różnicy, w jakim języku mówi się "gdzieś tam, daleko". (Ilu Polaków jest święcie przekonanych, że na Ukrainie mówi się po rosyjsku?). A skojarzenie jest zupełnie sensowne - skoro w całej Ameryce Południowej mówi się po hiszpańsku, to dlaczego nie w Brazylii?;) Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: Ale z ciebie nieuk!!! 15.08.05, 19:00 Ty nie masz za grosz poczucia humoru? Nie widzisz tych smileysow w wypowiedziach? Kto zdaniem Ciebie uwaza w tym watku, ze mowi sie w Brazylii po hiszpansku???? nl Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Ale z ciebie nieuk!!! 15.08.05, 20:46 jedno trzeba przyznać, forum się rozruszało;) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Ale z ciebie nieuk!!! 15.08.05, 00:54 A co ma do Twojej wyobraźni Twoje zamieszkanie i Twój mąż? Pokaż mi Polaka, któremu się język rosyjski z Chinami kojarzy ;), chyba, że czytanek o Kitaju podszedł zbyt emocjonalnie ;). Trochę poczucia humoru :) Pozdrawiam z Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 09.08.05, 00:02 Przecietny polak sadzi ze Brazylia jest pelna opalonychkobiet w bikini chasajacych po Coca Cabana, albo innej plazy w Rio de Janeiro Odpowiedz Link Zgłoś
userid Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 09.08.05, 11:04 waldek1610 napisał: >... chasajacych po Coca Cabana... Od razu widać że jesteś nieprzeciętny. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 09.08.05, 23:43 wiem "Coca Cabana" jest na Kubie... Odpowiedz Link Zgłoś
am98 Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 08.10.05, 23:11 Że jest karnawał, zaj...ści piłkarze, tańczy się sambę i... mówi się po > hiszpańsku... Oj jak ja za to tłukę ziomali po łbach :-)) > No i jeszcze, że jest dżungla amazońska. > Jak macie jakieś pomysły, to zapodawajcie. > Przeciez w Brazylii mowi sie po portugalsku..... Odpowiedz Link Zgłoś
valdivia Re: Co przeciętny Polak kojarzy na temat Brazylii 10.10.05, 06:54 Naprawde???? Chyba zartujesz??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś