Dodaj do ulubionych

zakupy na plaży

28.06.16, 21:12
Wymyśliłem sobie, że będę próbował na miejscu (jakiś hotel koło Mombasy) kupić 2 lub 3 dniowe Safarii.
Kto może mi objaśnić jak kupić takie safarii na miejscu.
Słyszałem (a właściwie czytałem na jakimś forum) o tzw. beach boys, którzy posiadają całkiem przyzwoite oferty lokanych biur.
1. na co zwracać uwagę,
2. może ktoś ma jakieś namiary , np. mail
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • balajanek Re: zakupy na plaży 21.07.16, 01:56
      Może nie dokładnie w temacie, bo moje doświadczenia odnoszą się do Tanzanii.
      1/Przed wylotem do Afryki próbowałem, załatwić safari przez internet. Znalazłem 4-5 firm, odpowiedziały dwie z taką samą ofertą cenową i programem parków. Zrezygnowałem z tej opcji, bo cena była uzależniona od ilości osób jakie się zbiorą w danym terminie, nas było dwoje. Poza tym zależało mi na wyruszeniu w trasę zaraz po przylocie do Aruszy (punkt wypadowy na safarii w Tanzanii). Dodatkowo zależało mi na odwiedzeniu jednego miejsca którego proponowany program nie obejmował.
      2/Potem zgłosiło się do mnie, poprzez to forum, polskie biuro podróży z Krakowa, którego nazwy tu nie wymienię i zaproponowało horrendalną cenę. Więc też zrezygnowałem.
      3/ Tutaj też znalazłem namiar telefoniczny na jednego tanzańskiego beach boysa. Dzwoniłem do niego z Europy a potem po przylocie na Zanzibar (plqan wyjazdu obejmował najpierw leniuchowanie nad oceanem) Niestety bezskutecznie.
      4/ Na Zanzibarze spotkałem przypadkowo stale mieszkającego tam Polaka, który dał mi nr tel. do innego Polaka, który organizuje niby tanio takie safari. Niestety (stety) kontakt telefoniczny również okazał się bezskuteczny.
      5/ W rezultacie postanowiłem polecieć do Aruszy w ciemno. Na Zanzibarze kupiłem przez internet przeloty lokalnymi liniami na trasie Zanzibar - Arusza- Dar es Salaam. Po przylocie a było już po 18tej, kazałem się zawieźć taksówkarzowi do hotelu który sam sobie wymyśliłem na etapie planowania wyjazdu do Tanzanii. W drodze do miasta zapytałem czy zna jakąś firmę organizującą safari. Oczywiście znał. Poprzez komórkę ściągnął do biura (było już po godzinach urzędowania) właściciel i sekretarkę. Jak przyjechaliśmy do centrum to czekali już na nas. Uzgodniliśmy trasę, obejmowała Olduvai Gorge, co chciałem zobaczyć oraz zakwaterowanie w namiotach, bo na tym mi też zależało. Podpisaliśmy umowę i ustaliliśmy cenę (2000 USD, cztery dni 3 noclegi w terenie). Tu niestety niewiele utargowałem, z dwóch powodów: Wyprawa była indywidualna tzn. tylko na nas nas dwoje rozkładały się koszty stałe i napiwki oraz trasa była nietypowa. Jeden finansowy plus: zapłaciłem funtami w których mam oszczędności. Odpadło przewalutowanie.
      Zaproponował też hotel na przenocowanie w Aruszy. Wyjazd: następnego dnia rano.
      Efekt:
      - Hotel był tani i przyzwoity jak na jedną noc.
      - Safari było niesamowite, na dodatek porobiliśmy mnóstwo fajnych zdjęć. Z wielkiej piątki nie upolowaliśmy tylko lamparta (szkoda). Z innych nie upolowaliśmy flamingów ale w tym czasie nie przebywały w tym rejonie. Inne zwierzęta (zebry, żyrafy, antylopy, hipopotamy, małpy, guźce, szakale, hieny, bociany, strusie, sekretarze) przeważnie w dużej ilości i z bliska lub z bardzo bliska.
      - Mieliśmy niezawodny samochód, doświadczonego kierowcę-przewodnika i kucharza.
      W sumie nie żałuję wydanych pieniędzy. Zdecydowanie, warto było!
      Wnioski:
      - Safari można załatwić na miejscu startu.
      - Firm, jak się okazało podczas wyprawy, jest bardzo dużo. Poświęcenie jednego dnia na wybranie tej najtańszej pewnie obniży koszt.
      - Znalezienie się w wieloosobowej grupie obniża koszty. Wyprawa indywidualna podnosi swobodę wyboru celów.
      Pozdrawiam.
      • balajanek Re: zakupy na plaży 21.07.16, 02:08
        Zapomniałem dodać:
        2-3 dni to absolutnie za mało. Minimum 4 a optymalnie 5.
        No, ale co kto lubi jakie ma zainteresowania czy tylko chce safari "zaliczyć"
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka