Dodaj do ulubionych

Wybieram sie do Slowenii, do Portoroz

IP: 132.147.1.* 27.08.01, 12:26
Czesc wszystkim. Wybieram sie w przyszlym tygodniu na tygodniowy wyjazd do
Slowenii, do Portoroz. Nie bardzo wiem ile przeznaczyc pieniedzy na knajpki,
gdzie zamierzam sie stolowac - czy ceny sa wyzsze od polskich czy nie? Co warto
zwiedzic w tej czesci Slowenii? pozadrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: Wybieram sie do Slowenii, do Portoroz IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 14:52
      witam! w słowenji byłam tylko przejazdem, w lipcu br. po drodze do Chorwacji.
      Co wiem to powiem-tańsza benzyna niż w Polsce, nie miałam problemu z płaceniem
      kartą Maestro (niewypukła), ale płaciłam tylko raz w knajpie, i na stacji
      benz.. Jedzenie chyba trochę droższe niż w Polsce (ceny podobne do
      chorwackich); mają dobre wina :))) Podobno mają tam 4 różne "kuchnie narodowe"
      więc wygląda, że duża różnorodnośc. Sama bym chętnie pojechała do Słowacji, bo
      z tego co widziałam po drodze, wygląda bardzo interesująco. Miłego wyjazdu!
    • Gość: aman Re: Wybieram sie do Slowenii, do Portoroz IP: 157.25.139.* 29.08.01, 10:38
      Cześć! Wróciłem ze Słowenii dwa tygodnie temu. Dobry wybór.
      Polecam wycieczkę do Piranu (najlepiej statkiem - są kłopoty z parkowaniem
      samochodu - 2,5zł za godzinę przed wjazdem do miasta). Jeśli jedziesz
      samochodem po drodze koniecznie zobacz Bled - to jeszcze w Alpach. A bliżej
      Portoroż są jaskinie Skocjanskie, jaskinia Postojna, Predjamski zamek, stadnina
      koni w Lipicy, muzeum Salin na granicy z Chorwacją (odzyskuje się tam sól z
      wody morskiej), do Triestu jest 30 km. Polecam również przejażdzkę drogami po
      okilicznych wioskach tzw. winną cestą (drogą) - można obserwować jak żyją i
      pracują ludzie.
      Jedzenie jest dość drogie, trochę tańsze niż w Chorwacji. Obiad w restauracji
      1200SIT tj. ok. 20zł (zestaw dnia), zamawiając z karty trzeba zapłacić więcej,
      drogoe są ryby, tańsz jest pizza- duża 1000SIT tj. ok. 16zł.
      Bardzo dobre i nie drogie są wina. Jedzenie w sklepach dość drogie. Pieczywo,
      masło, sery, wędliny dwa razy droższe niż u nas. Polecam owoce - brzoskwinie od
      200SIT za kg tj. ok. 3,5zł.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka