Dodaj do ulubionych

Rumunia - za i przeciw

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 11:43
Powaznie zastanawiam sie nad wyjazdem w czasie wakacji do Rumunii. Ktoz z Was
byl tam? Slyszalem, ze jest pieknie i tano. Ale, czy bezpiecznie? Czy mozna
wybrac sie tam samochodem, czy lepiej nie ryzykowac? Czy mozna jezdzic od
miasta, do miasta, czy tez bedzie problem z noclegiem? Czy osoba, ktora nie
zna rumusnkeigo, jakos tam przetrwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marlew Re: Rumunia - za i przeciw IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 24.01.05, 14:02
      Witaj,
      Najgorzej z tym językiem :) ale od czego ręce :) a na poważnie to często nawet
      w hotelach nie znają angielskiego.
      Poza tym bezpieczniej na pewno niz u nas, wspaniale w górach, tak dziko jak
      chyba nigdzie w Europie - uwaga na psy pasterskie bo mogą zaatakować mniejsze
      grupy - poważnie.
      Samochodem jak najbardziej - jak zaznaczysz na granicy że jedziesz tylko do
      Rumunii to nie płacisz paru opłat tranzytowych.
      Noclegi bez problemów w hotelach przy drodze od 5 do 15 € /os.
      Poza tym kupa rzeczy do zobaczenia
      • Gość: pablo Re: Rumunia - za i przeciw IP: 217.153.39.* 24.01.05, 14:38
        dokładnie, czego nie czytam na temat rumunii to wszędzie ostrzegają przez tymi
        psami-reszta jest ok

też się wybieram ale chyba góry sobie daruję

pozdrówka
    • Gość: gosia Re: Rumunia - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:11
      byłam 2 razy. w miejscowościach turystycznych rewelacja- tanio, ślicznie i
      bezpiecznie. polecam Sinai w górach i wybrzeże. najtańsze noclegi u babć, które
      szukają turystów na dworcach- bezpiecznie i w porządku. TRZEBA się tragować i
      mówić że jesteś z Polski. absolutnie nie polecam zapuszczania się na zadupiu-
      pełno cyganów i bardzo nieprzyjemnie. grupka 4 osobowa niegdy nie bedzie miala
      problemów z nocowaniem- spalismy codziennie w innym miejscu za ok. 10 zł( w
      tamtym roku). aha, sigishoara jest śliczna. a dogadasz się na pewno. polecam.
      ale jeszcze bardziej polecam krym-baaaajka!
    • Gość: gosia Re: Rumunia - za i przeciw 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:12
      ahga, najtaniej absolutnie z przemysla autobusem - bilet kosztuje ok 100zl.
    • Gość: Ja :) Re: Rumunia - za i przeciw IP: 62.190.106.* 24.01.05, 16:33
      zapraszam tutaj:
      www.crimea.vip.interia.pl

byliśmy rok temu,
      było super, bardzo bezpiecznie, tanio (plus minus jak u nas), bardzo ładnie,
      masa rzeczy do zobaczenia :)
      • Gość: braszów Re: Rumunia - za i przeciw IP: *.osk.enformatic.pl 24.01.05, 18:59
        Cześć, pracowałem w RO ponad rok i jest bardzo ładny kraj ale nie zauważyłem
        żeby Rumuni specjalnie lubili obockrajowców - ugoszczą cię, zjesz z nimi obiad
        i tyle nic więcej...........myślałem że będziemy mieć dużo wspólnego bo tam też
        była komuna ale myliłem się - nic z tych rzeczy.........mieszkałem w
        Transylwanii w miasteczku Alba Iulia między Klużem a Sybinem i było bardzo
        fajnie - zauważylem że dużo czasu spędzają w kawiarniach na rozmowach- u nas
        tego nie zauważyłem - po pracy Polak idzie do domu i ogląda TV atam jest
        bardziej ludzki sposób przeżywania życia - w sumie mnie także tam ciągnie ale
        przez pracę nie bardzo mogę jechać kiedy chcę, próbowałem znależć Rumunkę - na
        dyskotece tańczy się inaczej niż u nas - w zasadzie wszyscy stoją w miejscu,
        nikt nie tańczy w parach -tylko raz w Klużu widziałem disco połaczone z nauką
        tańca - podsumowując bardzo mili i gościnni ludzie, żeby tylko nie palili 2,3
        paczek papierosów dziennie Pozdrawiam
    • dar54 Re: Rumunia - za i przeciw 24.01.05, 21:36
      W 2004 roku realizowałem wycieczkę : RUMUNIA - TRANSYLWANIA i WOŁOSZCZYZNA
      “TO NIE TYLKO KRAINA WAMPIRÓW” - szlakiem Draculi
      Chętnym prześlę zrealizowany program i informacje
      dlew6@wp.pl

• szpulkaa Re: Rumunia - za i przeciw 31.01.05, 10:47
      mieszkam w Bukareszcie... to tez Rumunia tyle, ze mniej goscinna niz pozostale
      rejony;-)) ogolnie kraj przypomina troche Polska, taka sprzed 5 lat. jest tylko
      wiekszy balagan, bezdomne ale raczej lagodne psy przy drogach, kierowcy, ktorzy
      jezdza jak wariaci. bardzo przyjazne sa ceny i ludzie, jedzenie i wino dobre:-)
      warto polazic po Karpatach, zwiedzic Transylwanie i delete Dunaju:-)
      jesli macie ochote pogadac troche wiecej o Rumunii, to zapraszam na nowe forum o
      tym kraju: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25616

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka