Dodaj do ulubionych

Egipt - ceny

IP: *.chello.pl 13.06.02, 13:42
Czy ktoś z was był ostatnio w Egipcie i może mi podać przykładowe ceny?
Obserwuj wątek
    • eela Re: Egipt - ceny 16.06.02, 22:24
      Ale czego ceny?
      • Gość: Karolina Re: Egipt - ceny IP: *.chello.pl 18.06.02, 20:18
        Podstawowych artykułów takich jak woda, jedzenie na mieście, wstępy itp.
    • terowka Re: Egipt - ceny 23.06.02, 11:50
      Gość portalu: Karolina napisał(a):

> Czy ktoś z was był ostatnio w Egipcie i może mi podać przykładowe ceny?

Czesc! Bylam w Egipcie na pocztaku maja. Przez ostatnich kilka m-cy cenny raczej
      nie ulegly wiekszej zmianie. Ze wzgledu na fakt ze nie znam kursow egipskkiego
      funta do zlotowki, podaje ceny w lokalnej walucie (egipski funt=L.E.):
      wstep na Saqqara: 20 L.E.
      Swiatynia Edfu:20 L.E.
      Piramidy Gizah: 20 L.E.
      Swiatynia w Luxorze: 10 L.E.
      Dolina Krolow (trzy grobowce): 20 L.E.
      Ogrody botaniczne w Aswanie - 5 L.E
      po za tym jezeli chcesz wnies aparat fotograficzny lub kamere VIDEO musisz kupic
      dodatkowy bilet do kazdej atrakcji. Ap. fotograficzny kosztuje 5-10 L.E. a kamera
      ok 100 L.E.
      Woda (duza butelka) w hotelu kosztuje ok. 5L.E., podobnie Cola i inne napoje.
      Bounty (baton): 2.10 L.E., male op. chipsow: 0.75 L.E., jogurty (125g): 0.95 L.E.
      To by bylo tyle, bo wiecej rachunkow nie udalo mi sie znalezc. Ogolnie rzecz
      biorac, na rynku, bazarze itp trzeba sie ostro targowac.
      POzdrawiam i zycze milego pobytu w pieknym Egipcie,

• miriam_73 Re: Egipt - ceny 24.06.02, 10:06
        5 funtów za wodę? Toż to rozbój na równej drodze!!!. Na mieście płaci się 2
        funty. Podobnie za puszkę coli lub Sprite'a. Bilety na fotografowanie
        obowiązują tylko na północy (tzn. Kair i okolice, Aleksandria) - w Luksorze, i
        dalej na płd. aż po Abu Simbel juz nie trzeba nic płacić. Wstęp do Wielkiej
        Piramidy i do Tutusia to dodatkowa opłata - po 40 funtów. Jak byłam w ub. roku
        w Egipcie relacja funta egipskiego do dolara wynosiła 4 do 1 czyli podobnie jak
        złotówkido dolara.
        • eela Re: Egipt - ceny 24.06.02, 16:04
          Woda mineralna w hotelu rzeczywiście taka droga, ale kto kupuje w hotelu?.
          Byłam w zeszłym roku, w sklepach kosztowała 2 funty. Bułki - paluszki, takiej
          długości jak do hot-dogów, paczkowane po 5 sztuk jakies smiesznie małe
          pieniądze. Nie pamiętam ile, ale naprawdę niewiele. Owoce w cenach zbliżonych
          do naszych.
          • Gość: Karolina Re: Egipt - ceny IP: *.chello.pl 24.06.02, 20:05
            Dziękuję za informacje. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka