Dodaj do ulubionych

Najpiękniejszy zabytek

18.03.06, 14:44
Chciałabym zapytać, jaka budowla, zabytek jest wg Was najpiękniejszy i
dlaczego? Potrzebuję odpowiedzi do szkoły na referat, piszcie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: LasVegasMan Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dyn.sprint-hsd.net 18.03.06, 16:00
      Nie sadze, aby mozna byloby znalezc na to odpowiedz. Jest tego po prostu za
      duzo.
      • deoand Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 16:44
        nie da się ale masz jak chcesz ....

Piramidy egipskie
        Sagrada de Familie - nieskończony kościół w Barcelonie
        Pałac Winsor w Anglii w Winsorze
        Świątynie w Luksorze w Egipcie

To tyle moich typów tak na pierwszy strzał ... jak w Familiadzie

pzdr deo
        • hans_2000 Sophie MARceau :) 21.03.06, 21:02
          • maz_leny To czemu by nie Catherine Deneuve :) ? 25.03.06, 13:46

• tygru_mrau Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 03:31
          deoand napisał:
          > Sagrada de Familie - nieskończony kościół w Barcelonie

może się czepiam, ale ten kościół nazywa się (Templo de la) Sagrada Familia

a swoją drogą - myślę sobie, że możnaby potraktowac temat twórczo - czemu nie
          napisać referatu np. o PKiN? ;o)

Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych inspiracji
          A

---------
          miau miau
        • Gość: podyanty Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dyn.iinet.net.au 24.03.06, 08:29
          No i Windsor a nie Winsor.
          Taj Mahal, bo i piekna historia jego powstania
        • Gość: alt Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.tvk.torun.pl 27.03.06, 18:08
          jeśli do referatu - to żeby nie było błędów to: Sagrada Familia i Windsor.
          swoją drogą Sagrada Familia nie jest taka znowu stara i wciąż coś tam przy niej
          robią.
      • tzeentch Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 12:26
        Stadion X lecia w Warszawie
        • Gość: marta Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 22.03.06, 14:33
          swietne wytypowanie! :-) masz duze szanse na wygrana w Familiadzie. proponuje
          sprobowac :-)
    • besir1 Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 17:24
      na swiecie uznaje sie , ze najpiekniejsza, zabytkowa budowla jest Mauzoleum
      Tadj Mahal w indyjskiej Agrze. Czy tak jest naprawde?...gusta moga byc rozne,
      lecz pewnoscia nie sposob go pominac mowiac o pieknych, zabytkowych budowlach.
      Natomiast w Europie w powszechnym mniemaniu najpiekniejsza jest Alhambra w
      Grenadzie.
      • besir1 Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 17:26
        oczywiscie mialo byc " Taj Mahal" :)
    • Gość: len Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 81.219.216.* 20.03.06, 10:07
      simply-bright napisała:

> Chciałabym zapytać, jaka budowla, zabytek jest wg Was najpiękniejszy i
      > dlaczego? Potrzebuję odpowiedzi do szkoły na referat, piszcie :)

a moze napisac ci ten referat? :))
      pzdr
      • iza42 Re: Najpiękniejszy zabytek 20.03.06, 10:18
        Architektonicznie bazylika i plac Sw Piotra w Rzymie , greckie Akropolis in
        Panteon , osobiscie lubie katerde w Chartres , tak naprawde to trudno jest miec
        tylko jeden najpiekniejszy zaytek , ktory sie lubi.
        Moze Mona Lisa w Luwrze?
        zalezy jaki styl jest w Twoim guscie , co do Ciebie przemawia..
        • Gość: hist Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.crowley.pl 21.03.06, 20:11
          a co to jest "Akropolis in Panteon"? Bo jesli juz to Partenon na Akropolu -
          Panteon jest w Rzymie - swiatynia poswiecona wielu bogom, natomiast Partenon
          jest to swiatynia Ateny Partenos (Dziewicy)
          • Gość: iza42 Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.jetstream.xtra.co.nz 22.03.06, 22:04
            Oczywiscie masz racje - chodzilo mi o Partenon.
      • Gość: pete Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 12:53
        Chciałbym zwrócić uwagę wszystkich na tragiczny stan zabytków kultury
        żydowskiej w Polsce. W Polsce przetrwało około 300 synagog i domów modlitwy
        oraz ok. 1000 cmentarzy ( w tym ok.480 z nagrobkami). Nie wiem ile dachów
        synagog przetrwało tegoroczną zimę. Zabytki cały czas padają ofiarą zaniedbania
        i wandali. W maleńkich Czechach, gdzie społeczność żydowska liczyła przed II
        wojną światową ok.100 tys osób przetrwało ok.200 synagog i 350 cmentarzy
        żydowskich ( prawie wszystkie z nagrobkami), otaczanych należytą opieką.
        Pilnego remontu wymagają synagogi w Dąbrowie Tarnowskiej, Ostrowie
        Wielkopolskim, Nowym Korczynie, Kolnie, Czyżewie i in. Niestety organizacje i
        fundacje żydowskie bardziej zainteresowane są gruntami po zabytkach i
        organizowaniem jarmarcznych imprez. Ratujmy to co było kiedyś polską specyfiką !

www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarno
        wska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm
        pl.wikipedia.org/wiki/Synagoga_w_Ostrowie_Wielkopolskim
        • Gość: lulu Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:05
          www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Ak
          tualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm
        • Gość: pete Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:14
          www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Ak
          tualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm

• Gość: apel Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:23
          www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm
        • ab_extra Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 08:01
          Ależ kto zabrania Żydom ratować swoje boznice?
        • rachela180 Oszmiana na Białorusi 23.03.06, 16:09
          W przewodnikach tego nie ma, a jest tam jedna z najpiękniejszych drewnianych
          synagog we Wschodniej Europie. Zachował się drewniany strop z giętego drewna,
          złocony i malowany, przetrwały też resztki fresków.
          Wewnątrz jest magazyn butelek...
    • rachela180 Re: Najpiękniejszy zabytek 21.03.06, 19:33
      W Polsce: zdecydowanie Pałac na Wodzie w Łazienkach. Nie tylko wspaniała
      architektura (mój ulubiony styl to styl stanisławowski), ale i bardzo ciekawa
      historia. Gdy do pałacu po wojnie weszli pierwsi naukowcy, wśród okropnego
      bałaganu i zniszczeń zostawinych przez ruskich sołdatów na ścianie w Sali
      Balowej (nad dziurą wywierconą przez Niemców- pałac miał byc wysadzony)
      znaleźli wydrapany (czy napisany ołówkiem, już nie pamiętam) napis po
      niemiecku: "Ósmy cudzie swiata, ty jednak będziesz zył"...

Na swiecie: jak dla mnie - wymienię trzy.

Koścół w Krzywiczach na Białorusi. To mała, zabita dechami wioska, trudno tam
      dojechać. Kościół z zewnątrz nieciekawy, ale wewnątrz - wspaniała rzeźba
      Chrystusa Antokolskiego - autentyczna, z końca XVIII wieku, rzymska!! Figura
      jest zupełnie zapomniana, myslę, że trudno znaleźć coś o niej w literaturze.
      Przy mnie łamano pieczęcie papieskie w głowie figury :) wewnątrz byly relikwie
      świętych.

Pałac Umiastowskich w Żemosławiu, również na Białorusi. Też wiocha, ale jaki
      przepiękny pałac! Jeszcze kilka lat temu była tam siedziba sowchozu, dziś jest
      kompletnie zrujnowany. Budowla jest kopią Pałacu na Wodzie. Zachowały się
      resztki wspaniałego ogrodu, z cudownym stawem i kapliczką. Nie chciałam
      opuszczać tego miejsca, choć frontową elewację szpeci obrzydliwy pomnik
      Bohatera II Wojny pomalowany srebrzanką.

Wzgórze Królowej Bony w Krzemieńcu na Ukrainie. Zachowały się ruiny gotyckiego
      zamku. Ale jakie widoki! Przy dobrej pogodzie ze szczytu góry widać lśniące
      kopuły klasztoru w Ławrze Poczajowskiej. Wzgórze wyrasta jak stół z gładkiej
      równiny, a gdy spojrzeć w dół, to niemal pod stopami ma się miasto, klasztor,
      kościół, liceum, w którym uczył się Juliusz Słowacki...

Myślę, że najpiękniejsze zabytki to te, które są dla nas szczególnie ważne.
      Możemy mówić dużo o Chartes, Riems, Gizah, Taj Mahal, ale dla mnie
      najpiękniejsze są właśnie te. Dla innych - będzie to Plac Czerwony w Moskwie
      czy Notre Dame w Paryżu.
      Warto jednak pamiętać o tych całkiem zapomnianych, nieznanych, a urzekających
      pięknem dziewiczości.
      • Gość: Konrad Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.03.06, 22:01
        Dodaj ruinę "Orlego Gniazda" Mirów widzianą słonecznym rankiem spomiędzy
        jałowców otoczenia drogi do ruiny Bobolice! Dreszcze po plecach.
    • Gość: marysia Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.aster.pl 21.03.06, 19:33
      Nie trzeba szukac daleko, drewniana architektura sakralna, np kościół w Księżym Lesie
    • Gość: magic woman Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 19:53
      Ratusz w Poznaniu
    • Gość: ann Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.cku-gda.ids.pl 21.03.06, 20:01
      To ma być Twój referat i Twoim prawem jest wybrać zabytek, który uważasz za
      najpiękniejszy. Chodzi o Twoje spojrzenie, odczucia, wiedzę. Aż tak Ci się nie
      chec myśleć, że pytasz innych o zdanie? A gdzie wolność wyboru i samodzielność
      myślenia? Zmień się!
      • Gość: zenotka Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:24
        Koloseum ,piramidy ,i ponoć Petra w Jordanii,a w Polsce? hmmmm mmmm
        • Gość: Kraków Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:59
          Barokowy kościół ŚŚ. Piotra i Pawła w Krakowie na Grodzkiej.
          Cuuudeńko!
          • Gość: maxlowe Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 22.03.06, 04:10

Wszyscy, moi drodzy, zapomnieliscie o Wawelu!
          • s.wawelski Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 05:29
            Jak juz o krakowskich zabytkach i zakatkach mowa, to moim zdaniem nic nie
            pobije Smoczej Jamy, do ktorej serdecznie zapraszam.

S.W.
            • gwiazda63 Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 07:36
              A w Krakowie najbardziej podoba mi się kościół oo.Franciszkanów z witrażem Boga
              Ojca oraz secesyjną polichromią:-)
    • Gość: cekin Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.qc.sympatico.ca 22.03.06, 06:21
      zobaczcie liste tych zabytkow pod tym linkiem www.hillmanwonders.com/
      • Gość: stanley Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.167.119.82.versanetonline.de 22.03.06, 09:08
        kopalnia soli w wieliczce
    • Gość: zaj Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 62.140.211.* 22.03.06, 09:29
      machu piccchu w Peru
      • Gość: jjs Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 194.246.124.* 22.03.06, 09:51
        Kościół Benedyktynów we Lwowie - najpiękniejszym spośród wszystkich polskich miast.
      • bez.wyksztalcenia MP i wiele innych w Ameryce Pld 23.03.06, 12:51

• Gość: ola Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 87.239.24.* 22.03.06, 10:58
      Czeska Praga nie ma takiej drugiej .
    • biserka79 Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 11:13
      Jasne, że ciężko wybrać jeden na, ale wg mnie takim, co robi piorunujące
      wrażenie jest Koloseum w Rzymie. Ale poniweaz mogłabyś nie być sama w klasie,
      to radziłabym dodać coś o Chorwacji i wpływach czasów panowania rzymskiego
      tamże: np. Pula!!!
    • biserka79 Najpiękniejszy zabytek-Koloseum w Rzymie+Chorwacja 22.03.06, 11:56
      Ale przede wszystkim powinnas wybrac spośród tych, które ty sama widzialas "na
      żywo". Bo mozesz przynajmniej napisac cos o swoich wlasnych odczuciach. Jesli
      nie mialas okazji byc gdzies dalej zagranicą, to na pewno cos przykuło twoją
      uwagę tu, w Polsce. Osobiście polecam Kalwarię w Wejherowie! :)
    • Gość: ppppp28 Konkurs potrwa do wiosny 2007?!?!?!?!?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.06, 12:30
      widzac ze jest bardzo duzo obierzy-swiatow i znawcow zabytkow- zarowno ci co
      czytaja 1 strony gazet (Europa , Egipt),jak tez ci orginalni zaintersowani
      niespotykanymi kulturami (PERU) jako rowniez innowacyjni (Bialorus, Ukraina).
      Nie mozna zapomniec o lokalnych patriotach.

I konkurs moze trwac dalej az do konca swiata i o jeden dzien dluzej, bo po
      wawelu przyjdzie wpis z zamekiem krolewskim, a po windsorze wersal, po
      piramidach - mur chinski, etc.
      a wszystkie te wpisy zaleza od subiektywnych doczuc i upodoban. (NA MARGINESIE
      -DLACZEGI NIKT NIE PODAL KLASZTORU W CZESTOCHOWIE?)

W pytaniu nie ma zadnych obiektywnych wymiernych krytriow (np. najwiekszy
      najstrszy itp), dlatego nie da sie odpowiedziec na pytanie. Bo dlaczeho Wawel
      jest piekniejszy od PeKiNu??
      Bo ktos sobie tak powiedzial i tyle.

dlatego ja sobie napisze koscioly w swidnicy i jaworze
      Pozdrawiam

• Gość: podyanty Re: Konkurs potrwa do wiosny 2007?!?!?!?!?! IP: *.dyn.iinet.net.au 24.03.06, 08:52
        Obieżyswiat od biegac (nie obierac). G wymienia sie na Ż.
        Ludzie, uczcie sie ortografii !!!
    • Gość: aga w polsce IP: *.toya.net.pl 22.03.06, 12:40
      Dla mnie w polsce najładniejszym zabytkiem jest zamek w Książu(2 km od
      wałbrzycha)w europie stare miasto w sigishoarze(miasto w rumunii)Choć możesz
      potraktować jako najpiekniejszy zabytek np łodzkie kamienice i fabryki.Sama sie
      nimi interesuje.Mogłobyć to o tyle ciekawe,że nikt się tym nie interesuje,stoją
      zrujnowane i dalej niszczeją ale achitektonicznie niektóre są piekne.Sa one w
      pisane na liste UNESCO jako zabytek pierwszej kategorii.Życze miłego pisania
    • teresa.prokopek Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 13:25
      Tyle pieknych zabytków a Ty masz problem. Proponuję jako wyjątkowe zabytki -
      Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy ( Dolnośląskie). Wystarczy wejść na
      strony : www.jawor.pl i www.swidnica.pl. Pozdrawiam
    • Gość: piotrek Synagoga IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:26
      www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm
      • blasphemy Re: Synagoga 23.03.06, 09:25
        może już przestaniesz spamować piotrek, pete, lulu i jak tam się jeszcze
        nazwiesz?
    • biserka79 Skansen 22.03.06, 15:03
      Skansen (rekonstrukcja polskiej wsi) na rozległym terenie w otoczeniu natury we
      Wdzydzach Kiszewskich!!
    • Gość: CSC Wroclaw IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.03.06, 16:27
      Hala Ludowa (Hala Stulecia) projektu Maxa Berga- jedno z najwspanialszych i
      najbardziej iteresujacych dokonan architektury XX wieku
      • simply-bright Re: Wroclaw 22.03.06, 16:57
        Kochani jesteście dziękuję Wam bardzo :) wybrałam w sumie dwa - Kaplicę
        Sykstyńską (rzeczywiście zrobiło na mnie wrażenie) i Wawel; ale i tak myślę, że
        można pociągnąć ten wątek dalej, więc piszcie jakie zabytki podobają Wam się
        najbardziej! :)
        Ann, owszem, to mój referat, ale do tej pory w ogóle nie interesowałam się
        architekturą i sztuką i dopiero teraz zaczęłam przeglądać strony temu
        poświęcone, i wdzięczna jestem za pomoc. I miałam wolny wybór przy tylu
        propozycjach :)
        Aha, ktoś napisał coś o stadionie w Warszawie... kusząca propozycja :D ;)
        Pzdr i piszcie dalej :) !
        • karoly Re: Wroclaw 22.03.06, 19:19
          zabawne, z tego co rozumiem, masz napisac do szkoly referat pt "moj ulubiony
          zabytek", chociaz nie interesujesz sie sztuka i architektura.... hmm...

poradzilbym Ci tak: jesli twoj nauczyciel ma otwarta glowe, wybierz cos malo
          znanego z Twojej okolicy. cos, co mimo wszystko zwrocilo Twoja uwage i jakos Ci
          sie spodobalo. to moze byc dowolna rzecz - kosciol, ale i wiejska chlupa,
          palac, ale i stara fabryka, zamek, ale i wybrukowany kawalek ulicy, etc.
          spronuj sie czegos dowiedziec o tym obiekcie. w Internecie, popytaj znajomych,
          lub w ostatecznosci - idz do biblioteki ;-)

jesli natomiast twoj nauczyciel rozumuje w kategoriach nowej matury, w ktorej
          najlepsze oceny dostaja ci, co wykaza sie znajomoscia wytypowanych przez
          kuratoria wyrazen, to juz lepiej pisz o Wawelu i Sykstynskiej....

przy czym, oczywiscie te dwie rzeczy maja prawo Ci sie podobac ;-)
          sam bardzo lubie Wawel. a najbardziej Wieze Srebnych Dzwonow. a moze tylko jej
          nazwe...? ;-))
    • franek9915 Drzewo z Powieszonym o.Rydzykiem :-)) 22.03.06, 17:11
      nr 2 to Poćwiartowany Prezydent Kaczyński nr 3 Sobecka z pedardą w dupie :-)
    • Gość: Paul Moja pierwsza zona. n/t IP: *.lodz.mm.pl 23.03.06, 01:08
    • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 03:50
      nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego
      no i Seagram Building przy Park Avenue
      a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna
      chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu
      • zlotoslanos Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 09:31
        Dla mnie całe Włochy ale najbardziej Forum Romanum tam czuć zapach historii.
      • bez.wyksztalcenia Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 12:53
        no nie, Machu Picchu jest piekne! Bylas tam o wschodzie slonca? Ja tak, szlam
        na piechote przez dzungle i to bylo cudowne....
        • achzarit Z Aquas Caliente jak mniemam? 23.03.06, 14:55
        • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 21:58
          wlasnie bylam, stad moja opinia
      • Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:34
        zettrzy napisała:

> nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego
        > no i Seagram Building przy Park Avenue
        > a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna
        > chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu
        snobizm na maksa czy mi się wydaje?pierwsze slyszę,że by swój dom zaliczać do
        zabytku ,chyba,że to prowokacja ale niestety istnieją tacy ludzie jak ty -
        buhahaha ,a mój dom projektował Christoper Wren ,wiesz kto to zlotko?
        • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 00:53
          Gość portalu: Ricardo napisał(a):

> zettrzy napisała:
          >
          > > nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego
          > > no i Seagram Building przy Park Avenue
          > > a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna
          > > chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu
          > snobizm na maksa czy mi się wydaje?pierwsze slyszę,że by swój dom zaliczać do
          > zabytku ,chyba,że to prowokacja ale niestety istnieją tacy ludzie jak ty -
          > buhahaha ,a mój dom projektował Christoper Wren ,wiesz kto to zlotko?

tragiczna sprawa, nielogowancu - dom jest zaklasyfikowany jako zabytek i
          dlatego, kiedy chcemy np. naprawic dach, to.... no juz wiesz co, przeciez twoj
          dom projektowal ... ups, juz prawie myslalam ze ChristopHer Wren a tu sie
          okazuje jakis kuzyn ChristoPer... no to fakt, nie mozesz sie nawet domyslic

awans spoleczny z pretensjami czy mi sie wydaje?
          • papryczka_ag Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 09:08
            Hm... mam wrażenie, że choćby przy zamku w Książu innych zabytków wszystkie
            domy w Podkowie mogą się schować...
            A jeśli dobrze myślę, to chyba nawet wiem który to dom...

Co do ulubionych zabytków Europejskich:

- Powązki
            - Krzyżtopór w Ujeżdzie
            - Forum Romanum
            - Alhambra

Światowe:

- Taj Mahal
            - zabytki inkaskie ( nie potrafie wybrać )
            - Empire State Building
            • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 18:40
              papryczka_ag napisała:

> A jeśli dobrze myślę, to chyba nawet wiem który to dom...
              >

a ktory?
          • Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:07
            dom projektowal ... ups, juz prawie myslalam ze ChristopHer Wren a tu sie
            okazuje jakis kuzyn ChristoPer... no to fakt, nie mozesz sie nawet domyslic

awans społeczny ? hahahahaha dobre,a ty co hrabianka? niestety muszę Cię
            zmartwić ale mamy XXI wiek i trochę śmiesznie brzmią takie ekhmm wyznania?
            Mój dach akurat też jest zaklasyfikowany -może nie jako zabytek ale zabudowa z
            lat 20-tych i też są problemy z remontem ale nigdy nie ośmnieliłbym sie
            porównywać gonp. z Wawelem ,a co do mojego loginu ,cóż spotykam Cię już na
            różnych forach i muszę powiedzieć ,że twoje wypowiedzi często gęsto są poniżej
            jakiegokolwiek poziomu
            a "zetrzy "to od ..ze trzy jaja ,ze trzy gruszki ,ze trzy kopy,..?tak się pytam
            • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 18:38
              Gość portalu: Ricardo napisał(a):

> awans społeczny ? hahahahaha dobre,a ty co hrabianka? niestety muszę Cię
              > zmartwić ale mamy XXI wiek i trochę śmiesznie brzmią takie ekhmm wyznania?

"awans spoleczny" misiu to inna nazwa na okreslenie mentalnosci, o ktorej mowilo
              sie rowniez "myje nogi w pierwszym pokoleniu", a dzisiaj objawia sie ona takim
              podejsciem do zycia jak twoje, nazwijmy to pegieeryzm od miejsca jego narodzin

> Mój dach akurat też jest zaklasyfikowany -może nie jako zabytek ale zabudowa z
              > lat 20-tych i też są problemy z remontem ale nigdy nie ośmnieliłbym sie
              > porównywać gonp. z Wawelem ,a co do mojego loginu ,cóż spotykam Cię już na
              > różnych forach i muszę powiedzieć ,że twoje wypowiedzi często gęsto są poniżej
              > jakiegokolwiek poziomu

no prosze, jakies biedne dziecko śtlaśnie sie denelwuje zie ktoś dolośły ma
              takie ziupełnie inne śpojzienie na zicie... a kim ty jestes zeby oceniac
              czyjkolwiek poziom, tchorzu nielogowany

> a "zetrzy "to od ..ze trzy jaja ,ze trzy gruszki ,ze trzy kopy,..?tak się pytam

oj dys-cos-tam, zgubilismy to drugie "t" w czytaniu... i takie jakies rolnicze
              te skojarzenia ... dobrze trafilam z tym pegieerem, co?
              • Gość: ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:20
                Co ty masz z tym nielogowaniem?nie pisuję tak chętnie jak ty na forach gazety
                więc niepotrzebny jest mi stały Login.Pegieeryzm? heh ,mieszkam na obrzeżach
                pięknego Krakowa ( posiadam co prawda ogród ale raczej nie są to wielkieeee
                hektary),moi przodkowie częściowo wywodzą się ze wsi częściowo z miasta ale
                nigdy nie uważałem tego za powód do wstydu.Zrozum ,zdumiało mnie tylko (
                chyba,że to dowcip) porównanie własnego domu do zabytku ( w Wielkiej Brytanii
                są setki domostw o wielowiekowej tradycji i nikt nie robi z tego wielkiego
                halo) ale skoro takie są twoje poglądy -no ok.
                Nie mam dysleksji ani dysortografii tudzież dyskalkulii ,teraz zauważyłem to
                zettrzy.
                • zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 21:06
                  Gość portalu: ricardo napisał(a):

> Co ty masz z tym nielogowaniem?nie pisuję tak chętnie jak ty na forach gazety
                  > więc niepotrzebny jest mi stały Login.Pegieeryzm? heh ,mieszkam na obrzeżach
                  > pięknego Krakowa ( posiadam co prawda ogród ale raczej nie są to wielkieeee
                  > hektary),moi przodkowie częściowo wywodzą się ze wsi częściowo z miasta ale
                  > nigdy nie uważałem tego za powód do wstydu.Zrozum ,zdumiało mnie tylko (
                  > chyba,że to dowcip) porównanie własnego domu do zabytku ( w Wielkiej Brytanii
                  > są setki domostw o wielowiekowej tradycji i nikt nie robi z tego wielkiego
                  > halo) ale skoro takie są twoje poglądy -no ok.
                  > Nie mam dysleksji ani dysortografii tudzież dyskalkulii ,teraz zauważyłem to
                  > zettrzy.

nie pisujesz, chyba ze sie chcesz do kogos dowalic... dlatego sie nie logujesz

powodem do wstydu nie jest pochodzenie przodkow tylko sposob myslenia, tutaj w
                  pelnej krasie
                  co cie tak boli ze lubie swoj wlasny dom? aha, zapomnialam, mentalnosc...
          • Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:08
            jeszcze jedno..ze3 ,literówki każdemu mogą się Zdarzyć
      • troll16 Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 14:28
        ja tez mam piekny dom w podkowie :-)
    • the_dzidka Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 11:51
      Angkor Wat!
      • Gość: meli5 Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.06, 14:03
        W polsce wytypowalabym Wawel w Krakowie.
        Ponadto strasznie podoba mi sie Wenecja,jedyna w swoim rodzaju:)
        • Gość: saltcitizenek Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:29
          Wieliczka
    • piegoosek Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 17:23
      dla mnie Wlochy, to jeden wielki zabytek, cudny kraj :)
      ale jeli mialabym wybierac w tym co widzialam, to na pewno Pompeje!
      pl.wikipedia.org/wiki/Pompeje
      z budynkow - Bazylika sw. Piotra w Watykanie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_%C5%9Bw._Piotra_na_Watykanie
      a osobiscie uwielbiam Palladia i jego architekture (rowniez Wlochy):
      pl.wikipedia.org/wiki/Andrea_Palladio
      • dziewczyna_briana Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 22:59
        Warszawa, budynek numer 55 przy Jana Pawla. Cudo.
        • melisa-bb Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 13:33
          Ja dodałabym wiszące klasztory -Meteory . Robia niesamowite wrażenie.
          • emeina Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 14:17
            Krzywa wieża :)
    • Gość: julianna Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.chello.pl 25.03.06, 15:55
      La Fosse Dionne w Tonerre, we Francji. Sam zobacz:
      www.trekearth.com/gallery/photo234292.htm
      www.yonne-89.net/diapoFossDionn.htm
      www.jedecouvrelafrance.com/f-1764.yonne-tonnerre.html
      • picard2 Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 20:52
        Trudno jest wybrac jeden zabytek.Ja najbardziej lubie Forence(Florencje) w
        cudnej Toskanii szczgolnie we wrzesniu.No i Paryz w obrebie Wielkich Bulwarow.
        • Gość: Tomi najstarszy znak drogowy w Polsce... IP: *.orange.pl 26.03.06, 13:09
          i najdłuższy link, aby go zobaczyć. Jeśli nie zechce się otworzyć, wpisz na
          google frazę: słup milowy.

images.google.pl/imgres?
          imgurl=www.wollama.konin.lm.pl/slup.jpg&imgrefurl=http://www.wollama.koni
          n.lm.pl/slup.html&h=273&w=430&sz=39&tbnid=sSTFPyLiVNIBKM:&tbnh=78&tbnw=123&hl=pl
          &start=3&prev=/images%3Fq%3Ds%25C5%2582up%2Bmilowy%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%
          3D%26sa%3DN

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka