simply-bright 18.03.06, 14:44 Chciałabym zapytać, jaka budowla, zabytek jest wg Was najpiękniejszy i dlaczego? Potrzebuję odpowiedzi do szkoły na referat, piszcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LasVegasMan Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dyn.sprint-hsd.net 18.03.06, 16:00 Nie sadze, aby mozna byloby znalezc na to odpowiedz. Jest tego po prostu za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 16:44 nie da się ale masz jak chcesz .... Piramidy egipskie Sagrada de Familie - nieskończony kościół w Barcelonie Pałac Winsor w Anglii w Winsorze Świątynie w Luksorze w Egipcie To tyle moich typów tak na pierwszy strzał ... jak w Familiadzie pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 03:31 deoand napisał: > Sagrada de Familie - nieskończony kościół w Barcelonie może się czepiam, ale ten kościół nazywa się (Templo de la) Sagrada Familia a swoją drogą - myślę sobie, że możnaby potraktowac temat twórczo - czemu nie napisać referatu np. o PKiN? ;o) Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych inspiracji A --------- miau miau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dyn.iinet.net.au 24.03.06, 08:29 No i Windsor a nie Winsor. Taj Mahal, bo i piekna historia jego powstania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.tvk.torun.pl 27.03.06, 18:08 jeśli do referatu - to żeby nie było błędów to: Sagrada Familia i Windsor. swoją drogą Sagrada Familia nie jest taka znowu stara i wciąż coś tam przy niej robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 22.03.06, 14:33 swietne wytypowanie! :-) masz duze szanse na wygrana w Familiadzie. proponuje sprobowac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
besir1 Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 17:24 na swiecie uznaje sie , ze najpiekniejsza, zabytkowa budowla jest Mauzoleum Tadj Mahal w indyjskiej Agrze. Czy tak jest naprawde?...gusta moga byc rozne, lecz pewnoscia nie sposob go pominac mowiac o pieknych, zabytkowych budowlach. Natomiast w Europie w powszechnym mniemaniu najpiekniejsza jest Alhambra w Grenadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
besir1 Re: Najpiękniejszy zabytek 18.03.06, 17:26 oczywiscie mialo byc " Taj Mahal" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 81.219.216.* 20.03.06, 10:07 simply-bright napisała: > Chciałabym zapytać, jaka budowla, zabytek jest wg Was najpiękniejszy i > dlaczego? Potrzebuję odpowiedzi do szkoły na referat, piszcie :) a moze napisac ci ten referat? :)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
iza42 Re: Najpiękniejszy zabytek 20.03.06, 10:18 Architektonicznie bazylika i plac Sw Piotra w Rzymie , greckie Akropolis in Panteon , osobiscie lubie katerde w Chartres , tak naprawde to trudno jest miec tylko jeden najpiekniejszy zaytek , ktory sie lubi. Moze Mona Lisa w Luwrze? zalezy jaki styl jest w Twoim guscie , co do Ciebie przemawia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.crowley.pl 21.03.06, 20:11 a co to jest "Akropolis in Panteon"? Bo jesli juz to Partenon na Akropolu - Panteon jest w Rzymie - swiatynia poswiecona wielu bogom, natomiast Partenon jest to swiatynia Ateny Partenos (Dziewicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza42 Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.jetstream.xtra.co.nz 22.03.06, 22:04 Oczywiscie masz racje - chodzilo mi o Partenon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 12:53 Chciałbym zwrócić uwagę wszystkich na tragiczny stan zabytków kultury żydowskiej w Polsce. W Polsce przetrwało około 300 synagog i domów modlitwy oraz ok. 1000 cmentarzy ( w tym ok.480 z nagrobkami). Nie wiem ile dachów synagog przetrwało tegoroczną zimę. Zabytki cały czas padają ofiarą zaniedbania i wandali. W maleńkich Czechach, gdzie społeczność żydowska liczyła przed II wojną światową ok.100 tys osób przetrwało ok.200 synagog i 350 cmentarzy żydowskich ( prawie wszystkie z nagrobkami), otaczanych należytą opieką. Pilnego remontu wymagają synagogi w Dąbrowie Tarnowskiej, Ostrowie Wielkopolskim, Nowym Korczynie, Kolnie, Czyżewie i in. Niestety organizacje i fundacje żydowskie bardziej zainteresowane są gruntami po zabytkach i organizowaniem jarmarcznych imprez. Ratujmy to co było kiedyś polską specyfiką ! www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarno wska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm pl.wikipedia.org/wiki/Synagoga_w_Ostrowie_Wielkopolskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:05 www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Ak tualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:14 www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Ak tualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apel Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:23 www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 08:01 Ależ kto zabrania Żydom ratować swoje boznice? Odpowiedz Link Zgłoś
rachela180 Oszmiana na Białorusi 23.03.06, 16:09 W przewodnikach tego nie ma, a jest tam jedna z najpiękniejszych drewnianych synagog we Wschodniej Europie. Zachował się drewniany strop z giętego drewna, złocony i malowany, przetrwały też resztki fresków. Wewnątrz jest magazyn butelek... Odpowiedz Link Zgłoś
rachela180 Re: Najpiękniejszy zabytek 21.03.06, 19:33 W Polsce: zdecydowanie Pałac na Wodzie w Łazienkach. Nie tylko wspaniała architektura (mój ulubiony styl to styl stanisławowski), ale i bardzo ciekawa historia. Gdy do pałacu po wojnie weszli pierwsi naukowcy, wśród okropnego bałaganu i zniszczeń zostawinych przez ruskich sołdatów na ścianie w Sali Balowej (nad dziurą wywierconą przez Niemców- pałac miał byc wysadzony) znaleźli wydrapany (czy napisany ołówkiem, już nie pamiętam) napis po niemiecku: "Ósmy cudzie swiata, ty jednak będziesz zył"... Na swiecie: jak dla mnie - wymienię trzy. Koścół w Krzywiczach na Białorusi. To mała, zabita dechami wioska, trudno tam dojechać. Kościół z zewnątrz nieciekawy, ale wewnątrz - wspaniała rzeźba Chrystusa Antokolskiego - autentyczna, z końca XVIII wieku, rzymska!! Figura jest zupełnie zapomniana, myslę, że trudno znaleźć coś o niej w literaturze. Przy mnie łamano pieczęcie papieskie w głowie figury :) wewnątrz byly relikwie świętych. Pałac Umiastowskich w Żemosławiu, również na Białorusi. Też wiocha, ale jaki przepiękny pałac! Jeszcze kilka lat temu była tam siedziba sowchozu, dziś jest kompletnie zrujnowany. Budowla jest kopią Pałacu na Wodzie. Zachowały się resztki wspaniałego ogrodu, z cudownym stawem i kapliczką. Nie chciałam opuszczać tego miejsca, choć frontową elewację szpeci obrzydliwy pomnik Bohatera II Wojny pomalowany srebrzanką. Wzgórze Królowej Bony w Krzemieńcu na Ukrainie. Zachowały się ruiny gotyckiego zamku. Ale jakie widoki! Przy dobrej pogodzie ze szczytu góry widać lśniące kopuły klasztoru w Ławrze Poczajowskiej. Wzgórze wyrasta jak stół z gładkiej równiny, a gdy spojrzeć w dół, to niemal pod stopami ma się miasto, klasztor, kościół, liceum, w którym uczył się Juliusz Słowacki... Myślę, że najpiękniejsze zabytki to te, które są dla nas szczególnie ważne. Możemy mówić dużo o Chartes, Riems, Gizah, Taj Mahal, ale dla mnie najpiękniejsze są właśnie te. Dla innych - będzie to Plac Czerwony w Moskwie czy Notre Dame w Paryżu. Warto jednak pamiętać o tych całkiem zapomnianych, nieznanych, a urzekających pięknem dziewiczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.03.06, 22:01 Dodaj ruinę "Orlego Gniazda" Mirów widzianą słonecznym rankiem spomiędzy jałowców otoczenia drogi do ruiny Bobolice! Dreszcze po plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.aster.pl 21.03.06, 19:33 Nie trzeba szukac daleko, drewniana architektura sakralna, np kościół w Księżym Lesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic woman Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.icpnet.pl 21.03.06, 19:53 Ratusz w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.cku-gda.ids.pl 21.03.06, 20:01 To ma być Twój referat i Twoim prawem jest wybrać zabytek, który uważasz za najpiękniejszy. Chodzi o Twoje spojrzenie, odczucia, wiedzę. Aż tak Ci się nie chec myśleć, że pytasz innych o zdanie? A gdzie wolność wyboru i samodzielność myślenia? Zmień się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:24 Koloseum ,piramidy ,i ponoć Petra w Jordanii,a w Polsce? hmmmm mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraków Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:59 Barokowy kościół ŚŚ. Piotra i Pawła w Krakowie na Grodzkiej. Cuuudeńko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 22.03.06, 04:10 Wszyscy, moi drodzy, zapomnieliscie o Wawelu! Odpowiedz Link Zgłoś
s.wawelski Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 05:29 Jak juz o krakowskich zabytkach i zakatkach mowa, to moim zdaniem nic nie pobije Smoczej Jamy, do ktorej serdecznie zapraszam. S.W. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda63 Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 07:36 A w Krakowie najbardziej podoba mi się kościół oo.Franciszkanów z witrażem Boga Ojca oraz secesyjną polichromią:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cekin Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.qc.sympatico.ca 22.03.06, 06:21 zobaczcie liste tych zabytkow pod tym linkiem www.hillmanwonders.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanley Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.167.119.82.versanetonline.de 22.03.06, 09:08 kopalnia soli w wieliczce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaj Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 62.140.211.* 22.03.06, 09:29 machu piccchu w Peru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjs Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 194.246.124.* 22.03.06, 09:51 Kościół Benedyktynów we Lwowie - najpiękniejszym spośród wszystkich polskich miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Najpiękniejszy zabytek IP: 87.239.24.* 22.03.06, 10:58 Czeska Praga nie ma takiej drugiej . Odpowiedz Link Zgłoś
biserka79 Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 11:13 Jasne, że ciężko wybrać jeden na, ale wg mnie takim, co robi piorunujące wrażenie jest Koloseum w Rzymie. Ale poniweaz mogłabyś nie być sama w klasie, to radziłabym dodać coś o Chorwacji i wpływach czasów panowania rzymskiego tamże: np. Pula!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biserka79 Najpiękniejszy zabytek-Koloseum w Rzymie+Chorwacja 22.03.06, 11:56 Ale przede wszystkim powinnas wybrac spośród tych, które ty sama widzialas "na żywo". Bo mozesz przynajmniej napisac cos o swoich wlasnych odczuciach. Jesli nie mialas okazji byc gdzies dalej zagranicą, to na pewno cos przykuło twoją uwagę tu, w Polsce. Osobiście polecam Kalwarię w Wejherowie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppppp28 Konkurs potrwa do wiosny 2007?!?!?!?!?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.03.06, 12:30 widzac ze jest bardzo duzo obierzy-swiatow i znawcow zabytkow- zarowno ci co czytaja 1 strony gazet (Europa , Egipt),jak tez ci orginalni zaintersowani niespotykanymi kulturami (PERU) jako rowniez innowacyjni (Bialorus, Ukraina). Nie mozna zapomniec o lokalnych patriotach. I konkurs moze trwac dalej az do konca swiata i o jeden dzien dluzej, bo po wawelu przyjdzie wpis z zamekiem krolewskim, a po windsorze wersal, po piramidach - mur chinski, etc. a wszystkie te wpisy zaleza od subiektywnych doczuc i upodoban. (NA MARGINESIE -DLACZEGI NIKT NIE PODAL KLASZTORU W CZESTOCHOWIE?) W pytaniu nie ma zadnych obiektywnych wymiernych krytriow (np. najwiekszy najstrszy itp), dlatego nie da sie odpowiedziec na pytanie. Bo dlaczeho Wawel jest piekniejszy od PeKiNu?? Bo ktos sobie tak powiedzial i tyle. dlatego ja sobie napisze koscioly w swidnicy i jaworze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podyanty Re: Konkurs potrwa do wiosny 2007?!?!?!?!?! IP: *.dyn.iinet.net.au 24.03.06, 08:52 Obieżyswiat od biegac (nie obierac). G wymienia sie na Ż. Ludzie, uczcie sie ortografii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga w polsce IP: *.toya.net.pl 22.03.06, 12:40 Dla mnie w polsce najładniejszym zabytkiem jest zamek w Książu(2 km od wałbrzycha)w europie stare miasto w sigishoarze(miasto w rumunii)Choć możesz potraktować jako najpiekniejszy zabytek np łodzkie kamienice i fabryki.Sama sie nimi interesuje.Mogłobyć to o tyle ciekawe,że nikt się tym nie interesuje,stoją zrujnowane i dalej niszczeją ale achitektonicznie niektóre są piekne.Sa one w pisane na liste UNESCO jako zabytek pierwszej kategorii.Życze miłego pisania Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.prokopek Re: Najpiękniejszy zabytek 22.03.06, 13:25 Tyle pieknych zabytków a Ty masz problem. Proponuję jako wyjątkowe zabytki - Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy ( Dolnośląskie). Wystarczy wejść na strony : www.jawor.pl i www.swidnica.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Synagoga IP: 195.164.127.* 22.03.06, 13:26 www.wrotamalopolski.pl/root_BIP/BIP_w_Malopolsce/gminy/root_Dabrowa+Tarnowska/Aktualnosci/Tresci/Apel-Synagoga2005.htm Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Synagoga 23.03.06, 09:25 może już przestaniesz spamować piotrek, pete, lulu i jak tam się jeszcze nazwiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
biserka79 Skansen 22.03.06, 15:03 Skansen (rekonstrukcja polskiej wsi) na rozległym terenie w otoczeniu natury we Wdzydzach Kiszewskich!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CSC Wroclaw IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.03.06, 16:27 Hala Ludowa (Hala Stulecia) projektu Maxa Berga- jedno z najwspanialszych i najbardziej iteresujacych dokonan architektury XX wieku Odpowiedz Link Zgłoś
simply-bright Re: Wroclaw 22.03.06, 16:57 Kochani jesteście dziękuję Wam bardzo :) wybrałam w sumie dwa - Kaplicę Sykstyńską (rzeczywiście zrobiło na mnie wrażenie) i Wawel; ale i tak myślę, że można pociągnąć ten wątek dalej, więc piszcie jakie zabytki podobają Wam się najbardziej! :) Ann, owszem, to mój referat, ale do tej pory w ogóle nie interesowałam się architekturą i sztuką i dopiero teraz zaczęłam przeglądać strony temu poświęcone, i wdzięczna jestem za pomoc. I miałam wolny wybór przy tylu propozycjach :) Aha, ktoś napisał coś o stadionie w Warszawie... kusząca propozycja :D ;) Pzdr i piszcie dalej :) ! Odpowiedz Link Zgłoś
karoly Re: Wroclaw 22.03.06, 19:19 zabawne, z tego co rozumiem, masz napisac do szkoly referat pt "moj ulubiony zabytek", chociaz nie interesujesz sie sztuka i architektura.... hmm... poradzilbym Ci tak: jesli twoj nauczyciel ma otwarta glowe, wybierz cos malo znanego z Twojej okolicy. cos, co mimo wszystko zwrocilo Twoja uwage i jakos Ci sie spodobalo. to moze byc dowolna rzecz - kosciol, ale i wiejska chlupa, palac, ale i stara fabryka, zamek, ale i wybrukowany kawalek ulicy, etc. spronuj sie czegos dowiedziec o tym obiekcie. w Internecie, popytaj znajomych, lub w ostatecznosci - idz do biblioteki ;-) jesli natomiast twoj nauczyciel rozumuje w kategoriach nowej matury, w ktorej najlepsze oceny dostaja ci, co wykaza sie znajomoscia wytypowanych przez kuratoria wyrazen, to juz lepiej pisz o Wawelu i Sykstynskiej.... przy czym, oczywiscie te dwie rzeczy maja prawo Ci sie podobac ;-) sam bardzo lubie Wawel. a najbardziej Wieze Srebnych Dzwonow. a moze tylko jej nazwe...? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
franek9915 Drzewo z Powieszonym o.Rydzykiem :-)) 22.03.06, 17:11 nr 2 to Poćwiartowany Prezydent Kaczyński nr 3 Sobecka z pedardą w dupie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 03:50 nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego no i Seagram Building przy Park Avenue a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 09:31 Dla mnie całe Włochy ale najbardziej Forum Romanum tam czuć zapach historii. Odpowiedz Link Zgłoś
bez.wyksztalcenia Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 12:53 no nie, Machu Picchu jest piekne! Bylas tam o wschodzie slonca? Ja tak, szlam na piechote przez dzungle i to bylo cudowne.... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 23.03.06, 21:58 wlasnie bylam, stad moja opinia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:34 zettrzy napisała: > nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego > no i Seagram Building przy Park Avenue > a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna > chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu snobizm na maksa czy mi się wydaje?pierwsze slyszę,że by swój dom zaliczać do zabytku ,chyba,że to prowokacja ale niestety istnieją tacy ludzie jak ty - buhahaha ,a mój dom projektował Christoper Wren ,wiesz kto to zlotko? Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 00:53 Gość portalu: Ricardo napisał(a): > zettrzy napisała: > > > nasz dom rodzinny w Podkowie, projektu Noakowskiego > > no i Seagram Building przy Park Avenue > > a Machu Picchu wcale nie jest ladne, za to pelne schodow po ktorych mozna > > chodzic w gore i w dol w ramach aerobiku na swiezym powietrzu > snobizm na maksa czy mi się wydaje?pierwsze slyszę,że by swój dom zaliczać do > zabytku ,chyba,że to prowokacja ale niestety istnieją tacy ludzie jak ty - > buhahaha ,a mój dom projektował Christoper Wren ,wiesz kto to zlotko? tragiczna sprawa, nielogowancu - dom jest zaklasyfikowany jako zabytek i dlatego, kiedy chcemy np. naprawic dach, to.... no juz wiesz co, przeciez twoj dom projektowal ... ups, juz prawie myslalam ze ChristopHer Wren a tu sie okazuje jakis kuzyn ChristoPer... no to fakt, nie mozesz sie nawet domyslic awans spoleczny z pretensjami czy mi sie wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 09:08 Hm... mam wrażenie, że choćby przy zamku w Książu innych zabytków wszystkie domy w Podkowie mogą się schować... A jeśli dobrze myślę, to chyba nawet wiem który to dom... Co do ulubionych zabytków Europejskich: - Powązki - Krzyżtopór w Ujeżdzie - Forum Romanum - Alhambra Światowe: - Taj Mahal - zabytki inkaskie ( nie potrafie wybrać ) - Empire State Building Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 18:40 papryczka_ag napisała: > A jeśli dobrze myślę, to chyba nawet wiem który to dom... > a ktory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:07 dom projektowal ... ups, juz prawie myslalam ze ChristopHer Wren a tu sie okazuje jakis kuzyn ChristoPer... no to fakt, nie mozesz sie nawet domyslic awans społeczny ? hahahahaha dobre,a ty co hrabianka? niestety muszę Cię zmartwić ale mamy XXI wiek i trochę śmiesznie brzmią takie ekhmm wyznania? Mój dach akurat też jest zaklasyfikowany -może nie jako zabytek ale zabudowa z lat 20-tych i też są problemy z remontem ale nigdy nie ośmnieliłbym sie porównywać gonp. z Wawelem ,a co do mojego loginu ,cóż spotykam Cię już na różnych forach i muszę powiedzieć ,że twoje wypowiedzi często gęsto są poniżej jakiegokolwiek poziomu a "zetrzy "to od ..ze trzy jaja ,ze trzy gruszki ,ze trzy kopy,..?tak się pytam Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 18:38 Gość portalu: Ricardo napisał(a): > awans społeczny ? hahahahaha dobre,a ty co hrabianka? niestety muszę Cię > zmartwić ale mamy XXI wiek i trochę śmiesznie brzmią takie ekhmm wyznania? "awans spoleczny" misiu to inna nazwa na okreslenie mentalnosci, o ktorej mowilo sie rowniez "myje nogi w pierwszym pokoleniu", a dzisiaj objawia sie ona takim podejsciem do zycia jak twoje, nazwijmy to pegieeryzm od miejsca jego narodzin > Mój dach akurat też jest zaklasyfikowany -może nie jako zabytek ale zabudowa z > lat 20-tych i też są problemy z remontem ale nigdy nie ośmnieliłbym sie > porównywać gonp. z Wawelem ,a co do mojego loginu ,cóż spotykam Cię już na > różnych forach i muszę powiedzieć ,że twoje wypowiedzi często gęsto są poniżej > jakiegokolwiek poziomu no prosze, jakies biedne dziecko śtlaśnie sie denelwuje zie ktoś dolośły ma takie ziupełnie inne śpojzienie na zicie... a kim ty jestes zeby oceniac czyjkolwiek poziom, tchorzu nielogowany > a "zetrzy "to od ..ze trzy jaja ,ze trzy gruszki ,ze trzy kopy,..?tak się pytam oj dys-cos-tam, zgubilismy to drugie "t" w czytaniu... i takie jakies rolnicze te skojarzenia ... dobrze trafilam z tym pegieerem, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:20 Co ty masz z tym nielogowaniem?nie pisuję tak chętnie jak ty na forach gazety więc niepotrzebny jest mi stały Login.Pegieeryzm? heh ,mieszkam na obrzeżach pięknego Krakowa ( posiadam co prawda ogród ale raczej nie są to wielkieeee hektary),moi przodkowie częściowo wywodzą się ze wsi częściowo z miasta ale nigdy nie uważałem tego za powód do wstydu.Zrozum ,zdumiało mnie tylko ( chyba,że to dowcip) porównanie własnego domu do zabytku ( w Wielkiej Brytanii są setki domostw o wielowiekowej tradycji i nikt nie robi z tego wielkiego halo) ale skoro takie są twoje poglądy -no ok. Nie mam dysleksji ani dysortografii tudzież dyskalkulii ,teraz zauważyłem to zettrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 21:06 Gość portalu: ricardo napisał(a): > Co ty masz z tym nielogowaniem?nie pisuję tak chętnie jak ty na forach gazety > więc niepotrzebny jest mi stały Login.Pegieeryzm? heh ,mieszkam na obrzeżach > pięknego Krakowa ( posiadam co prawda ogród ale raczej nie są to wielkieeee > hektary),moi przodkowie częściowo wywodzą się ze wsi częściowo z miasta ale > nigdy nie uważałem tego za powód do wstydu.Zrozum ,zdumiało mnie tylko ( > chyba,że to dowcip) porównanie własnego domu do zabytku ( w Wielkiej Brytanii > są setki domostw o wielowiekowej tradycji i nikt nie robi z tego wielkiego > halo) ale skoro takie są twoje poglądy -no ok. > Nie mam dysleksji ani dysortografii tudzież dyskalkulii ,teraz zauważyłem to > zettrzy. nie pisujesz, chyba ze sie chcesz do kogos dowalic... dlatego sie nie logujesz powodem do wstydu nie jest pochodzenie przodkow tylko sposob myslenia, tutaj w pelnej krasie co cie tak boli ze lubie swoj wlasny dom? aha, zapomnialam, mentalnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricardo Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:08 jeszcze jedno..ze3 ,literówki każdemu mogą się Zdarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
troll16 Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 14:28 ja tez mam piekny dom w podkowie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meli5 Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.06, 14:03 W polsce wytypowalabym Wawel w Krakowie. Ponadto strasznie podoba mi sie Wenecja,jedyna w swoim rodzaju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saltcitizenek Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:29 Wieliczka Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 17:23 dla mnie Wlochy, to jeden wielki zabytek, cudny kraj :) ale jeli mialabym wybierac w tym co widzialam, to na pewno Pompeje! pl.wikipedia.org/wiki/Pompeje z budynkow - Bazylika sw. Piotra w Watykanie: pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_%C5%9Bw._Piotra_na_Watykanie a osobiscie uwielbiam Palladia i jego architekture (rowniez Wlochy): pl.wikipedia.org/wiki/Andrea_Palladio Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_briana Re: Najpiękniejszy zabytek 24.03.06, 22:59 Warszawa, budynek numer 55 przy Jana Pawla. Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 13:33 Ja dodałabym wiszące klasztory -Meteory . Robia niesamowite wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna Re: Najpiękniejszy zabytek IP: *.chello.pl 25.03.06, 15:55 La Fosse Dionne w Tonerre, we Francji. Sam zobacz: www.trekearth.com/gallery/photo234292.htm www.yonne-89.net/diapoFossDionn.htm www.jedecouvrelafrance.com/f-1764.yonne-tonnerre.html Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Najpiękniejszy zabytek 25.03.06, 20:52 Trudno jest wybrac jeden zabytek.Ja najbardziej lubie Forence(Florencje) w cudnej Toskanii szczgolnie we wrzesniu.No i Paryz w obrebie Wielkich Bulwarow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi najstarszy znak drogowy w Polsce... IP: *.orange.pl 26.03.06, 13:09 i najdłuższy link, aby go zobaczyć. Jeśli nie zechce się otworzyć, wpisz na google frazę: słup milowy. images.google.pl/imgres? imgurl=www.wollama.konin.lm.pl/slup.jpg&imgrefurl=http://www.wollama.koni n.lm.pl/slup.html&h=273&w=430&sz=39&tbnid=sSTFPyLiVNIBKM:&tbnh=78&tbnw=123&hl=pl &start=3&prev=/images%3Fq%3Ds%25C5%2582up%2Bmilowy%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr% 3D%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś