Gość: opti7 IP: *.szuwarowa.krakow.pl 11.05.06, 15:58 Jezeli ktoś ma jakieś pytania - chętnie odpowiem. pozdo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andrzej Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:43 Interesuje mnie bezpieczenstwo, jak to oceniasz? Czy byles poza osrodkami wczasowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opti7 Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.szuwarowa.krakow.pl 12.05.06, 09:49 Przez pięc dni zrobiliśmy w cztery osoby objazd całej wyspy ( oprócz terenu kontrolowanego przez Tamilów) Nie odczułem jakiegokolwiek zagrozenia , no chyba tylko ze strony dzikich słoni które zaatakowały naszego vana ale kierowca wykazał sie duzym refleksem i natychmiast zaczął uciekac na wstecznym biegu uzywajac klaksonu zeby odstraszyc stado. Stało sie to na normalnej drodze miedzy duzymi miastami , ale traktuje to raczej jako atrakcje. Jeszcze nigdzie nie spotkałem sie z tak ciepłym przyjęciem przez miejscowych . Prawie wszyscy sie uśmiechają , pozdrawiaja turyste na ulicy. Myśle ze po tsunami jeszcze lepiej zrozumieli ze turysci sa im potrzebni dlatego traktuja ich bardzo przyjaźnie. To prawda bieda jest tam straszna ale ludzie pomimo to są zadbani , nie sa brudni i mają czystą odzież - nie ma porównania z krajami arabskimi. pozdrawiam opti Odpowiedz Link Zgłoś
maggdusia Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem 12.05.06, 13:05 Ja się wybieram i interesuje mnie jakie biuro polecasz, jaki hotel, jakie wycieczki faktultatywne i ile na sobę trzeba liczyć. 2 tygodnie all inclusive z wycieczkami. A jak pora roku? Jaka optymalna? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opti7 Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.szuwarowa.krakow.pl 12.05.06, 17:04 My wykupiliśmy wyjazd w niemieckim biurze fti we Frankfurcie ( 2 tyg HB hotel 4* około 700euro) Z Polski jest znacznie drozej. Ten sam termin z Ecco holiday kosztował ponad 6000zł na osobe. Wycieczki mozesz kupic w hotelu u dowolnego agenta. Hotele 3* sa raczej marne na Sri lance , All inclusive opłaca sie srednio - to nie sa Karaiby i wymyślnych drinków nie należy sie spodziewać. Cena wycieczek fakultatywnych zależy głównie od tego w jakich hotelach chcesz nocowac. Jezeli chcesz hotele wyższej klasy to lepiej zarezerwowac przez jakieś lokalne biuro ( dostaja oni duze zniżki w hotelach z którymi maja podpisana umowe ) . Za objazdówke w 4 osoby wraz ze wszystkimi wstepami i 3 noclegami w 3,5* hotelach z klimatyzacja i wyżywieniem , safari jeepami w Yala National Park oraz benzyna i noclegami kierowcy zapłaciliśmy 260 $ od osoby. ( koszt samych noclegów i biletów wstepu gdybysmy załatwiali indywidualnie to 200 $) . Klimat na Sri lance jest zależny od miejsca w które sie wybierasz. Na zachodnim ( turystycznym wybrzezu ) zaczyna sie teraz pora monsunowa - będzie padać. Najlepiej od stycznia do początku maja. My mieliśmy na dwa tygodnie pół dnia deszczowego , poza tym była lampa. pozdrawiam p.s. W dziale zdjęć wstawiłem kilka fotek z wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
www.podroze.kondi.pl Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem 12.05.06, 22:32 Witaj, "My wykupiliśmy wyjazd w niemieckim biurze fti we Frankfurcie ( 2 tyg HB hotel 4* około 700euro) Z Polski jest znacznie drozej." 2800zł, cena b.przyzwoita, tylko trzeba się jeszcze dostać do Frankf, a z Krakowa to tylko chyba autobus :/ Pozdrawiam Kondi | Moje podróże - www.podroze.kondi.pl (PL) | www.travelphoto-gallery.com (EN) | www.tanie-noclegi.info.pl (TANIE NOCLEGI) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opti7 Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.szuwarowa.krakow.pl 13.05.06, 01:15 my pojechalismy autem w cztery osoby. Znalazłem parking we Frankfurcie za 55 euro za 14 dni ( ponad połowe taniej niz na lotnisku ). W tej cenie dowożą i zabierają z lotniska po powrocie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: 195.42.249.* 24.05.06, 09:51 Jak wygląda kwestia zniszczeń po tsunami? Czy/ w jakim stopniu nadal są widoczne na każdym kroku poza hotelem? Odpowiedz Link Zgłoś
nafplio Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem 24.05.06, 10:19 Mam pytanie w jaki sposób można kupić wycieczkę z wylotem z Frankfurtu? Czy moża tego dokonać siedząc w domu? Chciałam jeszcze zapytać co myślisz na o pomyśle indywidualnego wybrania się na Sri Lankę, czyli kupić tylko przelot. Czy na lotnisku są pośrednicy pferujacy ośrodki w różnych miejscach i oferujacy jednocześnie transport na miejsce? Czy masz orientację w cenach hoteli, wyżywienia w restauracjach i sklepach oraz czy jest co tam jeść jeżeli nie jest się fanem konsumowania niczego poza tradycyjnym polskim jedzeniem? Czy zaliczasz wyjazd na Sri Lankę do tych udanych/ Czy jest to miejsce wartezobaczenia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opti7 Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.szuwarowa.krakow.pl 26.05.06, 13:11 Witam! Zniszczenia po Tsunami sa nadal widoczne . Niektóre wioski znikneły całkowicie - pozostały tylko fundamenty po budynkach. Niektóre hotele sa nadal zamknięte i trwaja prace rozbiórkowe. Przy dobrych hotelach plaże sa piękne. ( wstawiłem kilka fotek z wyjazdu do dizału zdjęcia z podrózy) Sri lanka jest teraz bardzo tania . Najbardziej opłaca sie kupić cały pakiet razem z hotelem na 14 dni. Sam przelot jest praktycznie w tej samej cenie . Za około 700 euro dostajesz przelot hotel 4* dwa posiłki dziennie i transfery. Na miejscu ceny sa zróznicowane , są sklepy dla turystów z wysokimi cenami i normalne gdzie jest bardzo tanio. Rożnice w cenie napojów w sklepie sięgały 150% . Infrastruktura turystyczna jest dobrze rozwinięta. kazdy z kim porozmawiasz będzie proponował Ci objazd wyspy i załatwienie noclegów w hotelach i auta z kierowcą ( lepiej niż jezdzic samemu bo styl jazdy Lankijczyków odbiega zdecydowanie od reszty ) . W czasie 5 dniowej objazdówki mieliśmy dwie stłuczki i kilka sytuacji bardzo nerwowych. Po pierwszej stłuczce dostaliśmy innego kierowce i nowe auto. Wyprzedzanie na trzeciego na zakretach na górskich drogach jest na porządku dziennym. Jedzenie jest dobre ale mocno przyprawione. W dobrych hotelach jest kuchnia europejska i międzynarodowa z wieczorami tematycznymi ( włoska , niemiecka, meksykańska) itp. Obsługa hoteli jest wyśmienita i generalnie ludzie sa bardzo dobrze nastawieni do turystów- nie ma porównania z krajami arabskimi. pozdrawiam opti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nafplio Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.05.06, 14:57 Bardzo dziękuję. Czy możesz podpowiedzieć gdzie szukaż ofert za 2800 zł w 4-ro gwiazdkowym hotelu? W jakim okresie należy planować wyjazd aby pogoda była OK i niskie ceny? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opti7 Re: Sri Lanka - właśnie wróciłem IP: *.szuwarowa.krakow.pl 29.05.06, 22:04 Kupiłem w firmie www.fti.de . Formalności załatwiasz przez telefon. Niskie ceny są na przełomie kwietnia i maja . pozdrawiam Opti7 Odpowiedz Link Zgłoś