Dodaj do ulubionych

Indie północne wiosną 2004

04.08.03, 14:49
Wybieramy się na północ Indii wiosną przyszłego roku. Chcieliśmy jeszcze
zahaczyć o Nepal, ale chyba nie damy rady. Jeśli ktoś może podzelić się
wrażeniami, bardzo chętnie poczytam (forum lub priv: beniowski@gazeta.pl).
Wszelkie porady mile widziane. Chcemy zobaczyć Delhi, Varanasi, Jaipur itd.
Jedziemy we dwie osoby. Przy okazji mam pytanie: na wiosnę już nie mogę
prawie znaleźć biletów, bo są rezerwacje. Na razie najtańsze bilety znalazłem
za 731 USD z podatkiem. Nie wiem, czy go już go kupić czy czekać na coś
lepszego. Czy to możliwe, żeby wszystko było już zabukowane na wiosnę i
bilety trzeba kupować już teraz? A, jest jeszcze Aeroflot za 2250 zł, ale
chyba się nie zdecyduję. Może ktoś coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: Indie północne wiosną 2004 IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.08.03, 15:08
      Byłam w Indiach w kwietniu br. Cały miesiąc. Najlepiej jest wyjechać nie
      później niż w marcu, gdyż wtedy jest najlepsza pogoda. W kwietniu zbliża się
      pora monsunowa i powietrze jest ciężkie, mało przejrzyste i oczywiście jest
      coraz goręcej. Co do rezerwacji - nie chce mi się wierzyć, że wszystko już
      zarezerwowane. Trzeba trzymać rękę na pulsie i sprawdzać co jakiś czas
      dostępność miejsc.
      Indie są naprawdę piękne. Wrócisz z głową pełną wrażeń.

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: masala dosa Re: Indie północne wiosną 2004 IP: *.teleton.pl 05.08.03, 09:07
        wszystko zalezy od tego ile zamierzacie spedzic w indiach-cala polnoc to bardzo
        rozlegly teren-z delhi do varanasi jest np 18 godzin pociagiem wiec jezeli nie
        chcecie spedzic calego czasu w drodze to lepiej skoncentrowac sie na jednym
        regionie i dobrze go zeksplorowac-zareczam ze im dluzej tam pobedziecie tym
        wiecej bedziecie mieli do zobaczenia-indie po prostu takie sa ze im glebiej sie
        wnika tym mniej sie o nich wie:)spedzilem tam ponad 2 lata wiec moze moge cos
        poradzic-jezeli macie konkretne pytania-zapraszam: masaladosa@marzyciel.pl
        ps-kwiecien jest rownie przyjemny co marzec chociaz rzeczywiscie nieco
        cieplejszy-do monsunu ktory zaczyna sie na poczatku czerwca jest jednak dosc
        daleko a jezeli zechcecie pochodzic po gorach to traficie akurat na kwitnace
        gaje rododendronowe co jest obrazkiem zdecydowanie wartym zobaczenia:)
        pozdrawiam
    • tarik1 Re: Indie północne wiosną 2004 05.08.03, 09:15
      Dlaczego nie areoflotem??
      Lecialem do Pekinu i było O.K
      pozdrawiam
      piotr
      • o_ena Re: Indie północne wiosną 2004 29.12.03, 22:16
        No pocieszyles mnie ..ja lece "ruskimi"... rezerwowalam na 2 ,-ce przed.. caly
        czas dzwonie szukajac okazji, ale ALL JEST ZAJETE. Pozdrawiam. Ja lece w
        styczniu, ale na krotko. Jakmacie jakies ok hotele to sie polecam.Myslicei , ze
        lepiej rezerwowac wczesniej , czy isc na calosc.. A jaka pogoda w drugiej
        polowie stycznia?
        • beniowski Re: Indie północne wiosną 2004 30.12.03, 15:05
          A ja chyba polecę Aerosvitem (ukraińskie)do Delhi. Zdecydowanie najtańsze,
          nawet od Aeroflotu. Też mam kilka obaw, bo np. bielt jest niewymienny (można
          zmieniać tylko powrót - każdorazowo 100 USD). Może ktoś leciał tymi liniami? No
          i jeśli ktos ma cos do powiedzenia na temat Indii północnych (Rzdżastan) to b.
          proszę
          • Gość: Piotrek Re: Indie północne wiosną 2004 IP: *.crowley.pl 29.01.04, 15:28
            Bylismy w Rajastanie w lutym 2002, jest tam przepieknie. W trzy tygodnie
            odwiedzilismy Agre (Taj Mahal), Jaipur, Jodpur, Jaislamer, Bikaner, Puszkar,
            Udajpur, Mombaj i Goa. Po Rajastanie jezdzilismy glownie autobusami (trasa ok
            200 km to ok 6-7h jazdy), w dluzsze trasy np przejazd na Goa wybieralismy
            pociagi (uwaga na wczesniejsze rezerwacje)Niesamowite wrazenie zrobila na nas
            twierdza Jaisalmer przy granicy z Pakistanem, gdzie mielismy trzydniowe safari
            po pustyni Thar na wielbladach z noclegiem pod golym niebem. Jesli chodzi o
            wydatki to na miejscu wydalismy po ok 300 USD na glowe. Polecam Rajastan!!!
            • Gość: aygor Re: Indie północne wiosną 2004 IP: *.chello.pl 31.01.04, 18:23
              Byłem w Indiach i Nepalu w dniach 27.10 - 18.11.2003. Poleciałem Aerofłotem i
              było ok. (2273 zł. po wzroście Euro), choć w TU-154 strasznie ciasno.
              Podróżowaliśmy dżipem. Widziałem Jaipur, Ajmer, Puszkar, Alwar, Fatehpursikri,
              Dik, Agrę, Sonaulii, Waranasi. Polecam Rajastan. W okresie, kiedy tam byłem,
              było już po monsunie. Zero deszczu, w dzień ponad 30 st., chłodniej jest w
              Nepalu.
            • beniowski Re: Indie północne wiosną 2004 02.02.04, 16:21
              Dzięki, ja właśnie też chcę zrobić taka trasę, ale krótszą o Goa. Do Varanasi
              chyba też nie pojedziemy. Jeśli mógłbys udzielić jakichś cennych informacji,
              typu jak najlepiej wydostać się z lotniska w Delhi na dworzec, miejsca gdzie
              nocowaliście ora znp. ceny za safari, to byłbym b. wdzięczny. Napisz na forum
              lub priva: beniowski@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka