Dodaj do ulubionych

CZy to RZS

05.11.10, 00:59
Witam serdecznie,

Zaczęło się u mnie jakoś tak w zeszłym roku w lipcu. Trochę bylem na kempingu, pogryzły mnie kleszcze, do tego trochę pracy w ogrodzie, przesiliłem sobie rękę. Po jakiś 6 miesiącach ból w barku strasznie zaczął się nasilać. Przychodził na jakieś 7-10 dni i mijał. W końcu stal się nie do zniesienia i dodatkowo przeniósł się na łokieć. Poleciałem do lekarza a ten przepisał mi paracetamol z kodeina. Nic nie pomagało, tak wiec poleciałem ponownie i zrobił mi wszystkie badania na RZS i test na boreliozę. Okazało się, ze mam boreliozę, OB 6mm/h, CRP 1, RF negatywny, wszystkie auto-antyciała (ANA, etc.) negatywne, tak wiec bylem szczęśliwy, ze to borelioza. Bole stawów były dziwne, nigdy nie puchły, nie były gorące czy zaczerwienione. Dostałem 28 dni na doxycyklinie i po 4 dniach wszystko minęło. Ale po skończeniu terapii (a właściwie pod jej koniec) bóle zaczęły wracać. Najczęściej trwają po tydzień, głownie w dużych stawach (biodra, kolana, bark, stopy), nie mam albo mam bardzo słabe bóle palców, żadnej sztywności porannej, ból w łokciu (dość silny, nie moglem wyprostować) zniknął zupełnie. Do tego nie mam problemów z dźwiganiem ciężarów, np. 2 dzieciaków po 20 kg naraz. Często strzela mi w stawach, miałem trochę neurologicznych objawów boreliozy, bóle mięśni, ścięgien. Obecnie bóle zmieniają często swoje położenie, trwają z tydzień, dwa tygodnie w jednym stawie i przenoszą się do innego. Nie mam żadnej opuchlizny, czy problemów ze wstawaniem rano z łózka, mogę (a raczej muszę) z łóżka wyskoczyć rano jak z procy i szybko się umyć i do pracy. Jak już wspomniałem, nie mam żadnej szytywnosci. Czo może jest to RZS? Co mam zrobić? Isc do reumatologa?

Dzieki za odpowiedz i pomoc,

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marynka48 Re: CZy to RZS 05.11.10, 13:20
      Jak najprędzej idź i poszukaj takiego , o którym ludzie "dobrze" ;-) mówią, szkoda zdrowia na przypadkowego lekarza. jesli mieszkasz na Ślasku to proponuje leczyc sie u któregos z reumatologów przy szpitalu reumatologicznym w Ustroniu ( jest tam przychodnia ) , lub w Goczałkowicach. Pozdrawiam i zapraszam na moja stronę , na której opisuję moje zmagania z rzs.
      zdrowie24.mycali.biz
      • josif.platz Re: CZy to RZS 05.11.10, 14:27
        Czyli to wygląda na klasyczne RZS? W sumie jeśli spojrzę na kryteria definiujące RZS to nie pasuje do tej grupy. Czy to może być RZS?
        • marynka48 Re: CZy to RZS 05.11.10, 15:23
          Ja miałam podobne objawy, u Pana moze to byc zakażenie bakteryjne po ugryzieniu przez kleszcze. Czytałam gdzieś , ze moga one byc równiez przyczyną tej choroby.
          resmedica.pl/pl/archiwum/zdlekarz401.html
          Znalazłam ten link dla Pana :-) i to jest tu napisane.
          Pozdrawiam !
          • josif.platz Re: CZy to RZS 05.11.10, 16:52
            Witam,

dziękuję za odpowiedz. Czy u Ciebie tez pojawiali się takie znikające bóle stawów? U mnie nie są one tak sile, dodam, ze od kiedy to mam (jakieś pol roku) to wziąłem tylko dwa razy aspirynę i było to na porządku. Do tego po tej terapii antybiotykiem natężenie bólu jakby się zmniejszyło. Nie mam już takich silnych boli ale potrafią one być upierdliwe, jak np. siedzę długo w bezruchu. Nigdy mnie nie boli przy chodzeniu, etc. Mogę biegać i dźwigać ciężary i przy dotyku tez nie mam bólu.
            Dziękuję za pomoc.
            • marynka48 Re: CZy to RZS 05.11.10, 18:12
              U mnie na poczatku były bóle "naprzemienne", raz stawy z lewej strony, potem znów z prawej, obrzęki, drętwienia i ostre bóle długo się utrzymujące, najczęściej przychodziły w nocy. W tej chwili cierpie sporadycznie, ale to dzieki temu, że korzystam z wielu suplementów Jesli by twoje objawy były na tle bakteryjnym, to poleciła bym PARAPROTEX- naturalny preparat zawierajacy zestaw aktywnych składników ziołowych, które usuwają z organizmu "nieproszonych gości"odsyłam do mojej strony, na której mozesz o preparacie poczytac wiecej
              zdrowie24.mycali.biz/
    • maria1962ost Re: CZy to RZS 30.03.11, 13:54
      W CM Osteomed w Warszawie przy Alei Krakowksiej zajmują się takimi problemami, podaje tel 22 868 23 08 ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka