Dodaj do ulubionych

no taki problem mam...

05.01.11, 22:34
cześć,
postanowiliśmy starać sie o dziecko (jedno juz mamy,2,5 roku). dziś wg wyliczeń mam pierwszy dzień płodny, więc można by...ale przypomniałam sobie, że został mi do wyleczenia jeden ząb. bez znieczulenia się nie obędzie. jeśli zaszłabym w ciążę w najbliższych dniach, to czy mogę znieczulić się u dentysty? czy to zaszkodzi?
problem drugi: od kilku miesięcy przyjmuję beta karoten, coś na ,,mocny wzrok'' oraz tran. dziś przeczytałam, że witamina A jest długo kumulowana w organizmie i może mieć negatywny wpływ na płód. no i jak długo sie ta witamina utrzymuje w organizmie. pewnie napiszecie żebym poczekała, ale ja boję się, że jeżeli teraz sie nie zdecyduję to znowu przejdzie mi ochota na bobasa. mąż od dawna namawiał mnie, a ja wciąż nie czułam sie gotowa...
ech, ach... sad
Obserwuj wątek
    • maggy4 Re: no taki problem mam... 06.01.11, 10:34
      czy ktoś wie? proszę.....
      • zabkaa24 Re: no taki problem mam... 06.01.11, 12:30
        Wydaje mi się, że tuż po ewentualnym zapłodnieniu nic się małemu nie stanie, ci innego, jak już jajeczko się zagnieździ. Na Twoim miejscu szybko bym zrobiła ten ząb i nie czekała.
        A jeśli chodzi o witaminę A - nie wiem, ile tych soków pijesz ale z tego, co wiem są jak najbardziej polecane kobietom starającym się o dziecko i tym w ciąży też.
    • zabkaa24 Re: no taki problem mam... 06.01.11, 12:43
      Przepraszam - coś mi się ubzdurało, że pijesz soki marchwiowewink
      Jeśli chodzi o suplementy to poradziłabym się ginekologa.
      • zabkaa24 Re: no taki problem mam... 07.01.11, 12:39
        Taką informację dziś znalazłam na innym forum (w kontekście starań o dziecko):
        "Uważajcie by nie brać omegi wyrabianej z wątroby ryb! Zawiera toksyczna Wit A (retinol), jeżeli jednak Wit. A jest w postaci beta-karotenu to jest ok.".
    • tajemniczy_ogrod Re: no taki problem mam... 08.01.11, 15:46
      ząb możesz leczyć ale bez znieczulenia,
      znieczulenie dopiero w drugim trymestrze i to specjalne,

jeśli chodzi o Wit. A to nie pomogę bo się nie znam...
    • d.alicja Re: no taki problem mam... 09.01.11, 21:40
      wystarczy u dentysty powiedziec, ze jestes w ciazy a dostaniesz odpowiednie znieczulenie. mozna spokojnie leczyc zeby w ciazy.
      co do vit A to tez nic nie wiem na ten temat, ale co ty za dawki witamin bierzesz by mogly byc one niebezpieczne. mysle, ze nie ma takiego zagrozenia.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka