Dodaj do ulubionych

Luteina 50 - jak długo brać?

03.07.12, 12:27
Gin przepisał mi Luteinę od 4 dnia wyższych temepratur po 2 tabletki podjęzykowo (biorę rano i wieczorem). Od 3 lat staram się o dziecko, jestem pół roku po poronieniu (łyżeczkowanie). Temperatury ostatnich cykli wskazywały na cykle bezowulacyjne. Fazy lutealne mam długie: 12-17 dni. Progesteron badany przez ostatnie 1,5 roku w 22-23dc: 9,58 / 11,4 / 10,6. W obecnym cyklu w 8dfl wyniósł 19,3. Wykres też wygląda ładnie. Czy to zasługa Luteiny?
Gin nie powiedział jak długo mam brać Luteinę. Z tego co czytałam dziewczyny na wywołanie @ biorą 10 dni i odstawiają. Ale u mnie @ przychodziła regularnie, nawet gdy cykle były bezowulacyjne. Czy możliwe jest, że mam brać Luteinę non stop? Czy w takim przypadku, jeśli nie ma ciąży @ i tak przyjdzie?
Jutro będzie 10 dzień brania Luteiny i nie wiem co dalej uncertain
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: Luteina 50 - jak długo brać? 03.07.12, 13:11
      Ja biore Luteine od 3 dnia wyzszych przez 10 dni, czyli tak, zeby wyszlo 14 dni fazy lutealnej - u mnie poczatek @ pojawia sie sam, jeszcze w trakcie brania luteiny - plamienie i bol krzyza. Jak nie mam pewnosci co do odstawienia, to robie test po tych 10 dniach, jak jest negatywny, a przy tym objawy @, to odstawiam Luteine. Ja biore dopochwowa, 4 tabletki, podjezykowa jest slabsza, okres powinien przyjsc sam. Jesli nie, to standardowo bierze sie 10 dni, jak jest ciaza, to bierzesz dalej.
      • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 03.07.12, 13:21
        kotkowa a jakim testem testujesz? Ja nie mogę dostać żadnego o czułości 10 a w czwartek powinnam zatestować uncertain To będzie 14dfl i mam obawy, że ogólnodostępna 25 to za mało. Jak sądzisz?
        • kotkowa Re: Luteina 50 - jak długo brać? 03.07.12, 13:34
          Bobo Test strumieniowy ma 10 jednostek, są też takie na allegro za 1 zł, też czułość od 10. Jak nie znajdziesz, to testuj 25, w terminie @ może się pokazać bardzo bladziutka druga kreska, a nawet jest ryzyko, że test jeszcze nie wyjdzie, ale patrz też dodatkowo na objawy, czy zaczyna się @, bo powinna na tej dawce sama przyjść. Jak nie będziesz miała pewności, to nic się nie stanie, jak weźmiesz Luteinę np. 2 dni dłużej i wtedy test jeszcze raz, albo może @ już przyjdzie. Czasem są problemy z tym odstawieniem Luteiny, ale Twoja dawka jest dość mała, nie powinna zahamować @, najwyżej przyblokuje trochę.
    • kotkowa Re: Luteina 50 - jak długo brać? 03.07.12, 15:34
      Acha, no i ten ładny progesteron to częściowo pewnie zasługa Luteiny, ale częściowo musi to być niezła praca Twojego ciałka żółtego, to bardzo ładny wynik. U mnie na 4 Luteinach progesteron raz wyszedł 20 ng/ml, ale już w następnym cyklu tylko 9,90 na tej samej dawce też w 7 dpo. Także Luteina podnosi wynik, ale Twoje ciałko żółte i tak ma decydujące znaczenie, sama Luteina aż tak wysokiego wyniku nie daje.
      • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 03.07.12, 21:13
        A czy Ty przypadkiem nie masz syndromu LUF? Czy kiedykolwiek robilas monitoring owulacji? Mi sie wydaje, ze Tu pregnyl powinnas dostawac, a dopiero potem Luteine/Duphaston.
      • nglka Re: Luteina 50 - jak długo brać? 04.07.12, 11:28
        Luteina nie wpływa na wynik badania - wynik badania to rzeczywista praca ciałka żółtego [która oczywiście luteiną może być podreperowana, ale to nie tak, że Luteina zawyża wynik - nie].
        • kotkowa Re: Luteina 50 - jak długo brać? 04.07.12, 11:37
          nglka - luteina zawyża wynik z tego co wiem od mojego gina - to jest syntetycznie uzyskiwany naturalny progesteron, ten sam związek, który ma wykryć badanie. Za to w badaniu nie jest wykrywany związek pochodzący z Duphastonu, bo to dydrogesteron, pochodna progesteronu, inny związek.
          • nglka Re: Luteina 50 - jak długo brać? 04.07.12, 12:25
            Masz rację, nie doczytałam, że autorka przyjmuje podjęzykowo. Przy stosowaniu dopochwowym natomiast działa miejscowo i nie wpływa na wynik.
            Wiem wiem, że Luteina 50 to specjalnie przeznaczona pod język, ale stosuje się ja czasem dopochwowo [byle nie odwrotnie - dopochwową podjęzykowo smile))] dlatego tytuł mnie nie zatrzymał smile)
            • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 04.07.12, 14:52
              Potwierdzam, że biorę pod język wink
              Możecie zerknąć na bieżący wykres enpr.pl/3665 i porównać go z poprzednimi, kiedy nie brałam Luteiny. Różnica jest ogromna. Dodatkowo wynik Progesteronu (19,3) jest 2 x wyższy niż przez ostatnie 1,5 roku (9,58 / 11,4 / 10,6).
              Dziś jest 10 dzień brania Luteiny i 13dfl. Jeżeli jutro temp nie poleci w dół będę brała nadal. Jak dotrwa na tym poziomie do soboty to rano zatestuję. Byłby to 16dfl i test o czułości 25 powinien już być wiarygodny. Dzięki kotkowa, za radę, że nie zaszkodzi wziąść 2 dni dłużej smile
              • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 04.07.12, 16:24
                Zerknelam na Twoje poprzednie wykresy (niestety nie ma ich zbyt wiele) i ja Ci znowu mowie, ze wyglada na to, ze mozesz miec syndrom LUF. Masz kilka przymiarek do owulacji. Jest tam wykres, gdzie owulacji w ogole nie bylo. Zrob monitoring kilku cykli - da Ci to sporo odpowiedzi.
                forum.gazeta.pl/forum/w,191,12588384,12589519,Re_Co_to_jest_LUF_.html?v=2
                • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 08:43
                  Dziękuję jacinda, przeczytałam co mi podesłałaś. Wykresy postaram się uzupełnić żeby był pełniejszy obraz. Dodam tylko, że te płaskie wykresy pojawiły się po poronieniu. Od 1,5 roku jestem pod stałą kontrolą gin (w obecnym cyklu zmieniłam lekarza). Wszystkie monitoringi jakie miałam potwierdzały owulację. Pęcherzyk rósł, pękał, widziałam ciałko żółte bądź płyn w zatoce. Pierwszy gin twierdził, że dochodzi do owulacji. Wykresy potwierdzały to co widziałam na USG. A po poronieniu wystąpił dziwny cykl w którym pęcherzyk rósł a potem go nie było, nie widziałam ciałka żółtego i temp nie skoczyła. Nie wiem sama co o tym myśleć. Poczytam więcej o LUF.
                  A czy u Ciebie był stwierdzony ten symptom?
                  • nglka Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 10:36
                    njut napisała:

> A po po
                    > ronieniu wystąpił dziwny cykl w którym pęcherzyk rósł a potem go nie było, nie
                    > widziałam ciałka żółtego i temp nie skoczyła. Nie wiem sama co o tym myśleć. Po
                    > czytam więcej o LUF.

Po poronieniu pierwsze cykle mogą być takie jak pierwsze cykle po odstawieniu ant. hormonalnej:
                    - bardzo krótkie
                    - bardzo długie
                    - z kilkakrotnym podejście do owu
                    - bezowulacyjne
                    - z krwawieniem lub plamieniem śródcyklicznym
                    - z krótką f.l.
                    i tak dalej
                    W rzadkich sytuacjach organizm potrzebuje nieco więcej czasu.

Słowem: pierwsze 3 cykle po poronieniu mają prawo być zupełnie nieprawidłowe i nie jest to nic nienormalnego.

Natomiast LUF odpuść sobie, to schorzenie przewlekłe. Jeśli kilkakrotnie miałaś monitorowane cykle i masz potwierdzenia przebycia owu, to nie ma żadnego powodu do zmartwień pod tym kątem.
                    • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 14:37
                      Przyznam, że przeraziła mnie wizja LUF.
                      Wprowadziłam kilka wykresów wstecz. Na dole w komentarzu jest dodatkowy opis cyklu.
                      • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 16:28
                        Ale po poronieniu moze byc LUF. Wlasnie wtedy sa bardzo rozlegulowane hormony.

Tak, ja mialam stwierdzone LUF. Pomoglo zbicie bardzo wysokiej prolaktyny (dostinex) oraz uregulowanie hormonow tarczycy. Od 6 miesiecy jajeczkuje, jednak w ciazy nadal nie jestem.
                      • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 16:30
                        Spojrzalam na Twoje poprzednie wykresy. Bardzo Ci skacze temperatura w pierwszej fazie cyklu, co moze oznaczac problemy z prolaktyna (czy mialas ja badana?). Wysoka prolaktyna blokuje owulacje. Moze wlasnie przez to masz teraz cykle bezowulacyjne?
                        • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 19:02
                          Prolaktynę badałam 3 razy. Przed poronieniem wynosiła 29,2 i 37,9 przy normie 1,9-25. A po poronieniu po raz pierwszy była w normie 10,9.
                          Co do prolaktyny opinie gin są bardzo różne. Pierwszy (młody) twierdził, że lekko podwyższona nie jest główną przeszkodą do zajścia w ciążę więc nie dostawałam nic na zbicie.
                          Obecny (w wieku średnim) od razu zapisał Bromergon. Może i był to dobry strzał, bo aktualny wykres jest dużooo lepszy.
                          Dziś rano temp nie spadła (a nawet poszła w górę) więc za radą kotkowej nadal biorę Luteinę. Dziś jest 11 dzień jej brania i 14dfl. Jutro jak temp nie spadnie też wezmę, choć mam przepowiadające bóle @. Nie obiecuję sobie zbyt wiele po 1 serduchu w tym cyklu smile
                          • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 05.07.12, 20:00
                            To bardzo optymistyczne, ze temp nie spadla. Trzymam kciuki!
                            • kotkowa Re: Luteina 50 - jak długo brać? 06.07.12, 09:45
                              Też trzymam kciuki! Co do LUF, to jedyna metoda na rozpoznanie to monitoring, ja tez mialam podejrzenie mimo wyraznej fazy wyzszych temp. Na LUF mogly wskazywac bardzo zle wyniki estradiolu po owulacji, ale okazalo sie, ze owulacje mam, pecherzyk peka.
                              Co do prolaktyny - ja mam podstawowa idealna, ale po obciazeniu rosnie 16x - dostalam bromergon, biore 2 cykl - chociaz zdaniem lekarza taka prolaktyna nie powinna powodowac az takich problemow. Wyniki progesteronu i estradiolu poprawily mi sie dopiero w tym cyklu, po wlaczeniu minimalnej stymulacji i Pregnylu w fazie lutealnej.
                            • njut Re: Luteina 50 - jak długo brać? 08.07.12, 11:12
                              Wczoraj w 16dfl temperatura spadła więc odstawiłam Luteinę, nie testowałam. A dziś znowu poszła w górę więc od razu zatestowałam... no i minus... o co może chodzić?
                              • jacinda Re: Luteina 50 - jak długo brać? 08.07.12, 19:49
                                Mi sie wydaje, ze Ty mialas owulacje w 14dc.
                              • nglka njut 08.07.12, 23:04
                                njut napisała:

> Wczoraj w 16dfl temperatura spadła więc odstawiłam Luteinę, nie testowałam. A d
                                > ziś znowu poszła w górę więc od razu zatestowałam... no i minus... o co może ch
                                > odzić?

Na przyszłość - nie rób tak więcej.
                                Spadek jest na lub pod linię podstawową [w tym cyklu u Ciebie na wysokości 36,42, jeśli dobrze widzę] - Ty takiego spadku nie zaliczyłaś. Druga sprawa - nawet gdyby taki spadek wystąpił, to w żaden sposób nie wyklucza ciąży, nie wiem skąd masowe przekonanie, że tak jest. Jeśli stosujesz Luteinę i się starasz, to choćby skały sr..ły przed odstawieniem wykonujesz test. Koniec kropka wink Czasem wymaga to zwiększenia podawania Luteiny, jedynie, a ciąża jest albo jej nie ma, spadek o tym nie decyduje. A gwałtownym odstawieniem mogłabyś sobie mocno namieszać wywołując krwawienie i poronienie nawet zdrowej ciąży.
                                Ja w ciążowym cyklu w lutealnej miałam schodki i zejścia temperatury w różnym stopniu. Ta "ciąża" ma teraz 4 lata i śpi w pokoju obok. Mój wykres: KLIK
                                Wahania progesteronu są normą w lutealnej.
                                • kotkowa Re: njut 09.07.12, 09:41
                                  No to ja trzymam kciuki z całej siły, skoro masz 16 dni wyższą temp, okresu brak, dobry znak, bo naprawdę Twoja dawka Luteiny jest na tyle mała, że okres powinien przyjść sam o czasie. Pozostaje powtórzyć test albo betę zbadać - to drugie najlepiej, bo jak ciąża jest, to nie powinnaś odstawiać Luteiny, a jak nie ma, to powinnaś już odstawić. Jak robisz test to bardzo dobrze mu się przyglądaj, bo u mnie była tak słaba ta druga kreska w terminie @, że m. powiedziałam, że nie ma ciąży, dopiero po chwili pod światłem dojrzałam ten cień cienia i ciąża była jak najbardziej - też wtedy testowałam, żeby wiedzieć, czy odstawić Luteinę.
                                  • nglka Re: njut 09.07.12, 21:20
                                    kotkowa napisała:

> No to ja trzymam kciuki z całej siły, skoro masz 16 dni wyższą temp, okresu bra
                                    > k, dobry znak, bo naprawdę Twoja dawka Luteiny jest na tyle mała, że okres powi
                                    > nien przyjść sam o czasie.

Bo ja wiem? Przyjmując Lutkę w dawce 1 x 1 [przez 12 dni, od 3-ciej lub 4-tej wyższej] lutealna przedłużyła mi się z 14-16 dni do 17-18 dni. Myślę, że to wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości.
                                    • kotkowa Re: njut 10.07.12, 09:29
                                      no pewnie tak, kazdy organizm inaczej reaguje - jak lekarz mi zapisywal Luteine to mowil, ze ona nie powinna zahamowac okresu i u mnie akurat tak jest, najwyzej troszke przyblokowuje, tzn czuje juz bole, zaczynaja sie plamienia, a okres rozkreca sie roznie - czasem na Luteinie, a czasem kilka godzin po odstawieniu. No ale ja biore dosc duza dawke, bo 4 Luteiny i to dopochwowe, ktore sa silniejsze.
                                • njut Re: njut 10.07.12, 09:40
                                  nglka, to mój pierwszy cykl z Luteiną i pierwszy u nowego gin. Na drugi dzień oglądałam test wzdłuż i wszerz i była jedna jedyna kreska więc jestem przekonana, że ciąży nie było. Zdaję sobie sprawę z czym się to wiązało ale zaryzykowałam.
                                  Powinnam brać Luteinę przez 10 dni a wzięłam przez 12. Lutealna wyszła 17 dniowa.
                                  Na najbliższej wizycie wypytam gin dokładnie jak on to sobie wyobraża, bo nie wiem czy aż tak długie lutealne są wskazane. Zawsze miałam max 14-16 dniowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka