Dodaj do ulubionych

badanie TSH bez FT3, FT4

04.02.13, 19:45
Witam się z Wami na forum.

Jestem na początku starań. Byłam u ginekolog którą wybrałam też do prowadzenia mojej ciąży w miejmy nadzieję, bliskiej przyszłości. Z badań hormonalnych lekarka zleciła mi tylko, samo TSH. No dobrze, ma pozytywne lub neutralne opinie w internecie, stwierdziłam więc, ze pewne wie co robi. Zrobiłam badanie, odebrałam wynik- TSH 3,4. Moja ginekolog w mailu napisała mi, że wynik mieści się w normie ale mam przyjść na wizytę. No i właśnie, czytam, ze dla kobiety starającej się o dziecko to jest za wysoki wynik. Więc jest źle czy dobrze? Wizyta za kilka dni i zastanawiam się też, czy lekarka sobie czegoś nie przeoczyła nie zlecając od razu badań TSH i FT3 i FT4? Czy tak to właśnie wygląda, najpierw samo TSH a potem FT3 i FT4?
Obserwuj wątek
    • railly Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 20:43
      A jaki konkretnie masz wynik tsh?
      • panirogalik Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 20:53
        TSH 3,41 norma 0,27- 4,20. Owulacja jakby co, w tym miesiącu była
        • gkoz Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 21:13
          Powinno być najwyżej 2, więc myślę że Ci zaproponuje leczenie
          • railly Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 21:29
            Zgadza się, TSH jak dla osoby starającej się o dziecko jest o wiele za duże. Na pewno lekarz będzie chciał je obniżyć, z takim TSH możesz zajść w ciążę, ale byłoby to niebezpieczne dla ciąży - mogłabyś ją stracić we wczesnych tygodniach sad badanie ft3 i ft4 robi się zazwyczaj, kiedy TSH okazuje się za wysokie albo za niskie. Na Twoim miejscu zrobiłabym te badania, najlepiej jeszcze raz razem z TSH, żeby wszystkie wartości były z jednego pobrania krwi. Bardzo prawdopodobne, że lekarz widząc pierwsze wyniki zleciłby jako kolejne ft3 i ft4. A nawet jeśli nie, zrób je dla własnego spokoju. Być może coś wykażą, a przy staraniach warto zbadać jak najwięcej.
            I jeszcze jedno- przy wysokim TSH bardzo prawdopodobne, że masz podwyższoną prolaktynę, ja tez zbadaj. Zbyt wysoki jej poziom (powyżej 20-25) prawie zawsze pzreszkadza zajść w ciąże.
            • panirogalik Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 21:39
              to jeszcz zapytam u źródła,

te badania trzeba robić rano na czczo, obojętnie jaki dzień cyklu? Chcę jutro jechać.
              • prosumentka Re: badanie TSH bez FT3, FT4 04.02.13, 22:28
                1. na początek zleca się samo THS
                2. ginekolog na NFZ chyba nie może wystawić FT3 i FT4, które są potrzebne do pełnej diagnostyki razem z USG tarczycy, jeśli TSH wyjdzie za wysokie (masz ponad 2, więc to jest do dalszej diagnostyki u ENDOKRYNOLOGA)
                3. badania hormonów tarczycy robi się rano na czczo - dzień cyklu może być dowolny, bo to nie są hormony związane z cyklem miesiączkowym
    • nastja74 Re: badanie TSH bez FT3, FT4 17.03.13, 12:21
      Ja juz kiedys pisalam o TSH na forum, ja miałam 3,5 i pani ginekolog powiedziala,ze nie ma szans zajsc w ciaze przy tym wyniku,ale ze to nie problem, robilam usg tarczycy jak wyszlo ok to zaczelam przyjmowac euthyrox 25 i po miesiacu bylam w ciazy, teraz synek ma 4 miesiace smile nie mialam robionych ft3ani 4, w ciazy kontrolowalam tsh, ciagle biore euthyrox 25 i tsh jest na poziomie 1,5. Tak wiec nie jest to problem,ale trzeba brac euthyrox, zeby zajsc w ciazy i bardzo wazne tez brac go w ciazy bo dziecko chyba przez pierwsze3 miesiace ciazy nie produkuje wlasnych hormonow tarczycy, pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka