Dodaj do ulubionych

Chlamydia przyczyną niepłodności???

15.05.13, 19:48
Dziewczyny, zrobiłam sobie dodatkowo badanie z krwi na chlamydie trachomatis i tu nagle zaskoczenie! IgG wynik ujemny, ale IgM wynik dodatni!
Może to głupie, ale jak zobaczyłam wynik, to nawet się ucieszyłam, że w końcu coś wyszło! Bo dotychczas wszystkie badania są dobre...
Czy myślicie, że chlamydia może być odpowiedzialna za to, że od 16 m-cy nie zachodzę w ciążę?
Obserwuj wątek
    • kaja5 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 15.05.13, 21:18
      Czy myślicie, że chlamydia może być odpowiedzialna za to, że od 16 m-cy nie zac
      > hodzę w ciążę?
      To na pewno nie jest główna przyczyna gdyż igg jest ujemne a to świadczy ze zachorowałaś niedawno (na pewno nie 16 m-cy temu bo wtedy igg byłoby dodatnie).
    • magnolia234 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 16.05.13, 19:24
      z tego co wiem od lekarza to chlamydia powoduje stan zapalny narzadow rodnych a w konsekwencji moze prowadzic do niedroznosci jajowodow. moja kolezanka wlasnie majac chlamydie zaszla w ciaze pozamaciczna sad nie mam pojecia jednak jak dlugo trzeba miec chlamydie zeby nabawic sie niedroznosci ale musisz to wyleczyc jak najszybciej, pamietaj ze twoj partner tez musi sie poddac leczeniu.
      • kama1312 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 16.05.13, 19:38
        też słyszałam, że może to prowadzić do różnych zrostów i nie drożności....
        Wczoraj lekarz pobrał wymaz z szyjki macicy i w ciągu tygodnia ma być wynik - wtedy przepisze mi i mężowi antybiotyk.
        Dziś koleżanka kończąca medycynę powiedziała mi, że po ok. 6 tyg infekcji podnosi się wartość IgG, więc skoro ja mam IgG ujemne, a tylko IgM dodatnie, to wygląda na to, że raczej nie jest to przyczyną naszej niepłodności... a szkoda! Już miałam nadzieję... uncertain
        • magnolia234 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 16.05.13, 20:31
          tak, wychodzi na to ze to nie chlamydia jest przyczyna. jedyne dobre to to ze wyleczysz sie teraz i nie bedziesz juz jej miala w ciazy.
          ja juz przestalam liczyc w ktorym jestem cyklu staran, chyba 17, zatem bardzo podobnie do ciebie. ze wzgledu na wiek (niedlugo koncze 35 lat) zdecydowalam sie na in vitro, jestem juz po pierwszej wizycie w klinice i mam ogromna nadzieje ze juz w lipcu bede w ciazysmile
          powodzenia!
          • kama1312 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 16.05.13, 20:49
            W takim razie mocno trzymam kciuki za udany zabieg!
            Ja daję sobie jeszcze czas, bo mam 26 lat, więc to chyba jeszcze nie nóż na gardle... smile
            • magnolia234 Re: Chlamydia przyczyną niepłodności??? 16.05.13, 23:10
              masz racje, jakbym miala 26 lat to tez bym poczekala i probowala sie dalej diagnozowac.
              powodzenia, mam nadzieje ze obie juz niedlugo bedziemy mamami!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka