Dodaj do ulubionych

NPR W SKRÓCIE-proszę

09.02.05, 11:35
Witajcie dziewczyny.
Zwróciłam sie juz raz do Was o poradę w sprawie antykoncepcji.Doradziłyscie
mi NpR.Czytałm o tym wiele na Waszej stronie,alechyba mój rozum nie jest na
najwyższych obrotach bo nie wiem nadal kilku rzeczy.Oto one:
1.Czy powyższona temperatura jest w trakcie jajeczkowania?
2.Ile dni przed i po jajeczkowaniu trzeba uważać.
3.Jak wygląda śluz w trakcie dnia płodnych i niepłodnych(może Was to dziwić
pytanie ,ale ja prawie nie obserwuję u siebie sluzu,a napewno już nie w
określonych dniach cyklu.
4.No i najważniejsze na ile można ufać tej metodzie?
Bardzo Was prosze dziewczyny o wyrozumiałość i odpowiedz na moje pytania.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 11:56
      rozumiem ze nie starasz sie o dziecko ??
      Cykl stanowia dwie fazy, pierwsza okoloowulacyjna i druga poowuklacyja sam
      srodek to owulacja.
      W pierwszej fazie tempka jest niska, a w drgiej wyzsza, skok oznacza owilacje.
      Przed skokiem- owulacja trzeba uwazac (w moim przypadku kocham sie) 7 dni a po
      skoku 3 to sa dni w ktorych moze dojsc do zaplodnienia.
      podaje kilka linkow np o sluzie.

NPR obrazkowo

zmiana szyjki

sluz i dni

forum NPR
      • mamawikusia Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 13:04
        Dziękuję dziewczyny za wszystkie informacje.
        Chcę stosować NPR,ponieważ wstręt mnie wziął ostatnimi czasy do innej
        anykoncepcji.Przed urodzeniem synka byłam wielkim zwolennikiem zabezpieczania
        się za pomocą dostępnej antykoncepcji.Teraz po smierci Wiktorka nie chce już
        wpływać tak na swój organizm ,a o kolejnym dziecku nie myślę bo ból w sercu
        jest zbyt wielki.
        • suslak Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 13:13
          Jest w tej chwili dostępny w aptekach wynalazek pt "Persona". Z góry mówię, że
          nie tani ~ 400 pln za urządzenie + ~40 pln za miesięczny zestaw testów (to nie
          są ceny, tylko orientacyjne rzędu wielkości :o) ). To taki mini labik z testami
          pozwalający przewidzieć dzień owulacji i wyświetlający komunikaty typu -
          bezpiecznie idź do łóżka, seks na własne ryzyko, uwaga będą dzieci smile Podobno
          bardzo skuteczny, szczególnie dla dziewczyn, które nie mają doświadczenia w NPR
          i cierpliwości do nauczenia się ich :o)
        • fiamma75 Re:Do mamawikusia 09.02.05, 18:52
          Jak chcesz, to napisz do mnie na adres gazetowy, postaram się pomóc w miarę
          możności.
    • suslak Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 12:06
      Gagat podał Ci już chyba linka do tablic NPR - tam jest wszystko narysowane b.
      prosto. Jeśli masz problem z obserwacją śluzu - czyli np. masz go za mało to
      mnie dziewczynki poleciły łykanie oleju z Wiesiołka i to działa. Polecam i
      pozdrawiam.
    • nihiru Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 12:10
      Nigdy nie stosowałam tej metody (miałam cykle 3-miesięczne i musiałam stosować
      pigułki), ale coś niecoś mi się obiło o uszy.
      1) Co do tempki to Ci nie podpowiem, bo nie pamiętam już tego wykresu, ale na
      pewno odezwie się któraś z bardziej zorientowanych dziewczyn. Chyba można też
      coś o tym przeczytać na forum www.mamo-tato.pl
      2) Ponieważ plemniki żyją do 5 dni, tyle wynosi "okres ochronny" przed owu.
      Jajeczko żyje max. 36godz i tyle trzeba się wstrzymać po owu.
      Dużo bardziej niebespieczne są dni przed niż po.
      Problem z tą metodą polega na tym, że nigdy nie wiesz, czy będziesz miała owu
      za 3, 4 czy 5 dni. Owulację można niestety stwierdzić dopiero kiedy wystąpi, a
      wtedy jest już raczej za późno na antykoncepcjęsmile.
      3) Śluz płodny jest bardziej przezroczysty i kleisty (ciągliwy) od niepłodnego,
      ale zawsze miałam kłopoty z ich rozróznieniem - niezbyt lubię prowadzić
      obserwacjesmile
      4) Kilka lat temu czytałam statystyki, i z tego co pamiętam metoda
      kalendarzykowo-objawowa była na drugim miejscu OD KOŃCA co do skuteczności.
      Gorsze są tylko stosunki przerywane. Żeby być trochę bardziej konkretną: NPR -
      60-70% skuteczności, w porównaniu do 90% dla prezerwatyw i 99% dla pigułek.
      Pamiętaj, że przeczytałam to kilka lat temu - lepiej sprawdź tą informację!

Generalnie uważam, że na tą metodę mogą poważyć się tylko te kobiety, które
      mają cykle ustawione według zegarka i prowadzą bardzo ustabilizowany tryb życia

Pozdrawiam
      • fiamma75 Re: NPR W SKRÓCIE-proszę 09.02.05, 12:27
        Nie obraź się nihiru, ale odnośnie npr piszesz nieprawdę - nie ma czegoś takiego jak metoda kalendarzykowo-objawowa, są różne odmiany metod objawowo-termicznych lub wieloobjawowych. Ich indeks Pearla w zależności od modyfikacji praktycznie jest równy pigułkom a w czasie niepłodności poowulacyjnej praktycznie nie ma żadnej możliwości zajścia w ciążę
        Owszem, może trochę trwać ich nauczenie, ale większość kobiet sobie radzi. Mitem jest to, ze trzeba mieć regularne cykle. Metody te nie posługują się kalendarzem, ale diagnozowaniem objawów płodności. To jest podstawowa różnica.
        Znam wiele małżeństw, które stosują npr - mają dzieci - ile chcą i kiedy chcą - a kobiety niekoniecznie prowadzą regularny tryb życia. Sama też stosowałam npr w celach odłożenia poczęcia - a nie zawsze miałam za wysoką prolaktynę, a zresztą ona i tak mi nie zakłóca cyklu - i nie było problemu - mimo ze np. chorowałam, przeżywałam stres.
        Ponadto plemniki w sprzyjających warunkach są w stanie przeżyć do 7 dni (znam takie przypadki) - oczywiście nie u wszystkich mężczyzn są takie silne "chłopaki".
        ZA okres tzw. pewnej niepłodności przyjmuje się wieczór trzeciego dnia skoku temp. (trzecia temp. jest wyzsza o min. 2 kreski) - skok musi być po najlepszym śluzie, a dla osoby początkującej 4 wieczór. Te 36 godz. wstrzymania jak piszesz, może właśnie doprowadzić do poczęcia!!! Owulacja może bowiem wystąpić nawet w 2 dniu skoku temp. W domu nie stwierdzisz na 100%, że tego dnia miałaś owulację.
        Po więcej informacji odsyłam na forum npr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka