pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 09:35 w związku z tym, że rozpoczynają się Święta i możemy się nie mieć czasu na kompa zakładam nowy wątek ale nie obrażę się jak się nikt nie wpisze )) możecie nie mieć czasu po prostu. chciałabym złożyć moim serdecznym koleżankom, nie zawacham się wręcz powiedzieć przyjaciólkom (bo przez ten miesiąc jak tu siedzę, to zaprzyjaźniłam się z Wami serdecznie ) najserdeczniejsze życzenia świąteczne i spełnienia naprawdę wszystkich marzeń, mokrego dyngusa (możecie za darmoche spróbować wychłostać mężów brzozowymi wiuchciami!!!!!), bogatego zajączka i dużżżżżżżżooooo radości w ten szczególny czas. pozdowionka od Pszczoły. Odpowiedz Link
pszczolaasia Cytrusowa 26.03.05, 09:36 w związku z tym, że Nam trochu odbiło wczoraj na tym czacie, chciałam Ci powiedzieć kochana, że Mnie zawsze bolą piersi w ten sposób co pisałaś. zawsze mniej więcej od połowy cyklu. jak ząbek? Odpowiedz Link
pszczolaasia NPR od Asiulka 26.03.05, 09:39 Komórka jajowa, jeżeli nie napotyka na swojej drodze plemnika, obumiera w ciągu 12 - 24 godzin. Okres życia plemników, po opuszczeniu ciała mężczyzny, zależy od warunków, w których się znajdą. Jeśli natrafią na sprzyjające warunki - śluz typu płodnego - żyją i są zdolne do zapłodnienia 3 – 5, a nawet 7 dni!!! Wspólna płodność pary ludzkiej zależy od czasu przeżycia plemników w śluzie szyjkowym (do 7 dni) i czasu przeżycia komórki jajowej po jajeczkowaniu. ODCZUCIA JAKIE DAJE ŚLUZ I WYGLĄD ŚLUZU Odczucia: * sucho } brak śluzu * wilgotno lub "już nie sucho" } śluz mniej płodny * mokro } śluz płodny * ślisko } śluz płodny * "naoliwienie" } śluz płodny * "babelkowanie" wydlanie babelkow powietrza } płodny Wygląd: www.npr.prolife.pl/plansza_11.htm * mętny } śluz mniej płodny * lepki } śluz mniej płodny * gęsty } śluz mniej płodny * kleisty } śluz mniej płodny * płynny } śluz płodny * przejrzysty } śluz płodny * rozciągliwy } śluz płodny Oczywiscie nie musza łaczyc sie te odczucia i wyglad moze byc jedno z nich. OWULACJA, czyli JAJECZKOWANIE to uwolnienie dojrzałej komórki jajowej z pęcherzyka Graafa. Owulacja występuje zawsze 12 - 16 dni przed końcem cyklu - średnio 14 dni przed końcem cyklu. PROGESTERON - hormon płciowy żeński, produkowany przez ciałko żółte - powstałe z pękniętego pęcherzyka Graffa w jajniku- powoduje wzrost podstawowej temperatury ciała. Jakie wskaźniki umożliwiają określanie czasu płodności i niepłodności? Głównymi wskaźnikami płodności, tzn. takimi, które występują u każdej kobiety w każdym cyklu są: *zmiany w śluzie wydzielanym przez gruczoły szyjki macicy, *zmiany w podstawowej temperaturze ciała, *zmiany w położeniu, twardości i stopnia otwarcia szyjki macicy. U niektórych kobiet występują jeszcze wskaźniki dodatkowe, wspomagające świadomość płodności. Są nimi: *ból owulacyjny, *plamienie okołoowulacyjne, *napięcie w piersiach, *zmiany nastroju i łaknienia, *obrzęki. Poczęcie jest możliwe każdego dnia po pojawieniu się śluzu, lecz jest najbardziej prawdopodobne, gdy występuje przejrzysty, rozciągliwy śluz, dający odczucie mokrości i śliskości. Jeżeli po ustaniu krwawienia miesiączkowego nie obserwujesz dni suchych, staraj się zaobserwować, czy śluz nie pojawia się jeszcze w dniach zmniejszania się intensywności krwawienia. Po miesiączce podejmujcie zbliżenia nie częściej niż co drugi dzień, aby zapewnić odpowiednią ilość i jakość nasienia na dni, w których następuje rozwój objawu śluzu i przybiera on cechy charakterystyczne dla czasu największej płodności. Gdy zacznie się faza płodna, odłóżcie współżycie do momentu gdy śluz staje się rozciągliwy, wilgotny i śliski. Niektóre kobiety nie obserwują śluzu przejrzystego i rozciągliwego, a jedynie mają odczucie wilgotności i śliskości. Jest ono także sygnałem płodności i małżonkowie powinni wykorzystać te właśnie dni dla osiągnięcia poczęcia. Część kobiet jest w stanie zaobserwować obecność śluzu typu najbardziej płodnego tylko przez kilka godzin - najczęściej rano. W takich okolicznościach małżonkowie powinni wykorzystać właśnie ten czas na zbliżenie - rano lub o innej porze dnia, gdy na krótko zauważalny jest śluz najlepszego typu. Czynniki wpływające na płodność Waga ciała. Należy utrzymywać właściwy stosunek wagi do wzrostu i budowy ciała. Duża niedowaga lub nadwaga mogą niekorzystnie wpływać na płodność kobiety Odżywianie. Zarówno mąż, jak i żona powinni zadbać o właściwe odżywianie się, aby mechanizmy płodności funkcjonowały należycie. Chodzi tu o odpowiednią ilość dostarczanych organizmowi kalorii oraz właściwie zbilansowanych witamin i minerałów. Należy ograniczyć spożycie kofeiny i alkoholu oraz używek. Gimnastyka. Odpowiednie ćwiczenia poprawiają samopoczucie i służą zdrowiu, jednakże zbyt duże obciążenia organizmu mogą wpłynąć na płodność, na przykład poprzez zatrzymanie jajeczkowania. Dlatego zmniejszenie intensywności gimnastyki czy biegania może być zwiększyć szanse na poczęcie. Stres. To jeden z najsilniejszych czynników hamujących owulację i wytwarzanie śluzu szyjkowego. Stres wpływa również na zmniejszenie ilości nasienia i pogorszenie jego jakości. Tworzy się niekiedy zamknięty krąg: małżonkowie są coraz bardziej sfrustrowani kolejnymi nieudanymi próbami poczęcia - to z kolei negatywnie wpływa na fizjologiczne czynniki płodności - do upragnionego poczęcia wciąż nie dochodzi - stres się nasila, a utrzymujący się długotrwały stan napięcia nerwowego obniż płodność itd. Dlatego często w takich sytuacjach wymarzone dziecko pojawia się na przykład po wyjeździe na urlop, gdy małżonkowie byli wypoczęci, zmienili otoczenie i paradoksalnie - zapomnieli o kartach obserwacji, termometrze i po prostu cieszyli się sobą. Cytaty z NPR Szyjka: Szyjka pracuje w cyklu: na poczatku cyklu jest nisko, potem - wraz ze wzrostem poziomu estrogenów - wedruje do góry - i po jajeczkowaniu znów do dołu; Szyja jest twarda jak czubek nosa, cały cykl, a w okresie okołoowulacyjnym miękka jak warga (ucho); Szyja jest zzamknięta cały cykl, a w okresie okołoow. jest lekko otwarta. Palcem wskazującym i srodkowym nad wanna czy bidetem przy okazji podmywania sie nalezy szyjke palcem badać (położenie, konsystencje i rozwarcie). Szyjka jest leniuchem - nie reaguje na zmiany w poziomie estrogenów tak nerwowo jak śluz szyjkowy. A wiec jest nieoceniona dla rozpoznania czy to tylko była "fałszywka" jajeczkowania czy prawdziwe. Duzo osób posługuje sie tym wskaznikiem dołączając objawy sluzu. Jesli objawy jajeczkowania sa wyraziste - taka mateoda jest skuteczna w wersji scisłej. Lepiej jednak rokuje ( bo nie ma watpliwosci, czy jajeczkowanie napewno miało miejsce) łączenie tych objawów z testem termicznym. Z poczatku około roku nalezy mierzyc cały cykl, a potem wystarczy tylko w dni, gdy cos się dzieje ze sluzem i szyjką - dla weryfikacji objawów. Dla poczatkujacych najlepiej zaczac badac pod koniec cyklu bo wtedy widac roznice w jej unoszeniu sie ) Odpowiedz Link
jedna_chwilka Dzień Dobry 26.03.05, 10:22 mówię z pewną taką nieśmiałością... obudziłam się sprzątnęłam łazienkę, czekam aż PAN wstanie odkurzy to jeszcze zmyję podłogę. Dał mi do wiwatu ten ajerkoniak wczoraj... Wasze mądrości poczytam już po świętach bo i tak u mnie to już po ptakach Kochane Moje - Wesołych Świąt. Ode mnie i od PANA p.s. Asiulka dała czadu wczoraj z tą emotikonką )) Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: Dzień Dobry 26.03.05, 10:51 Hej e-przyjaciółki moje drogie zycze Wam abysmy szybko usłyszały wrzask dzieciecego głosu, tupotu malutkich nóżek, uścisku małej rączki i porozrzucania wszedzie klocków ) Wszystkiego naj, naj lepszego w te swieta bo nastepne beda oczywiscie w powiekszonym gronie !!!!!!!! Ps. Co dałam czadu, no co ?? Ide zaraz do kuchni robić ciasta, M sie kąpie jak wyjdzie to odłaczy kompa- bedzie sprzatać buuro, a po Swietach sprawdzianiek na NPR na chacie Wam zrobie ;o)) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: Dzień Dobry 26.03.05, 10:52 o kurde, to sobie chyba na pamięć wkuje!!!!!! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: Dzień Dobry 26.03.05, 10:53 a Jagoda ma kaca moralnego )))))) ja się bawiłam przednie)))) dawno się tak nie uśmiałam naprawdę!!!!!! Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: Dzień Dobry 26.03.05, 10:55 ja tez, kiedys tam było tak cosdziennie a teraz same widzialyscie pusto az MY sie pojawiłysmy hihihiih ale te "inne" jakos krodko tam były chyba nie czuły klimatu hihhiihihi Po swietach trzeba bedzie powturzyc ale... kazda przy kieliszku winka lub arejkoniaku ;o) (czy jak to sie tam pisze) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: Dzień Dobry 26.03.05, 10:58 dokładnie!!!! ja będę miala winko, tym bardziej , że u mnie po świętach będzie nadchodził wielkimi krokami ten czas, więc.... dobrze mi zrobi spotkanie z Wami na ....przyjazne usposobienie )))nie żebym tego potrzebowała, ale.... zawsze w lepszym nastroju będę. normalnie jeszcze się smieje jak głupi do sera jak patrze na monitor!!!! Odpowiedz Link
asiulka1976 sms 26.03.05, 11:02 Dostałyscie jakies fajne smieszne sms-y swiateczne ?? podzielcie sie !!! Ja mam takiego : zgadnij kto ? zgadnij skad? zyczewesolych swiat, nie mysl ze to bajka zycze Ci smacznego jajka. niech tradycja wode lejebo zajaczek dzis szaleje ) Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: sms 26.03.05, 11:03 sa tu jeszcze takie ale stare ( strony.aster.pl/zyczenia/wielkanocne.htm ps. Zykam M wyszedl z lazienki, odłancza kompa papapapapa Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: sms 26.03.05, 11:07 Asdiuelk właśnie doczytała, wszystkiego najlepszego oprócz życzeń świątecznych, z okazji rocznicy ślubu!!!!!!!!!!!!!!! 100 lat!!!!!! dla Ciebie i dla M ))) Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: sms 26.03.05, 11:10 DZIEKi wielkie , bużka !!!!!! To pierwsza rocznica ale razem juz 13 lat ) Odpowiedz Link
nitka111 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 11:03 Witam dziewczynki, zdecydowanie powtórzyć , buu ja chciałam byc z wami, ale nie mogłam sąsiadki wyrzucić. Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 11:09 no nie,,, faktycznie nie wypadało, ale jesteśmy zmówione Niteczko na po swiętach, więc.... tylko pamiętaj, że Asiuelk nas wypyuta z tych wszystkich metdod NPR, więc od dziś wszystkie sprawdzamy sobie szyjki ))))) Odpowiedz Link
nitka111 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 11:11 A u mnie TEN czas, właśnie w święta )))))). I mężuś w domku, hihihih. Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 11:11 kochana a gluty to co ?? dobra ide bo M juz mnie wygania..... a ja oczywiscie nie moge sie oderwac ;o) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 11:18 no no no Niteczko!!!!!!!!!!!!! do dzieła!!!!!!!!!! i za dwa tygodnie melduj o II kreseczkach ))))) takiej okazji nie mozna przegapić!!!!! Odpowiedz Link
nitka111 Idę do święcenia... 26.03.05, 11:12 .. bo Bartuś już czeka z koszyczkiem, zajrzę później pa pa. Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 12:33 Kobitki kochane, oj ja też sie wczoraj ubawiłam co nie miara ))))))))))) Asiulka - wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy niech Wam się wiedzie i miłości nigdy nie zabraknie Co do sprawdzianu po świętach jestem za No dobra.... parę słówek dla Was - odkąd jestem na forum dużo rzeczy sie dowiedziałam, ale to nie to jest dla mnie najważniejsze. Najważniejsze jest to, że znalazłam tu bratnie dusze, tak wspaniale kobitki. Przekonałam się, że nie jestem jakaś dziwna w tych czasach kiedy dziecko nie jest trendy. Życzę Wam wszystkim spełnienia wszystkich nawet najmniejszych marzeń, życzę aby tupot małych nóżek budził Was z rana, uśmiech na małej buźce kruszył wszelkie smutki i życzę Wam też aby miłość Wasza i Waszych Mężczyzn trwała wiecznie i przynosiła Wam wiele szczęścia. Naprawdę, jesteście koooooooochane!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
fruziak Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 16:42 Cześć dziewczynki! TE INNE też poczuły klimat, a byłam tak krótko, bo musiałam po mężusia na dworzec jechać. W każdym razie dziękuję, że jesteście, bo to bardzo pomaga. No i Wesołych Świąt dla was i waszych rodzin i żeby się wszystkie nadzieje spełniły. Ja się dzisiaj lenię, bo jedziemy do teściowej a potem do mamusi, więc nawiozę sobie wszelkiego rodzaju jedzenia. A sama musiałam raczej tylko opróżnić lodówkę, a nie ją napełnić Asiulko wszystkiego dobrego z okazji rocznicy. Trzymajcie się ciepło w te Święta, a ja testuję w poniedziałek. To już tylko dwa dni!!! buziaki Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 17:23 fruziak, dawaj znać jak najszybciej!!!!!!!! Wiesz czego Ci życzymy ))) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 20:23 musisz, powtarzam musisz nas powiadomić o wyniku!!!!!!! Odpowiedz Link
jedna_chwilka z nieśmiałością, bo... 26.03.05, 12:58 ze mnie się śmiałyście )) znaczy bardziej moja niewiedza i moje podejście do tematu )) ale co tam jakiś powód do radości być musi!!! Idę się kąpać i jajka potem święcić... Asiulek - Ty wiesz czego Ci wszystkie życzymy z okazji Twojej rocznicy?! Niech się spełni. I nie bądź surowa podczas egzaminowania, baaardzo źle znoszę porażki. Całuję Was wiosennie, bo u nas pikna jest pogoda. Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: z nieśmiałością, bo... 26.03.05, 13:04 Dziubasku, nie śmiałyśmy się z Ciebie !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Głupawka nas ogarnęła i tyle. Odpowiedz Link
asiulka1976 :O)) 26.03.05, 13:47 dziekuje bardzo za zyczonka i swiateczne i rocznicowe )) Mam chwilke wiec pisze.... zawsze w przerwie kuchennej dzwonilam gdzies a tu prosze zaoszczedze na telefonie hiihhihi , salatka zrobiona, babeczka też teraz biszkopt od tiramissu w piekarniku sie studzi i najgorsze to wyciac serce i aby takie zostało ;-/ a na torcie napisze jak sie zmiesci oczywiscie bo jeszcze takie dziubki z kremu bede jak to w tiramissu "Płomien naszej milosci nigdy nie zdaśnie" znajac mojego M i tak go nie przeczyta hihiihhihi kiedys wyslalam mu kartke onet-ową i otworzyl po mieisiacu ;o) Aha chcialam donieśc ze widzialam cytrusową , krzyczala na biednego psa po sobie szczekał pewnei kumpla przez balkon wołał, ona tez stala na balkonie i sobie pomachałysmy bo ja lecialam do sklepu po proszek do pieczenia, zapomnialam kupic Dobra lece teraz do kuchni........... Aha rano ładnie sprzatnełam kuchnie, pozmywalam a teraz wyglada jakbym nic nie zrobiła wwwrrrrrr Odpowiedz Link
ata76 Re: :O)) 26.03.05, 14:29 Witam Was wszystkie i również przyłączam się do życzeń, zarówno tych świątecznych jak i rocznicowych!!!!! Nie będę sie powtarzać, bo wszystko jak zwykle już powiedziałyście, a więc powiem krótko: wszystkiego naj naj naj .... dla Was i dla Waszych Rodzin!!!!! A co do egzaminu po świętach to też proszę o wyrozumiałość, bo nie wiem czy zdążę ogarnąć tą wiedzę. Póki co spadam, bo jeszcze ciasta na mnie czekają, a tak mi się nie chce (( Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: :O)) 26.03.05, 14:31 więc tak, ja uprzejmię donoszę, że właśnie wróciliśmy z ostatnich zakupów i kupiliśmy sobie zające, michu katankę, pszczoła kurteczkę. sałatka zrobiona, ciasto (wstyd!!!) kupione (bo mi się piec nie chciało, wstyd!!!!) i w zasadzie jestem gotowa, aby zacząć świętować!!!! w kwestii Jagody chciałam zaznaczyć, że nikt się z Ciebie nie śmiał kochana, jak zauważyłaś wszystkie, oprócz Naszej nieocenionej Asiulki, której w tym miejscu jeszcze raz chcę podziękować- za cierpliowść i douczanie niedouczonych )-jesteśmy po trochu nieświadome co nam w ciele gra... także nikt się z Ciebie Aniele nie smiał !!!!co najwyżej same z siebie!!! a to jest zdrowy objaw. ni ma nic lepszego i zdrowszego niż śmiech z samego siebie i to nam się udało w 100%. Kruszynko jestem wzruszona naprawdę, ja też mogłabym w skrócie podpiąć się pod twój poscik i nie przepisywać go, ale powtórzęjestem tu z Wami od miesiąca a czuję się jakbym znała Was całe życie. nigdy nie myślałam, że nie widząc Was nigdy na oczy będzie Mi się tak dobrze z Wami gadało, no z kimkolwiek wogle!!! jesteście wszystkie nieocenione. w kwestii Cytrusowej, czemu ona krzyczy na psa????? niech też se pogada!!! mój dzisiaj np. zobaczył matkę swoich dzieci i urawał się z łańcucha, co dowodzi Moje drogie, że prawdziwa miłość nie zna granic )))) i tym pozytywnym stwierdzeniem konczę na tą chwilę!!!! p.s. nie wiem dlaczego, ale od wczoraj słowo "chwila" jakoś takoś mi się dwuznacznie kojarzy ))) Odpowiedz Link
ata76 Re: z nieśmiałością, bo... 26.03.05, 16:11 mam chwilkę dla siebie, więc mogę coś więcej napisać, a więc zacznę od tego, że również muszę Wam również podziękować Dziewczyny za to, że jesteście i za to jakie jesteście. W większości wypadków znamy się tylko z forum, ale faktycznie coś w tym jest, że nie jest to taka zwykła znajomość "wirtualna" tylko coś więcej. Dzięki Wam często i gęsto zapominam o swoich większych bądź mniejszych smutkach, wprawiacie mnie w dobry nastrój, bo jakże się martwić i smucić, czytając to wszystko co piszecie, no i przy okazji można dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy w wiadomej kwestii. Poza tym budująca jest myśl, że jest ktoś, kogo można spytać, poradzić tudzież po prostu wygadać się. Ja co prawda nie należę do osób wylewnych i z rzadka zabieram głos, bo brak mi swady w wyrażaniu swoich myśli, ale jestem z Wami i podczytując to co piszecie mam wrażenie jakbyśmy znały się od lat. To chyba wszystko co chciałabym powiedzieć w tej kwestii, a wracając do wczorajczego czata, to Jagoda szczerze mówiąc większej ignorantki w temacie znajomości własnego ciała niż ja to chyba nie ma jeśli nie na całym świecie, to przynajmniej na tym forum. Odpowiedz Link
kruszyna75 wyruszam w drogę.... 26.03.05, 17:24 Ja za chwilkę już wyruszam w drogę, nie wiem czu jeszcze dzisiaj będę mogła zawitać do Was. Ale jutro na pewno się odezwę. Buziaki, pa, pa Odpowiedz Link
asiulka1976 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 17:45 no kochane jeszcze umyje podlogi i zfarbuje wlosy i swietuje ;O) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 18:26 a ja już świętuje!!!!! już mam gości)))) Odpowiedz Link
nina110 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 18:36 Cześć dziewuszki! Przyznam się szczerze że lubię tu do Was zaglądać.U Was jest zawsze wesoło i tak "przyjacielsko". Chciałam złożyć życzenia asiulce z okazji rocznicy.Kochana wszystkiego naj..naj..najlepszego! No i oczywiście Wszystkim Wam życzę zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocych oraz żeby spełniły się Wasze marzenia,pa,pa Odpowiedz Link
cytrusowa Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 18:55 no tak kochane, w kwestii psa to ja na niego nie krzycze - asiulka ma fantazje, hihihih. Ale wyczuła blusa - od razu zerkała na moj balkon i dobrze trafiła Wszystkim Wam życzę spokoju i radości podczas tych Świąt Zamrtwychwstania Pańskigo. I iestety ale z bólem serca we wtorek rano wracam do szwabków Odpowiedz Link
jedna_chwilka Dziewczęta, ja korzystając z okazji, że 26.03.05, 18:51 za darmoszkę bo jestem u mamy i ma net nie przez modem jak ja w domu Jeśli myślicie, że ja się przejmuję wczorajszymi śmiechami z glutów, too chyba się mylicie Będzie co ma być i muszę być pokorna i czekać cierpliwie a podpytuję, bo to zastanawiające, że ja tak mało o sobie wiem Całujkam Was od siebie i od PANA )) Odpowiedz Link
nitka111 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 20:25 Ciekawe czy ktoś tu jeszcze jest?, pewnie nie ja mam zawsze takie szczęście. Odpowiedz Link
ata76 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 21:33 cześć Nitka, właśnie przyszłam sprawdzić co dzieję się na forum, więc nie jesteś sama!!! Jak tam Bartuś po święconce? Odpowiedz Link
ata76 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 21:40 oj teraz ja chyba jestem tutaj sama, mówi się trudno. W każdym razie ciasta mam już popieczone, mężuś kroi jeszcze sałatkę, ale tak w zasadzie przygotowania świąteczne zakończone. Jutro to raczej nie będę miała okazji zajrzeć, chyba że bardzo późno jeśli zdecydujemy się na powrót do domu. Ale póki co jeszcze nie wiem Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 21:50 cześć, ja czytałam sobie wczorajsze pogaduchy nasze, ale dalej nie Wiem o co nam tak naprawdę chodziło, a dzisiaj winka nie piłam!!! uczysz się na "klasówkę" o NPR? Odpowiedz Link
ata76 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 22:01 a uczyć się będę jeśli przyjdzie @, bo z tego co czytałam to wtedy najlepiej sprawdzać, chyba, że znowu czegoś nie zrozumiałam hi hi hi Odpowiedz Link
pszczolaasia w sprawie mojego adresu mailowego 26.03.05, 22:03 chciałam powiedzieć, że on brzmi nietuzinkowi@o2.pl, bo na poprzednim naszym wątku źle napisałam!!!!! sorry!!!! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 22:02 generalnie zamieszane byłyśmy i tylko tyle chciałam powiedzieć )) dostałaś maila od asiulki? kochana jest))) z tego miejsca chciałam jej podziękować!!!! Odpowiedz Link
ata76 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 22:03 tak dostałam, chodzi Ci o tą położną, tak?????? Odpowiedz Link
ata76 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 26.03.05, 22:04 nawet się zastanawiałam, czy nie zadać jej paru pytań, ale to może po świętach Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: cóś dla mnie niewyobrażalnego 26.03.05, 22:11 w dzisiejszych czasach!!!! nie wiem czy śmiać się czy płakać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=22093511 Odpowiedz Link
ata76 Re: cóś dla mnie niewyobrażalnego 26.03.05, 22:15 dobre, dobre...hi hi hi.. nawet nie wiem, czy w to wierzyć, czy traktować jako dowcip Odpowiedz Link
jedna_chwilka Re: cóś dla mnie niewyobrażalnego 26.03.05, 22:26 Cześć Babki Pszczoła jak Tyś to wyczesała? a ja załamuję ręce nad moją niewiedzą! Odpowiedz Link
nitka111 Re: witam w Wielką Sobotę dziewczęta!!!!! 27.03.05, 22:01 Ponieważ na dzisiaj zostałam sama ( niech coś pokaże dyrektora ZDiK-u w Krakowie, za pomysł "łatania" dziur w Święta), więc zajrzałam. Od razu odpisuję Acie, święconka dotrwała tylko do momentu kropienia , następnie jej czekoladową częścią zajął się Bartuś. Mieli ( byłz kolegą) parę fajnych tesstów w kościele, ale jeszcze nie ustaliłyśmy, która co zamieści na swoim blogu . Pozdrawiam Świątecznie. Odpowiedz Link
cytrusowa heloł 27.03.05, 22:07 no i ja jestem. Reszta z Was zażera się pewnie, a ja mam za sobą ciezki dzień. Wizyta u teściowej. Bilans? - spity mąz został u mamusi, ja wrócilam do domu, a teściowa jest na mnie zła i ma focha Odpowiedz Link
nitka111 Re: heloł 27.03.05, 22:09 U mnie też by siętak skończyło, ale niestety mąż do pracy więc wróciliśmy, a szwagier flachęschował na inne czasy. Odpowiedz Link
cytrusowa Re: heloł 27.03.05, 22:37 od dzis pospuły sie stosunki z teściową. Najwyrazniej nie odpowiada jej to, że zostawilam u niej męża, a sama wrocilam do rodziców do domu. A nie tak jak ona - wiecznie obsługująca synusiów - nie siedzialma przy jej snusiu z mokra chustką na jego czole. Jestem - powiem szczerze - zdegustowana,. Sytuacja wynikęła dosć dziwna - kobieta zaczęła mnie ignorować, nawet nie pozegnała sie ze mną, taka oschła się zrobiła Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: heloł 28.03.05, 09:15 Dzień dobry w lany poniedziałek )) mężowie zlani??????? nie to na co czekacie!!! ja swojego mam wielką ochotę zlać! za spicie się wczoraj do nieprzytomnościu moich rodziców dzisiaj my jedziemy do teściowej więc będzie grzecznym synkiem !!!!! to może dla odmiany ja się spiję???? ciekawa intryga))) nie martw się Cytrusowa teściowa wybaczy!!! taki już los teściowych, zawsze im się wydaje, że My ich synków biednych straaaasznieee źle traktujemy!!! moja teściowa na początku też Mnie niespecjalnie lubiła, moi rodzicie Tomka wogle nie akceptowali, a teraz.... najlepszy zięciu (bo jedyny), a ja najlepsza synowa (też jedyna)lodowiec odtajał... na wszystko po prostu trzeba czasu )) także nie martw się mężunio wytrzeźwieje, teściowa ociepleje )))) pozdrowionka. Odpowiedz Link
asiulka1976 wielkanocna @....... 28.03.05, 12:44 tak przyszla w wielkanoc, myslalam na poczatku cyklu ze akurat bede robic est i w 1-sza rocznice zobacze dwie krechy ale przeciez owu nie bylo wiec niby skad mialo sie pojawic jajeczko do zaplodnenia wwrrr az tak zazskoczona nie bylam bo przeciez sie spodziewalam od losu prezentu wlasnie takiego !!!! zaraz jedziemy do rewy zalegla wyprawa,slonce swieci wiec super spacerek edzie. rozwalilam kompa mojego bbbuuuuu i teraz pisze z laptopa (okropnosc) zwariowac mozna nie mam swoich ulubionych a chyba przez pol godz szukalam naszego forum hhihiihhiii mama nadz ze M naprawi i jutro juz ze swojego bede pisac i sie wirtualnie z wami spotkam na forum :0) Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: heloł 28.03.05, 13:02 My już po śniadanku poniedziałkowym, odsypialiśmy wczorajszy powrót do Warszawki. Tomcia jeszcze nie oblałam, bo cwianiak siedzi przy kompie wiec nie bede ryzykować, ale przyjdzie kryska na matyska. Cytrusowa, pszczoła ma rację, zobaczysz przejdzie jej. Może ona była jednak zła na swojego syna, a że głupio jej się było przyznać to odbiła sobie na Tobie. Głupio, ale czasami ludzie tak robią. Powiedz Marcinowi,żeby z nią pogadał. Uprzejmie donoszę, że schabik wyszedł mniam, mniam, kruchy, aromatyczny, częstujcie się )) Żuru jeszcze nie pdoałam więc napiszę później. A co do meritum sprawy u mnie 14dc więc powoli wchodzi w decyzdującą fazę ))) Odpowiedz Link
fruziak Re: heloł 28.03.05, 14:20 Cześć dziewczynki, Miałam się odezwać w poniedziałek i powiedzieć co i jak. No więc niestety dzisiaj raniutko z wielkimi nadziejami poleciałam do łazienki, ale niestety już po chwili pokazała się jedna kreska tylko i teraz mi smutno. Przede wszystkim dlatego, że miałam takie duże nadzieje związane z tym cyklem i wydawało mi się, że wszystko świadczy o ciąży. No ale cóż. W przyszłym miesiącu nie szukam objawów (oczywiście jak uda mi się powstrzymać W każdym razie jestem dzisiaj bardzo zawiedziona, dobrze, że przynajmniej pełno ciast w domu. Zawsze to jakieś pocieszenie No i słoneczko. Może jak ta wiosna się bardziej do życia obudzi to będzie lepiej.Trzymam kciuki za was wszystkie i czekam na @ Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: heloł 28.03.05, 18:14 Fruziak nie martw się!!!! jutro będzie lepiej, a może wredna @ nie przyjdzie, może się owu przesunęła??? póki @ nie ma póty nadzieja jest )) ja właśnie wróciła od swojej teściowej, ona też jakaś taka dziwna.... nie kumam. może to jakiś sezon na teściowe???? za bardzo się nie przejmuję. zobaczę ja dopiero pewnie za 2 miesiące. przejdzie jej. dobrze, że te święta się kończą bo skończy się to bżeranie, mam go już dość. to na razie na tyle. p.s. Kruszyno schabik pyszny, ale Ja i tak czekam na żur ))) Odpowiedz Link
kruszyna75 Re:Kruszyno 28.03.05, 18:40 przydadzą się, przydadzą. Właśnie wrócilismy od teściowej, w przeciwieństwie do Was było nawet miło )) Może to ta wiosna. Odpowiedz Link
cytrusowa hmmm 28.03.05, 19:10 kobitki kochane, dzieki za rady. nie bede sie juz uzewnetrzniac jeśli chodzi o Teściową - ale dzieki wczorajszej syt wyrobilam sobie o niej zdanie - nie pozwoli skrzywdzić ŻADNEGO mężczyzny - oni są swięci, niewazne, że np. to tez chodzi o mojego tate - oni są święci i należy im słuzyć. Powalone ma kobita. Poza tym jest ok, dzis jak gdyby nigdy nic. Ale jestem rozgoryczona zachowaniem Marcina. opisze Wam już z Kolonii, bo niestety już jutro jedziemy. Jestem żalamana. Ale żeby nie odvhodzic od tematu, to ciekawe czy poczęła się dzidzia - pracowaliśmy 10, 12 i 17 dc tak na maxa. a mam cykle 28 dniowe ostatnio. Mm nadz, ze teraz jeszcze nie, bo akurat se lecze ząbka, który ma sie dobrze. Jest zatruty i czeka na moją nast wizyt w Gdańsku. Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 19:14 Cytrusowa, co ma być to będzie ))) Ząbki też sie leczy w ciąży, inaczej ale jednak Kiedy ewentualnie robisz teścik? Odpowiedz Link
cytrusowa Re: hmmm 28.03.05, 19:20 no wlasnie ja sie nie znam Zreszta kupilam tylko jeden, wiec musze zrobic go w odpowiednim czasie. @ powinnam dostac 7 kwietnia, wiec nie wiem. Kiedy powinnam zrobic? No na pewno jeśli do 8 kwie nie dostane, yto pomysle. Ale kiedy bedzie ten optymalny czas??? Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 19:28 Wiesz co, zrób najwcześniej 1-2 dni po terminie @, nie wcześniej, ani w dniu ewentualnej @ (ja tak zrobiłam, bo rano nic, a tu zaraz po teście pojawiły się plamienia) Odpowiedz Link
cytrusowa Re: hmmm 28.03.05, 19:32 ok, dobra, to poczekam spokojnie do 10 kwietnia i wtedy, o ile nie dostane, to zrobie. Ale martwi mnie cos innego - na bolesne @ lekarka kazala mi brac polopiryne, kilka dni przed @. no i nie wiem czy powinnam... A z drugiej strony jeśli nie wezmę, znow będę gryzła palce z bólu Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 19:50 a próbowałaś brać no-spę? Słyszałam, że i w ciąży ją się bierze więc niby nie powinna zaszkodzić. Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 20:04 upsss, to faktycznie łatwo nie masz. Ale na wszystko musi być rada. A ta lekarka to wiedziała, że możesz byc w ciąży czy nic jej nie wspominałaś? Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: hmmm 28.03.05, 20:23 nic jej nie wspominała!!!! wiem bo czytałam... to ta Pani ginekolog położnik)) na Mnie no-spa też nie działa. tylko raz zrobiłam błąd i ją wzięłam, myślałam, że się wścieknę!!!!!! Moja droga Cytrusowa, jak ja byłam w ciąży to mnie brzucho nie bolał. a normalnie.... można jajo znieść. tyle Ci powiem. A co do kobiet, które służą mężczyznom, to takie już są i nic tego nie zmieni. U nas w rodzinie panuje patriarchat kobiet. mężczyznom się tylko wydaję, że żądzą )) ja tam tego starałam się nie przenosić na swój rodzinny grunt, bo mnie to wkurzało. ja się od tego odżegnywuje, bo wolę decyzję dotyczące nas podejmować wspólnie z Tomkiem. w końcu dotyczą nas oboje. pozdrawiam, a co z żurkiem???????? Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 20:24 żurek został odłożony na jutro, bo u teściowej tak się objedliśmy, że nie jesteśmy w stanie zjeśc już ani okruszka Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: hmmm 28.03.05, 20:28 wiem cos o tym, bo u mnie sałatka jest nieskażona jedzeniem, ani ciasto- nie wiem po co je kupowałam Michu nie ma gdzie je wcisnąć. ale ciasto poleży natomiast salatka może skwaśnieć. no ale trudno mógł to zjeść ))) Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: hmmm 28.03.05, 20:30 no, ale przywiozłam taką wałówę, że będzie jedzonka na tydzień albo i dwa. Lodówka pełna )))) Odpowiedz Link
kruszyna75 Cytrusowa 28.03.05, 20:33 Poczekaj z tą polipyrynę tyle ile możesz, najlepiej do testu, jak wyjdzie negatywny to zaczniesz brać. Odpowiedz Link
cytrusowa hmm 28.03.05, 19:12 kobitki kochane, dzieki za rady. nie bede sie juz uzewnetrzniac jeśli chodzi o Teściową - ale dzieki wczorajszej syt wyrobilam sobie o niej zdanie - nie pozwoli skrzywdzić ŻADNEGO mężczyzny - oni są swięci, niewazne, że np. to tez chodzi o mojego tate - oni są święci i należy im słuzyć. Powalone ma kobita. Poza tym jest ok, dzis jak gdyby nigdy nic. Ale jestem rozgoryczona zachowaniem Marcina. opisze Wam już z Kolonii, bo niestety już jutro jedziemy. Jestem żalamana. Ale żeby nie odvhodzic od tematu, to ciekawe czy poczęła się dzidzia - pracowaliśmy 10, 12 i 17 dc tak na maxa. a mam cykle 28 dniowe ostatnio. Mm nadz, ze teraz jeszcze nie, bo akurat se lecze ząbka, który ma sie dobrze. Jest zatruty i czeka na moją nast wizyt w Gdańsku. Odpowiedz Link
pszczolaasia święta, święta 28.03.05, 21:03 i po świętach.... jak ja bym chciała, żeby już był 20.04. wiedziałabym co w trawie piszczy... obojetnie co by było...o czasie leć szybko naprzód!!!!!!!!!! a on nie słucha.... leci wolno złośliwiec jeden..... Odpowiedz Link
kruszyna75 Re: święta, święta 28.03.05, 21:22 oj pszczolasiu, wiem co czujesz, ja też bym chciała!!!!!!!!!!!!!! Będziemy razem trzymać za siebie kciuki, będziemy nawzjem odrywac swoje myśli od tych dni i jak to mawia Chwilka będziemy kwarde )))) Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: święta, święta 28.03.05, 21:32 i z tą pozytywną myślą idę spać Kruszynko))) dobranoc.... dobrze, że w nocy chociaż leci szybko))) Odpowiedz Link